Tükröm,tükröm

Az önismeret olyan önmagunkra irányuló lelki folyamat, mely során feltárhatod képességeidet, motivációdat, félelmeidet, indítékaidat, berögzült gondolataidat és szokásaidat és mindezek együttes működését és hatását önmagadra, társas kapcsolataidra és az egész életedre.

önismeret tükör kisérlet teszt ki vagy te?

Az önismeret együtt jár a készségfejlesztéssel. Ugyanis jó esetben (és a Benzaiten Tréning foglalkozásain erre törekszünk maximálisan) olyan információhoz jutsz magaddal kapcsolatban, hogy egyszerűen képtelen vagy úgy folytatni az életedet, mint eddig. Az új látásmód önmagadról új viselkedést, új szokásokat, új helyzetkezelési módszereket von maga után, viszont ezeket az új készségeket el kell sajátítani ahhoz, hogy működjenek. Ráadásul mivel Te változol, ezért a környezeted is fog, különösen az irányodba, és az ehhez való alkalmazkodáshoz bizony elkél a segítség.


 

 0
Tovább

Mi fán terem az EQ?​TESZTELJÜNK!

érzelmi intelligencia teszt EQ önismeret


A tesztet egy neves brit pszichológus Pip Wil­son alkotta meg, hogy a diákok tanulási problémáit tanulmányozhassa. Később azonban ki­de­rült, hogy a felnőttek ese­té­ben is kiválóan alkalmazható. Ez a teszt abban segít, hogy hol állsz az EQ – az érzelmi intelligencia – szintjén. Megmutathatja azt, hogy hol vagy jelen pillanatban és mennyire fejlett az érzelmi intelligenciád.

A teszt menete:

Kérlek vedd szemügyre ezt a fát az emberkékkel.

Válassz megadnak 2 figurát.

Miután ez megtörtént írd le az emberkék számát egy papírra.

Ezt csak a tudatosítás kedvéért kell megtenned.

Végül az eredményeket és elemzéseket

itt töltheted le :

Eredmények

Ha meg vannak az “embereid”, akkor ha van kedved küld el nekünk üzenetben
vagy keress meg minket Facebookon.

Jó szórakozást kívánunk!

 0
Tovább

Mint a Guinness 

Éjjel -nappal találkozunk reklámokkal. Néha már azon lepődünk meg, hogy ha nem jön velünk szembe valami termék, amit ránk akarnak sózni. Modern világunkban a reklámok gyakran terhet jelentenek, azonban a reklámkészítők kezdik felismerni, hogy a tolakodó, hivalkodó módszerek egyre kevesebb ideig és egyre kevésbé térülnek meg.Ezért inkább a humorra és az ötletességre építenek.

reklámpszichológia kutya sör kreatív

Mint ez a Guinness reklám

 0
Tovább

Együtt élni pontosan szépen

Amióta őseink két lábra álltak, sőt, már előtte is, azóta társas lények vagyunk: nincs, nem lesz és soha nem volt olyan kor az emberiség történelmében, amikor egyedül képes lett volna az ember túlélni. Ennek ellenére érdekes fordulatot vett a világ: az egyéni érdekek fontosabbakká váltak a közösségi értékeknél, az interperszonális kapcsolatok felszínessé váltak, a családi kötelékek gyengülnek, az egymás iránti együttérzés pedig már szinte nyomokban sem mutatható ki. ellentmondó üzenetek tömkelegével bombáznak minket születésünktől kezdve: légy egyedi, vezető, világmegváltó, de maradj csendben, állj be a sorba és gondolkodás nélkül kövesd a tömeget.
 

Meg kell találni azt a bizonyos, oly sok bölcs által emlegetett középutat, ami kölcsönös felelősségvállalást jelent: az egyén a közösség értékeiért, céljaiért küzd azáltal, hogy jobbá válik; a közösség azáltal épül és erősödik, hogy támogatja az egyéneket az előrejutásban.
 

A közösség érdekeit szem előtt tartani egyet jelent a legkisebb „egység”, az egyén jóllétével: ha ő elágedett, akkor motivált és lojális marad a közösséghez. Ezért elengedhetetlen az egyének szükségleteinek, vágyainak feltárása, támogatása, hogy az ő önmegvalósításukon keresztül a közösség, cég vagy csapat magabiztosan haladjon az általuk kijelölt cél felé. Ugyanakkor a csoport, munkahely, baráti társaság tagjainak is fel kell hívni a figyelmét a felelősségvállalás fontosságára: ha jól akarják érezni magukat egy adott közösségben, ha haladni szeretnének céljuk felé, akkor a közösség iránti együttérzéssel, önös érdekeik feladásával érhetik ezt csak el. Az ÉN érzését fel kell hogy váltsa a MI érzése, hiszen egyedül nem jutunk előre, ha meg csak önmagunkért cselekszünk, nem leszünk boldogok.

cspatépítés társaság időtöltés

Számos szerepet betöltünk életünk során (általában többet egyszerre), és mindegyik szerepünk egy adott közösséghez  kötődik. Ahhoz, hogy egyénként fejlődni tudjunk, szem előtt kell tartanunk a közösséggel való kapcsolatunkat, és el kell követnünk mindent, hogy mind önmagunkat, mind a csoportot, amiben működünk jobbá tegyük.

A csapatépítés mindkét célt szolgálja,
érdemes kipróbálni és esélyt adni neki!

 0
Tovább

Holdújév 

A Holdújév a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe, nem csak Kínában és Tibetben, de Kelet-Ázsia más országaiban is ünneplik. A Holdújév alkalmával Tibetben nagy ünnepségeket rendeznek ami tizenöt napig vagy még tovább tarthat. Az Újév első 3 napja a családé – de a távoli ismerősökkel és a szomszédokkal is megünneplik az újév kezdetét.Mi is az a Holdév?

Az időszámítás Holdhoz kapcsolódó rendszere a szoláris évnél 11 nappal rövidebb.
Ezt az eltérést 3 évenként egy beiktatott szökőhónappal ellensúlyozzák ki. Ez a január második harmadát követő, február közepéig tartó időszak valamelyik napja is lehet, ezért esik a Holdújév kezdete minden évben más napra. 2016 - ban a Holdújév első napja a mai nap (február 8.). Igazából ez az ünnep a tavaszünnepe is egyben, amellyel nagy családi ünnepléseket kezdetét is jelenti, hosszú heteken át. A tavaszünnep a tavasz és egyben az új év kezdete, mint ilyen, két célt szolgál. Ilyenkor Ázsia szeret ( Dél- Kelet - Ázsia, Kína azon belül Tibet) a nagycsaládok tagjai összegyűljenek, megajándékozzák és jókívánságaikkal elhalmozzák egymást. Közösen búcsúznak az óévtől és igyekeznek a jó szerencsét beinvitálni az életükbe.

Ilyenkor szerte a Távol- Keleten - kivéve Japánt, ahol az európai időszámítást követik, igaz más módon is ünneplik az újévet- az ünnepre való készülődés már hetekkel a nagy nap előtt elkezdődik. A legfontosabb a szokásos előkészületeken - mit mi is ismerjük a karácsonyi tennivalók tükrében - azon kívül, hogy mindenki ajándékot vásárol és süt- főz az, hogy a házuk szép tiszta legyen és kisöpörjék az előző év ártalmas hatásait.

Mivel az Újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden tökéletes legyen. Mindenki igyekszik vadonatúj ruhát viselni s megszabadulni régi rongyaitól, és még a betegek is kikelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak.
 

Kínában az emberek az ünnep előtt megpróbálják behajtani adósságaikat is, ha ugyanis Újév napján valaki az adósuk, akkor, úgy vélik, egész évben tartozni fognak nekik. A színeknek rengeteg tulajdonságot társítanak , így Kínában az újév színének számít vörös és arany színek.  A vörös szín a szerencsét, a gazdagságot és a bőséget szimbolizálja. Az arany pedig szintén a gazdagság színe, a régi aranybugákra (feldolgozás előtti arany) emlékeztet.
 

A vörös és arany szimbolikájához és az újévhez egy ősi legenda is tartozik.

A legenda szerint réges-régen létezett egy kis falu a hegyek között, amely folyamatos rettegésben tartott egy Nian nevű szörny.


A szörny minden Holdújév kezdetén rátámadt a falucskára, hogy követelje ami jár neki. Rombolása idején szinte mindent megevett, ami elé került és a gyerekek voltak a kedvenc csemegéi. Egy este szikár idős ember érkezett a faluba, aki éjszakára is maradni akart újévkor az elátkozott faluban. A falusiak hiába kérlelték, hogy tartson velük a biztonságot nyújtó hegyekbe, de bölcs  még is maradt szándékozott és meggyőzte őket, hogy ne féljenek és maradjanak vele.

Amikor éjjel felkelt a telihold és az árnyak elmélyültek a falu körül, Nian újra eljött, hogy 
elvegyen mindent ami kedves az embereknek. Miután végig lebegett a kihalt utcákon, 
hirtelen zenét és nevetést hallott, ami sértette fülét. Tovább ment és meglátott valamit, amitől halálra rémült. A legnagyobb ház vörös lampionok fényét árasztotta, az ajtókra vörös papír volt ragasztva és nagy mulatság, zene és nevetés szűrődött ki és vörös-arany oroszlán járta győzelmi táncát.  A vörös szín, az oroszlán  és a boldogság zenéje olyan rémülettel töltötte el amit idáig nem érzett végtelen szörnyéletében. Fejvesztve menekült és elrejtőzött a homályba. A falusiak így megtanulták, hogy a vörös színnel és a zajkeltéssel űzhetik el a gonoszt. Innen ered az oroszlántánc hagyománya.

Persze a mondának több verziója is létezik, valahol ezt a történetet úgy mesélik, hogy egy vörösbe öltözött kisfiú űzte el a gonoszt bátorságával és ártatlanságával megmentve a falut. 


Tibetben - igaz jelenleg Kína része, de folyamatosan küzd identitásának megmaradásáért- a Holdújév alkalmával sok azonos szokás fellelhető.

Ilyen a rokonok és szomszédok meglátogatása, a nagy családi összejövetelek és a napokig tartó  ünneplés. Az ünnep alatt a boldogság vidámság hangulata uralkodik mindenhol.

Spirituális szempontból fontos ez az időszak tibetiek számára. Tibeti kolostortokban ilyenkor tisztítószertatásokat, pudzsákat tartanak, amik 5-8 napig is eltarthatnak.
Az újév ünneplése Tibetben a buddhizmus előtti időkre nyúlik vissza, akkoriban még a bön vallást gyakorolták tibetiek (animisztikus, sámánisztikus belső-ázsiai vallás) és minden télen tavaszköszöntő szertartást rendeztek. Az ősi vallásból és a buddhista hagyományokból fejlődött ki a Holdújévi szertartások menete is. A Holdújév első napján a tibeti családok monostorokat látogatnak, hogy ünnepelhessék az új évet. Az oltároknál füstölőt gyújtanak és felajánlásokat tesznek, azon belül borókaágakat visznek, hogy majd helyben megnyújtsák és megtöltsék a levegőt a boróka szent illatával.

A boldogságért és a reménységért imádkoznak ilyenkor.

Különlegessé és egyedivé teszi az ünnepet a Csötrul Dücsen-t, azaz a Vaj lámpa Fesztivál. A szerzetesek, akik a jak vajból készülő szobrokat megformázzák, speciális rituális fürdőt vesznek és szertartást hajtanak végre, mielőtt a szobrok “faragásába” kezdenének. A szertartások igazából, amolyan "testesednek" is tekinthetőek, mert a szobrok faragása közben, állandóan hideg vízbe mártogatva kell lehűteniük az ujjaikat, hogy a vaj ne olvadjon meg formázás közben, s az ilyen hűtés normális helyzetben bizony eléggé merevvé tenné a kezeket ahhoz, hogy olyan csodákat készítsenek.

A Holdújév rengeteg csodát hozzhat és jó szerencsét is. 
 

 0
Tovább

Benzaiten Tréning

blogavatar

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

Reblog