Péntek 13 és ami mögötte van

Ma péntek van és nem mellékesen 13.- a, ami valakinek jót másnak rosszat jelent. Szigorúan babona szemszögből megközelítve. Miért is a péntek eme nagy becsű napja indítja el a a sorsjegy és lottó vásárlási lázat vagy épp az ellenkezőjét, minden fajta és módú rontás elleni szokások bevetését?

Egyszerű a válasz: az emberek szeretik valamihez (például dátumhoz) kötni a szerencséjüket vagy szerencsétlenségüket. Ez által mentesülnek a felelősségvállalás alól, de mindenki szeret játszani
és Fortuna néha ránk mosolyog. Ezzel a pillanattal visszük tovább a szerencsébe vetett hitet.
A szerencsétlenség kivédésére az évszázadok során rengeteg szokást és babonát alkottunk, amiknek az eredete olykor a történelem homályába vész, de a hagyomány máig él.
 


Lehet mosolygunk rajta .... viszont érdemes körbe nézni a 13-as szám háza táján. 

1.


Az asztal


A legenda szerint azért elátkozott nap, mert az utolsó vacsorán Jézus volt a 13. személy, akit ugyanezen a napon pénteken feszítettek keresztre. Így ezért nem szokás egy asztalhoz 13 embernek leülnie, mert akkor valaki hamarosan meghal közülük. 


Tanács, ha véletlenül úgy alakulna, hogy még is csak 13 – an ülünk le és elszeretnénk kerülni a kaszással való randit érdemes egyszerre felállni ez által senki sem lesz az első az asztal bontáskor.


 

Érdekesség: Franciaországban lehet 14. személyt bérleni 13 fős vacsorákhoz.

2.


A számmisztika

Azok a számok.
Mindenhol ott vannak és jelentést hordoznak, titkokat őriznek vagy tárnak elénk. 


A magyar néphagyomány is őriz a számokhoz fűződő jelentéseket. A 3 királyfi vagy 3 királylány , a 3 próbatétel vagy a 3 kívánság. A 3–as szám a tökéletes szám. Jelenti az egységet, a harmóniát, a bölcsességet és a keresztény szentháromságot. Azon belül három dimenzió létezik (hosszúság, szélesség, mélység) , három halmazállapot (szilárd, folyékony, gáz), és három világ (Ég, Föld, Pokol).


 

Mindenhol ott a 3-as, de hogy lesz ebből 13? Miért olyan rossz ez az szám?


A 13-as talán éppen ezért rossz, mert a tökéletes után következik, amely 12-es tönkretéve ezzel az előtte lévő számban megtalálható egységet.
 

A számmisztika más értelmezése szerint a 13-as szám jegyeit összeadva 4-et kapunk, amely egyes népeknél a halál száma. Nem véletlen, hogy a Távol Keleten például nem akasztanak egymás mellé 4 csengettyűt vagy 4 bambusz rudat. 

3.


Épületek


Sok angolszász országban kihagyják a 13. emeltet hotelekben és más épületekben, de kórházaknak sincsen 13. kórtermük.

4.


Gazdaság


Egy amerikai felmérés szerint a 13-ai napok akár egymilliárd dolláros kárt, veszteséget is okozhatnak. Ilyenkor nem vásárolnak, kereskednek olyan szívesen, és sokkal kevesebben váltanak jegyet vonatra, repülőre vagy hajóra.

5.


Az a bal láb

A régiek úgy hitték, hogy péntek 13-án mindenhová csak bal lábbal szabad belépni. Ahová jobb lábbal lépünk, ott szerintük biztos balszerencse vár bennünket. Érdemes koncentrálni arra a bal lábra, de a pozitív gondolkodás szabályait is lehet alkalmazni. Itt talán azoknak lesz igazán problémájuk akik oldal tévesztők. Figyelni kell arra is, hogy mindent bal oldalról kell megközelíteni.

6.


Az űrhajó


Ez egy érdekes eset. Akik hisznek a számmisztikában, úgy gondolják, hogy a mágikus szám hatásának köszönhető, hogy meghiúsult az Apollo 13 délután 13 óra 13 perces kilövése. Ami még érdekességnek tekinthető : a 39-es állványról indították volna útjára, ami 3x13. Tehát triplán rossz csillagzat alatt szökött szárba ez az ötlet.

7.


A nő

Számos mitológiában a női nemhez kötődik a tizenhármas szám, mivel a menstruációs ciklus, a holdéhoz hasonlóan, évente tizenháromszor jelentkezik. A péntek is hasonlóképp kötődik a nőkhöz, a német nyelvterületen a péntek az egyedüli nap, melynek az elnevezése nőhöz, mégpedig Frigga istennőhöz kapcsolódik. Ő  volt a mennyország királynője,Odin hitvese. A rómaiak és németek Frijaként vagy Freaként ismerték. A  pénteki napot feltehetőleg róla és Freyáról nevezték el. (Friday = Frigg's Day/Freyja's day.)

8.


Icipici pók


A hagyomány úgy tartja, hogy létezik egy pók, amely szerencsehálót szó. Ez kis pók megvédi az igazak, ha menekülniük kell, mert olyan hálót sző köréjük, ami láthatatlanná teszi a rossz akarók előtt. Ezért nem szabad – egyébként sem – a pókokat péntek 13.-án kisöpörni, megölni. Igaz takarítani sem szabad, mert a kitárt ajtó és ablakok behívják a rossz szellemeket.

9.


A Vírus

Igen a számítógépes vírusokat, illetve azok alkotóit is megszállta az ihlet a péntek 13.-ával kapcsolatban. Nagyon találó nevet adtak neki: Jerusalem


Ez a vírus míg a PC őskorszakában- na jó késő középkorában- létezett mikor még a DOS-ba pötyögtük be az adatokat és floppyra mentettük a a SOKO. exét. A kártevő figyelte a rendszerdátumot,ha az nem az 1987-es, hanem attól eltérő évet mutatott, minden péntekre eső 13-án aktiválta kártékony töltetét, amely programfájlokat törölt. 

A Windows 95 megjelenésével párhuzamosan a péntek 13-án támadó kártevő 1995-re gyakorlatilag teljesen eltűnt, bár a Wikipédia szerint számos variánsa is készült, amelyek például más dátumokon fejtik ki kártékony hatásukat.

10.


A Fekete Macska


A fekete macskákkal kapcsolatos hiedelmek azokba korokba vezethető vissza amikor a macskákat „megpróbáltuk „ megszelídíteni . A kutyákhoz képest nagyobb túlélő és nem igazodik a gazdi életritmusához. Ők a magányosan sétálók , akik megtartották vadászó, éjszaka aktívabb életmódjukat. Ez az eltérő ritmus, a sötétben zöldesen világító macskaszemek és a titokzatos éjszakai séták tették misztikus állattá őket emberek szemében. Kultúránként változott a hozzáállás feléjük.


Voltak istenek és démonok is. Az utóbbi leginkább a középkorra vonatkozik, mert a boszorkányok familiárisainak tartották őket és így indult el negatív karrierjük itt Európában és a keresztény világban. Legalábbis a középkori Európában így gondolták. Ez a tévhit maradt fenn legnépszerűbb babonánkban.

Mi történik ha átmegy előttünk?

Állítólag balszerencse, de lehet ellen védekezni.

Írom is hogy:

-    lépj hátra 3 lépést, de előtte fordíts neki hátat
-    köpj át a bal válad fölött
-    ha ezt alpárinak gondolod a sarkadon is megfordulhatsz háromszor az óramutató            járásának megegyezően.
   

11.


Védelmet adó tárgyak


A balszerencse ellen a legjobb, ha fahéjat és rozmaringot kötünk az ajtó fölé a patkó mellé. Az asztalra sót és fehér gyertyát helyezzünk és lehetőleg a legtöbb ezüst ékszerünk magunkra öltjük. A türkiz és a korall megvéd a balesetektől, így viseljük nyakláncként vagy gyűrűként vagy akár a zsebünkben is.


Este a jobb vállunk felett nézzünk hátra a Holdra, így az elkövetkező időszakba bevonzzuk a jó szerencsét.

12.

Japán
 

A japán hiedelem világban sok szellem él, amik állati alakot tudnak ölteni. A fekete macskát ebben a kultúrában a jó szerencse hozójának tekintik és ahol fekete macska él azt a házat és a benne élőket sok sok boldogság és jó lét várja.

13.


Tarot


A 13. kártya a halált ábrázolja, de nem negatív lap. Nem szabad olyan szenzációhajhász „jósokat és jövendőmondókat” követni, akik ha meglátják egy kirakásban a Halál lapját máris azt kezdik elmondani, hogy "mostazonnalitthalszmeg" vagy valakid szintén.

A Halál a változásról szól, ami mindenki életében megtörténik, hogy búcsút veszünk valamitől és ahhoz hogy igazán tovább lépjünk, ahhoz le kell zárni.

Nagyon sok minden kapcsolódik a péntek 13.-hoz, de mindenki maga dönti el, hogy a pozitív vagy a negatív oldaláról közelíti meg. Szerintem az egyik legjobb nap!
 

Főleg úgy, hogy a 13-as házszám alatt lakom és imádom a fekete macskákat.
Sok szerencsét mindenkinek!

 0
Tovább

​Szolgálat és Szenvedély

Szép dolog a szerelem, de kemény munkára is szükségünk a siker eléréséhez. Eredményt csak azon a területen érünk el, amibe energiát feccölünk – és energia alatt most pénzt, időt, áldozatot értek. Ha a sport analógiájánál maradunk: szeretek én úszni, hébe-hóba a Dunában, a Balatonon, gumimedencében szüleim kertjében. Szenvedélyes pancsoló vagyok, de ettől nem lesz belőlem Egerszegi Krisztina vagy Cseh Laci. Ők minden nap (ünnepnap és hétvégén is!) több órát hajtottak és edzettek azért, hogy a csúcsra jussanak. A sikerben rengeteg munka van, ezért ha találkozol egy sikeres emberrel, akkor ne irigyeld, hanem csodáld: talán el sem tudod képzelni, mi mindent áldozott fel azért, hogy ott legyen ahol épp tart.

Persze így már érthetővé válik, miért kell szenvedéllyel csinálni valamit. El tudod képzelni, hogy tényleg minden nap 12 órát foglalkozol valamivel amit utálsz? Na ugye hogy nem? Anno mikor egyetemre jártam, és ki kellett választani a szakdolgozati témát, bölcs tanárnőm ezt mondta: Olyan témát válasszatok, ami érdekel Titeket, amit imádtok, mindennél jobban szerettek. Mert annyit kell majd olvasnotok és kutakodnotok azzal kapcsolatban, hogy a végén még azt is megutáljátok, nem hogy egy semleges területet.

Az összpontosítás szerintem van olyan fontos, mint a szenvedély, hiszen ugyanúgy irányt ad. A koncentráció által célorientálttá válhatunk, és sokkal hamarabb eljutunk A-ból B-be. Ahol a figyelmem, ott a tudatom – amin a tudatom, azzal haladok, azzal foglalkozom, az létezik számomra. Ennek az igazsága nekem akkor kristályosodott ki, amikor vezetni tanultam. Két autó közé beparkolni rémálom volt, mert sohasem sikerült elsőre belőni a középpontot, hanem állandóan korrigálnom kellett. Természetesn mindezt úgy csináltam, ahogy a legtöbb kezdő parkoló: úgy ráfókuszáltam a kocsihoz közelebb eső akadályra (másik autóra), hogy már a szemem is kigúvadt, és hiába csináltam bármit, végül mindig ott lyukadtam ki.

Oktatóm ilyenkor kedvesen megkérdezte:

 • Erre van még hely?

 • Nincs – feleltem

 • Hol van több hely a korrigáláshoz?

 • A másik oldalon…

 • Akkor miért nem arra nézel? Soha ne a problémára koncentrálj, mert akkor arra fogsz haladni. Koncentrálj a megoldásra, amerre a lehetőségeid vannak, amerre a nagyobb mozgástered van, és akkor automatikusan arra fogod vinni a kocsit.



Bölcs tanítás, amit azóta nem csak parkolásnál igyekszem hasznosítani. Egyszerre egy dologra fókuszálni, a megoldást szem előtt tartani – ez a siker egyik alappillére.

 0
Tovább

Az Erő benned van

A mai nap igazi különlegesség. A legjobb hír pedig az, hogy még nincsen vége ezért, aki elolvassa ezt a posztot 10 milliószorosan jobban fogja érezni magát. Nem csak a kitűnő stílus miatt, hanem a téma miatt is. Ma a buddhista hagyomány szerint 10 milliószoros napnak örülhetünk. A tibeti buddhizmus a mai napon tartja az úgynevezett “nagy” Buddha napot, más néven Dharmacsakra napot. A tibetiek szerint csak 4 ilyen nap van az évben. Ezeken a napokon minden, amit teszünk, gondolunk, mondunk 10 milliószoros erővel hatnak ránk. 
 

Az aktuális 10 milliószoros nap - amit pont most élünk- az utolsó az évben. A tibetiek a 4. Dharmacskara napnak nevezik, más néven a "mennybemenetel napjának. A régi történet szerint ezen a szent napon emelkedett Buddha az égi istenek közé és egyben átadta tanításait is nekik. Egyben ezen a napon adott hálát édesanyjának, amiért segített neki kiszabadulni az élet körforgásából. Összesen 3 hónapot töltött az istenek között, majd hívei kérésére visszatért a földre, hogy itt folytassa tanítói tevékenységét.

A teremtő gondolat



A keletiek hisznek benne, hogy az életünket, kapcsolatainkat, sikereinket, boldogságunkat a gondolkodásunk határozza meg. Az emberiség történelme során minden egy gondolattal kezdődött, minden, amit magad körül látsz (jót és rosszat egyaránt) teremtő gondolataink eredménye. Éppen ezért mindig ügyelnünk kell mit gondolunk, hiszen az tetté válik, a sok ismétlődés által pedig szokássá – így a gyakran elképzelt mentális kép és gondolatok végül tényleg valóra válnak.

Pl. ha valaki állandóan picinek, gyengének, sikertelennek gondolja magát, az ne lepődjön meg, ha olyan döntéseket hoz, melyek végül egyre sikertelenebbé, boldogtalanabbá teszik.

 

(Ezen alapulnak a pszichológia azon ágai, melyek a negatív gondolati sémák és torzítások megváltoztatására irányulnak, illetve a legtöbb ezoterikus irányzat és a pszichoszomatika is is kihangsúlyozza a tudat megbetegítő illetve gyógyító erejét.)

Érdemes arra koncentrálni, tudatosan, hogy az öröm, a harmónia, a béke és a szeretet járjon át bennünket egész nap és ezeket az érzéseket terjesszük ki családunk tagjaira, barátainkra, az emberiségre, minden élőlényre és a Földre is. Gondoljunk a szeretettre, az egészségre és a szerencsére is.
 

Csak pozitívan létezzünk!

Ezen a napon érdemes nagyon odafigyelni, min és hol jár az eszünk. Ha lehetséges, egész nap próbáljunk meg nyugodt környezetet teremteni magunknak. Gondoljunk csupa pozitív, céljainkat szolgáló képekre, érzésekre, tervekre. Tegyük meg azokat a
dolgokat, melyek fejlődésünket, növekedésünket szolgálja. Mozogjunk, nevessünk, legyünk kedvesek és türelmesek a körülöttünk lévőkkel. Mondjuk el a szeretteinknek, hogy mennyire fontosak nekünk. Gondoljunk együttérzéssel embertársainkra és a Föld lakóira, a legapróbbaktól a legnagyobbakig.



Hogy teheted ezt meg a gyakorlatban?
 

Keress egy békés helyet, csukd be a szemed és vegyél 3 nagy levegőt. képzeld el, hogy belégzéssel energia, erő, boldogság és béke áramlik beléd. A kilégzéskor távozik belőled az összes feszültség, negativitás, betegség.  Miután kellően ráhangolódtál saját magadra és a 10 milliószoros napra, akkor  írd le, hogy mit szeretnél 10 milliószoros erővel megvalósulni az életedben, és mi az, amit nem.


Azután pedig maradj ezeknek a céloknak, értékeknek a tudatában egész nap, és ezek alapján válogasd meg gondolatidat, szavaidat, tetteidet..... vagy keress minket :).
 

http://benzaiten.hu/
 

 0
Tovább

Gúla szemszög

A tanácsadással vigyázni kell, mert a tanácsadónak felelősége van a tanácsadó felé. Nem mindegy milyen módon foglalkozunk ezzel a témával. A tanácsot vagy támogatást kérő személy azért keresi fel a szakértőt, mert tőle vár útmutatást, hogy merre induljon és hogyan tegye ezt. A választ kereső nem válaszokat szeretne, hanem az irányt kutatja, amely által megleli a válaszokat. Mindenkiben ott vannak a saját válaszai, a kérdéseire.


Néha segítség kell hozzá , hogy napvilágra kerüljenek. Tanácsot adni nem könnyű.
Sőt, egyenes TILOS! Lehet úgy tűnik önmagunk ellen beszélünk és ez zavaró, hiszen tréninggel és tanácsadással foglalkozunk, de nem hagyom ezt a témát függőben.

Megmagyarázom: tanácsadás és tanácsadás között is van különbség.








 

Az egyik az előbb említett felelősség.
Felelősség.Keményés kérlelhetetlen szónak tűnik. Behatárolható visszafordíthatatlansággal vegyítve. Pedig a felelősségegyszerűen a saját
magunk felvállalásáról szól és a tetteink felvállalásáról.Elsősorban készségfejlesztéssel foglalkozunk, de egyéni tanácsadás is, de főleg
a készségfejlesztésre fókuszálunk.

Empátia, kommunikáció,önismeret,konfliktuskezelés.Mindegyikkel kapcsolatban vannak hasznos trükkjeink, hogyan lehetne adaptívabb, jobb és konstruktívabb módon hozzájuk állni. Egyéni tanácsadás keretében azt nézzük meg, hogy személyre szabottan Neked melyik módszer lenne a legmegfelelőbb és azt miként tudod maximálisan hasznosítani.

Ez az egyik típusa a tanácsadásnak.


Amire feltétlenül vigyázunk magánéleti probléma tekintetében, hogy Mi nem Te vagyunk. Tény,
hogy a másik félnél fogalma sincsen arról, hogy
min mész keresztül.A problémádat csak Te tudod. Ecsetelheted neki órákon vagy napokon keresztül, jobb esetben annyit fog fel belőle, hogy szenvedsz, megérti és együtt érez Veled. De nem ismeri a párodat, a főnöködet, soha
nem nevelte a gyerekedet, és még sorolhatnám.

A Blog Maratonon születtek olyan bejegyzések, amelyek pont ezeket az állapotokat taglalják. Mindenki tudta választ, amikor a párkapcsolatunk nem stimmeléséről írt valaki vagy a munkahelyi problémáiról.

Egyszerűen arra gondoltunk:

Miért nem hagyja ott most rögtön?

Vagy ez most tényleg probléma?

Egy kívülálló értheti igazán a helyzetünket, mert racionális oldalát valószínűleg ő jobban is látja a problémának és itt lép be a probléma. A döntéseinket általában érzelmekre alapozzuk, arról meg fogalma sem lesz, hogy miért teszel így. azért mert nem mindegy neked. A másik embernek is megvan a maga életszemlélete és nézőpontja Őt
is az életsodrása formálta, csiszolta és görgette.

 

Az őt ért traumák és megoldások, tapasztalatok, sikerek és kudarcok formálták olyanná amilyen ma.
 

A döntései által lett olyan az élete amilyen. Ezért az ő szemüvegén keresztül lát mindent: a Te problémádat is. A gúla tipikus esete: aki alulról nézi négyzetet lát, aki oldalról az háromszöget.

Mindegyik igaz a gúlára, de valahol egyik sem.

 1
Tovább

Középső Út Választása

Az 1980-as években, Steven C. Hayes és kollégái kidolgoztak egy érdekes megközelítést az alátámasztott pszichológiai intervenciók és a mindfulness technikák egyesítésével. Ezen irányvonal - az ACT - mely évtizedben keresztül hatékonysága és rugalmassága miatt hatalmas népszerűségnek örvend mind a szakemberek, mind a kliensek körében. Magyarul az Elfogadás és Elköteleződés Terápia a Buddhizmus alapjaiból táplálkozik, így a a kognitív és viselkedés terápiák legújabb formációjának számít.


 

Miért érdekes ez?

A kutatók felismerték a Buddhizmusban rejlő támogatást.  Buddha az út keresése során megtapasztalta az önpusztító aszkézist, de felismerte,hogy az önsanyargató élettel nem éri el a megfelelő állapotot. Elvetette ezt az életformát a Középső Út kedvéért. A Középső Út a kompromisszumokat jelenti az anyagi szükségletek kielégítése és az önsanyargatás között. A Középső Úton haladva eggyé válhatunk az elfogadással, a megbocsátással és az korlátok nélküli elkötelezettséggel.

Az emberi pszichológiai események alapja a nyelv, ami alatt a különböző ingerek között eredeztetett kapcsolatokat értjük. Az ember különösen hajlamos különböző és néha nem összeegyeztethető ingerek összekapcsolására (ezt hívjuk relációs tanulásnak), egyedül mi fajunk képesek (a többi fajhoz képest) teret és időt meghaladva tanulni, gondolkodni, tervezni. Ennek képességnek köszönhetjük, hogy ilyen messzire jutott az emberi faj, másrészről számos probléma forrása is lehet.

Evolúciós értéke miatt a nyelv annyira dominánssá vált, hogy jobban hiszünk annak, mint a tapasztalatainknak. Amikor a nyelvi tényezők (gondolkodás, tervezés, emlékezés, érzelmek) eluralkodnak a viselkedés irányításán (ahelyett, hogy a tapasztalat formálná azokat), akkor kognitív fúzióról beszélünk. Az ember élete minden mozzanatát értékeli, és ezen a szűrőn át nézi a világot. Ha valamit ijesztőnek, veszélyesnek, kellemetlennek értékel, akkor elkerüli azt anélkül, hogy a viselkedés szintjén is megbizonyosodna az értékelés helyességéről. Az elkerülő viselkedés azonban nem oldja meg a problémákat, sőt megfoszt a tapasztalat által történő tanulástól és ezáltal a korrekt információk beszerzésétől.
 

A Tan kerekének első megforgatása

Akik már olvasták Buddha tanítását, azok némi hasonlóságot fedezhetnek fel a fent bemutatott módszer és a Négy Nemes Igazság között, melyek a következők.

 1. az élet szenvedés: „… a születés szenvedés, az öregség szenvedés, a betegség szenvedés, a halál szenvedés, az együttlét a nem-kedvessel szenvedés, a kedvestől különélni szenvedés, a vágyottat el nem érni szenvedés…”
 2. a szenvedésnek oka van, ez ok pedig a vágyakkal teli létszomj: „… a szomj, amely a továbblétesülésbe vezet, amely vággyal és ragaszkodással teli, amely ebben vagy abban örömét leli…”
 3. a szenvedés megszünetethető, ha sikerül megszabadulnunk ragaszkodásainktól: „… amely e szomj vágy és ragaszkodás nélküli elhagyása, kioltása, elvétése…”
 4. a szenvedés megszüntetésének az útja a nemes nyolcrétű ösvény: „… a helyes nézet, a helyes gondolkodás, a helyes beszéd, a helyes cselekvés, a helyes életvitel, a helyes törekvés, a helyes tudatosság és a helyes összeszedettség”

Buddha  arra hívja fel a figyelmet, hogy amíg a samsara-ban vánszorgunk, addig szenvedést mindig fogunk tapasztalni, mert az az emberi létforma természetes velejárója. A szenvedés okát Buddha a vágyakban látja: amíg ragaszkodunk valamihez, addig újra leszületünk ebbe a világba: a világba, ami szenvedéssel jár. Ez eléggé sötétnek tűnhet, pedig csupán arról van szó, hogy az ember egy olyan világhoz ragaszkodik, amiben a dolgok állandóak, holott ez az állandó világ nem létezik, mert mindig minden megállás nélkül változik. Ragaszkodásunk odáig fajul, hogy folyamatosan a múlton és a jövőn rágódunk. Pedig a vágyak, ragaszkodás megszüntetésével a szenvedés is megszűnik – állítja Buddha.

Egy megoldást is kínál ehhez, mégpedig a Nemes Nyolcrétű Ösvényt:

 1. Helyes szemlélet

 2. Helyes szándék

 3. Helyes beszéd

 4. Helyes cselekedet

 5. Helyes életmód

 6. Helyes erőfeszítés

 7. Helyes éberség

 8. Helyes elmélyedés

Legyen az vallás, pszichoterápia vagy egy önsegítő könyv, mindegyik célja hogy hozzásegítse az egyént boldogság megtalálásához és a szenvedés elkerüléséhez. Mindegy melyik útra lépsz, a lényeg, hogy illeszkedjen Hozzád a módszer, valamint Te is tedd meg a megfelelő lépéseket, nem másért önmagadért.

 0
Tovább

Benzaiten Tréning

blogavatar

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

Reblog