A szavak nélküli kommunikáció


A szavak nélküli kommunikációs formák a japán társadalmi érintkezésben legalább olyan fontosak, vagy még fontosabbak is, mint a nyelvi kifejezésmódok.
Annak ellenére, hogy a japánok beszéd közben keveset és visszafogottan gesztikulálnak, a “testbeszédnek” igen nagy szerepe van.


Egy nyelvileg tökéletesen udvarias megfogalmazás is visszatetszést kelt, ha nem kíséri megfelelő testtartás.
Sőt a nyelvi helyesség feltételezi az udvariassági szokások ismeretét is, ezért a helytelen mozdulat, tartás, stb. méginkább sértőnek hat.Ugyanakkor egy hiányos nyelvi megfogalmazás, kellő tartózkodást előadva, szimpátiát kelt. Nem kell tehát félni a megszólalástól, mert japán beszélgető partnerünk a nyelvhelyességnél jobban értékeli az igyekezetet és az udvarias magatartást. A nyelvi kommunikációt esetenként helyettesítheti egy meghajlás vagy mozdulat. Futó találkozáskor például egy könnyű meghajlás tökéletesen megfelel a köszönésnek, beszélgetéskor pedig a figyelem érzékeltetésére az ismételt bólintás.
 

Bizonyos kifejezésekhez meghatározott mozdulatok tartoznak. Ezek elmaradása zavart okozhat a társalgásban. Az ismertetett szokások, szabályok természetesen csak a japánokra nézve kötelezőek, külföldiektől nem várható el ezek ismerete és helyes használata. Ugyanakkor tudni kell, hogy a nem nyelvi kommunikációs formák biztosítják a kapcsolat nyugodt légkörét, mondhatni, kulcsot jelentenek a japán társadalomhoz.A beszéd tónusa általában visszafogott és tétovázó. A határozott beszéd tolakodó, kellemetlen hatást vált ki a hallgatóból. Tétovázáson a hallgató partner reakcióját kiváró magatartást értjük. A beszéd ilyenkor lelassul, az utolsó szót kissé elnyújtják, jelezve a visszajelzés igényét. A japán társadalmi érintkezés legszembetűnőbb eleme a gyakori meghajlás. Üdvözlés, köszönetnyilvánítás, bocsánatkérés, együttérzés, kínálás, ajándék adása és fogadása esetén feltétlenül szükséges magatartás.


A meghajlásnak különböző fokozatai vannak a helyzetnek és a résztvevők társadalmi pozíciójának megfelelően.
A fiatalabb vagy beosztott mélyebben
hajol meg, mint a felettese.
A meghajlás mértéke arányos a partner iránti tisztelettel. A meghajlást nem lehet elkapkodni. A régebbihez képest ugyan rövidült némileg az időtartalma, a gyors meghajlás mégis gyerekes, komolytalan.
A partnerek igyekeznek lehetőleg azonos időben felemelkedni vagy tovább lentmaradni, mint a másik. Ha úgy látják, hogy partnerük még nem egyenesedett fel, illik visszafogni a felemelkedést. A meghajlást mindig illik viszonozni, legalább olyan mértékben, mint ahogy a partnerünk teszi. Ne tévesszen meg a látszat senkit, ez nem megalázkodás! Egyszerűen ez az érintkezés formája. Nem több, mint egy kézfogás, de ha az el nem fogadott kézfogásra gondolunk, fogalmat alkothatunk arról, milyen érzést kelt Japánban egy viszonzatlan meghajlás.

A távolság arányban van az udvariasság szintjével. Közeli barátok, ismerősök esetén többnyire megfelel a magyar normáknak. Udvariasságot igénylő helyzetben ez a távolság növekszik, kb. 1,5-2 méterre. Ennyi szükséges ahhoz, hogy biztonságosan meg tudjanak hajolni egymás felé, anélkül, hogy összeütnék a fejüket. A kézfogáshoz a feleknek közelebb kell kerülni egymáshoz. Ezért fordulhat elő a külföldiekkel való találkozáskor, hogy japán partnerük önkéntlenül hátralép. Ez udvariatlanságnak tűnhet, holott ellenkezőleg, a tiszteletet jelzi. Japánban ugyanis nem ritka, hogy a kézfogást meghajlással kombinálják.

Sokszor halljuk, hogy az ördög a részletekben rejlik. Japánban is megtalálható ez az
élet minden területén, legyen az akár egy teaceremónia  vagy egy nyelvileg tökéletesen udvarias megfogalmazás, ami visszatetszést kelthet, ha nem kíséri megfelelő testtartás. Sőt, a nyelvi helyesség feltételezi az udvariassági szokások ismeretét is, ezért a helytelen mozdulat vagy tartás még inkább sértőnek hat. Ugyanakkor egy hiányos nyelvi megfogalmazás, kellő tartózkodást előadva, szimpátiát kelt. Nem kell tehát félni a megszólalástól, mert a japánok nyelvhelyességnél jobban értékelik az igyekezetet és az udvarias magatartást.

Összefoglalva a japánok a relatív kategóriákat tartják fontosnak, ami azt jelenti hogy mindent kettős mércével mérnek és ez vonatkozik a viselkedésükre is.
Egy európai számára nem igazán érthető ez a norma rendszer, mert ha valakit Európában udvariasnak tartanak, akkor az az ember udvarias lesz a postán, a közértben és idegen emberekkel is. Míg Japánban viszont a szituáció adja meg, hogy valaki udvarias vagy nem és ez attól függ, hogy ki épp hol van és kivel találkozik. Ismeretlenekkel szemben mindig közönyös tartózkodást mutatnak és nem beszélgetnek egymással, mert nincsenek bemutatva és a világ legnagyobb illetlensége, ha valakit ismeretlenül leszólítasz az utcán.

Ha arra vetemednénk, hogy ilyet tegyünk, akkor sűrűn kérjünk elnézést vagy vonjunk be valakit, aki bemutat minket!

 0
Tovább

Haiku a hétfői ébredő felemhez

 0
Tovább

A dolgok örök emlékezetéül

 0
Tovább

Péntek 13 és ami mögötte van

Ma péntek van és nem mellékesen 13.- a, ami valakinek jót másnak rosszat jelent. Szigorúan babona szemszögből megközelítve. Miért is a péntek eme nagy becsű napja indítja el a a sorsjegy és lottó vásárlási lázat vagy épp az ellenkezőjét, minden fajta és módú rontás elleni szokások bevetését?

Egyszerű a válasz: az emberek szeretik valamihez (például dátumhoz) kötni a szerencséjüket vagy szerencsétlenségüket. Ez által mentesülnek a felelősségvállalás alól, de mindenki szeret játszani
és Fortuna néha ránk mosolyog. Ezzel a pillanattal visszük tovább a szerencsébe vetett hitet.
A szerencsétlenség kivédésére az évszázadok során rengeteg szokást és babonát alkottunk, amiknek az eredete olykor a történelem homályába vész, de a hagyomány máig él.
 


Lehet mosolygunk rajta .... viszont érdemes körbe nézni a 13-as szám háza táján. 

1.


Az asztal


A legenda szerint azért elátkozott nap, mert az utolsó vacsorán Jézus volt a 13. személy, akit ugyanezen a napon pénteken feszítettek keresztre. Így ezért nem szokás egy asztalhoz 13 embernek leülnie, mert akkor valaki hamarosan meghal közülük. 


Tanács, ha véletlenül úgy alakulna, hogy még is csak 13 – an ülünk le és elszeretnénk kerülni a kaszással való randit érdemes egyszerre felállni ez által senki sem lesz az első az asztal bontáskor.


 

Érdekesség: Franciaországban lehet 14. személyt bérleni 13 fős vacsorákhoz.

2.


A számmisztika

Azok a számok.
Mindenhol ott vannak és jelentést hordoznak, titkokat őriznek vagy tárnak elénk. 


A magyar néphagyomány is őriz a számokhoz fűződő jelentéseket. A 3 királyfi vagy 3 királylány , a 3 próbatétel vagy a 3 kívánság. A 3–as szám a tökéletes szám. Jelenti az egységet, a harmóniát, a bölcsességet és a keresztény szentháromságot. Azon belül három dimenzió létezik (hosszúság, szélesség, mélység) , három halmazállapot (szilárd, folyékony, gáz), és három világ (Ég, Föld, Pokol).


 

Mindenhol ott a 3-as, de hogy lesz ebből 13? Miért olyan rossz ez az szám?


A 13-as talán éppen ezért rossz, mert a tökéletes után következik, amely 12-es tönkretéve ezzel az előtte lévő számban megtalálható egységet.
 

A számmisztika más értelmezése szerint a 13-as szám jegyeit összeadva 4-et kapunk, amely egyes népeknél a halál száma. Nem véletlen, hogy a Távol Keleten például nem akasztanak egymás mellé 4 csengettyűt vagy 4 bambusz rudat. 

3.


Épületek


Sok angolszász országban kihagyják a 13. emeltet hotelekben és más épületekben, de kórházaknak sincsen 13. kórtermük.

4.


Gazdaság


Egy amerikai felmérés szerint a 13-ai napok akár egymilliárd dolláros kárt, veszteséget is okozhatnak. Ilyenkor nem vásárolnak, kereskednek olyan szívesen, és sokkal kevesebben váltanak jegyet vonatra, repülőre vagy hajóra.

5.


Az a bal láb

A régiek úgy hitték, hogy péntek 13-án mindenhová csak bal lábbal szabad belépni. Ahová jobb lábbal lépünk, ott szerintük biztos balszerencse vár bennünket. Érdemes koncentrálni arra a bal lábra, de a pozitív gondolkodás szabályait is lehet alkalmazni. Itt talán azoknak lesz igazán problémájuk akik oldal tévesztők. Figyelni kell arra is, hogy mindent bal oldalról kell megközelíteni.

6.


Az űrhajó


Ez egy érdekes eset. Akik hisznek a számmisztikában, úgy gondolják, hogy a mágikus szám hatásának köszönhető, hogy meghiúsult az Apollo 13 délután 13 óra 13 perces kilövése. Ami még érdekességnek tekinthető : a 39-es állványról indították volna útjára, ami 3x13. Tehát triplán rossz csillagzat alatt szökött szárba ez az ötlet.

7.


A nő

Számos mitológiában a női nemhez kötődik a tizenhármas szám, mivel a menstruációs ciklus, a holdéhoz hasonlóan, évente tizenháromszor jelentkezik. A péntek is hasonlóképp kötődik a nőkhöz, a német nyelvterületen a péntek az egyedüli nap, melynek az elnevezése nőhöz, mégpedig Frigga istennőhöz kapcsolódik. Ő  volt a mennyország királynője,Odin hitvese. A rómaiak és németek Frijaként vagy Freaként ismerték. A  pénteki napot feltehetőleg róla és Freyáról nevezték el. (Friday = Frigg's Day/Freyja's day.)

8.


Icipici pók


A hagyomány úgy tartja, hogy létezik egy pók, amely szerencsehálót szó. Ez kis pók megvédi az igazak, ha menekülniük kell, mert olyan hálót sző köréjük, ami láthatatlanná teszi a rossz akarók előtt. Ezért nem szabad – egyébként sem – a pókokat péntek 13.-án kisöpörni, megölni. Igaz takarítani sem szabad, mert a kitárt ajtó és ablakok behívják a rossz szellemeket.

9.


A Vírus

Igen a számítógépes vírusokat, illetve azok alkotóit is megszállta az ihlet a péntek 13.-ával kapcsolatban. Nagyon találó nevet adtak neki: Jerusalem


Ez a vírus míg a PC őskorszakában- na jó késő középkorában- létezett mikor még a DOS-ba pötyögtük be az adatokat és floppyra mentettük a a SOKO. exét. A kártevő figyelte a rendszerdátumot,ha az nem az 1987-es, hanem attól eltérő évet mutatott, minden péntekre eső 13-án aktiválta kártékony töltetét, amely programfájlokat törölt. 

A Windows 95 megjelenésével párhuzamosan a péntek 13-án támadó kártevő 1995-re gyakorlatilag teljesen eltűnt, bár a Wikipédia szerint számos variánsa is készült, amelyek például más dátumokon fejtik ki kártékony hatásukat.

10.


A Fekete Macska


A fekete macskákkal kapcsolatos hiedelmek azokba korokba vezethető vissza amikor a macskákat „megpróbáltuk „ megszelídíteni . A kutyákhoz képest nagyobb túlélő és nem igazodik a gazdi életritmusához. Ők a magányosan sétálók , akik megtartották vadászó, éjszaka aktívabb életmódjukat. Ez az eltérő ritmus, a sötétben zöldesen világító macskaszemek és a titokzatos éjszakai séták tették misztikus állattá őket emberek szemében. Kultúránként változott a hozzáállás feléjük.


Voltak istenek és démonok is. Az utóbbi leginkább a középkorra vonatkozik, mert a boszorkányok familiárisainak tartották őket és így indult el negatív karrierjük itt Európában és a keresztény világban. Legalábbis a középkori Európában így gondolták. Ez a tévhit maradt fenn legnépszerűbb babonánkban.

Mi történik ha átmegy előttünk?

Állítólag balszerencse, de lehet ellen védekezni.

Írom is hogy:

-    lépj hátra 3 lépést, de előtte fordíts neki hátat
-    köpj át a bal válad fölött
-    ha ezt alpárinak gondolod a sarkadon is megfordulhatsz háromszor az óramutató            járásának megegyezően.
   

11.


Védelmet adó tárgyak


A balszerencse ellen a legjobb, ha fahéjat és rozmaringot kötünk az ajtó fölé a patkó mellé. Az asztalra sót és fehér gyertyát helyezzünk és lehetőleg a legtöbb ezüst ékszerünk magunkra öltjük. A türkiz és a korall megvéd a balesetektől, így viseljük nyakláncként vagy gyűrűként vagy akár a zsebünkben is.


Este a jobb vállunk felett nézzünk hátra a Holdra, így az elkövetkező időszakba bevonzzuk a jó szerencsét.

12.

Japán
 

A japán hiedelem világban sok szellem él, amik állati alakot tudnak ölteni. A fekete macskát ebben a kultúrában a jó szerencse hozójának tekintik és ahol fekete macska él azt a házat és a benne élőket sok sok boldogság és jó lét várja.

13.


Tarot


A 13. kártya a halált ábrázolja, de nem negatív lap. Nem szabad olyan szenzációhajhász „jósokat és jövendőmondókat” követni, akik ha meglátják egy kirakásban a Halál lapját máris azt kezdik elmondani, hogy "mostazonnalitthalszmeg" vagy valakid szintén.

A Halál a változásról szól, ami mindenki életében megtörténik, hogy búcsút veszünk valamitől és ahhoz hogy igazán tovább lépjünk, ahhoz le kell zárni.

Nagyon sok minden kapcsolódik a péntek 13.-hoz, de mindenki maga dönti el, hogy a pozitív vagy a negatív oldaláról közelíti meg. Szerintem az egyik legjobb nap!
 

Főleg úgy, hogy a 13-as házszám alatt lakom és imádom a fekete macskákat.
Sok szerencsét mindenkinek!

 0
Tovább

​Szolgálat és Szenvedély

Szép dolog a szerelem, de kemény munkára is szükségünk a siker eléréséhez. Eredményt csak azon a területen érünk el, amibe energiát feccölünk – és energia alatt most pénzt, időt, áldozatot értek. Ha a sport analógiájánál maradunk: szeretek én úszni, hébe-hóba a Dunában, a Balatonon, gumimedencében szüleim kertjében. Szenvedélyes pancsoló vagyok, de ettől nem lesz belőlem Egerszegi Krisztina vagy Cseh Laci. Ők minden nap (ünnepnap és hétvégén is!) több órát hajtottak és edzettek azért, hogy a csúcsra jussanak. A sikerben rengeteg munka van, ezért ha találkozol egy sikeres emberrel, akkor ne irigyeld, hanem csodáld: talán el sem tudod képzelni, mi mindent áldozott fel azért, hogy ott legyen ahol épp tart.

Persze így már érthetővé válik, miért kell szenvedéllyel csinálni valamit. El tudod képzelni, hogy tényleg minden nap 12 órát foglalkozol valamivel amit utálsz? Na ugye hogy nem? Anno mikor egyetemre jártam, és ki kellett választani a szakdolgozati témát, bölcs tanárnőm ezt mondta: Olyan témát válasszatok, ami érdekel Titeket, amit imádtok, mindennél jobban szerettek. Mert annyit kell majd olvasnotok és kutakodnotok azzal kapcsolatban, hogy a végén még azt is megutáljátok, nem hogy egy semleges területet.

Az összpontosítás szerintem van olyan fontos, mint a szenvedély, hiszen ugyanúgy irányt ad. A koncentráció által célorientálttá válhatunk, és sokkal hamarabb eljutunk A-ból B-be. Ahol a figyelmem, ott a tudatom – amin a tudatom, azzal haladok, azzal foglalkozom, az létezik számomra. Ennek az igazsága nekem akkor kristályosodott ki, amikor vezetni tanultam. Két autó közé beparkolni rémálom volt, mert sohasem sikerült elsőre belőni a középpontot, hanem állandóan korrigálnom kellett. Természetesn mindezt úgy csináltam, ahogy a legtöbb kezdő parkoló: úgy ráfókuszáltam a kocsihoz közelebb eső akadályra (másik autóra), hogy már a szemem is kigúvadt, és hiába csináltam bármit, végül mindig ott lyukadtam ki.

Oktatóm ilyenkor kedvesen megkérdezte:

  • Erre van még hely?

  • Nincs – feleltem

  • Hol van több hely a korrigáláshoz?

  • A másik oldalon…

  • Akkor miért nem arra nézel? Soha ne a problémára koncentrálj, mert akkor arra fogsz haladni. Koncentrálj a megoldásra, amerre a lehetőségeid vannak, amerre a nagyobb mozgástered van, és akkor automatikusan arra fogod vinni a kocsit.Bölcs tanítás, amit azóta nem csak parkolásnál igyekszem hasznosítani. Egyszerre egy dologra fókuszálni, a megoldást szem előtt tartani – ez a siker egyik alappillére.

 0
Tovább

Benzaiten Tréning

blogavatar

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

Reblog