hét szerencsét hozó istenség

A sintoista szent helyeken elsősorban a 7 szerencseistenhez (Shichi Fukujin) imádkoznak, akik újév idején megtisztelik jelenlétükkel a japán családokat.

szerencsesprint

A legenda szerint az újévi istenek leszállnak a mennyekből és a földön tartózkodnak 7 napig. Az égből alászállt kamik- japán istenek, szellemek- ilyen táj a hegyek fenyveseibe tartózkodnak, ezért hogy elnyerjék kegyeiket -áldást, szerencsét hozzanak a japán családoknak- a bejárat elé Kodamatsu-t helyeznek. Január első napján a “hét szerencsét hozó istenség” újév alkalmával, alászáll az egekből és egy hajóval érkezik a japán partokhoz, amelynek neve Takarabune. Nevének jelentése “Kincses hajó”. A hajó rakománya rengeteg ajándék és a jó szerencse, amelyet a japán embereknek adnak át, illetve mindenkinek aki valamilyen szinten kapcsolatba lép velük. Igaz messzi japán hegyek fenyveseibe – mint jó kamikhoz illik – elrejtőznek és várják imádságok erejét. Hetet mindig együtt ábrázolják és a 7-es szám tartozik hozzájuk – szerencsésnek tartják ezt a számot – illetve január hetedikéig maradnak a földön.

szerencsesprint

Az első ilyen istenség : Fukurokuju, ki elhozza a boldogságot, a bölcsességet, a férfiaknak a férfiasságot és a termékenységet, illetve a hosszú életet. Alakja egy mitikus kínai taoista remetéről lett megformázva, aki a csodatetteiről volt híres, az északi Song időszakban (960 és 1279) élt. Csodatevő alakja mítosszá vált igaz és legendás tetteit az idő átcsiszolta. Így lett istenné. Hűséges társai egy daru és egy teknős. A hátán cipeli azt a szent könyvet, amelyben minden ember élettartalma le van írva.  Tulajdonképpen egy sors könyv.
 

Mivel a hosszú életért is Ő felel, ezért ő az egyetlen olyan istenség, aki képes újraéleszteni a halottakat, tehát megfordítani a sors kerekét. Ami érdekesség, hogy folyamatosan nála van egy butykos, mert nagyon szereti a szakét és állítólag a nőket is. Vidám pajti, főleg mert a tudósokat, tanítókat és papokat védelmezi.

szerencsesprintAz egyik talán legismertebb isten a Hét közül-biztos mindenki találkozott vele és a pocakjával – Hotei.  Nagyon hasonlít a kínai nevető Buddhára is, de a különbségek fellehetőek. Hotei mindig vidám, amolyan kis optimista fickó. Megteremti a boldogságot és könnyed hétköznapokat a japán embereknek azon belül az elégedettséget, a bőséget add minden családnak. Védi a gyerekeket. Hoteinek is meg kell dörzsölni a hasát, hogy szerencsét és egészséget hozzon.Úgy mint Kínában is a Buddha szobrokat.

szerencsesprint

A harmadik szerencseisten : Jurojin.
A hosszú egészséges élettért és a bölcsességért felel. A hosszú fehér szakáll jelképezi a idős bölcsként ábrázolják, akinek a botján egy ősi tekercs a világ összes bölcsességét és a gyógyítók titkát tartalmazza. Külsőre Fukurokujuhoz hasonlít, sőt, egyesek szerint ugyanabban a testben élnek. Szemben az említettel, Jurojin igazán remete életet folytat. Társai a szarvas, a denevér és a teknős. Néha együtt vagy külön  ábrázolják vele, mivel ezek az állatok, a hosszú életet és a maradandó dolgokat képviselik. 

Hozzátartoznak az orvosok, gyógyítók és a hivatalnokok.

szerencsesprint

Daikoku következik a sorban, aki elsősorban a gazdagság, a jólét és az “öt gabona” istene. Indiából származik, a sintó hagyományok aratásistenével a 9. század folyamán mosódott össze.  Mondhatni pufi és mosolygós, és előkelő ruhákban jár. A jómódú gazdaként jelenik meg. Egy arany kalapácsot és egy nagy zsákot hord, utóbbi minden jóval tele. Inkább pénzt hoz a farmereknek, molnároknak és az iparosoknak. Boltokban gyakran Ebisu társaságában látható. Ha kapni szeretnénk a gazdagságából, dörzsöljük a szobrai fejét vagy vállát. A hét istenség közül egyedül Daikokuten az, aki majdnem minden lakásban, irodában, üzletben megtalálható. Társa a patkány a jólét szimbóluma, mert üres házban, üres kamrában nincs se patkány, se egér.Milyen igaz. Kedveltjei közé tartoznak a bankárok, üzletemberek, kereskedők és földművesek. 

szerencsesprintAz előző mondatomban említett Ebisu a halászok és kereskedők istene. Egy horgászbot és hal van a kezében. Az őszinteség, a szorgalom és a tisztességes üzletek lebonyolítása is neki tulajdonítható. A hét istenség közül ő az egyedüli japán. Ebisu inkább a sikerért felel, amely lehet anyagi vagy szellemi siker is. Ebisu előkelő ruházatban, nagy hallal jár, mosolyog és folyamatosan lakomázik. Ha hozzáfohászkodunk, akkor sikerben részesülhetünk általunk választott hivatásunkban, tanulmányainkban.  

Elsősorban a halászokat és az úton lévőket támogatja, de Ebisu támogat mindenkit, akinek célja van  és nem téveszti azt szem elöl.

szerencsesprint

A hatodik szerencseistenünk Bishamonten a harcosok és a méltóságok istene. Indiából ered eredetije, aki Viasravana volt, egy buddhista misszionárius.

Ez lehet, hogy furán hangzik végül is ki látott fundamentalista buddhistát?

Sokkal egyszerűbb a magyarázat mint gondolnánk. Az Ő harciassága az önvédelemre összpontosít sohasem a támadásra. Bishamontennek  filozófiája nem csak a fizikai , hanem a lelki önvédelemről is szól. Van nála fegyver, páncél, sisak és lándzsa. Ezek inkább azt jelképezik, hogy  a hitét védi, és hogy távol tartja velük a gonosz szellemeket és ártó embereket.

Sűrű szakálla van, erős, magas alkat és a másik kezében néha egy kincset rejtő pagodát fog. Jó szerencsét, gazdagságot, boldogságot és igazságosságot hoz. Méltóságot, tartást biztosít mikor nehéz élethelyzetben vagyunk, valamint a vallásos hit őrzője. Istene az orvosoknak, papoknak és katonáknak egyaránt.

szerencsesprint

Benzaiten a vizek és tengerek istennője is. A tudás, a tanulás, a művészetek, az irodalom, a szépség és legfőképpen a zene istennője, kezében egy lanttal. Azon belül felel gondtalan kommunikációért és mindent támogat ami úgymond folyik és áramlik.Mint a beszéd, a zene, az ének, az érzelmek és az ékesszólás és végül, de nem utolsósorban a pénz áramlását is egyengeti. 

Hase-dera templomot neki szentelték, amely egyike a Benzaiten istennőnek szentelt japán zarándokkörút 33 állomásának. Sokszor fehér kígyók társaságában ábrázolják, és férje egy sárkány, akit megmentett saját magától. Tehát nem csak szerencsét hoz a művészetek képviselőinek, táncosoknak, szerencsejátékosoknak és diákoknak , hanem a belső fejlődést is segíti annak aki segítségét kéri.

szerencsesprint

A szerencseistenekhez egyszerű beszélni és kapcsolatba lépni. Ha szeretnénk, hogy megtisztelje házunkat valamelyik szerencse hozó istenség- akár több is ellátogathat hozzánk – akkor érdemes kis szobrok formájában megjeleníteni őket. Az imádságok magukba foglalják a rituális megtisztítást, ami lehet a kaminak felajánlott ételáldozat,a szent zenéket és táncokat, csendes elmélkedést, az öröm kifejezését. Bármit választhatunk, ami nekünk jól esik, mert a sintoizmus nem rendelkezik erkölcsi előírással. Az emberek vele született, ösztönös jóérzéssel születnek, így mindenkinek a saját feladata, hogy megérezze, mi a jó és mi a rossz, vagy mi helyes és mi nem.

 0
Tovább

A szerencse az ismeretlen keveredése a tudással, ösztönnel, képzelettel és előrelátással.

A sikeres emberek biztosan Fortuna kegyeltjei - gondolnánk -  hiszen jókor voltak jó helyen. Úgy érezhetjük, hogy nekik sokkal könnyebben ment az előmenetelük, az életük. Szerencsések voltak, de a siker nem ennnyire egyszerű alapokon nyugszik. Igen kell hozzá szerencse is, de sokan a szerencsét követelik maguknak. Pedig a szerencse jönni fog, de meg kell teremteni neki a megfelelő atmoszférát. 

szerencsesprint

Sőt, talán még azt is kijelenthetjük, hogy ahány ember annyi siker-recept. De ha a sikersztorik mélyére ásunk, ahogy azt Richard St. John is tette 7 éven át tartó, 500 interjút felölelő kutatásában, akkor a legjellemzőbbeket kiszűrhetjük.

Alább St. John listáját olvashatjátok.

Szenvedély

szerencsesprint

Anno versenyszerűen sakkoztam, és az edzőm nekem is (ahogy valószínűleg minden edző minden sakkozótól megkérdezte anno) feltette a nagy kérdést: Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó sakkozó váljék? Persze mentek a jobbnál jobb tippek: taktikai érzék, kitartó tanulás, szorgalom, tanulja meg az összes megnyitást, értsen a végjátékokhoz, egy kis szerencs - a sakknál ez egy kicsit paradoxon :) és még sorolhatnám. Ez mind nem rossz és fontos – mondta az edzőm – de nem ez a legfontosabb. Ha profik, nagymesterek, bajnokok akartok lenni, akkor legelőször is szeretni kell a sakkot.

Minden más jönni fog magától.

Munka

szerencsesprint

Szép dolog a szerelem, de kemény munkára is szükségünk a siker eléréséhez. Eredményt csak azon a területen érünk el, amibe energiát feccölünk – és energia alatt most pénzt, időt, áldozatot értek. Ha a sport analógiájánál maradunk: szeretek én úszni, hébe-hóba a Dunában, a Balatonon, gumimedencében szüleim kertjében. Szenvedélyes pancsoló vagyok, de ettől nem lesz belőlem Egerszegi Krisztina vagy Cseh Laci. Ők minden nap (ünnepnap és hétvégén is!) több órát hajtottak és edzettek azért, hogy a csúcsra jussanak. A sikerben rengeteg munka van, ezért ha találkozol egy sikeres emberrel, akkor ne irigyeld, hanem csodáld: talán el sem tudod képzelni, mi mindent áldozott fel azért, hogy ott legyen ahol épp tart.

Persze így már érthetővé válik, miért kell szenvedéllyel csinálni valamit. El tudod képzelni, hogy tényleg minden nap 12 órát foglalkozol valamivel amit utálsz? Na ugye hogy nem? Anno mikor egyetemre jártam, és ki kellett választani a szakdolgozati témát, bölcs tanárnőm ezt mondta: Olyan témát válasszatok, ami érdekel Titeket, amit imádtok, mindennél jobban szerettek. Mert annyit kell majd olvasnotok és kutakodnotok azzal kapcsolatban, hogy a végén még azt is megutáljátok, nem hogy egy semleges területet.

Szakértelem

Bármi is legyen, amiben sikeres akarsz lenni, ahhoz, hogy ez megtörténjen, jónak kell lenned. Ezért ásd bele magad a témába, és fejleszd magad folyamatosan! Olvass, járj képzésekre, beszélgess szakmabeliekkel, brain stormingolj! Nincs semmi varázslat, a siker kulcsa a gyakorlás, gyakorlás és a még több gyakorlás! Hála az internet világának, már az anyagiak sem lehetnek kifogás: a világhálón számos ingyenes képzést, letölthető tananyagot, videót beszerezhetsz. A közösségi oldalakon egymást segítő szakértői csoportok tömkelege található.

szerencsesprint

Bármi is legyen a vágyott tudást akadályozó tényező, ha leleményes vagy, előbb-utóbb szembejön a megoldás. Én pl. sokat gondolkodtam rajta, hogy valahogy be kéne csempészni a jógát a tanácsadásba, hiszen remek stresszoldó és harmonizáló mozgás, ráadásul a hozzá tartozó keleti filozófia is sokat segít az ember lelki világán. Jógaoktatóvá válni viszont nem egyszerű feladat, ráadásul én magam a jógát sem bírom. Aztán nem rég ráakadtunk egy do-in oktató képzésre, mely tized annyi pénzért és időért a jógához hasonló, de számomra is kivitelezhető technikát ad majd a kezembe.

Összpontosítás

Az összpontosítás szerintem van olyan fontos, mint a szenvedély, hiszen ugyanúgy irányt ad. A koncentráció által célorientálttá válhatunk, és sokkal hamarabb eljutunk A-ból B-be. Ahol a figyelmem, ott a tudatom – amin a tudatom, azzal haladok, azzal foglalkozom, az létezik számomra. Ennek az igazsága nekem akkor kristályosodott ki, amikor vezetni tanultam. Két autó közé beparkolni rémálom volt, mert sohasem sikerült elsőre belőni a középpontot, hanem állandóan korrigálnom kellett. Természetesn mindezt úgy csináltam, ahogy a legtöbb kezdő parkoló: úgy ráfókuszáltam a kocsihoz közelebb eső akadályra (másik autóra), hogy már a szemem is kigúvadt, és hiába csináltam bármit, végül mindig ott lyukadtam ki.
szerencsesprint

Oktatóm ilyenkor kedvesen megkérdezte:

 • Erre van még hely?
 • Nincs – feleltem
 • Hol van több hely a korrigáláshoz?
 • A másik oldalon…
 • Akkor miért nem arra nézel? Soha ne a problémára koncentrálj, mert akkor arra fogsz haladni. Koncentrálj a megoldásra, amerre a lehetőségeid vannak, amerre a nagyobb mozgástered van, és akkor automatikusan arra fogod vinni a kocsit.

Bölcs tanítás, amit azóta nem csak parkolásnál igyekszem hasznosítani. Egyszerre egy dologra fókuszálni, a megoldást szem előtt tartani – ez a siker egyik alappillére.

Rugdalás

A sikerhez, szerencséhez, boldogsághoz számos saját magad vagy a körülményeid által állított korlátokat le kell küzdened. Rugdalnod kell magad, amíg célba nem érsz. Fizikailag, mentálisan, és lelkileg túl kell lépned önmagadon. Aki halogat, az sohasem jut el a célig. Egyik sikeres ember története sem kezdődik úgy, hogy és „ akkor hátradőltem és vártam, hogy majd történik valami, majd valahogy megoldódik”.

Ha félsz, akkor meg kell tanulnod bátran fellépni. Ha őgy csinálod a dolgaidat, ahogy eddig, akkor azt az eredményt fogod elérni, amit eddig. Ha mást akarsz kapni az élettől, akkor csináld másképp. Változtass magadon, a szokásaidon, a környezeteden, bármin, ami kibillent a holtpontról és siker felé visz!

szerencsesprint

Persze nem mindig könnyű rugdalni magad – mondja St. John – de szerencsére erre találták fel az anyukákat. Vagy bárkit aki szeret minket és nyaggatással támogat. Ezúton üzenem rugdalóimnak, hogy ezer hála!

Szolgálat

Ha sikeres akarsz lenni, olyan szolgáltatást kell nyújtanod, mely a Te és mások szemében is érték. Ha csak magadat szolgálod, elbuksz, de ha másokra is együttérzéssel figyelsz, akkor olyan támogatást szerzel, ami előrébb visz a siker útján. Nem hiszed? Akkor tegyünk egy kísérletet! Hallgass meg egy olyan zeneszámot, videóklipet, ami arról szól, hogy az előadó a legnagyobb májer a világon, sok pénze van, amit luxusvillákra, jachtra, ékszerekre és egyéb felesleges dolgokra költ. Minden nő döglik érte, a pénzt a valami luxusépület tetejéről szórja szét a levegőben. Megvan? Mit indított el benned?

szerencsesprint

És most nézz meg egy olyan videót, ami önkéntes orvosokról, állatmentőkről, az emberek életét megkönnyítő találmányokról, önzetlen jócselekedetről szól. Ez mit indít el benned? És szerinted mennyi ideig van a csúcson az előbbi előadó, és mennyi ideig egy olyan cég, aki a bevétele nagyrészét környezetvédelemre, gyermekétkeztetésre, oktatásra fordítja?

Ötletek

szerencsesprint

A jó ötletek nem csak a kezdetek kezdetén kellenek, hogy pl. milyen vállakozást indítsunk. A sikeres ember élete minden területén kreatívan gondolkodik, mert ez az egyik alapja a problémamegoldó gondolkodásnak: hogy átkeretezzük amit eddig tudtunk, láttunk és merünk újítani. A jó ötletekhez nem kell nagy csodákra várni, csak alkalmazzuk az alábbi egyszerű trükköket:

 1. Hallgassunk meg másokat! Ahogy G.B. Shaw mondta: „… ha neked van egy ötleted és nekem van egy ötletem, és kicseréljük, akkor mindkettőnknek két ötlete lesz.”
   
 2. Figyeljünk meg! Ha csak magunkra koncentrálunk és elsuhanunk az élet mellett, akkor hiába kínál az remek lehetőségeket és ötletket, nem fogjuk észrevenni. Ezért járjunk nyitott szemmel és
   
 3. Legyünk kíváncsiak! Minél több téma iránt érdeklődünk és minél több mindenbe beleássuk magunkat, annál árnyaltabb lesz a gondolkodésmódunk. Nekünk egyetemen úgy tanították, hogy a jó pszichológus utolsó polihisztor szindrómában szenved, hiszen nem tudni, milyen érdeklődésű klienset vet elénk a sors. De ez nem csak a segítőszakmára igaz!
   
 4. Tegyünk fel kérdéseket! Ne csak szakmailag legyünk kíváncsiak, hanem érdeklődjünk embertársaink iránt is! És felejtsjük el, hogy szerintem, meg valószínűleg, konkretizáljunk mindent minél több és jobb kérédssel!
   
 5. Építsünk kapcsolatokat! Minden ember különböző, ezért minél többet ismerünk, annál jobban színesedik a világlátásunk. Megismerünk rengeteg kultúrát, szokást, véleményt, igényt, megoldást. A brain stormingnak sem akkor van értelme, ha 10 ugyanolyan ember ül össze, hanem ha különböző területről érkező és eltérő tapasztalatokkal bíró emberek osztják meg a nézeteiket.

Kitartás

Végül de nem utolsó sorban. Kitartás nélkül nincs eredmény. Még semmi nem született abból, hogy félúton feladták. Jól ismert andekdota Edisonról, hogy mielőtt feltalálta a villanykörtét, előtte 900 darab olyat készített, ami nem működött. 900 alkalommal nézte végig, hogy bedugja, felkapcsolja, és nem történik semmi. Ő állítólag úgy fogta ezt fel, hogy talált 900 módot, ahogy nem szabad villanykörtét csinálni. Kitartásának hála ezzel a kizárásos módszerrel végül megszületett a működő villanykörte, és Edison világhírű feltaláló lett.

szerencsesprint

De nem kell történelmi példákkal élni, elég ha magadra tekintesz. Te is értél már sok dolgot az életedben (még ha ezt nem is így gondolod, Te kis szerény ). Legyen szó egy sportról, képességről, bármilyen teljesítményről, nem elsőre érted el. Kitartóan gyakoroltad, újrapróbáltad, nekifutottál sok százszor. A sikerhez nem kell más: csak ezt a hozzáállást alkalmazd mindennél, ami fontos az életedbe és soha, de soha ne add fel!
 

Összegezve: A szerencse az ismeretlen keveredése a tudással, ösztönnel, képzelettel és előrelátással.

 0
Tovább

A szerencse nem vak. A szerencse jól átgondolt lépések sorozata.

szerencsesprint

A SEGÍTŐ SZAKMÁBAN (ÁLDOZATVÉDELEM, PSZICHIÁTRIA) ELTÖLTÖTT ÉVEK ALATT MINDKETTEN MEGTAPASZTALTUK, HOGY AZ, AHOGY MANAPSÁG AZ EMBEREK ÁLLNAK A SAJÁT PROBLÉMÁIKHOZ, ILLETVE AHOGY A SZAKEMBEREK ÁLLNAK A KLIENSEIK PROBLÉMÁJÁHOZ, NEM JÁRHATÓ ÚT. A HANGSÚLY KÍVÜLRE TERELŐDÖTT, A BELSŐ FOLYAMATOK PEDIG NEM KAPNAK ELÉG FIGYELMET, VAGY NEM A MEGFELELŐ MÓDON ÉS NEM ELÉG KORÁN. 

szerencsesprint

Pszichiátriai betegek 90% - a komoly tünetekkel és betegséggel kerül be az osztályra, de amikor elbeszélgetünk velük, akkor azt tapasztaljuk, hogy a panaszok egy konfliktusból, munkahelyi stresszből , feldolgozatlan kudarcból  vagy egyéb, viszonylag egyszerűen kezelhető problémából nőtték ki magukat. Az emberek hajlamosak addig elfojtani, hárítani és nem megoldani egy zavaró tényezőt, amíg az már olyan komoly következményekkel jár, hogy talán nem is lehet visszafordítani. 

szerencsesprint

Miért van ez? A mai felszínes világban a negatív érzelmek, betegség, tökéletlenség, hibázás olyan szégyenfoltnak számítanak, melyek létezését teljesen kizártuk, nem foglalkozunk még csak a lehetőségével sem, hogy egyszer velünk is megeshetnek. Így, amikor megtörténik (mert az élet velejárója, hogy negatív dolgok is történnek benne), akkor nem tudjuk helyén kezelni őket, és még segítséget sem merünk kérni, nehogy kiderüljön, hogy nem vagyunk tökéletesek. A szakemberek is tehetnek erről, hiszen ők is gyakran a „minél többet minél gyorsabban” hibájába esnek. Számos alkalommal előfordult, hogy a beteg jelezte: szorong, nem tudott aludni éjjel, fáj a feje, stb. A reakció pedig mindig szorongáscsökkentő, altató, fejfájáscsillapító, stb. A kellemetlen tünet ezáltal rövidtávon eltűnik – a kiváltó ok (melyek felderítésére alig történik kísérlet) viszont hosszútávon továbbra is megmarad, később is tünetekt okozva. 

A TRÉNINGEK SOKSZOR SAJNOS HASONLÓ MÓDON MŰKÖDNEK: 1-3 NAP ALATT ÍGÉRNEK MEGOLDÁST EGY OLYAN PROBLÉMÁRA, AMI LEHET MÁR TÖBB ÉVE FENNÁLL. HA VALAKI EGÉSZ ÉLETÉBEN ÖNALÁVETŐ VOLT, AZ NEM FOG MEGTANULNI NEMET MONDANI EGY 2 NAPOS ASSZERTIVITÁS TRÉNINGEN. AZ EMBERI NEHÉZSÉGEK ÁLTALÁBAN NEM KÉT PERC ALATT ALAKULNAK KI. A MUNKAHELYI STRESSZ VAGY  A BURN OUT NEM A FRISS DOLGOZÓKAT, PRÓBAIDŐSÖKET SÚJTJA. AKKOR MIÉRT AKARJUK 8-10 ÓRA ALATT MEGOLDANI? 

szerencsesprint

Mi azért hoztuk létre és szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a Benzaiten Tréninget és annak filozófiáját, mert hiszünk benne, hogy a készségfejlesztés, tanácsadás, korai intervenció és prevenció a mai világban hasznos, hatékony és nélkülözhetetlen módszerek a boldog élethez, de csak akkor, ha követnek két nagyon fontos szabályt: 

1. EMBEREK VAGYUNK, BÁRMIT , AMIT EDDIG ELSAJÁTÍTOTTUNK, HOSSZAS GYAKORLÁS ÉS SZÁMOS      ISMÉTLÉS ÚTJÁN TETTÜK!

2. EGYEDIEK VAGYUNK, MERT KÜLÖNBÖZŐ ERŐSSÉGEINK ÉS GYENGESÉGEINK VANNAK, ÍGY                    UGYANAZT A DOLGOT NEM LEHET MINDENKINEK UGYANÚGY MEGTANÍTANI!


szerencsesprint

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”, tartja a japán közmondás. Szerencsére ez az út élvezetessé, szórakoztatóvá és hasznossá tehető, érdemes rálépnünk! 

MIÉRT PONT KELET?

Benzaiten szerencseistennő a kommunikáció, a kreativitás, az emberi kapcsolatok, valamint tanulás védelmezője. Nem véletlen, hogy Keleten régmúltban gyökerező kultusza van: ezek a tényezők minden időben és társadalomban a boldog és sikeres élet alapkövei voltak. A nyugati világ elvárásai azonban sokunkat eltereltek ettől az úttól: a rengeteg szabályban elveszett kreativitásunk, a sikerhajhászásban az emberi kapcsolatok eltárgyiasodtak, az egymás közötti kommunikáció személytelenné, erőszakossá vált. Pörgő világunkban úgy érezzük, nincs időnk a mély fejlődési tapasztalatokra, hanem passzív befogadókká válunk.  Pedig igaz Buddha tanítása „Tetteink,szavaink és gondolataink meghatározzák karmánkat, vagyis azt, hogy boldogság vagy szenvedés lesz-e osztályrészünk”. Ezért nagyon fontos, hogy tudatossá váljunk: tisztában legyünk gondolatainkkal, tetteinkkel és szavainkkal, irányuljanak azok önmagunk vagy mások felé. A céljainkat nem szolgáló, sőt, sokszor ártó megnyilvánulásaink megszüntethetők, és konstruktívvá alakíthatók, csak megfelelő módszer és kitartó gyakorlás szükséges hozzá. Hiszünk benne, hogy boldogságunk kulcsa a mi kezünkben van, ami nem más mint a változtatás önmagunkon, hozzáállásunkon, gondolkodásunkon. 

Alan Watt amerikai filozófus szerint a buddhizmus a legjobb pszichoterápia, ami nagy igazság, mert ha jól megnézzük, a keleti életfelfogás középpontjában azok a tényezők állnak, melyek hiányával magyarázható a nyugati emberek boldogtalansága. Ezek a tényezők pedig az önismeret, belső folyamatok megértése; a külső folyamatok ítélkezés nélküli elfogadása; a harmónia megtalálása és megélése mindennapi cselekedeteink során; felelősségvállalás önmagunkért és tetteinkért; ragaszkodások elengedése és az állandótlanság elfogadása. 

szerencsesprint

A keleti gondolkodásmód tréningeken való felhasználásával két célunk van: segíteni a résztvevőknek elindulni a tudatosság és az önismeret útján, valamint felszínre hozni bennük két elengedhetetlen tulajdonságot: az erőt és a rugalmasságot. Az erő adja azt a tartást, amire bármilyen szituációban támaszkodhatunk, amitől képesek leszünk felelősséget vállalni az életünkért, míg a rugalmasság által tudunk alkalmazkodni az élet talán legnehezebben elfogadható aspektusához: mindig minden változik, semmi sem állandó. 

szerencsesprint

Tesszük mindezt keleti módszerekkel: rengeteg sajátélménnyel, gyakorlással, önreflexióval, elfogadással, rugalmassággal és sok-sok humorral. 

Amiben a maximumot nyújtjuk, az az empátia, az odafigyelés, a pontosság és a rugalmasság. Minden tréning összeállításakor, valamint a foglalkozások során is figyelembe vesszük a résztvevők egyedi igényeit is, mert szemléletünk szerint ezek révén emberközelibb és hatékonyabb szolgáltatást tudunk nyújtani. Fontos számunkra , hogy a képzési tematikába biztosan a megfelelő témák kerüljenek, ezért igyekszünk minél jobban megismerni a kiinduló állapotot, felmérni, hogy milyen célokat kell elérni a csoportnak, milyen problémákkal kell megbirkózniuk és ehhez milyen eszközök szükségesek. A használható tudás átadására helyezzük a hangsúlyt, ezért rengeteg gyakorlat, házi feladat, feedback és egyéni tanácsadás színesíti foglalkozásainkat. 

Ezen kívül létfontosságúnak tartjuk a fenntartható pszichológia alkalmazását.

szerencsesprint

A fenntarthatóság kifejezést nem csak gazdasági értelemben lehet használni, hanem pszichológiai értelemben is. Ugyanakkor a másik oldalról közelítve meg az értelmezést, a pszichológia is hordoz magában financiális tulajdonságokat. A munkahelyi és magánéleti komplikációk összefüggnek és kihatnak egymásra. Egyszerűen megfogalmazva a munkahelyi lelki egészség nem csak külsőségeken (munkahely minősége, munkatempó, szünetek, stb.) múlik, számos egyéb belső tényezője is van. A kreatív önismereti tréning  számos elfojtott feszültségtől óv meg, és az emberekkel való kapcsolatunkat is javítja. A céljaink  egyszerűek, de egyben új megközelítéssel szemléljük az adott problémákat vagy a fejlesztésre váró területeket, legyen ez akár egyéni vagy csoportos foglalkozás.

A legeslegegyszerűbb 3 tényhez nyúltunk vissza : az emberséghez, objektivitáshoz és a rugalmassághoz.

szerencsesprint

Számunkra nagyon fontos, hogy a képzési tematikába biztosan a megfelelő témák kerüljenek, ezért az első lépésünk minden tekintetben a kiinduló állapot feltérképezése: milyen célokat kell elérni a csoportnak, milyen problémákkal kell megbirkózniuk és ehhez milyen eszközök szükségesek. Pszichológiai háttérrel dolgozzunk, amely sok esetben segít a feladatok megbeszélésében, mert a legtöbb esetben ezen a feladatok- játékok- olyan dolgokat mozgatnak meg, amelyekhez szükséges egy jó útitárs, aki ismeri, megmutathatja, ha kérdésed van válaszol és végig kísér ezen az úton.

 0
Tovább

Benzaiten titka

Benzaiten vagy más néven Benten egyike a hét szerencsehozó istenségnek. Eredete az ókori Indiába vezet, ahol a hinduk Sarasvati istennőként ismerik. Japánba való megjelenése a hatodik illetve a nyolcadik század közé tehető. Elsőnek a sintoizmus hódolt neki, majd később a buddhizmus is sajátjaként tekintett az istennőre. Így lett Benzaiten egyike a leginkább megbecsült istenségeknek Japánban.

szerencse szerencsesprint

Benzaiten erős védőistennő, aki nem csak a szerencsét, a szerencsejátékosok, hanem a kreativitást is védi. Hozzátartozik szinte minden ami „folyik”: a pénz, a bőség, a beszéd, a kommunikáció, a zene és a tudás, illetve a fejlődést is.  Gyakran tesznek neki felajánlást, hogy megvédje a tengeri utazókat és a tengerparti városokat. Szent és segítő állatai  többek között – amelyeket szintén szerencsehozó állatoknak tartanak, főleg mert fehér színűek- a sárkányok a teknősök, a rókák és a kígyók. Állati követei gyakran jelennek meg  fehér színben az emberek előtt. Fontos közlekedési eszközei  közé tartozik egy díszes csónak, de néha férjura egy sárkány is segíti utazását. Benzaitent ábrázolják lanttal – ősi hangszerrel a Biwa-val- amivel a zenét a táncot és a kreativitás hivatott védeni. Erős védelmező, ezért nem csak lanttal, hanem néha karddal és tőrrel is megjelenik.  A fegyverek szimbolizálják a védelmet, mert  védi a gyengéket és erőt ad saját magunk leküzdéséhez.  A kívánságokat és a bőséget az általa viselt „kívánságok köpenye „ segíti. Ennek a köpenynek sok funkciója van. Nem csak  szerencsét és pénzt hoz, hanem bizonyos esetekben elrejt dolgokat, amiknek az adott pillanatban nem lenne szerencsés, hogy napvilágra kerüljenek.  A köpenyt rókák és sárkányok viszik el az embereknek. A kígyó és a sárkány éve vagy órája az ő napszakai is egyben.

szerencse szerencsesprint

Az istennőt sokoldalúsága miatt számos különböző csoport választotta magának patrónusának. A szamurájok Happi Benzaitenként tisztelték, mert a 8 fegyver bajnokának tartották. Az EDO korszak alatt (1603-1868) vált igazán a művészek az üzleti élet a kereskedők, gésák, kézművesek és a diplomaták között népszerűvé.

szerencse szerencsesprint

Ma már a diákok is az ő védettségét élvezik, illetve mindenki részesülhet áldásából, aki nyitott szívvel és szeretettel fordul a szerencseistennőhöz. A Hét szerencse hozó istenség: Fukurokuju,Hotei, Jurojin, Daikoku, Ebisu, Bishamonten és végül Benzaiten(Benten) szerencseistennő felel mindenért, ami szerencséhez köthető, ami lehet egészség, anyagi vagy pénzbeli vagy egyszerűen a harmónia és a boldogság megteremtésében segédkeznek. Benzaiten a vizek és tengerek istennője is. A tudás, a tanulás, a művészetek, az irodalom, a szépség és legfőképpen a zene istennője. Azon belül felel gondtalan kommunikációért és mindent támogat ami úgymond folyik és áramlik. Mint a beszéd, a zene, az ének, az érzelmek és az ékesszólás és végül, de nem utolsósorban a pénz áramlását is egyengeti.

szerencse szerencsesprint

Hase-dera templomot neki szentelték, amely egyike a Benzaiten istennőnek szentelt japán zarándokkörút 33 állomásának. Benzaiten a különleges újévi álmokért is felel ebben az időszakban, amit főleg gyerekek láthatnak meg. Az „aranygálya” jelképezi a Kincses hajót amivel az istenek megérkeznek a japán partokhoz. A gyerekek vágyaikat teszik a gálya vagy párnájuk alá. A titok nyitja itt az, hogy amit újévkor álmodnak azt nem oszthatják meg mással , mert nem teljesül.

Benzaiten és a Sárkányúr

A történet  kezdetén egy Fehér Sárkányt, aki a tengeri barlangok mélyén aludt, felzavarták a játszó gyerekek. A Sárkány erőszakos  és önző volt, saját uradalmán kegyetlenül uralkodott, senki nem mondhatott neki ellent. 1000 éves uralma alatt nem ismert könyörületet.

szerencse szerencsesprint

Így a gyerekek nagy veszélybe kerültek. A sértett Sárkányúr még az nap bosszúból feldúlta és felégette a Kanagawa – t. Benzaitennek a Tenger hozta el a síró emberek kétségbeesett zokogását. Először az istennő kiemelte magának Enosima szigetet a tenger mélyéről, hogy oda menekítse elsőnek a gyermekeket és az embereket, ezek után megtervezte a támadást. Bűvös csónakjába szállt- amely repülni is tud- és lecsapott az égből. Napokon keresztül harcoltak egymással , Ő és a Sárkányúr. Végül Benzaiten győzedelmeskedett, mert küzdelmük során megsebesítette ellenfelét. A Sárkányt annyira meglepte hősiessége és szépsége, hogy menthetetlenül beleszeretett és a csatamezőn feleségül kérte.  A sárkány a szerelem hatására megígérte, ha Benzaiten hozzámegy soha többé nem bántja a gyerekeket és elfogadja az istennő döntéseit. Nem lesz kegyetlen és megtanulja a könyörületességet. Az istennő belegyezett és frigy után visszatért a béke. A Sárkány és Benzaiten istennő Enoshima szigetére költöztek.

Itt található az a hely, ahol a sárkány barlangjába pihent. Úgy is nevezik „Tacunokucsi” azaz a Sárkányszája. Ezen a szigeten 3 szentélyt is emeltek Benzaitennek és a férjének és talán az egyik leglátogatottabb szentélyek ezek. Aki azt szeretné, hogy gazdagabb, vidámabb és elégedetebb legyen az biztosan ellátogat erre a szigetre. Nem csak a pénzbeli szerencséért lehet itt imádkozni, hanem a szerelemért is. Sokszor fiatal párok keresik fel ezen szentélyeket, hogy örök szerelmükre kérjenek áldást. Ha erre jártok ne feledjétek, megmosni a pénzeteket, hogy minél több legyen! 
szerencse szerencsesprint

Itt a pénzmosás konkrétan törvényes! 

szerencse szerencsesprint

 0
Tovább

Gúla szemszög

A tanácsadással vigyázni kell, mert a tanácsadónak felelősége van a tanácsot kérő felé. Nem mindegy milyen módon foglalkozunk ezzel a témával. A tanácsot vagy támogatást kérő személy azért keresi fel a szakértőt, mert tőle vár útmutatást, hogy merre induljon és hogyan tegye ezt.

iskolasprint
A választ kereső nem válaszokat szeretne, hanem az irányt kutatja, amely által megleli a válaszokat. Mindenkiben ott vannak a saját válaszai a kérdéseire, de néha segítség kell 
hozzá ,hogy napvilágra kerüljenek.
Tanácsot adni nem könnyű. Ez furán, hangzik és lehet úgy tűnik önmagunk ellen beszélünk és ez zavaró lehet számodra kedves olvasóm. Hiszen tréninggel és tanácsadással foglalkozunk, de ezt a témát egyszerűen fontos tisztázni.  A Benzaiten Tréning elsősorban készségfejlesztéssel foglalkozik. Az egyéni tanácsadás része is főleg a készségfejlesztésre fókuszál.  

Empátia, kommunikáció, önismeret, konfliktuskezelés – mindegyikkel kapcsolatban vannak hasznos trükkjeink, hogyan lehetne adaptívabb, jobb és konstruktívabb módon hozzájuk állni. Egyéni tanácsadás keretében azt nézzük meg, hogy személyre szabottan Neked melyik módszer lenne a legmegfelelőbb és azt miként tudod maximálisan hasznosítani.
iskolasprint
Ez is tanácsadás. 
Meg az is, hogy szakíts e a pároddal vagy ne – na ez az utóbbi tanácsadás az, amit el kell kerülni!
Amire feltétlenül vigyázunk kell  magánéleti probléma tekintetében, hogy Mi nem Te vagyunk.
Tény, hogy a másik félnél fogalma sincsen arról, hogy min mész keresztül. A problémádat csak Te tudod. Ecsetelheted neki órákon vagy napokon keresztül, jobb esetben annyit fog fel belőle, hogy szenvedsz, megérti és együtt érez Veled. De nem ismeri a párodat, a főnöködet, soha nem nevelte a gyerekedet, és még sorolhatnám.
Soha ne adj tanácsot, ne kérj és ne fogadj tanácsot ilyen témakörben – bár tisztában vagyok vele, hogy pont ezek azok a kérdések, amikor a leginkább igényelnénk.

iskolasprint

Megmagyarázom: tanácsadás és tanácsadás között is van különbség.

Mit tartsunk szem előtt?

Több probléma is akad a magánéleti válságokra adott tippekkel. Teljesen mindegy, hogy szakember adja, vagy egy jó barátod, vagy a spirituális vezetőd, a probléma mindig ugyanaz: Ő nem TE vagy!

A másik embernek fogalma sincs róla, hogy min mész keresztül.
Ecsetelheted neki órákon vagy napokon keresztül, jobb esetben annyit fog fel belőle, hogy szenvedsz, megérti és együtt érez Veled. De nem ismeri a párodat, a főnöködet, soha nem nevelte a gyerekedet, és még sorolhatnám.

Egy kívülállónak semmi sem drága.
Ugye sokunk hallotta már azt a jó tanácsot, mikor a munkahelyünkre panaszkodtunk, hogy „Hagyd ott a francba, keress másik állást!”? Vagy amikor a párkapcsolatunk nem stimmel, hogy hagyjuk ott. Egy kívülálló értheti a helyzetünket, és a racionális oldalát valószínűleg ő jobban is látja a problémának. De a döntéseinket általában érzelmekre alapozzuk, arról meg fogalma sem lesz, mert lásd 1. pont. Neki csak egy pasi a sok közül a férjed, míg Neked az egyetlen. Nem mindegy.

A másik embernek is megvan a maga életszemlélete.
Az őt ért traumák és megoldások, tapasztalatok, sikerek és kudarcok formálták olyanná amilyen ma. A döntései által lett olyan az élete amilyen. Ezért az ő szemüvegén keresztül lát mindent: a Te problémádat is. A gúla tipikus esete: aki alulról nézi négyzetet lát, aki oldalról az háromszöget. Mindegyik igaz a gúlára, de valahol egyik sem.

Mindenki a saját életéért felelős.
Miért vennéd ki bárki kezéből ezt a felelősséget? Nem a kötelességed, ráadásul még jogod sincs megoldani mások problémáját. A segítségnyújtás inkább a meghallgatásnál kezdődik. Ha eleve úgy állsz a dologhoz, hogy tuti nem fogsz tanácsot adni, akkor legalább nem azzal kötöd le a figyelmedet, miközben a másik beszél, hogy mit válaszolj neki, hanem tényleg arra koncentrálsz, amit ő mond. Ha pedig úgy jönnek oda hozzád, hogy adjál tanácsot, akkor kedvesen utasítsd vissza az illetőt – de ajánld fel a legőszintébb odafigyelésedet.

Ne passzold le a felelősségedet!

iskolasprint

Ha boldog akarsz lenni, akkor felelősséget kell vállalnod az életed minden döntéséért. Ez sokaknak ijesztően hangzik, ezért erről lemondva másokra támaszkodnak, amivel 4 probléma van:

 • Ha más hozza meg a döntéseket helyetted, akkor sosem fogsz fejlődni
 • Ha nincs ott a másik, életképtelenné válsz, tele félelmekkel és tehetetlenségérzéssel – egyik sem fog előrébb vinni az utadon
 • Ha a másik összeroppan a helyzet súlya alatt, Te is vele roppansz
 • Végül: úgy sem tudod lepasszolni a felelősséget, mert az, hogy másokra hagyatkozol, az is a Te döntésed

De akkor miben segíthet egy szakember?

Egy szakember nem mutatja meg Neked, hogy merre kéne indulni. Ezt a döntést Te hozod meg, viszont ha már döntöttél, hogy merre mész tovább, akkor egy tanácsadó remek támogató lehet az úton: ötleteket ad, hogyan tudnál a legjobban haladni, segít, ha elakadtál, vagy megpróbál irányban tartani, ha épp visszafelé kezdenél el lépegetni. A párkapcsolati példánál maradva, ha úgy döntesz, maradsz a pároddal, segít, hogy miként tudnátok megmenteni a kapcsolatotokat, boldogabban együtt lenni. Ha pedig a szakítás mellett teszed le a voksod, akkor pedig a veszteség megélésénél és feldolgozásánál tud sokat nyújtani egy jó, pártatlan szakember

iskolasprint

Egy kívülálló értheti igazán a helyzetünket, mert racionális oldalát valószínűleg ő jobban is látja a problémának és itt lép be a probléma. A döntéseinket általában érzelmekre alapozzuk, arról meg fogalma sem lesz, hogy miért teszel így. Azért mert nem mindegy neked. A másik embernek is megvan a maga életszemlélete és nézőpontja Őt is az életsodrása formálta, csiszolta és görgette.

A legfontosabb, hogy ha úgy döntünk, nem tudunk megbirkózni egy adott élethelyzettel, akkor célszerű szakember segítségét kérni, mindegy, hogy az coach, pszichológus vagy lelki pásztor “verzióban” a legmegfelelőbb számunkra. És csak akkor kérjünk segítséget, ha képesek vagyunk elviselni a kritikát (hiszen ha mindent szuperul csinálnánk, nem kellene segítséget kérnünk), és vállaljuk a felelősséget, a mi részünket a kialakult a helyzetért (hiszen azzal csak mi tudunk foglalkozni, a mások részével meg foglalkozzanak mások).

A döntések által lesz olyan az életed amilyen.
Mindenki a saját szemszögéből közelíti meg a problémákat:
a Te problémádat is.
A gúla tipikus esete:
aki alulról nézi négyzetet lát, aki oldalról az háromszöget.

Mindegyik igaz a gúlára, de valahol egyik sem.

 1
Tovább

Benzaiten Tréning

blogavatar

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

Reblog