Elképzelhető az, hogy bennünk is él egy Idegen? Egy  igazi vakfolt, amely életünk bizonyos szituációban, szakaszaiban olyan módon tör fel belőlünk,hogy sem kontrolálni sem megérteni nem tudjuk azt a “ valakit”?

IDEGEN

De ki az a valaki?

IDEGENA válasz egyszerű: az Idegen Mi magunk vagyunk.

Önmagunk vagyunk minden pillanatban, de vannak olyan részeink, amelyekkel nem, hogy kapcsolataink nincsenek, hanem nem tudunk róluk. Itt nem feltétlenül tudattalan mélységeibe kell lemerülni - jelen cikk nem is ezt tárgyalja - elég a felszín közelében maradni, mert ez az állapot is tartogat meglepetéseket.

IDEGEN
Mi is az elsődleges szempont az ismeretlenbe merülve?


Megismerni önmagunkat és ez nem könnyű. Elsősorban az önbizalom növelésével és a hibák, kudarcok - mert azok is formálnak minket, tapasztalatként belénk épülnek - feltérképezésével és megoldások keresésével  kell az önmagunkat építeni.

IDEGEN


Fontos megjegyeznem, ezt nem lehet megtenni rövid és hosszútávú célok kijelölése nélkül.

Oké. Ez remek, de nem mindegy, hogy milyen módon és hogyan határozzuk meg céljainkat ,így önmagunkat is.

A két alap tétel a fejlődéshez pedig az, hogy igazi célokat tűzz ki, ne csak pipákat gyűjtsd, azonfelül fontos, hogy a folyamatra és ne az eredményre fókuszálj. Olyan célok kitűzésére van szükség, ami – elcsépelten hangzik ugyan, de – a szívünk mélyéből jön, egy olyan mélyen gyökerező vágyból ered, mely eltökéltté tesz minket.

IDEGEN

Ahhoz, hogy megtaláljuk ezt a célt, ezt a vágyat, ahhoz azonban mélyebbre kell ásni.

A cél felé tett legkisebb lépés is odajuttat minket, ahova menni akarunk, míg az attól eltérő legyen bármekkora ugrás, csak elvág minket az álmunktól. Éppen ezért nem szabad egyszerre akarni mindent, mert az csak frusztrálttá tesz, aminek a vége mindig a feladás.

IDEGEN

Ha az ember elveszti a fonalat és a lelkesedést, az általában azért van, mert a végső célt látja, ahhoz méri jelenlegi helyzetét, ami által az egész terv túl soknak, megvalósíthatatlannak, míg az aktuális állapot édes kevésnek fog tűnni. 

Hányszor és mennyi féle képpen estünk már neki a tanulásnak, fogyókúrának, leszokásnak, sportolásnak, bárminek. Hogy hányszor keveredtünk bele olyan szituációba, amelyet jobb lett volna elkerülni, de folyamatosan újra és újra abban a körben mozgunk?  Vagy szerettünk volna megoldani egy problémát, de mindig egy helyben toporgunk?

Vagy ezt mind el sem sikerült kezdeni, vagy a folyamat megakadt valahol.

Gondoltál már arra, hogy lehet nem Benned van a hiba, hanem rosszul tervezted meg a tervezést?


A tervezés tervezése avagy mi is az az önismeret?

IDEGEN

Az önismeret olyan önmagunkra irányuló lelki folyamat, mely során feltárhatod képességeidet, motivációdat, félelmeidet, indítékaidat, berögzült gondolataidat és szokásaidat és mindezek együttes működését és hatását önmagadra, társas kapcsolataidra és az egész életedre.

IDEGEN

Hogyan teheted ezt meg?

Mivel személyiségünk alakulására számos tényező hatással van, egy sokrétű és komplikált rendszer feltárására vállalkozunk, amikor úgy döntünk, elmegyünk önismeretre. Minden amit teszünk, mondunk, minden eddigi sikerünk és kudarcunk hozzájárult ahhoz, akik most vagyunk. Mivel a személyiségünk sem egysíkú, ezért az önismeret is számos oldalról közelíthető meg.

IDEGEN

Az önkitöltős kérdőívek megmutatják, hogy mit gondolsz magadról egy adott területet tekintve. Ezek nem mindig fedik a valóságot, hiszen amit Te gondolsz magadról az nem biztos, hogy tényleg úgy van, vagy a környezeted is így látja, de ettől függetlenül érdekes és hasznos visszajelzésként szolgál.

IDEGEN

Ráadásul ez az eredmény nem ismételhető meg, sokszor az adott hangulatod, érzéseid és motivációid határozzák meg. Mivel ennyi minden befolyásolhatja, magát az önismeretet - lásd itt kitöltős tesztek ügyében - érdemes segítséget kérni.

Szakértővel való beszélgetés sok mindenre fényt derít, még ha nem is merültök alá lelked legmélyebb bugyraiba.

IDEGEN

Hogyan viselkedsz, mikor idegennek kell megnyílnod? Hogyan mutatod be magad? Milyen témákat hozol fel egy ilyen szituációban?

Viselkedésed alapján a szakértő fontos következtetések levonása és visszajelzések által életed legtanulságosabb tükrévé válhat.

Az önismeret  feltérképezése vezetett csoportban, mindig hatékonyabb.

IDEGEN

A csoportos feladatok és játékok két okból is sok önismerettel kapcsolatos kérdésedre adhatja meg a választ:

1. csoportos helyzetben más oldalunkat mutatjuk meg, mint egy négyszemközti beszélgetés során, ráadásul a csoport összetétele (ismerősök vs. idegenek, hozzám képest milyen státuszúak, korúak, nemek aránya, stb) még inkább árnyalhatja a képet.

2. A különböző játékok különböző oldaladat, képességeidet hozzák elő Belőled és számos tulajdonságodra rávilágíthatnak.

3. A Veled együtt résztvevők saját történeteikkel gazdagíthatják nézetedet, hozzáállásodat. Előfordulhat, hogy  egy hasonló szituációban lévő emberrel való interakció felér ezer terápiával!


A készségfejlesztés minek hozzá?

IDEGEN

Az önismeret együtt jár a készségfejlesztéssel. Ugyanis jó esetben (és a Benzaiten Tréning foglalkozásain erre törekszünk maximálisan) olyan információhoz jutsz magaddal kapcsolatban, hogy egyszerűen képtelen vagy úgy folytatni az életedet, mint eddig. Az új látásmód önmagadról új viselkedést, új szokásokat, új helyzetkezelési módszereket von maga után, viszont ezeket az új készségeket el kell sajátítani ahhoz, hogy működjenek.

Ráadásul mivel Te változol, ezért a környezeted is fog, különösen az irányodba, és az ehhez való alkalmazkodáshoz bizony elkél a segítség.

Mire van szükség az önismerethez?

IDEGEN

Röviden: Rád ás ránk  

Hosszabban:

1. A motivációdra és kitartásodra, hogy végig merj menni az úton. Az önismeret kemény meló, mert nem csak a pozitív tulajdonságaid kihangsúlyozása lesz a téma, hanem keményen tükröt tartunk, a változáshoz ez kell. Elviselni, hogy kritikával illetnek, nem mindig könnyű, de ne ijedj meg: ítélkezésnek nincs helye a foglalkozásainkon!!

2. Bátorságra, hiszen ki kell majd mondanod olyan dolgokat amiket eddig nem mertél, el kell mondanod mit gondolsz másokról és merned kell végighallgatni, mit gondolnak mások rólad.

3. Jó szakemberekre. Játszma mentes, őszinte, biztonságos környezetet teremtünk, ahol olyan kereteket biztosítunk, hogy képes legyél eljutni a fontos felismerésekig. Határt szabunk, hogy mindenkinek legyen lehetősége megnyilvánulni, de senki ne vigye el a foglalkozást az egyéni problémáival. 

Milyen egy ideális és hogyan néz ki egy ilyen csoport?

IDEGEN

Minden attól függ, hogy neked melyik a legjobb megoldás. Hogyan tudsz biztonságosan fejlődni, mert valaki a  hosszútávú képzéseket szereti valaki pedig a rapid módszereket. Nem mondanám, hogy kedveljük az intenzív képzéseket, ami nem azért van, mert nem szerettünk dolgozni - :) - hanem azért, mert az intenzív tréningek csak a felszín kapirgásszák és önismeret tekintetében, nagyobb károkat okozhat, mert nincs idő az elmélyüléshez és nincs elég idő a visszacsatolásra.

IDEGEN

A  bejegyzés elején megemlítettük, hogy ahhoz hogy megismerd magad érdemes célokat kitűzni. Egy jó önismereti foglalkozás - legyen az akár 2 vagy 3 nap, vagy 2 héten keresztül napi 2 órában működtetve - a következő témákat érinti:

– első benyomás: milyet akarsz és milyen valójában? Hogyan lehet tudatosan módosítani rajta?

– torz szemüveg: a valóságot látod, vagy egy torzító szemüvegen át nézed a világot?

– értékek, célok, helyes szándék: mi vezérli tetteidet?

– félelmek: tapasztalaton alapulnak vagy téves hiedelmeken?

– tulajdonságok: milyen tulajdonságaid vannak, melyek amik segítenek, melyek hátráltatnak? Stabilak? Tanulhatók?

– szokások: az vagy amit teszel? Hogyan változtathatsz káros rutinjaidon?

Az egyénre szabott módszerekkel biztosítjuk, hogy mindenki a saját tempója által kapjon választ a saját kérdéseire. Mint szakembereknek hinnünk kell abban, hogy minden embernek vannak céljai, és értékei, melyek egyedivé teszik őt. A probléma sokszor az, hogy viselkedésünk nem érték vezéreltek, és nem szolgálják, sőt, gyakran akadályozzák céljainkat.

Nem kell ide hosszú elméleti előadásokat tartani, ahhoz hogy ez a fejlődés meginduljon. Mivel gyakorlat teszi a mestert, ezért az önismereti foglalkozások szempontjából igyekszünk mindig gyakorlatorientáltak lenni.

IDEGEN

Ahhoz, hogy megismerjük a “Belső Idegent” módosítani kell a nem célravezető beidegződéseket, így a tréning hatására a résztvevők megtanulhatják, hogyan használják ki erősségeiket, hogyan éljenek jobban lehetőségeikkel, és hogyan éljenek pozitív értékeik által.