Nézőpont

Ki van a bent?

https://www.facebook.com/ExaTVOficial/videos/874504622619110/

 0
Tovább

Empátia és 1 pár csirkeláb

Csirke lábas mancsos dolog 

 0
Tovább

Tao az út maga 

Kereső: Mi a Tao pontosan?
Vezető: Nem határozható meg.
Kereső: Akkor hát elképzelhető?
Vezető: Nem, mert meghaladja a képzeletet.
Kereső: Akkor hát mit lehet elmondani róla?
Vezető: Azt, hogy a kulcsok kulcsa, amely számos ajtót nyit.
Kereső: Miféle ajtókat?
Vezető: Mindenét, ami jó. A boldogság ajtaját. A megértés ajtaját. A kiteljesedés ajtaját. A derű ajtaját. És azt az ajtót, amely a világ jobbításához és nem megrontásához vezet.
Kereső: Kinél van a kulcsok kulcsa?
Vezető: Mindenkinél, csak többnyire nem tudnak róla.
Kereső: Tudsz segíteni, hogy megértsem?
Vezető: Megpróbálhatom. Talán abban segíthetek, hogy meglásd, meghalld vagy megérezd az Utat, de nem láthatom, hallhatom vagy érezhetem meg helyetted. Ahhoz, hogy jobban megértsd, ki kell nyitnod a belső szemedet, a belső füledet és a belső érzékeidet. Talán abban segíthetek, hogy kinyisd őket, de nem nyithatom ki helyetted. 
/L. Marinoff/

Azok a fránya kétséget szülő gondolatok...
Mennyivel egyszerűbb lenne ítéletmentesen részt venni az életünkben, és ezáltal a boldogsághoz szükséges erőre és rugalmasságra szert tenni! Szerencsére erre van lehetőséged, csak jelentkezned kell  novemberi tréningünkre.

http://benzaiten.hu/treningek/

 0
Tovább

Konvenció formái

Az ember azonban csak akkor dönthet a saját útja mellett, ha azt tartja a legjobbnak a maga számára. Ha valamilyen más utat jobbnak tartana, akkor azt élné és fejlesztené a saját útja helyett. A többi út erkölcsi, társadalmi, politikai, filozófiai és vallási természetű konvenció. Az a tény, hogy a konvenciók mindig virágoznak valamilyen formában, azt bizonyítja, hogy az emberek elsöprő többsége nem a saját útját, hanem a konvenciót választja, s ennek következtében nem önmagát fejleszti, hanem egy módszert, s vele a saját teljességének rovására egy kollektívumot.
 

Hogyan tárható fel, mi rejlik bennünk?

Mivel személyiségünk alakulására számos tényező hatással van, egy sokrétű és komplikált rendszer feltárására vállalkozunk, amikor úgy döntünk, elmegyünk önismeretre. Minden amit teszünk, mondunk, minden eddigi sikerünk és kudarcunk hozzájárult ahhoz, akik most vagyunk. Mivel a személyiségünk sem egysíkú, ezért az önismeret is számos oldalról közelíthető meg.

 

Ha úgy gondolod, hogy szeretnél változni vagy jobban megismerni belső forrásaidat, motivációidat, gátlásaidat és az erősségeidet, akkor jelentkezz a Faragatlan Fa Tréningre, mert a Benzaiten Tréning pszichológia alapelvek és keleti filozófia alkalmazásával garantálja, hogy kreatívabb, békésebb, derűsebb és eredményesebb lehetsz.

Jelentkezés:

írhatsz nekünk itt a Facebook felületén vagy kapcsolatba léphetsz velünk az alábbi lehetőségeken.

http://benzaiten.hu/

info@benzaiten.hu

 0
Tovább

Tao az önismeret forrása

tao eredetileg utat – pontosabban egy konkrét, meghatározott utat, ösvényt – jelent, ma is a csillagok útját jelenti az égbolton, de jelenti a bölcs utat is, amely célhoz vezet, a rendet és a törvényt, amely mindenben érvényesül.

Ebben a felfogásban hasonlít a hindu dharma fogalmára, annak karmikus  vonatkozásai nélkül, illetve a dharmával ellentétben a taót a
legtöbb kínai filozófus szubsztanciális tulajdonságokkal ruházza fel.
Tárgyiasul, és magával a kifinomult ősanyaggal azonosul.

A taoizmus tulajdonképpen egy önismereti túra útvonal,ami nem csak a belső 
világunkba vezet,hanem a környezetünkösvényein is segít eligazodni.
Legyen az akár egy hegy csúcsra vezető keskeny csapás vagy a völgy mélysége, délibáb vagy egy tiszta tó tükre. Ha megtesszük mind a külső,mind a belső 
utazásunkat olyan helyekreeljuthatunk, ami eddig rejtve volt előttük, vagy tudatosan(tudattalan) nem mertünk szembenézni vele. 

Ahhoz ,hogy megértsük ésszel és szívvel ezt az ősi nézőpontot,meg kell 
ismernünk az eredetét a forrását a magját,amiből szárba szökkent.

 

A korai kínai spirituális filozófia legszikrázóbb egyénisége a taoizmus alapítója,
 Lao-ce volt.

Kína történelmének a Kr. e . 8. századtól egészen a 3. századig  terjedő időszaka nem  a béke birodalma volt. Összeomlott a régi társadalmi és politikai rendszer az országot polgárháborúk sora marcangolta. A politikai zavargások időszakát , ami 500 évig tartott két részre osztják. Ennek az időszaknak első szakaszát  a Tavasz és Ősz korszakának (Kr. e. 770-476) nevezzük. A korszak maga ugyan olyan véres és káoszos és több félig önálló feudális  állam élén lévő  5 hadúr folyamatosan küzdött a hatomért, amit a Csou-dinasztia jóvá is hagy. Pénzzel és vassal támogat, aminek később meg is lesz az eredménye, mert ezeknek a haduraknak  az elkövetkező 300 évben sikerül Kína 150 hűbéres királyságát lecsökkenteni 44-re.  A Tavasz és Ősz korszakát a centralizáció váltotta fel, amely során a Csou-birodalom fokozatosan bekebelezte és a későbbi királyságokból egy birodalommá kovácsolta az ókori Kínát.

 

Ezt a küzdelmes időszakot (ahol csak hatalomért folyt a harc) nevezik a taoisták, klasszikus kornak. 

Kifejezetten ironikus, hogy egy ilyen zaklatott időszakban született a világ néhány legkiemelkedőbb és legtartósabb hatású elméje, olyan gondolkodók, akik a törvényektől a művészeteken át a hadviselésig alkottak elméleteket, amiket gyakorlatban is beváltottak. Lao-ce  Konfuciuszhoz hasonlóan elvetette a régi vu vallás bonyolult dogmáit és szertartásait. Viszont annak ellenére, hogy mind két gondolkodó nagy hatással  volt korára, a két filozófus nézete annyira különbözött egymástól, hogy Konfuciusz állítólag “érthetetlennek”  találta Lao-ce világnézetét. Az oka ennek a nézett különbségnek pedig abban keresendő, hogy a konfucianizmus egy világi filozófiát, életvitelt követ, amelynek a bölcsesség a végcélja. 

Konfuciusz egy anyagi világban szeretett volna javítani az élet minőségén.

A taoizmus inkább egy metafizikai és az érzékek földjére koncentrál. 
A világegyetem útjának követői az emberi léten felül emelkedve, mozgásos elmélkedéssel,meditációval és alkímiával  igyekeznek
elnyerni az örökkévalóságot.

Ha úgy döntöttél, szeretnél rálépni az önismeret és változás útjára és szeretnél részt venni az őszi "Faragtlan Fa" tréningünkön ,akkor ne habozz, vedd fel velünk a KAPCSOLATot!http://benzaiten.hu/
http://www.facebook.com/benzaiten.trening

 0
Tovább

Benzaiten Tréning

blogavatar

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

Reblog