Munkahelyi mámor

Ahhoz, hogy a csapat munkát és kollegalitást erősítsék sok cég és vállalt szervez csapat építéseket  és közös programokat, amik lehetnek  jótékonysági -vagy sport események  is. A céges bulikról nem is beszélve -és itt nem csak a karácsonyi partikról van szó. A vállaltok és cégek kifejezetten sokkal kreatívabban állnak hozzá ehhez a kérdéshez. Függetlenül attól, hogy  mekkora cégről beszélünk,  egyre többen szerveznek alkalmazottaiknak  évközben is egy kis informális összejövetelt.

másnap

Aminek célja  a közösség erősítése és jobb esetben a vezetőségnek is sikerül elvegyülni a társaságban.

másnap

Igen ám, de tapasztalataim szerint bizonyos dolgokat érdemes figyelembe venni egy-egy ilyen rendezvényen. Példának okáért ez nem a kitolódott főiskolai,egyetemi vagy középiskolai dzsembori. Nem arról szól, hogy igyam magam le minél előbb, faljam föl a finom falatokat - mert “ingyér van” -  és hogy úgy bulizzak, hogy kirúgjam a ház mind a 4 oldalát. Ezt tartsuk meg a barátainknak vagy a családunknak. Tapasztalataim azt mutatják, hogy ezt nem igazán követik. Itt nem arról van szó, hogy karót nyelve kell ülni egy munkahelyi vacsorán és 2 szavas válaszokat adjunk a mellettünk ülőknek, hanem kezeljük megfelelően a helyzetet.


Hogyan tegyük ezt meg?

Először tisztázni kell  magadban, szereted-e ezeket a közösségi élményeket. Van aki nem szereti a nagy társaságot, nem képes feloldódni, viszont felmerül az a kérdés is, ha nem leszel ott, mit szólnak hozzá a többiek. Akár kicsi akár nagy akár multinacionális óriás  dolgozóiról van szó, mindenki kíváncsi valamilyen szinten a másikra és szeret együtt mozogni a többiekkel.

másnap

Persze vannak az előbb említett kissé “szocfóbiások”  és az amolyan magányos farkasok.  Az utóbbiaknak ajánlanék pár korrekt megoldást.
 

 1.  ha nem mész el - mert nem szereted, fáradt vagy, más programod van- nem történik semmi. Nem leszel pária, de a következő alkalommal érdemes megkérdezni a munkatársakat, hogy milyen volt a hangulat és hogy érezték magukat.

  Az érdeklődés mindig plusz pontot  jelent.
   

 2.  ha mégis úgy döntesz, hogy elmész, akkor csak legyél ott körülbelül 1-2 órát, mert ha csak fél órára ugrasz be - inkább ne menj el- az fél óra azt sugallja, hogy megvolt a pofavizit és hagyjatok békén.  Gondolhatod így - hála az égnek, hogy a gondolatrendőrség még nem létezik-  de legyen az a benyomás, hogy érdeklődsz az esemény iránt. Így nem leszel faragatlan vagy mufurc.

  Az 1- 2 óra letelte után nyugodtan elköszönhetsz.
   

 3.  ha végül úgy döntesz, hogy nem mész el mégsem, azt 2 nappal előtte közöld, ez segít a szervezőknek. Az utolsó pillanatban  soha se jelezzük, hogy mégsem áll módunkban részt venni a rendezvényen.

A céges programokon  - amelyek lehetnek üzletiek, de akár informálisak is -  egyik fontos tényező : a megjelenés.

másnap

Nem mindegy, hogy mit veszünk fel egy esti eseményre vagy egy konferenciára. Ebben az is benne van, ha például céges piknik készül, ugye nem jelenünk meg ott kisestélyiben és magassarkúban, kivéve ha külön kérik - ha az ügyfelek is megjelennek -  az elegáns megjelenést. Ha zavarban vagyunk, kérdezzük  inkább, mert jobb egy kicsit túlöltözöttnek lenni, mint alulöltözöttnek. Az alulöltözöttség inkább a férfiak gyengesége. Az “elvárt megjelenés” esetén - ami itt üzleti megjelenést jelent -  nem jó döntés a farmer nadrág, kihúzott ing vagy póló, zakó, sport cipő összeállítás. Még a start up cégek esetében sem. Hiába fiatalos, laza és közvetlen egy cég kultúrája, az előbb említett példa okán nem célravezető  a lezserség.  Kivéve, ha a rendezvény csocsó  versennyel vagy kocsma kvízzel van fűszerezve.

másnap

Az ilyen partiknak a lényege, hogy összehozzon olyan embereket, akik kötetlen körülmények között beszélgethetnek, esetleg új ismertséget köthetnek  vagy találkozhatnak olyanokkal , akik más részlegen dolgoznak, de a munkafolyamat még közvetlenül nem kötötte őket össze. Később az ilyen találkozón született szakmai kapcsolatok eredményeként akár egy új innovációra is sor kerülhet valamilyen formában.

Miről beszélgessünk?

Maga a program kitűnő téma, de érdemes elfelejteni a szakmai buktatók említését. Előre viheti a beszélgetést egy kis szakmázás, de figyeljünk oda, ha nézeteltérés is van, ne menjünk bele vérre menő vitákba. Ezért érdemes kerülni a politikát, bár ha mégis szóba kerül, akkor természetesen védd meg az álláspontodat, mondd el a véleményed elegánsan és a lehető leghamarabb fejezd be ezt a témát, függetlenül attól, hogy nem te hoztad föl.  Beszélgessetek inkább hobbikról, könyvekről vagy sportról, bármiről amit izgalmasnak találtok. Mindig jó ötlet másokat arról faggatni, miket szeretnek, mert így pozitív irányba terelődik a beszélgetés fonala.

másnap

A kötetlen beszélgetések alatt nagyon fontos, hogyan viselkedünk ilyenkor feletteseinkkel és munkatársainkkal, mert előfordulhat, hogy az ilyen beszélgetések szerencsétlenül alakulnak.

másnap

Például ne most akarjuk  „elkapni” a főnököt egy esetleges jövőbeli előmenetellel vagy kollégák közti konfliktussal kapcsolatban. Ne hozzunk szóba olyat felettesnek - munkatársnak se - hogy vajon kikkel fogja folytatni a létszámcsökkentést  a cég, ne panaszkodjunk, hogy velünk nem törődik senki , mi csak húzzuk az igát. 

másnap

Ebből következik, hogy egy ilyen esemény alatt konkrétan pletyka-stop van. Főleg felettessel, főnökkel ne pletyózz,  bármennyire oldott a hangulat.  Az igazi vezető nem kedveli az ilyen típusú beosztottakat, de van olyan, aki imádja az ilyen plusz információkat . Az ilyen főnök alapjában konfliktuskerülő , ha mázlid van enyhén, de ha nem,  akkor teljesen passzív-agresszív módon kezeli a beosztottjait és a konfliktusokat is.

másnap

Azon belül az ilyen főnöknél a pletyka - amit én kifejezetten utálok - fegyver, bármikor felhasználhatja egy adott pillanatban, akár ellened is.

A pletyka káros, és most , hogy ezeket a sorokat írom, eszembe jutott amit nemrég olvastam egy nőknek szóló magazinban a céges szóbeszédekről , ahol ezt tanácsolták ilyen esetben:

“ A pletykákat érdemes más alkalmakra tartogatni, és kizárólag olyanokkal folytatni, akikben maradéktalanul megbízunk. Az is könnyen megeshet, hogy olyasvalaki hallja meg a pletykát, akinek bántó lehet.

Részemről az utolsó mondat viszi a prímet:  ez az “igazi humanista” hozzáállás.

Zárójel bezárva, de azt tanácsolom, ezt az utóbbi idézetet zsigerből felejtsük el.


 

A kínos másnap vagy hétfő elkerülése végett:

másnap

Semmilyen körülmények között ne igyunk egy-két pohárnál több alkoholt, ha iszunk egyáltalán. Így biztosak lehetünk benne, hogy semmi olyasmiről nem fecsegünk, amit kijózanodva megbánnánk.  Természetesen, ha bírod az alkoholt, akkor több is lehet, de lehetőleg azt kerüld el, hogy a többiek leitassanak (ha nem bírnád). Ha elfogyasztasz pár pohár italt, attól jobb esetben még semmi bajod nem lesz. De igyál  mértékkel, ugyanis valószínűleg nem akarsz  a következő héten rendszeresen lehajtott fejjel bemenni a munkahelyedre,  miközben úgy érzed, mindenki összesúg a hátad mögött  a céges partin tanúsított vállalhatatlan viselkedésed  miatt. Így is előfordulhat, hogy a munkavállaló főnökére, munkatársaira vagy a cégre olyan észrevételeket és megjegyzéseket tesz, amelyet józan fejjel egyébként nem tenne.

másnap

Esetleg szóvá teszi a meg nem kapott fizetésemelést, ami igazi szakmai öngyilkosságnak számít. Azért is érdemes vigyázni az itallal, mert könnyen olyan dolgot is kifecseghetünk a cég projektjeiről, üzleti titoknak minősülő információkról, aminek különösen akkor van jelentősége, ha nemcsak a cég alkalmazottai, hanem rajtuk kívül álló meghívottak is vannak.

másnap

A tudatos italfogyasztással azt prezentálhatjuk a többiek felé, hogy tudunk mértékkel bánni az alkohollal, tudatosak vagyunk. Nem feszengünk, de kézben tarjuk a dolgokat. Viszont ha mégis többet ittunk a kelleténél és érezzük is, azonnal és lehetőleg feltűnés nélkül lépjünk le. Senki ne lásson bennünket sakál részegen.

Céges bulin tilos a hányás!
 

Az etikett a céges parti esetében is fontos. Ne feledjük, hogy ez a  cég által finanszírozott esemény. Így hát tiszteljük meg megfelelő öltözettel, beszélgessünk vidám témákról, és ne igyuk le magunkat a sárga földig és ide tartozik a kulturált étkezés is.  Sokszor  szerveztem céges rendezvényeket, ügyfél-partit és konferenciákat is .

másnap

Az étkezés mindig a vesszőparipám volt: egyszerűen ledöbbenek, mennyire nem ismerik  az emberek a protokoll és az etikett szabályait. Mindenki hibázhat, nincs azzal gond, de ezt ne reklámozzuk lehetőleg. Főleg ne teli szájjal röhögve.  Alapvető, hogy nem beszélünk teli szájjal, és ha állófogadás van, nem pakoljuk tele az előételtől  a desszertig a tálunkat  és nem rakjuk zsebre a pogácsát (láttam ilyet). Nem csomagolunk el semmit hazavitelre és nem a eszünk a svédasztal felett.

Flört és tánc:
 

másnap
A legegyszerűbb módja annak, hogy ne kerülj kínos helyzetbe, hogy távol maradsz  a lerészegedett kollégáktól. A flört esetében legyen egy éles határvonal a kedvesség és a túlzásba vitt flört között. Főleg akkor verheti ki a biztosítékot - s így követhetsz el súlyos következményekkel járó hibát - a munkatársaknál , ha egy este alatt többekkel is kihívóan, félreérthetően viselkedsz. Érezd magad jól tánc közben, de azt sem felejtsd el, hogy  nem a helyi csehóban vagy a bulinegyedben vagy.

Csak egy maradhat:
 

másnap
Hiába érzed  jól magad és még kihasználnád a tálcán felkínált finom falatokat, akkor sem nem illik egyedül, utolsóként távozni a céges rendezvényről.
Inkább csatlakozz az utolsóként távozók csoportjához. Az etikett szabályait a munkahelyi bulikon hatványozottan érdemes betartani, ugyanis egy ilyen zárt közösségben sütik az emberre a leghamarabb a kellemetlen bélyegeket. De ha mégis így történt, akkor sem  hagyd el anélkül a bulit, hogy köszönetet mondanál a szervezőnek, illetve a többieknek.

másnap

Mindig elérkezik a következő munkanap, ami lehet nagyon pozitív, ha betartottad az előbb leírt tanácsokat. Konkrétan itt nem arról beszélek, hogy ne bulizz és ne érezd jól magad,mert másnap szégyentáblára kerülsz …  

másnap

Az embereknek  rosszmájúak tudnak lenni, főleg az ilyen esetekben. Nem szabad abból kiindulni, hogy én nem tennék ilyet, de mások simán susmusolnak és kibeszélnek. Lehet azt mondani, hogy ez téged nem érdekel, de igazából saját magadért kell bizonyos szabályokat betartanod, hogy ne adj támadási felületet. A munkahelyi események nem azonosak azokkal az összejövetelekkel, amiket a barátainkkal tartunk.

másnap

A jövőre nézve érdemes odafigyelni magunkra, mert fontos kiemelni, a céges bulik nem csak a szórakozásról szólnak: új kapcsolatokat építhetünk  és nyugodt, lazább körülmények között beszélhetünk munkatársainkkal  és főnökeinkkel.


 

 1
Tovább

A létezés fonákja 

A felnőtt életnek számos nem túl kényelmes pontja van, de felvértezhetjük magunkat a nehézségekkel szembe ha humorral tekintünk rájuk. Hányszor megfogadtuk már, hogy holnap teljesen másképp állunk hozzá: problémáinkhoz, feladatainkhoz és egybe az  egész életünkhöz.

másnap

A hétköznapi kötelező feladataink szinte eltiporják a motivációnkat, de némi humorral segíthetünk ezen.Nézzük meg, hogy valójában mit is teszünk magunkkal, pontosabban hogyan viszonyulunk a testünk és szellemünk kapcsolatához.


másnap

másnap


Az őszinteség nem mindig a hosszú élet záloga, de a nehézségek elutasítása sem az.

másnap

Szinte kötelezővé vált , hogy a közösségi oldalainkon, hétfőutálatunkról és felkelésiszonyunkról adunk egy mini tudósítást. Mindennapjaink sok nehézséget és megoldásra váró feladatot állítanak elénk, de két fontos tulajdonsággal az erővel és a rugalmassággal segíthetünk magunkon. Az erő adja azt a tartást, amire bármilyen szituációban támaszkodhatunk, amitől képesek leszünk felelősséget vállalni az életünkért, míg a rugalmasság által tudunk alkalmazkodni az élet talán legnehezebben elfogadható aspektusához: mindig minden változik, semmi sem állandó.

De segíthet még egy kis reggeli  külső motiváció is.

másnap


Együtt élni csak pontosan, szépen…

Amióta őseink két lábra álltak, sőt, már előtte is, azóta társas lények vagyunk: nincs, nem lesz és soha nem volt olyan kor az emberiség történelmében, amikor egyedül képes lett volna az ember túlélni. Ez a gondolkodásmód aztán rányomja a bélyegét a munkahelyi légkörre, a családon belüli kapcsolatokra és a barátságok alakulására is, hiszen azt is szeretnénk, ha elfogadnának minket és a közösség hasznos tagjává válnánk. Barátokat szerezni felnőttként - igaz ez személyiségfüggő - nem egyszerű,valakinek nagyon nehéz. Íme 3 tipp hogyan célszerű új barátokat szerezni,persze mindenki a saját maga felelősségére próbálja ki.

másnap

másnap

másnap

A kiégés folyamatos érzelmi megterhelések és stressz nyomán kialakuló testi, lelki és mentális kimerülés. Bár korábban úgy gondolták, hogy ez csak a segítő szakmában dolgozókat érinti, a mi teljesítményorientált, felgyorsult és folyamatos elvárásokat támasztó világunkban kiégés bármilyen területen tevékenykedő embert érinthet.

A burn-outnak súlyos egészségromboló hatása van, nemcsak testi, de lelki/mentális betegségek kialakulásához is vezethet, melyek kezelése komoly harcot jelent, hiszen egy krónikussá vált depresszióból, pánikbetegségből, vagy szerfüggőségből nem kis idő kilábalni. Ezért érdemes néha megállni és nem folyamatosan a teljesítésre koncentrálni. 

másnap


Nem könnyű, de feltöltődésünket ne versenyként fogjuk fel. Ne mi akarjunk lenni a legjobb meditáló, a legjobb önfejlesztő vagy diétázó, mert ha  így teszünk paradoxonná válik egész igyekezetünk.

másnap

másnap


Most nézzünk mélyen magunkba: mi történik akkor, ha rendezni szeretnék életünk mozaik darabkáit? Nem is olyan könnyű igaz?

De becsapni magunkat kifejezetten egyszerű…

másnap


Szilárdabb jellem kell ahhoz, hogy visszavonjunk egy téves nézetet, mint ahhoz, hogy megvédjük.

másnap

másnap


Minden amit teszünk, mondunk, minden eddigi sikerünk és kudarcunk hozzájárult ahhoz, akik most vagyunk. Mivel a személyiségünk sem egysíkú, ezért az önismeret is számos oldalról közelíthető meg. Az önkitöltős kérdőívek megmutatják, hogy mit gondolsz magadról egy adott területet tekintve. Ezek nem mindig fedik a valóságot, hiszen amit Te gondolsz magadról az nem biztos, hogy tényleg úgy van, vagy a környezeted is így látja, de ettől függetlenül érdekes és hasznos visszajelzésként szolgál. Szakértővel való beszélgetés sok mindenre fényt derít, még ha nem is merültök alá lelked legmélyebb bugyraiba.

Hogyan viselkedsz, mikor idegennek kell megnyílnod? Hogyan mutatod be magad? Milyen témákat hozol fel egy ilyen szituációban? Viselkedésed alapján a szakértő fontos következtetések levonása és visszajelzések által életed legtanulságosabb tükrévé válhat. A probléma sokszor az, hogy viselkedésünk nem érték vezéreltek, és nem szolgálják, sőt, gyakran akadályozzák céljainkat. Tudatos vezetés elsajátításával  - akár segítséggel is  - megtanulható erősségeink kihasználása , a lehetőségek felismerése és kiaknázása , és az hogyan éljünk pozitív értékeik által.

(Az eredeti képregény - egyben a forrásunk- a Owlturd Comix szellemi terméke amit , eredeti nyelven ezen a linken  olvashattok. )

 0
Tovább

ADHD- val az úton

A boldog embernek nincs története

Ezt a mondatot Lou Marinoff A Tao című könyvében olvastam, és borzasztóan megtetszett. Egy korábbi, az önismeretről szóló  írásban már kifejtettem, hogy előre meghatározott, merev ítéletekkel belemenni bármilyen helyzetbe csak a frusztrációt növeli, ráadásul hamis kép alakul ki bennünk magunkról, másokról és a világról.

szépség

Pszichoterápiába azok az emberek járnak, akiknek van történetük. Történettől függetlenül közös bennük, hogy ragaszkodnak a saját sztorijukhoz, mert valahol úgy érzik, hogy a történetük önmagukkal egyenlő. A történeteink miatt két okból találhatjuk magunkat igen csak csoffadt hangulatban:

 1. A történetünk negatív, ránk vagy a környezetünkre nézve ártalmas és haszontalan, egyáltalán nem szolgálja a céljainkat. Ettől függetlenül ragaszkodunk hozzá, hiszen a történetem én vagyok. Azt meg manapság nem kell kifejteni, hogy a hozzáállásunk hogyan befolyásolja az életünket. Teljesen mindegy, hogy az önbeteljesítő jóslatokat, a vonzás törvényét vagy a tudat teremtő erejét tesszük felelőssé, ha lúzernek tartjuk magunkat akkor lúzer módra fogunk viselkedni és lúzerként fognak bánni velünk. Ahogy a buddhizmus egyik legnagyobb alakja, Padmaszambhava mondta: Ha meg akarod ismerni elmúlt életeidet, vedd szemügyre jelen állapotodat, ha tudni akarod jövődet, nézd meg jelen cselekedeteidet.

   
 2. A másik probléma, ha a tények ütköznek a történetünkkel. Olyankor megáll a tudomány, és helyette jön az értetlenség, hogy velünk ez nem történhet meg, nem voltunk önmagunk, stb. Az ilyen helyzetekben látszik a legjobban, hogy sokszor nem is a történtek vagy a helyzetünk okozza a depressziót, szorongást és egyéb zavarokat, hanem a helyzetről kialakult nézeteink, mivel nem vagyunk hajlandók elengedni őket. Byron Katie Négy kérdés nevű módszerében ez a zseniális: elmondja, hogy voltaképp nem számít, hogy a történeted igaz e vagy sem Ami voszont sorsdöntő, hogy lásd: mi lennél, hogy éreznéd magad a történeted nélkül?

szépség

Persze merev történeteink sokszor nem okoznak annyi problémát, hogy szakembert keressünk, de akkor is lehetnek kellemetlenek a mindennapokban. Hogy ne vádoljanak azzal, hogy csak a számat jártatom, hadd támasszam alá mondanivalómat egy friss saját példával: a vezetéssel.

Sok a gond… de csak szerintem!

Családomtól elég régóta hallgattam, hogy jó lenne jogsit szereznem, mert ki tudja, később még jól jöhet. Én több okból ódzkodtam a dologtól, egyrészt eddigi tapasztalataim alapján nem életszükséglet autót vezetni, másrészt pedig van egy felülírhatatlan történetem: brutálisan figyelmetlen vagyok.

szépség

„Szubklinikai” ADHD-m (ami lehet azért “szubklinikai” mert lusta voltam kivizsgáltatni) okozott pár kellemetlen percet, de szerencsémre már nagyon régóta olyan életmódot folytatok, ahol nem szenvedek hátrányt emiatt. Viszont világ életemben tudtam, hogy vezetni nem fogok tudni megtanulni, mert ahhoz kb. 148 figyelmi funkcióra van szükség egyszerre, nekem meg jobb napokon működik 9… Fogalmam sincs miért, de végül ennek ellenére beadtam a derekam, és neki láttam a jogosítvány megszerzésének. 2013 szeptemberében (majd egy év alatt…) meglett a KRESZ vizsgám, és akkor volt egy pillanat, hogy elhittem, talán még össze is jöhet ez.

Ez az optimista hozzáállás az első rutinpályás vezetésemig tartott, ahol nyilvánvalóvá vált számomra, hogy 35 percnél tovább nem tudok a kocsiban megmaradni, mert a sok koncentrálás miatt (bár tudom, hogy ez anatómiailag lehetetlen, de) megfájdult az agyam, olyan erősen szorongtam, hogy azt hittem pánikrohamot kapok, és a vezetés minden egyes másodpercét gyűlöltem, utáltam, sőt, rihi-rühelltem!! Kilenc gyötrelmes, üvöltözéssel és félelemmel vegyes (hol én üvöltöttem és az oktatóm félt, hol fordítva…) óra után megegyeztünk az akkori oktatómmal, hogy ezt nem nekem találták ki, és fogadjam el, hogy soha nem lesz jogsim, mert közveszélyes vezető lennék. Örömmel elfogadtam, hiszen ez volt a könnyebbik út és olyan szépen illeszkedett a „Nekem ez úgy sem megy mert nem tudok eléggé figyelni” történetemhez.

szépség

Aztán eltelt jó pár hónap, és nem tudom miért, talán a sok meditáció (aminek hála sokat fejlődött a koncentrációm) és külső nyüstölés együttesen, de elindult a vezérhangya a fejemben, hogy ezt nem kéne annyiban hagyni. Gyorsan iskolát váltottam és bejelentkeztem egy nagyon gyors jogsira. Az első alkalommal elmondtam az új oktatómnak, hogy teljesen hülye vagyok a vezetéshez, fizikailag képtelen vagyok feldolgozni az ezzel kapcsolatos infókat és természetesen utálni is fogom minden pillanatát (ld. 1-es pont). Oktatóm ezzel szemben szentül meg volt győződve, hogy nem csak vezetni tanít meg, de még élvezni is fogom és imádok majd kocsiba ülni. Nem röhögtem ki. Legalább is ott nem…

szépség

Le a kalappal oktatóm előtt, aki szerintem a türelem bódhiszattvája álruhában… Ugyan üvöltözött néha velem, de nem azért mert béna voltam, hanem mert elképesztően irritáló stílusban nyomattam a „történetemet”, és az órák alatt/után mindig kifakadt, hogy mennyire rossz engem tanítani, mert még csak meg sem tud dicsérni, rögtön magam ellen fordítom (lásd 2-es pont, egyszerűen nem tudtam elviselni a történetemmel nem összeegyeztethető pozitív visszajelzéseket. Légy átkozott, kognitív disszonancia!).

szépség

Ebben a vidám hangulatban jutottunk el vizsga napjáig szeptemberben. Mivel a KRESZ vizsgától számítva két éven belül meg kell lenni a a forgalminak, ezért tudtuk, hogy max. két lehetőségem van. Én úgy álltam neki a vizsgának, hogy legyek túl rajta, aztán még egyszer és többet kocsiba nem szállok! Az első alkalommal megtörtént a legszebb dolog, ami egy merev énképpel rendelkező, makacsul pesszimista emberrel megeshet: igazam lett. Nem csak megbuktam, de a vizsgabiztos még azt is közölte, hogy közveszélyes vagyok, képtelen vagyok koncentrálni, túlságosan szorongok és látszik, hogy ez az egész meghaladja a képességeimet. Ollé, gyorsan elmondtam mindenkinek, hogy „Tessék, ti naív tiszta lelkek, erről papolok már mióta, lehetetlen küldetés nekem a jogsi!”. Kis családom elfogadta, „Nem kell erőltetni, ha ez ennyire nem megy” és stb. Már csak 10 óra vezetés és még egy vizsga volt hátra a szabadságomig.

Viszont a bukás után valami olyan történt, amire én sem számítottam.  Valószínűleg amiatt, hogy „igazam” lett, (persze nem tudatosan)  elengedtem a történetemet, a vezetéssel kapcsolatos minden  gondolatomat, félelmemet, és – csak vezettem. Élveztem jó fej oktatóm  társaságát, néztem az utat, a tájat, a forgalmat. Figyeltem, hogy  mennyire más a világ a visszapillantó tükrön keresztül, hogy hogyan reagál  a kocsi a kuplung-használatomtól függően, hogy kell játszani a fékkel, hogy  szépen álljon meg az autó. A parkolás megoldandó rejtélynek tűnt, és külön  élvezet volt a saját tempómban, segítség nélkül beállni tolatva két autó közé.

szépség

Eljött a második vizsga napja, ahol ugyan nem vedlettem át Ayrton Senna-vá, de sokkal jobban ment. Nem görcsöltem, végig úgy vezettem, hogy nem érdekelt, mit fog mondani a vizsgabiztos 45 perc elteltével. Vétettem hibákat, de nem indított be semmilyen érzelmi vagy gondolati folyamatot nálam a tökéletlenség, hanem a vezetéssel magával voltam elfoglalva, mindenféle érzelmek, történetek és gondolatok nélkül. A vizsga végén pedig a „Megfelelt” rubrikába került az a bizonyos X…

Éber jelenlétben

Semmiféle csoda nem történt velem a két vizsga között, egyszerűen csak valahogy belecsúsztam abba az állapotba, amit a buddhizmus tudatos jelenlétnek, a pszichológia áramlatnak (flow), a Tao pedig Faragatlan Fának hív (a Taoról IDE KATTINTVA olvashatsz egy rövid összefoglalót). Amikor nincsenek elvárásaid az adott helyzettel kapcsolatban, hanem teljesen nyitottan, történetek és előítéletek nélkül reagálsz. Nem értékeled ami történik, hanem elfogadod hogy éppen úgy zajlanak az események ahogy, és Te úgy reagálsz rá ahogy. Nincs jó vagy rossz. Csak úgy nevezett derű van.

szépség

A keleti filozófia szerint az, aki képes mindig minden körülmények között fenntartani ezt a hozzáállást, a nirvánába érkezett, hiszen a nirvána nem más, mint a szenvedéstől (dukkha) mentes állapot. Nem kell ezt túlmisztifikálni, egy olyan állandó derűvel, bölcsességgel és együttérzéssel teli állapot ez, amikor mentesek vagyunk minden szorongástól. És történettől persze. Kitartó tanulással és gyakorlással elsajátítható, csak meg kell találnod a Hozzád leginkább passzoló kereteket.

szépség

Ne felejtsd el, hogy ha erre az útra lépsz, akkor egyetlen dolgot veszíthetsz: a történeted. És mint tudjuk, a boldog embernek nincs története.

 0
Tovább

Intelligencia & Érzelem 

Minden ember rendelkezik érzelmi intelligenciával (EQ), valakinek kifinomultabb (itt ezt nem szabad összetéveszteni a túlérzékenységgel) valakinek takarék lángon ég. Mivel ez is egy velünk született és egyben tanult készség, így fejleszteni is lehet. 

szépség

Ha tisztában vagyunk a saját  EQ minőségünkel, ami jobb esetben magas szinten található, akkor  sokkal sikeresebbek lehetünk magánéletünkben és karrierünkben egyaránt. Viszont, mivel minden változik - ezáltal az érzelmi intelligenciánk is- és a legtöbb esetben nehezen alkalmazkodunk az új helyzetekhez. Ahhoz hogy ez a rugalmasság megmaradjon, még a teljesen "stabil" EQ - val rendelkezőknek is ajánlott egy kis EQ fejlesztés. 

szépség

Mit kell figyelembe venni, ha szeretnék a bennünk élő EQ-t táplálni, szépíteni?

Ha eldöntötted, hogy változni és fejlődni szeretnél elsősorban a  belső lelki kompetenciáira kell építkezned. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ez a folyamat  egyedül nem megy. Szükséges , hogy társakat vagy vezetet csoportot találj magadnak,mert a visszajelzéseket tőlük fogod megkapni. A csoport azért fontos,  mert így tudják beleélni magukat  a csoporttagok a másik helyzetébe, még akkor is ha nyomás alatt vannak, így segítve őket az empátia által egy hatékony és békés konfliktuskezelési, stresszcsökkentő és kommunikációs módszerhez. 
 

Mert az utóbbi három is ugyanígy fejlődik az EQ-val. Nem létezhet egyik a másik nélkül.

Értelem és érzelem

szépség

A világban való boldogulásunkhoz nem elég intellektuális készségeinket fejleszteni. Társas lényként a többi emberrel való interakció minősége fogja meghatározni, hogy mennyire érezzük magunkat boldognak és sikeresnek. Bár szeretnénk azt hinni, hogy racionális lények vagyunk, tény, hogy döntéseink nagy része érzelmi alapú. Éppen ezért a sikeres élet és a boldog együttélés legfontosabb tényezője az érzelmi intelligencia.

Mit takar pontosan az érzelmi intelligencia?


szépség
Az intelligencia definíciója sokrétű, magába foglalja a felfogó képességet, ítélőképességet, a korábban tanultak új helyzetben való alkalmazásának képességét, összefüggések létrehozását és megértését, problémamegoldást a különböző értelmi képességek által. Az érzelmi intelligencia hasonlót jelent, csak az emóciók területén. Daniel Goleman, a téma talán leghíresebb kutatója szerint az alábbi képességeket öleli fel az érzelmi intelligencia fogalma:

– saját érzelmi állapot felismerése és megnevezése

– az érzelmek, gondolatok és tettek közötti kapcsolat megértése

– az érzelmek tudatos kezelése és a felettük való kontroll

– mások érzéseinek megértése, akár befolyásolása, érzékenység mások érzelmei iránt

– kielégítő társas kapcsolatok létrehozása és fenntartása

Empátia, együttérzés, szimpátia, érzelmi intelligencia

szépség

Az empátia nem egyenlő az érzelmi intelligenciával, de nem is határolhat el attól. Voltaképp igen nehéz megtalálni a különbséget közöttük. Az empátia az a képességünk, amikor a másik helyzetébe tudom képzelni magam, átérzem amit ő érezhet, és ez tudatosodik bennem. Azonban az empátia sokszor észrevétlenül jelenik meg a mindennapok során, illetve sokszor, bizonyos okokból akkor sem tudunk együtt érezni a másikkal, ha tudjuk hogy ez lenne a helye, és még igyekszünk is. Az empátiát tudatosan használni, megtalálni a megfelelő mértéket, helyes következtetéseket levonni az együttérzésből származó információkból a másikra nézve, adekvátan reagálni – ebben már az érzelmi intelligencia segít.

szépség

Nagy valószínűséggel az irányába érzünk empátiát, aki kiváltja a szimpátiánkat. Pedig a szimpátia félrevezető lehet, ráadásul ha szimplán szimpátiából akarunk segíteni valakin, empátia nélkül, akkor többet ártunk mint használunk. Brené Brown 3 perces videója jól elmagyarázza az empátia és szimpátia közötti különbséget:

Megnézem a videót

Miért fontos az empátia fejlesztése?

szépség

Megfelelően működő empátiás készségünk tökéletes táptalaja a magas érzelmi intelligenciának, mely által sikeresebbé válhatunk magánéletünkben és karrierünkben egyaránt. A megfelelő empátiás készség kiépítésével elérhető az érzelmi intelligencia azon mértéke, mely segítségével ítéletmentesen, támogatóan, ugyanakkor tudatosan, érzelmileg nem belebonyolódva tudunk részt venni a mindennapokban.

Az érzelmi intelligencia fejlesztés a következőkre ,adja meg a választ:

– mennyire vagy tisztában a saját viselkedéseddel, érzelmi állapotoddal és hogy ez miként hat ki a        viselkedésedre

– mennyire vagy tisztában vele, hogy mások viselkedése hogyan befolyásol Téged

– hogyan ismerd fel és védd ki a manipulációkat, hazguságokat

– hogyan kezeld jobban a stresszt, hogyan oldd meg a különböző helyzeteket együttérzéssel,                  mellőzve az agressziót

– hogyan tudod kihozni minden szituációból a legjobbat

– milyen kapcsolatmenedzsment képességekkel rendelkezel, és hogyan tudod fejleszteni őket

Egy profi foglalkozás (itt a Benzaiten Tréning) során egyéni kérdéseidre, problémáidra fókuszálunk, felmérjük az egyéni kompetenciáidat és azokat a képességeidet, melyek segíthetnek az empátia fejlesztésében. Megtanulod felmérni a másik ember érzelmi állapotát, elsajátíthatod az aktív meghallgatást és a konstruktív érzelemkifejezést. Így nem csak Te fogod magad jobban érezni, de munkahelyi és magánéleti kapcsolataid pozitív változáson mennek majd keresztül.

szépség

Úgy érzem a Benzaiten Tréninget és annak filozófiáját,  érdemes minél több emberhez eljuttatni,  mert hiszünk benne, hogy az EQ fejlesztés, tanácsadás, korai intervenció és prevenció a mai világban hasznos, hatékony és nélkülözhetetlen módszerek a boldog élethez, de csak akkor, ha követnek két nagyon fontos szabályt: 

EMBEREK VAGYUNK, BÁRMIT , AMIT EDDIG ELSAJÁTÍTOTTUNK, HOSSZAS GYAKORLÁS ÉS SZÁMOS ISMÉTLÉS ÚTJÁN TETTÜK!

EGYEDIEK VAGYUNK, MERT KÜLÖNBÖZŐ ERŐSSÉGEINK ÉS GYENGESÉGEINK VANNAK, ÍGY UGYANAZT A DOLGOT NEM LEHET MINDENKINEK UGYANÚGY MEGTANÍTANI!

szépség

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”, tartja a japán közmondás.
Szerencsére ez az út élvezetessé, szórakoztatóvá és hasznossá tehető, érdemes rálépnünk! 

Ha szeretnél együttérzőbbé válni, vagy pont ellenkezőleg, úgy érzed túlságosan érzékeny vagy, akkor kérlek vedd fel  velünk a KAPCSOLATot és engedd, hogy segítsünk megtalálni az egyensúlyt az érzelmek terén!

 0
Tovább

A szemrevaló Testbeszéd 

Sok kliens tette fel már nekem a kérdést:

hogyan legyenek jó előadók, hogyan váljanak képessé kifejezni önmagukat és mondanivalójukat? Nagyon általános probléma, hiszen teljesen mindegy, hogy állásinterjúról, családi ebédről, orvosi vizságlatról, iskolai versmondásról vagy új emberek megsimeréséről van szó, minden társas helyzetben érdekek, igények, elvárások és vágyak, szükségletek találkoznak – és sokszor – ütköznek egymással, ezek között kiigazodni, megfelelően reagálni, ne adj Isten jól kijönni kész kihívás.

szépség

Ez a fajta megmérettetés pedig lehet egyeseknek maga a Paradicsom, de nekünk, „szorongóknak”, „szocfóbiásoknak”, „kishitűeknek” kész rémálom: lefagy az agy, lehetetlen rángógörcsök törnek ránk, furcsa nyelven kezdünk el beszélni, és úgy érezzük bármelyik pillanatban ájulás-stroke-epilepszia kombó törhet ránk.

szépség

Számos negatív tapasztalat után már a helyzet említése, vagy egy hasonló szituációba való belépés is védelmi reakciókat és tiltakozást vált ki belőlünk, amit a testbeszédünk tökéletesen tükrözni fog: összehúzzuk magunkat, keresztbetett kézzel-lábbal takargatjuk létezésünket, szemünket lesütjük és olyan halkká válunk, hogy csoda, ha észrevesznek minket és nem ülnek ránk…

No és mi a helyzet a „másik oldallal”?

szépség

A dominancia nonverbális jelei (ahogy az alárendelődésé is), az állatvilágban is megfigyelhetők, és ellentétei a megadás jeleinek. Ide tartozik a testméret megnagyobbítása, kiszélesítése valamilyen technikával: felfújják magukat, kitárják a szárnyukat, két lábra állnak, felborzolják a szőrüket. Teljesen mindegy hogyan, a lényeg, hogy uralják a teret. Az ember ugyanezt teszi: szabaddá teszi mellkasát, lazán minél nagyobb területet foglal el, még a győztes pillanatban is kitárják felemelt karjukat.

szépség

A domináns emberek nyugodtságot, határozottságot és méltóságot sugároznak, míg szorongó társaik… hát ők nem. Ráadásul ha alávetőként kifogunk egy domináns társat, akkor még inkább megmutatkoznak a nonverbális jelek. Azért reagálunk így, mert hatalmi helyzetben hajlamosak vagyunk a másik nonverbális jeleit kiegészíteni (nem pedig tükrözni), tehát pont az ellenkezőjét fogjuk mutatni annak, amit a másik mutat.

Ezt a fajta viselkedést két okból is célszerű lenne lecserélnünk valami jobbra:

szépség

Egyrészt testbeszédünkkel embertársaink felé üzenünk, a nonverbális jelzéseinken KERESZTÜL fog eljutni a másikhoz, azon át szűri meg és értelmezi a hallgató a mondanivalónkat: ha pedig a testbeszéd ellentétes a hallott információval, akkor az előbbire fog támaszkodni.Másrészt saját magunk felé is üzenünk. Köztudott, hogy ha boldogok vagyunk, nevetünk, és ha nevetünk, attól jobb lesz a kedvünk. Ahogy kint, úgy bent – ahogy bent, úgy kint. Ez igaz a dominanciánál is. A magabiztos emberek magas tesztoszteron és alacsony kortizol szintje segíti őket, hogy határozottan és nyugodtan viselkedjenek egy stresszel terhelt helyzetben. Ugyanakkor, ha kihívást jelentő szituációban határozottnak és nyugodtnak tettetjük magunkat, akkor csökken a kortizol szint és megnő a tesztoszteron szint.

A módszerek:

Pózolj!

szépség

Mielőtt bemész állásinterjúra, előadni, vagy hasonló, előrelátható helyzetbe, két percre vonulj félre ahol senki sem lát, és vegyed fel valamelyik dominanciára utaló testhelyzetet. 120 mp, de utána kevesebb kortizollal és több tesztoszeronnal állsz neki a feladatnak, ami hidd el, sokat fog segíteni! Amy Cuddy szociálpszichológus trükkjéről bővebben ITT nézhetsz meg egy tanulságos videót.

Éljen a paradoxon!

szépség

Sokszor azért fagyunk le pl. előadás közben, mert a gondolataink nem a mondandónk körül forog, hanem azon pörgünk, mikor fogunk hibázni, hányan veszik észre, hogy szorongunk, vajon megint kiszárad e a szánk beszéd közben, stb. Megpróbáljuk titkolni esendő mivoltunkat, és ez viszi el az értékes energiánk 90%-át. Mindezt elkerülhetjük, ha az előadást azzal kezdjük, hogy – akár viccesen előadva – felhívjuk a közönség figyelmét ezekre ( szóljunk, hogy izgulunk, emiatt gyakran hadarunk, elfelejtünk diát léptetni, stb.), valamint hagyjuk a testünknek produkálni a tüneteket: ha jár a lábunk mikor idegesek vagyunk, akkor ne állítsuk le, sőt, akár sétálgassunk nagyokat beszéd közben. Nyugodtan hadarjunk, hebegjünk-habogjunk, álljunk meg inni, ha kiszáradt a szánk – bármit megtehetünk, hiszen szóltunk előre, hogy ez lesz, így a mi dolgunk már csak az előadás megtartása.

Figyelő pózt fel!

szépség

Saját belső reakcióink (gondolataink, érzéseink, érzelmeink) annyira leköthetnek minket egy társas helyzetben, hogy a beszélgetés végén arra sem emlékszünk, hogy nézett ki az, akit 3 órán át bámultunk. A jelen pillanat átélése helyett elsodródunk a múlt („Amit mondtam jó volt?”) és a jövő („Amit mondani akarok jó lesz?”) félelmei által. Próbáljuk meg elterelni figyelmünket idegesítő és haszontalan gondolatainkról, és irányítsuk a másik félre. Ebben segítenek az olyan egyszerű technikák, mint a jegyzetelés (pályám kezdetén sok kellemetlen pillanattól mentett meg), vagy a másik ruházatának, kinézetének precíz leírása és memorizálása gondolatban. Ezáltal nem csak TÉNYLEG meghallgatjuk a másikat és rákoncentrálunk, de az erőfeszítés hatására ezt a testtartásunk is automatikusan tükrözni fogja – ami sokkal pozitívabb képet fog festeni rólunk, mint egy félelemtől összement test látványa.

Mosolyogj!

szépség

Az első ponthoz hasonlóan, nem csak a többi embert deríti jobb kedvre (és jobb véleményre rólunk), ha sokat mosolygunk, de mi is jobb kedvűek, magabiztosabbak és nyugodtabbak leszünk általa.

Gesztikulálj! 

szépség

A sikeres előadók sokat gesztikulálnak, és a hallgatóság is  jobban tud figyelni a gesztikuláló előadóra, mint a nyugodtan  ülőre. A kutatások alapján sokkal jobban megértjük az üzenetet,  ha a nyomatékot egy-két kalimpáló kéz adja.

Beszélj színesen!

szépség

Bátran térj el az előre megírt szövegtől, mert az emberek szeretik a lazaságot, a rugalmasságot és az ezt megtestesítő improvizációkat. A saját szavaiddal elmondva amit akarsz, azt a képet sugárzod, hogy elmélyedtél a témában és értesz hozzá, és ha mindezt változatos hangszínben teszed, akkor még élvezetéssé is válik az előadásod.

Amint látható, a fent leírt praktikák egyszerűek, semmibe nem kerülnek, viszont annál hatásosabbak. Talán elsőre hamisnak és álságosnak tűnhet, hiszen olyat mutatunk, ami valójában nincs ott. De fontos rájönnünk, hogy az emberi szokások (legyen szó dohányzásról, kocogásról, vagy lámpalázról) mindig egy apró viselkedéssel kezdődnek, amit sokszor elvégzünk és a végén belsővé válik. Itt sincs másképp: a módszereknek hála előbb-utóbb elmúlik a szorongásunk, és őszinte határozottsággal tudunk kiállni az emberek elé bármilyen helyzetben.

szépség
Ha kipróbáltad valamelyiket, kérlek írd meg tapasztalataidat!

Ha pedig úgy érzed, hogy ennél mélyebben érdekel a probléma és a megoldás, vedd fel velünk a kapcsolatot,
szívesen útbaigazítunk merre menjél tovább.

 0
Tovább

Benzaiten Tréning

blogavatar

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

Reblog