A Tavasz és Ősz korszaka és a Tao-te-king születése

Lao-ce fiatalemberként a császári kormány levéltárosa volt, de hamar megutálta a folyamatos intrikákat és eltávozott az udvartól.

A Tao-tö-king a taoizmus alapkötete ebben az időszakban született, igaz abban megoszlanak a vélemények, hogy maga a nagy gondolkodó vettette-e papírra a gondolatait, vagy többen szerkesztették hosszú évtizedeken keresztül. Az biztosan látszik, hogy több szerző működött közre a  Tao-te-king létrehozásában a 
Tavasz és Ősz korszakában.
 

A mítosz sokkal “taoistában” áll hozzá a történethez:

 


 

Még a Csou uralkodók idején, amikor a nap mint nap új kegyetlen hadúr tűnt
fel a horizonton és hullott alá, ahogy az őszi Nap hagyja el az égboltot, Lao-ce kiábrándulva a császári udvar életéből elkezdte megkeresni a számára megfelelő utat. A megvilágosodás és a szelídebb szemlélődés mellett döntött. Elindult Kína nyugati határa felé, hogy mélyebben tanulmányozhassa buddhizmust.
A tibeti határra érve rábeszélte az egyik határőrt, hogy segítse  papírra vetni
a gondolatait. Ebben az 5000 szóban magyarázza el a világmindenség útját, illetve milyen változások szükségesek, mi mást lehetne még csinálni az országot tönkretevő, folytonos háborúskodáson kívül.

Kifejtette, hogy nagyobb teret kéne engedni a politikai döntéseknek, hogyan épülne be ez a természet rendjébe és a harmonizáló élet áldásairól is adott tanácsot. Filozófiáját elmondva a mester meghívta egy teára a határőrt.
Miután megitta, felállt és eltávozott Tibet felé.

 

Lao-ce eltűnt és soha többé nem látta senki.Az írás amit a Ven-ce  határőr készített a Tao-te-king volt. Ezek után annak szentelte az életét, hogy halhatatlanná vagy  “hszienné ” lett Lao-ce tanításait terjessze.


 

Későbbi követői az “út”  politika mentes változatát választották.
Céljaik között szerepel az elmélkedés önmagunkról, a belső
mindenség megtapasztalása
és a harmonikus  együttélés saját magunkkal.


Több irányzata létre jött, ami nagyon enyhén tér el egymástól.

A különböző iskolák hol egy, hol valamennyi elemét átvették a hagyományos taoizmusnak.

A Tao segítségével még változatosabban, egyénreszabottabban lehet megismerni önmagunkat, mert
minden csak rajtunk múlik

és az út a lábunk alá fut.


Fontos, hogy ismerjük magunkat ezért az ősz folyamán
 2 napos önismereti tréninget tartunk a Tao nyomdokain haladva.

Ha érdekel, hogy milyen egy "Faragatlan Fa " önismereti tréning, akkor ne habozz keress minket!


http://benzaiten.hu/#focus

https://www.facebook.com/benzaiten.trening?fref=nf 

 0
Tovább

Vagyok, ami vagyok

Az önismeret olyan önmagunkra irányuló lelki folyamat, mely során feltárhatod képességeidet, motivációdat, félelmeidet, indítékaidat, berögzült gondolataidat és szokásaidat és mindezek együttes működését és hatását önmagadra, társas kapcsolataidra és az egész életedre.

Hogyan tárható fel, mi rejlik bennünk?

Mivel személyiségünk alakulására számos tényező hatással van, egy sokrétű és komplikált rendszer feltárására vállalkozunk, amikor úgy döntünk, elmegyünk önismeretre. Minden amit teszünk, mondunk, minden eddigi sikerünk és kudarcunk hozzájárult ahhoz, akik most vagyunk. Mivel a személyiségünk sem egysíkú, ezért az önismeret is számos oldalról közelíthető meg.

Az önkitöltős kérdőívek megmutatják, hogy mit gondolsz magadról egy adott területet tekintve. Ezek nem mindig fedik a valóságot, hiszen amit Te gondolsz magadról az nem biztos, hogy tényleg úgy van, vagy a környezeted is így látja, de ettől függetlenül érdekes és hasznos visszajelzésként szolgál.

Szakértővel való beszélgetés sok mindenre fényt derít, még ha nem is merültök alá lelked legmélyebb bugyraiba. Hogyan viselkedsz, mikor idegennek kell megnyílnod? Hogyan mutatod be magad? Milyen témákat hozol fel egy ilyen szituációban? Viselkedésed alapján a szakértő fontos következtetések levonása és visszajelzések által életed legtanulságosabb tükrévé válhat.

A csoportos feladatok és játékok két okból is sok önismerettel kapcsolatos kérdésedre adhatja meg a választ:

1. csoportos helyzetben más oldalunkat mutatjuk meg, mint egy négyszemközti beszélgetés során, ráadásul a csoport összetétele (ismerősök vs. idegenek, hozzám képest milyen státuszúak, korúak, nemek aránya, stb) még inkább árnyalhatja a képet.

2. A különböző játékok különböző oldaladat, képességeidet hozzák elő Belőled és számos tulajdonságodra rávilágíthatnak.

3. A Veled együtt résztvevők saját történeteikkel gazdagíthatják nézetedet, hozzáállásodat. Előfordulhat, hogy  egy hasonló szituációban lévő emberrel való interakció felér ezer terápiával!

A készségfejlesztés minek hozzá?
 

Az önismeret együtt jár a készségfejlesztéssel. Ugyanis jó esetben (és a Benzaiten Tréning foglalkozásain erre törekszünk maximálisan) olyan információhoz jutsz magaddal kapcsolatban, hogy egyszerűen képtelen vagy úgy folytatni az életedet, mint eddig. Az új látásmód önmagadról új viselkedést, új szokásokat, új helyzetkezelési módszereket von maga után, viszont ezeket az új készségeket el kell sajátítani ahhoz, hogy működjenek. Ráadásul mivel Te változol, ezért a környezeted is fog, különösen az irányodba, és az ehhez való alkalmazkodáshoz bizony elkél a segítség.

 

Mire van szükség az önismerethez?

Röviden: Rád ás ránk 


 Hosszabban:

1. A motivációdra és kitartásodra, hogy végig merj menni az úton. Az önismeret kemény meló, mert nem csak a pozitív tulajdonságaid kihangsúlyozása lesz a téma, hanem keményen tükröt tartunk, a változáshoz ez kell. Elviselni, hogy kritikával illetnek, nem mindig könnyű, de ne ijedj meg: ítélkezésnek nincs helye a foglalkozásainkon!!

2. Bátorságra, hiszen ki kell majd mondanod olyan dolgokat amiket eddig nem mertél, el kell mondanod mit gondolsz másokról és merned kell végighallgatni, mit gondolnak mások rólad.

3. Jó szakemberekre. Játszma mentes, őszinte, biztonságos környezetet teremtünk, ahol olyan kereteket biztosítunk, hogy képes legyél eljutni a fontos felismerésekig. Határt szabunk, hogy mindenkinek legyen lehetősége megnyilvánulni, de senki ne vigye el a foglalkozást az egyéni problémáival.
Utat biztosítunk, amit végigjárva megkapod amiért jöttél, és melletted leszünk végig, hogy biztonságosan megérkezz a célba.

Még hosszabban: keress minket!
 

https://www.facebook.com/benzaiten.trening

vagy
 

benzaiten.hu

 

 0
Tovább

Cigaretta Tao

Ma van 384 napja, hogy nem szívtam el egy szál cigit sem – de ki számolja…
 

Hosszú lenne elmesélni, és a lényeg szempontjából teljesen lényegtelen, hogy miért és hogyan szoktam rá, de a leszokást megelőző 10 évben az életem minden területét meghatározta az, hogy dohányzom. Egy „bagós” barátnőmmel (aki utánam két héttel tette le a cigit) annyira megszoktuk, hogy füstölve beszéljük meg a mindennapokat és a problémákat (amióta ismertük egymást, mindketten cigiztünk), hogy a leszokás után hetekig szenvedtünk attól, hogy hogy a fenébe kell füstmentesen beszélgetni? Hogyan várunk a buszra 10 percet, ha nem gyújthatunk rá? Ha felhúzták az agyunkat (ami valljuk be, sem nála, sem nálam nem egy komplikált folyamat…), csak néztünk mint hal a szatyorban, és fogalmunk sem volt (illetve fogalmunk volt, csak gyakorlatunk nem volt benne), hogy cigaretta nélkül hogyan lehet ezt úgy levezetni, hogy abba senki ne haljon bele (Ezúton is kifejezném minden tiszteletemet közvetlen környezetünknek!). És még sorolhatnám, hogy milyen téren mennyit szenvedtünk, de a lényeg, hogy tényleg függtem a cigarettától.

De miért is?
 

Számos elmélet született már arról, hogy valaki miért lesz dohányos, de őszintén szólva ezek inkább azt magyarázzák, hogy miért olyan nehéz leszokni róla. Ezen elméleteket felhasználva próbálnak trükköket, technikákat és fortélyokat bevetni, hogy a dohányos ne gyújtson rá, de amint az a füstölési statisztikából látszik, nem túl sok sikerrel.

 1. A legalapvetőbb elmélet, hogy a cigaretta nikotinfüggőséget okoz, mert a nikotin izgatja az agy jutalmazó központját, mely a boldogság-sokk elmúlása után újabb adag bevitelére ösztönöz minket. A cigaretta elszívásából származó újabb és újabb dopamin-áradat által a rágyújtás szokássá válik, és közben az ehhez a viselkedéshez társuló idegpályák és szinapszisok is megerősödnek. Tehát szinte az agyunkba ég a dohányzás (vagy bármilyen más függőség), így a szakemberek szerint nem is lehet leszokni róla, maximum elfojtani. Biztató, nem de bár?
   
 2. A második ok, hogy szájhoz illetve a kezekhez kötött. Az ember pedig eléggé orálisan fixált népség, hiszen ha nem cigizik, akkor eszik, vagy iszik, vagy beszél – sokat. A kezünkkel pedig muszáj babrálni, főleg ha idegesek vagyunk. De utóbbi evolúciósan is fontos, mivel kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy eszközhasználókká váltunk. A nyelv és beszéd által pedig a Földön élő fajok csúcsává váltunk.
   
 3. A társasági, társadalmi nyomást muszáj megemlíteni.
  Régen státusz szimbólumnak számított, ha valakinek volt mit elfüstölnie.
  Ma már inkább a tiniknél, gyerekeknél számít felnőttesnek és tiltottnak, éppen ezért menőnek. De az idősebbek is érzik a szociális hatását, hiszen tüzet kérve, együtt füstölve könnyebb beszélgetésbe elegyedni.
   
 4. Apropó tűz. Ez is őseinkhez kötődik, hiszen mekkorát fordult velünk a világ, ahogy képessé váltunk tüzet csiholni! A tűz mindig is az otthon melegét, a biztonságot, a fényt jelképezte, ezért sok embert elbűvöl.

Ez mind szép és jó, de segít valamit is a leszokásban? Nem hiszem. Legalább is kétségeim vannak afelől, hogy ha anno barátnőmmel kiültem volna nikotinos rágót rágva origamizni egy tálca égő mécses mellé az erkélyre, akkor leszoktunk volna. Ugyanakkor az akkoriban új őrületnek számító e-cigi hónapokig tisztán tartott, pedig nem nikotinos patront vettem bele. Mit nyújt az e-cigi, amit más leszoktató módszerek nem? (Félreértés ne essék, nem pártolni vagy reklámozni akarom az elektromos cigarettát, mert valljuk be, nagyjából ugyanolyan káros mint a rendes dohány, csak a környezetünk nem szenved tőle annyit. De arra, hogy szemléltessem a Tao dohányzással kapcsolatos elméletét, arra pont jó)


Mit is tart a Tao a dohányzásról?


 A  fent említett okok mind hatnak az ember dohányzási (le)szokásaira, de nem ragadják meg a dohányzás okának az esszenciáját. Ez pedig a keleti bölcsek szerint nem más, mint a légzés. Cigarettázás közben átérezzük és látjuk azt, hogy lélegzünk. A légzés pedig a legfontosabb aspektusa az életünknek, hiszen anélkül pár perc alatt meghalnánk. Az első megnyilvánulásunk ebben az életben a levegővétel, az utolsó pedig egy lehelet. A kettő között pedig csináljunk bármit, lélegezni biztosan fogunk.
 

 14
Tovább

Konfliktuskezelés​ Beszéljünk róla!

A konfliktusok forrása általában az a hozzáállás, hogy igaza csak egy valakinek lehet, a többi mind téved és hülye. Pont. A tévedést, hibázást nagyobb félelem övezi, mint bármi mást az életünkben, mert úgy érezzük, hogy akkor sebezhetővé, közröhej tárgyává válunk.A másik téves megközelítés, mellyel a mindennapjainkat éljük, hogy ha valamire szükségem van, akkor azt másokon keresztül érhetem csak el. Mintha azt gondolnánk, hogy a mi érdekeink csak mások érdekeinek félresöprésével lenne elérhető, pedig: “Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy saját egyéni érdekeink csak mindenki más érdekeinek figyelembevételével elégíthetők ki. (…) A párbeszéd az egyetlen mód a konfliktusok valódi elrendezésére.” (A XIV. Dalai Láma beszéde 2011-ben az EU Parlamentjében)

Kezeljük a konfliktust!

Egy kialakult helyzet megoldásának első lépcsője, ha tárgyilagosan felmérjük, hogy miként alakult ki a konfliktus. Célszerű egy kívülálló segítségét kérni, mert, különösen egy elharapózott konfliktus esetén, a résztvevőket az érzelmeik, saját érdekeik és egyéni konfliktuskezelési módszereik nagyon rossz irányba vihetik a megoldási kísérletet.

A második lépcsőfok a résztvevők felmérése. A legtöbb esetben nem is vagyunk tudatában annak, hogy mit teszünk konfliktushelyzetben, és csak ösztöneinket és érzelmeinket követve reagálunk és hozunk döntéseket. Sokszor nem vesszük figyelembe, hogy a különböző emberek különböző megoldásokat alkalmaznak konfliktusaik során, és már ez az eltérés okozhat súrlódásokat. Közhelyes példa, mikor egy párkapcsolatban az egyik fél beszélgetéssel, a másik magánnyal oldaná meg a helyzetet. Az egyiket a hallgatás, a másikat a téma állandó felhozatal fog az őrületbe kergetni.

A harmadik szint a megoldási módszerek megvizsgálása. Mindenkinek van személyes, egyéni konfliktuskezelési stílusa, mely bizonyos helyzetekben sikerrel jár, máskor viszont csak tovább ront a felek kapcsolatán. Szerencsére a stílus tanulható, finomítható, és át is alakítható új és hatékonyabb módszerek elsajátításával.

A mi módszerünk

A Benzaiten Tréning abban tud segíteni, hogy egy adott konfliktus során
nem csak annak jellemzőit, hanem a résztvevő felek tulajdonságait, erősségeit, problémamegoldó stílusát is feltérképezze, és am inél teljesebb képet átlátva támogassa a résztvevőket a megoldáshoz. Ezen kívül célunk, hogy ne csak egy konfliktus oldódjon meg tréningjeink által, hanem egy új hozzáállást kialakítva általánosságban fejlesszük a konfliktuskezelői készségeket, hogy a későbbiekben a segítségünk nélkül is megoldható legyen, ha konfrontációba kerülsz valakivel.

Jelentkezem konfliktuskezelésre!

Tréningünket elsősorban cégek, vállalatok dolgozóinak javasoljuk, ahol esetleg olyan munkahelyi konfliktus alakult ki, melyet egyedül nem tudnak megoldani. Természetesen egyéni tanácsadás keretén belül pedig bárkinek szolgálunk javaslatokkal! 

Ha úgy érzed ezek közül bármelyik is Rád illik,  akkor vedd fel velünk aKAPCSOLATot!

 0
Tovább

Hazudik az egész világ.... már ha ez igaz

A kutatások szerint naponta átlagosan 10-200 hazugsággal találjuk szembe magunkat. Bár nagy részük ártatlan, a másik megbántásának elkerülését célzó füllentés, néha azonban belefuthatunk komoly károkat okozó problémákba általuk. Éppen ezért célszerű tisztában lenni a hazugság nyelvi jeleivel, melyeket az alábbi rövid videó összegez.

Mit gondoltok, tényleg így hazudunk?
 

Ebből a kis videóból talán fényderül az igazságra:

 0
Tovább

Benzaiten Tréning

blogavatar

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

Reblog