Gúla szemszög

A tanácsadással vigyázni kell, mert a tanácsadónak felelősége van a tanácsadó felé. Nem mindegy milyen módon foglalkozunk ezzel a témával. A tanácsot vagy támogatást kérő személy azért keresi fel a szakértőt, mert tőle vár útmutatást, hogy merre induljon és hogyan tegye ezt. A választ kereső nem válaszokat szeretne, hanem az irányt kutatja, amely által megleli a válaszokat. Mindenkiben ott vannak a saját válaszai, a kérdéseire.


Néha segítség kell hozzá , hogy napvilágra kerüljenek. Tanácsot adni nem könnyű.
Sőt, egyenes TILOS! Lehet úgy tűnik önmagunk ellen beszélünk és ez zavaró, hiszen tréninggel és tanácsadással foglalkozunk, de nem hagyom ezt a témát függőben.

Megmagyarázom: tanácsadás és tanácsadás között is van különbség.
 

Az egyik az előbb említett felelősség.
Felelősség.Keményés kérlelhetetlen szónak tűnik. Behatárolható visszafordíthatatlansággal vegyítve. Pedig a felelősségegyszerűen a saját
magunk felvállalásáról szól és a tetteink felvállalásáról.Elsősorban készségfejlesztéssel foglalkozunk, de egyéni tanácsadás is, de főleg
a készségfejlesztésre fókuszálunk.

Empátia, kommunikáció,önismeret,konfliktuskezelés.Mindegyikkel kapcsolatban vannak hasznos trükkjeink, hogyan lehetne adaptívabb, jobb és konstruktívabb módon hozzájuk állni. Egyéni tanácsadás keretében azt nézzük meg, hogy személyre szabottan Neked melyik módszer lenne a legmegfelelőbb és azt miként tudod maximálisan hasznosítani.

Ez az egyik típusa a tanácsadásnak.


Amire feltétlenül vigyázunk magánéleti probléma tekintetében, hogy Mi nem Te vagyunk. Tény,
hogy a másik félnél fogalma sincsen arról, hogy
min mész keresztül.A problémádat csak Te tudod. Ecsetelheted neki órákon vagy napokon keresztül, jobb esetben annyit fog fel belőle, hogy szenvedsz, megérti és együtt érez Veled. De nem ismeri a párodat, a főnöködet, soha
nem nevelte a gyerekedet, és még sorolhatnám.

A Blog Maratonon születtek olyan bejegyzések, amelyek pont ezeket az állapotokat taglalják. Mindenki tudta választ, amikor a párkapcsolatunk nem stimmeléséről írt valaki vagy a munkahelyi problémáiról.

Egyszerűen arra gondoltunk:

Miért nem hagyja ott most rögtön?

Vagy ez most tényleg probléma?

Egy kívülálló értheti igazán a helyzetünket, mert racionális oldalát valószínűleg ő jobban is látja a problémának és itt lép be a probléma. A döntéseinket általában érzelmekre alapozzuk, arról meg fogalma sem lesz, hogy miért teszel így. azért mert nem mindegy neked. A másik embernek is megvan a maga életszemlélete és nézőpontja Őt
is az életsodrása formálta, csiszolta és görgette.

 

Az őt ért traumák és megoldások, tapasztalatok, sikerek és kudarcok formálták olyanná amilyen ma.
 

A döntései által lett olyan az élete amilyen. Ezért az ő szemüvegén keresztül lát mindent: a Te problémádat is. A gúla tipikus esete: aki alulról nézi négyzetet lát, aki oldalról az háromszöget.

Mindegyik igaz a gúlára, de valahol egyik sem.

 1
Tovább

Középső Út Választása

Az 1980-as években, Steven C. Hayes és kollégái kidolgoztak egy érdekes megközelítést az alátámasztott pszichológiai intervenciók és a mindfulness technikák egyesítésével. Ezen irányvonal - az ACT - mely évtizedben keresztül hatékonysága és rugalmassága miatt hatalmas népszerűségnek örvend mind a szakemberek, mind a kliensek körében. Magyarul az Elfogadás és Elköteleződés Terápia a Buddhizmus alapjaiból táplálkozik, így a a kognitív és viselkedés terápiák legújabb formációjának számít.


 

Miért érdekes ez?

A kutatók felismerték a Buddhizmusban rejlő támogatást.  Buddha az út keresése során megtapasztalta az önpusztító aszkézist, de felismerte,hogy az önsanyargató élettel nem éri el a megfelelő állapotot. Elvetette ezt az életformát a Középső Út kedvéért. A Középső Út a kompromisszumokat jelenti az anyagi szükségletek kielégítése és az önsanyargatás között. A Középső Úton haladva eggyé válhatunk az elfogadással, a megbocsátással és az korlátok nélküli elkötelezettséggel.

Az emberi pszichológiai események alapja a nyelv, ami alatt a különböző ingerek között eredeztetett kapcsolatokat értjük. Az ember különösen hajlamos különböző és néha nem összeegyeztethető ingerek összekapcsolására (ezt hívjuk relációs tanulásnak), egyedül mi fajunk képesek (a többi fajhoz képest) teret és időt meghaladva tanulni, gondolkodni, tervezni. Ennek képességnek köszönhetjük, hogy ilyen messzire jutott az emberi faj, másrészről számos probléma forrása is lehet.

Evolúciós értéke miatt a nyelv annyira dominánssá vált, hogy jobban hiszünk annak, mint a tapasztalatainknak. Amikor a nyelvi tényezők (gondolkodás, tervezés, emlékezés, érzelmek) eluralkodnak a viselkedés irányításán (ahelyett, hogy a tapasztalat formálná azokat), akkor kognitív fúzióról beszélünk. Az ember élete minden mozzanatát értékeli, és ezen a szűrőn át nézi a világot. Ha valamit ijesztőnek, veszélyesnek, kellemetlennek értékel, akkor elkerüli azt anélkül, hogy a viselkedés szintjén is megbizonyosodna az értékelés helyességéről. Az elkerülő viselkedés azonban nem oldja meg a problémákat, sőt megfoszt a tapasztalat által történő tanulástól és ezáltal a korrekt információk beszerzésétől.
 

A Tan kerekének első megforgatása

Akik már olvasták Buddha tanítását, azok némi hasonlóságot fedezhetnek fel a fent bemutatott módszer és a Négy Nemes Igazság között, melyek a következők.

 1. az élet szenvedés: „… a születés szenvedés, az öregség szenvedés, a betegség szenvedés, a halál szenvedés, az együttlét a nem-kedvessel szenvedés, a kedvestől különélni szenvedés, a vágyottat el nem érni szenvedés…”
 2. a szenvedésnek oka van, ez ok pedig a vágyakkal teli létszomj: „… a szomj, amely a továbblétesülésbe vezet, amely vággyal és ragaszkodással teli, amely ebben vagy abban örömét leli…”
 3. a szenvedés megszünetethető, ha sikerül megszabadulnunk ragaszkodásainktól: „… amely e szomj vágy és ragaszkodás nélküli elhagyása, kioltása, elvétése…”
 4. a szenvedés megszüntetésének az útja a nemes nyolcrétű ösvény: „… a helyes nézet, a helyes gondolkodás, a helyes beszéd, a helyes cselekvés, a helyes életvitel, a helyes törekvés, a helyes tudatosság és a helyes összeszedettség”

Buddha  arra hívja fel a figyelmet, hogy amíg a samsara-ban vánszorgunk, addig szenvedést mindig fogunk tapasztalni, mert az az emberi létforma természetes velejárója. A szenvedés okát Buddha a vágyakban látja: amíg ragaszkodunk valamihez, addig újra leszületünk ebbe a világba: a világba, ami szenvedéssel jár. Ez eléggé sötétnek tűnhet, pedig csupán arról van szó, hogy az ember egy olyan világhoz ragaszkodik, amiben a dolgok állandóak, holott ez az állandó világ nem létezik, mert mindig minden megállás nélkül változik. Ragaszkodásunk odáig fajul, hogy folyamatosan a múlton és a jövőn rágódunk. Pedig a vágyak, ragaszkodás megszüntetésével a szenvedés is megszűnik – állítja Buddha.

Egy megoldást is kínál ehhez, mégpedig a Nemes Nyolcrétű Ösvényt:

 1. Helyes szemlélet

 2. Helyes szándék

 3. Helyes beszéd

 4. Helyes cselekedet

 5. Helyes életmód

 6. Helyes erőfeszítés

 7. Helyes éberség

 8. Helyes elmélyedés

Legyen az vallás, pszichoterápia vagy egy önsegítő könyv, mindegyik célja hogy hozzásegítse az egyént boldogság megtalálásához és a szenvedés elkerüléséhez. Mindegy melyik útra lépsz, a lényeg, hogy illeszkedjen Hozzád a módszer, valamint Te is tedd meg a megfelelő lépéseket, nem másért önmagadért.

 0
Tovább

Nézőpont

Ki van a bent?

https://www.facebook.com/ExaTVOficial/videos/874504622619110/

 0
Tovább

Empátia és 1 pár csirkeláb

Csirke lábas mancsos dolog 

 0
Tovább

Tao az út maga 

Kereső: Mi a Tao pontosan?
Vezető: Nem határozható meg.
Kereső: Akkor hát elképzelhető?
Vezető: Nem, mert meghaladja a képzeletet.
Kereső: Akkor hát mit lehet elmondani róla?
Vezető: Azt, hogy a kulcsok kulcsa, amely számos ajtót nyit.
Kereső: Miféle ajtókat?
Vezető: Mindenét, ami jó. A boldogság ajtaját. A megértés ajtaját. A kiteljesedés ajtaját. A derű ajtaját. És azt az ajtót, amely a világ jobbításához és nem megrontásához vezet.
Kereső: Kinél van a kulcsok kulcsa?
Vezető: Mindenkinél, csak többnyire nem tudnak róla.
Kereső: Tudsz segíteni, hogy megértsem?
Vezető: Megpróbálhatom. Talán abban segíthetek, hogy meglásd, meghalld vagy megérezd az Utat, de nem láthatom, hallhatom vagy érezhetem meg helyetted. Ahhoz, hogy jobban megértsd, ki kell nyitnod a belső szemedet, a belső füledet és a belső érzékeidet. Talán abban segíthetek, hogy kinyisd őket, de nem nyithatom ki helyetted. 
/L. Marinoff/

Azok a fránya kétséget szülő gondolatok...
Mennyivel egyszerűbb lenne ítéletmentesen részt venni az életünkben, és ezáltal a boldogsághoz szükséges erőre és rugalmasságra szert tenni! Szerencsére erre van lehetőséged, csak jelentkezned kell  novemberi tréningünkre.

http://benzaiten.hu/treningek/

 0
Tovább

Benzaiten Tréning

blogavatar

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Utolsó kommentek

Reblog