Célok születése

bukás

"Tőlünk függ minden, csak akarjunk."

Széchenyi István

Az előbbi idézet tökéletesen tükrözi, hogy a bukás elkerülhető, ha nagyon akarunk valamit. Fontos a kitartás a szenvedély és a cél felé haladva az apró sikerek feletti öröm, mert ezek visznek igazán előre. A merev akarat, amely nem veszi figyelembe a változást vagy a pillanatnyi kitérőket, nagyobb eséllyel van bukásra ítélve, mint a rugalmas hozzáállás, amely átsegít a nehéz részeken.


Miért fontos a rugalmasság?
 

bukás


Ahhoz, hogy elérjünk valamit rengeteged kell dolgoznunk - a legtöbb esetben - és lesznek pillanatok, mikor kétségbe vonjunk saját hitünket vagy külső körülmények miatt fel kell hagynunk azzal, amivel szorgoskodunk, hogy erőt gyűjtsünk a következő lépéshez.

Ez a pillanatnyi nehézségek és szünetek  nyitják a meg a bukás felé vezető utat. A kérdés itt az, hogy mennyire vagyunk kitartóak? Vagy milyen módszert kell követni, hogy lendület megmaradjon ?


Célok, álmok, tervek. Rengetegszer futottunk már neki sok mindennek , aztán egyszer csak abba hagytuk. Biztosan mindenkinek az életében volt olyan szakasz, amely kudarccal végződött. Lehetett az tanulás, sport, fogyókúra vagy valamilyen rossz szokástól való megszabadulás. Bármi.
 

bukás

Sőt! Valamikor el se tudtuk kezdeni, megakadt a gondolat és a tett között folyamat. Azért ilyenkor rossz szájízzel gondolunk ezekre a pillanatokra, mert : ez sem sikerült végig csinálnom, meg azt sem.  

Viszont gondoltál már arra, hogy a nem is Benned van a hiba?

Hanem a kivitelezés hibádzik ?

Esetleg rosszul tervezted meg a tervezést?

bukás

A tervezés tervezése, avagy: a tudatos megvalósítások  11 lépése

 1. Semmi pipa!

  bukás

  Tényleg ne tedd. Elveszik a szenvedély a folyamatos perfekcionista hozzáállástól.
  Az agyunk bármire képes egy kis jutalomért, és kezdetben a pozitív megerősítés újból és újból előhívhatja a kívánt viselkedést. Egy darabig biztos, de aztán beköszön a monotonitás - meg az unalom és az emberi agy nagyon nincs jó viszonyba ezzel  - és hiába pipáltad ki, hogy “egy héten keresztül minden reggel levittem a szemetet”, mert az egész motivációd konkrétan mehet a kukába.
   
 2. Olyan célokat tűz ki, ami reális és véghez vihető!

  bukás

  Jó ha ismered saját képességeidet és hogy mit akarsz az új céllal elérni. Jelen cikk írója nagyon szeretne énekelni, de fizikai és lelki terrorként élné meg  a hallgatóság ezt a performanszt, ezért nem jelentkezik tehetségkutató műsorokba. Mindenki érdekében. Ezért fontos eldönteni, hogy mit szeretnél megtenni. Minőségi változást szeretnél ( fogyókúra, testi - lelki egészség) , versenyszerűen szeretnél csinálni valamit vagy csak hobbi szinten saját magad szórakoztatására.
   
 3. Szeresd amit teszel!

  bukás

  Lehet elcsépelten hangzik, de olyan célok kitűzésére van szükség ami szívünk mélyéből jön, egy olyan mélyen gyökerező vágyból ered, mely eltökéltté tesz minket. Ahhoz, hogy megtaláljuk ezt a célt, ezt a vágyat, ahhoz azonban mélyebbre kell ásni magunkban. Az előbb említett önismeret sarkalatos pont a célok elérésében és a kudarc elkerülésében.
   
 4. Alkalmazzuk a 3 kérdéses technikát!

  bukás

  Vegyük pl., hogy el akarsz kezdeni egészségesebben táplálkozni. Miért? – Mert fogyni akarok.
  Miért akarsz fogyni? – Hogy jobb fizikai erőben legyek. Miért akarsz erősebb, fittebb lenni?
  Mert épp testben épp lélek, könnyebben megoldom a feladataimat és a problémákat,
  magabiztosabb leszek.
   
 5. Ne csak az eredményre - a végére - koncentrálj!


  bukás
  Fontos a megtett út is, maga a folyamat, ami közben történik. Ha az ember elveszti a fonalat és a lelkesedést, az általában azért van, mert a végső célt látja, ahhoz méri jelenlegi helyzetét, ami által az egész terv túl soknak, megvalósíthatatlannak, míg az aktuális állapot édes kevésnek fog tűnni. Éppen ezért nem szabad egyszerre akarni mindent, mert az csak frusztrálttá tesz, aminek a vége mindig a feladás.
   
 6. Kis lépések megtétele!

  bukás

  Kérdezd meg magadtól: mi az a legkisebb (de konzisztens!!) lépés, amit megtehetsz?
  Pl. ha szeretnéd növelni az önbizalmad és magabiztosan kiállni az emberek elé, akkor kezdheted azzal, hogy nem vágod magad alatt fát azzal, hogy mikor bókolnak, elkezdesz tiltakozni. Helyette mondj ennyit: Köszönöm! Lehetőleg utána húzd ki magad és ez a köszönöm, tényleg az legyen, nem csak egy orrod alatt elrebegett köszi. Ha minden nap találsz valami aprócska lépést, ami a célod felé visz, akkor előbb-utóbb eléred azt!
   
 7. Pozitív gondolatok és megfogalmazások!

  bukás

  Lehetőleg ne úgy kezd neki mindennek, hogy ” ez nem fog sikerülni, csak közepesen kezdjünk neki, próbálgatom “ stb. Nem próbálkozni kell, hanem megtenni. Ennyire egyszerű. 

  A negatív gondolatoknak - ugyanúgy mint a pozitív gondolatoknak- formáló erejük van. A beszéd nagyon erősen hat az emberre, így nem meglepő, hogy belső beszédünk, azaz gondolkodásunk milyen erősen befolyásolja a szervezetet magát is. Megfigyelték, hogy a negatív megfogalmazások (Nem akarok rágyújtani többet, Nem akarok kövér lenni, Nem akarok idegeskedni) a gátlórendszer működését indítják be, míg a pozitív megfogalmazások (Le akarok szokni, Le akarok fogyni, Boldog akarok lenni) motiválnak és eltökéltebbé teszik az embert.
   
 8. Egyszerűen legyünk kedvesek magunkhoz!

  bukás
  A megfogalmazások negatívból pozitívvá való átkeretezésének másik előnye, hogy másfajta „gondolati láncot” indítanak be.

  A „Nem akarok kövér lenni” gondolatra esetleg automatikusan beindulhatnak olyan önsértő, önakadályoztató gondolatok, mint  „Mert most ocsmány vagyok és dagadt, egy disznó, állandóan zabálok…” vagy szeretnék megtanulni táncolni, “ De esetlen vagyok, nulla ritmus érzékkel  és engem úgy sem kér föl senki” – és az agyunk máris olyan képeket generál, hogy muszáj letolni egy tábla csokit vagy bőgve megnézni a Flashdance-t és tovább ábrándozni,mert abban ugye nem sérülünk. Ugyanakkor a pozitív hozzáállás pozitív, motiváló képeket, gondolatokat hívnak elő, melytől jól érezzük magunkat – boldogan meg könnyebb szenvedni valamiért. Például: lehet nem vagyok egy versenytáncos, de szeretem a zenét és egyszerűen jól érzem magam, ha belemerülhetek a ritmusba és nem érdekel ki mit mond.
   
 9. Ne félj a kudarctól!

  bukás

  Jönni fognak, egyszerűen nem kerülhetőek el. A sikeres emberek, abban mások, hogy megtanultak felkészülni és megoldani a kudarcokból fakadó problémákat. Ami a legfontosabb, nem ragadnak bele.
   
 10. Ne fogadj lehetetlen dolgokra!

  bukás
  Meg ne fogadd, hogy most majd mindig rendíthetetlen maradsz, mert kizárt! Tekintve, hogy mindig minden változik, bármikor adódhat egy olyan helyzet, hogy igenis rágyújtasz, vagy inkább otthon maradsz „punnyadni” az esti aerobic edzés helyett. A legtöbb ember az első ilyen bakinál ellöki a célt magától, mert nem bírja elviselni, hogy kudarcot vallott, és egyszerűbb a célt lebecsmérelni, mint belátni, hogy halandó emberek vagyunk.
   
 11. A bukási helyzetek felismerése

  bukás

  A  döccenők, bár elkerülhetetlenek, mégis előreláthatóak. Ülj le és gondold át, milyen helyzetekben a legvalószínűbb, hogy elgyengülsz. Pl. ha tudod, hogy hazaérkezés után már nehezen mozdulsz ki újra, akkor az edzéseket iktasd be közvetlen meló után. A Ha – Akkor tervek segítenek Neked felkészülni bármilyen eshetőségre: pl. Ha elmarad az óra, akkor elmegyek futni.

A lényeg, hogy találd meg mi a legbensőbb motivációd, ami miatt el akarod élni az álmodat, és ha bármi zökkenő közbejön, ne add fel, hanem erre a legbelső álmodra gondolj – és tégy meg apró lépést felé. Függetlenül, attól  hogy az elején felbuksz vagy eltérítenek, mert mindig fel lehet állni.

A legjobb mottó erre az:
Két dolog történhet, vagy sikerül, vagy újra kezdem.


 

 3
Tovább

Barátunk a stressz 

A minket érő mindennapi nyomást tekinthetjük vérpezsdítő, motiváló feszültségnek, vagy megbetegítő, kibírhatatlan stressznek. Ebben az írásban pár újszerű, megfontolandó gondolatot olvashatsz a stresszről.

idegen

Csoportjainknak három célja van: pszichoedukáció a burn out és a súlyos stressz tüneteinek felismeréséről; stresszekezelő technikák (relaxáció, meditáció, életmódváltoztatás) megtanítása; illetve magáról a stresszről kialakult kép átkeretezése.

Szevasz Stressz!

idegen

Milyen szavak jutnak eszedbe ha meghallod?

Elkezded felsorolni a vegetatív tüneteit, sőt, már produkálod is őket?

Látod lelki szemeid előtt azokat a stresszkeltő helyzeteket melyek megnyomorítják az életedet?

Vagy csak legyintesz egyet, mondván, nem lehet mit kezdeni vele, ilyen világban élünk?


A stressz a nyugati kultúra természetes velejárója, ezért elfojtani vagy nem venni róla tudomást ugyanolyan zsákutca, mint démonizálni.

idegen

Mindnyájan tisztában vagyunk a stressz negatív következményeivel és életünkre való hatásával, de biztos hogy helyén kezeljük azt?

Nem lehet, hogy néha a stressz hatásaitól való félelmünk nagyobb kárt okoz, mint maga a stressz?

Tisztában vagy a stressz pozitív hatásaival?

Tudod mikor válik károssá?

Ha nem tudsz válaszolni a feltett kérdésekre, akkor gyere el tréningjeinkre, és nézd meg, mi hogyan bánunk a stresszel!

idegen

Természetesen nem akarjuk elbagatellizálni a stresszt, hiszen ha krónikussá válik és az általa okozott tüneteket nem tudjuk kezelni, akkor olyan spirálba kerülhetünk, melynek alján ott vár ránk a rettegett burn-out.

A kiégés folyamatos érzelmi megterhelések és stressz nyomán kialakuló testi, lelki és mentális kimerülés. Bár korábban úgy gondolták, hogy ez csak a segítő szakmában dolgozókat érinti, a mi teljesítményorientált, felgyorsult és folyamatos elvárásokat támasztó világunkban kiégés bármilyen területen tevékenykedő embert érinthet.

idegen

A burn-outnak súlyos egészségromboló hatása van, nemcsak testi, de lelki/mentális betegségek kialakulásához is vezethet, melyek kezelése komoly harcot jelent, hiszen egy krónikussá vált depresszióból, pánikbetegségből, vagy szerfüggőségből nem kis idő kilábalni. Éppen ezért fontos a megelőzés és az időben történő megfelelő stresszkezelés!

idegen

Hogyan kezeljük a stresszt?


A stresszel való megküzdésnek, copingnak két aspektusát különítették el a szakemberek: az érzelem-orientált és a probléma-orientált megküzdést. A sikeres stresszkezelés érinti mindkét oldalt, tehát foglalkozik a stresszt kiváltó tényezőkkel, problémával, illetve kezeli az azok által kialakult érzelmi tüneteket (félelem, csalódottság, nyomott hangulat, szorongás).

idegen

A Benzaiten Tréning célja, hogy a résztvevőket felkészítse a sikeres alkalmazkodásra. Tréningjeink során így nem csak relaxációs technikákat, feszültséglevezetést és szorongáscsökkentő trükköket tanítunk Neked (mely a coping érzelmi részét kezeli), hanem fejlesztjük problémamegoldó készségedet, kreativitásodat, rugalmasságodat, valamint segítségünkkel kialakíthatsz egy teljesen más, megnyugtatóbb hozzáállást a stresszel kapcsolatban.

idegen

Mi a stresszt nem elfojtandó problémaként vagy gonosz Isten csapásaként mutatjuk be Neked, hanem olyan lehetőségként, mely jelenlegi helyzetedről, viselkedésedről ad visszajelzést, melyre építve számos területen fejlődhetsz. Fontos, hogy tudd azt az alapvető igazságot, mely nem csak a stresszre értendő: nem a helyzet, hanem annak értelmezése és az arról alkotott elképzelésünk és hozzáállásunk fogja eldönteni, hogy meddig jutunk és mit érünk el!

idegen

A stresszel kapcsolatos elképzelések és hozzáállások folyamatosan változtak az elmúlt évtizedekben, és ahány szakember foglalkozott vele nagyjából annyi elmélet és megoldás született rá.

Szükséges vagy nem? Káros vagy nem? Megszabadulhatunk tőle végleg, vagy örökké ott liheg majd a nyakunkba?

A "stressz mint barát " avagy hogyan kezeljük jól a stresszt!

idegen

Mit is jelent ez pontosan?

Korábban azt gondolták, hogy aki jól kezeli a stresszt, az egy megpróbáltatásokkal teli helyzetben is Buddha-türelemmel viseli magát. Ezzel viszont egy olyan elvárhatatlan teljesítményt támasztanak az ember elé, mely plusz teherként nyomja a vállát az amúgy is nehéz szituációban. Ugyanis jól kezelni a stresszt nem ezt jelenti.

Fejlődni.

Tanulni.

Változni.

Növekedni.

A stressztől, a problémáktól.

idegen

Ezt jelenti kezelni a stresszt. Ha történik valami, kiborulunk, felpörög a testünk, küzdünk, és - talán elbukunk. Nem ez számít. Hanem az, hogy amikor vége van, vagy akár közben (az már haladó szint!) akkor leülünk és átgondoljuk, mi történt, miért, mit tanulhatunk belőle.

És tényleg tanulunk belőle.

idegen

Ez az elgondolás annyira nem újdonság, talán csak a tudománynak. Hiszen nézzük meg a nyelvet, ami régebbi, mint bármilyen tudomány. A nyelvnek hála olyan okosságokat hangoztatunk (csak nem gondolunk bele hogy mennyire bölcs igazságok ezek!), mint "Ami nem öl meg, az megerősít", vagy "Teher alatt nő a pálma".

A pozitív gondolkodás neurológiája

idegen
Mielőtt azt gondolnánk, hogy könnyű ezt mondani, felhívnám a figyelmet Természet Anyára és arra, ahogy az evolúció vagy a Jóisten összerakta az embert. Ugyanis a kutatások kimutatták, hogy nem csak negatív vegetatív válaszok indulnak be a kortizol (stressz hormon) hatására, hanem az ún. DHEA hormon is, mely csökkenti az esélyét a szorongás, depresszió, szívbetegségek és egyéb stresszhez köthető kórságok megjelenésének.

Emellett kiemelném, hogy a DHEA neuroszteroid, tehát pontosan ugyanúgy működik az agyban, mint a normál szteroid a testben: igénybevétel esetén erősít, izmosít. Azaz ennek a hormonnak köszönhetően stressz hatására (és mindegy, hogy akut, krónikus vagy poszttraumás stresszről van szó) az agyban új pályák és idegkapcsolatok alakulnak ki, elősegítve, hogy tanulni tudjunk a helyzetből és fejlődhessünk a stressznek hála.

idegen

Persze ez csak akkor működik, ha a DHEA szint magasabb, mint a negatív következményekkel járó kortizol szint. De hogy tudjuk befolyásolni, hogy egy problémás helyzetben ne a kortizol termelődjön, hanem a DHEA?

 0
Tovább

Ésszerű Érzelmek 

Első hallásra ez a szókapcsolat "idegen" lehet, de ha mélyebben kutatunk és megpróbáljuk megérteni az érzelmeket, olyan felfedezéseket tárhatunk fel, amely ténylegesen bebizonyítja, hogy az érzelmeknek igenis van logikája.

idegen

Akkor kezdjünk neki, vegyünk ásót, ecsetet és vegyük nagyító alá az érzelmek leleteit.

idegen

Az érzelmek (emóciók) nagyon fontos szerepet játszanak a lelki életünkben.
Az öröm, a félelem, a szeretet, a harag, a düh, a gyűlölet és az irigység átszövik, színesebbé teszik észleléseinket és hatással lehetnek figyelmi teljesítményünkre, gondolatainkra, viszonyulásainkra, kapcsolatainkra.  Az emberi érzelmeinek viszonyait nehéz feltérképezni teljesen, talán lehetetlen is lenne felsorolni az érzelem szerepét az emberi viselkedésben teljes részletességgel.

A szakirodalomnak sok válasza – kategóriája –van az érzelmek meghatározásában.  Az összeset nem fogom most részletezni, de azt le lehet szögezni , hogy az érzelmeket szubjektív és objektív tényezők egyaránt befolyásolják.

 idegen

Az érzelmek rendkívül összetettek, olyanok mint egy mozaik darabkái. Összetartoznak, mert így adnak egy teljes képet. Egyik nem létezhet a másik nélkül, egyik következik a másikból. Minden érzelemnek van múltja, jelene és jövője, amik a következő módon jelenhetnek meg :

 • Belső testi válaszok, elsősorban a vegetatív idegrendszer reakciói.
 • Kognitív kiértékelés által létrejövő vélekedés, amelynek tartalma,hogy egy negatív  vagy  pozitív esemény megy végbe.
 • Arckifejezések.
 • Érzelmi reakciók.

Az érzelmeket több szempont szerint csoportosítani.

Polaritás szerint megkülönböztethetünk kellemes vagy pozitív érzelmeket, illetve kellemetlen vagy negatív érzéseket. Léteznék az előbb is említett, úgynevezett egyetemes alapérzelmek, amelyek minden kultúrában fellelhetőek és felismerhetőek, igaz kultúra-függő, hogy melyik érzelem számít igazán tabunak és melyiknek megengedett a kimutatásra.

Ezek pedig a következők:

Harag

Félelem

Undor

Meglepődés

Szomorúság

Öröm

Emberi emóciók nem csak úgy keletkeznek és haladnak mindenfelé amerre szeretnének, hanem az érzelmek valami felé irányulnak. Ilyenek az intellektuális, az erkölcsi vagy morális érzelmek, de az esztétikai érzelmek is ide tartoznak ( harmónia, romantika, elegancia).

idegen

Az érzelmeket lehet mérni állapot és fokozat szerint, amely a hangulattal kezdődik, majd tovább fejlődhet indulattá és végül a szenvedélyé lesz a főszerep.

Vannak összetett érzelmek is, igazi kis kakukktojások, mint például a bűntudat.

idegen
A bűntudat mind a három fokozatban megjelenhet, igazi kis fejlődéstörténetet képes bejárni.


Különösen az erős érzelmek (pl. öröm, félelem) átélésekor mi magunk is megfigyelhetünk önmagunkon bizonyos testi változásokat, pl. gyors szívritmus, szaporább légzés, izzadás, kézremegés stb. Az érzelmeket kísérő élettani változások többsége elsősorban a vegetatív idegrendszer szimpatikus ágának aktivizációjából fakad. A vegetatív idegrendszer szimpatikus ágának működése készíti fel a szervezetet a veszély forrásának elkerülésére, a szervezet tartalékait mozgósítva.

idegen


(Éppen ezért a tartósan fennálló szimpatikus túlsúly előbb-utóbb a szervezet kimerüléséhez vezethet, amelynek következtében csökken a szervezet betegségekkel szembeni ellenállása.) Az érzelmeket kísérő izgalmi állapot, az arousal, mely nagyon fontos szerepet játszik az érzelmek intenzitásában. Ezt olyan betegeken vizsgálták, akik gerincvelői sérülést szenvedtek (ugyanis a szimpatikus idegvégződések a gerincvelő különböző szakaszán erednek). Ha a gerincvelő kettéválik, akkor azok a szimpatikus érzetek kiesnek, melyek a gerincvelői sérülés alatt keletkeznek. A sérülés következménye, hogy minél magasabb szinten történt a sérülés,  a sérült személyek annál kevésbé intenzív érzelemről számoltak be a kísérleti helyzetben levetített, erős érzelmeket kiváltó film megtekintésekor.

idegen

Azt a helyzetet, amely érzelmeket hív elő gyakran értelmezzük, értékeljük és alakítunk ki róla véleményt. Az érzelmi élmény intenzitását az is meghatározza, hogy mit gondolok, hogyan értékelem a szituációt, amelyben az érzelem keletkezett. Egészen más érzelmi élményt élünk át abban az esetben, ha azt gondolom, a barátom azért nem jött el a találkozóra, mert biztosan elfelejtette – mint mindig - vagy egyszerűen önzőnek találom. Ettől keserű és dühös leszek. Pedig terelhetem arra is az  érzéseimet, hogy biztosan valami közbe jött, beteg lett vagy dugóba került.  A második esetnél sajnálatot vagy empátiát fogok érezni.

idegen

A kognitív kiértékelés segíti az érzelmek elkülönítését. Az érzelem minőségének meghatározásában nagyon fontos szerep jut a helyzet értékelésének. Fontos elmondanom azt is, hogy vannak olyan érzelmek, amelyekben a kognitív kiértékelés nem játszik szerepet. Ezeket az érzelmeket nevezzük prekognitív érzelmeknek.

idegen
Ilyen prekognitív érzelmek a félelmeink, amelyek gyermekkorunkban alakultak ki és nem járnak együtt kognitív kiértékeléssel.

Biztos mindenkinek vannak olyan barátai, akik folyamatosan bonyolultnál bonyolultabb kapcsolatba lépnek és annál is keszekuszábban szállnak ki belőle – szigorúan csak érzelmileg- mint ahogy az elején beleléptek.  Rendszerint – bár érzelmek tekintetében elég nonszensz módon hangzik – azt hangoztatják, hogy az érzelmeikre hagyatkoznak. Azok döntenek helyettük. Az ilyen párkapcsolati krízissel küzdők aztán gyorsan felsorolnak több logikus, racionális érvet is, amikről úgy gondolják, igazolják állításaikat. Vagyis racionális döntések sorozatáról hiszik azt, hogy  ezek bizony érzelmiek…

idegen

A kísérleti pszichológia érzelmeket igen nehezen tud vizsgálni – képzeljük el például, amint a szerelem vagy a gyűlölködés törvényeit laboratóriumban  próbálják modellezni. Egyértelmű, hogy az ilyen-olyan élethelyzetekben keletkező érzelmeket, indulatokat a maguk jellegzetes hullámzásával nem egykönnyen lehet vizsgálódás tárgyává tenni – kísérleti helyzetben nemigen jelentkeznek életszerűen. Kevesebb nehézségbe ütközik a racionális gondolkodás vizsgálata, nem is beszélve arról, hogy míg a ráció esetében maga az egyén vizsgálható – például az, hogy milyen eredményesen és gyorsan old meg bizonyos problémákat –, addig az érzelmek tipikusan a személyek között alakulnak ki.

idegen


Az érzelmek az emberek  között  lévő úgynevezett interperszonális térben mozognak. Az interperszonális tér nem homogén, mindig változik és folyamatosan kölcsönhatásban van egy másik interperszonális térrel, egy másik emberrel.  Gyakran nemcsak látjuk, de érezzük is mások érzéseit, a fájdalmat, a szomorúságot, a félelmet vagy a dühöt.


Az érzelem ébredése

idegen

Hogy jobban értsük az érzelmek működését, vessünk egy rövid pillantást a kezdetekre, a születést követő időkre. Az újszülött magával hozza az „alapkészletet”, képes érzelmek kifejezésére, nem kell hozzá semmiféle tanulás, a csecsemő tudtunkra adja aktuális állapotát. Az érzelmek által hordozott „üzenetek” segítik az anyát abban, hogy eligazodjon a baba jóllétét illetően. Az első hónapok izgalmai után aztán hamar elkezdődik az elvárások érvényesítése: a szülő azt szeretné, hogy a gyerek ne bömböljön, ne fejezze ki rossz érzéseit – vagyis megpróbálják megtanítani, hogy mikor milyen érzést szabad kimutatni.
 

Az érzelmek egyáltalán nem úgy működnek, mint a racionális gondolkodás, amely fokozatosan fejlődik, s minden egyes új teljesítményt a környezet örömujjongása követ. A szükséges alapkészségek már születéskor léteznek, hiszen tapasztaljuk, hogy a baba nem passzív, részt vesz az öltöztetésben, együttműködik velünk, és ezek tulajdonképpen korai alkalmazkodási törekvéseknek tekinthetők.

idegen
Minden új alkalmazkodási forma, minden „értelmi művelet” a gyermek okosságának, nagyszerűségének bizonyítéka.

A környezet érdeklődve figyeli az értelmi fejlődés jeleit, izgatottan várja az ugrást a következő fokokra… Ám jóval kevesebben figyelnek az érzelmi fejlődésre, arra, ahogyan a kisgyermek tudja és használja az érzelmek nyelvét – pedig határozott „véleménye” van az emberekről; egyeseket szeret, másoktól elfordul, sír.

idegen

A népi megfigyelések szerint a baba nagyon jól érzékeli a körülötte levő érzelmi légkört, az anya idegességét, bánatát. „Ne idegeskedj, árt a gyereknek!”- figyelmeztetik a kismamát.

Azt is mondják, a gyermek megérzi, ki a „jó” ember.

idegen

Tehát a gyermekek önmagunk tükrei, segítsük őket, hogy képesek legyenek megélni önmagukat és  érzelmeiket teljes átéléssel őszintén megmutathassák a világnak.
 

 0
Tovább

A Belső Idegen

Elképzelhető az, hogy bennünk is él egy Idegen? Egy  igazi vakfolt, amely életünk bizonyos szituációban, szakaszaiban olyan módon tör fel belőlünk,hogy sem kontrolálni sem megérteni nem tudjuk azt a “ valakit”?

IDEGEN

De ki az a valaki?

IDEGENA válasz egyszerű: az Idegen Mi magunk vagyunk.

Önmagunk vagyunk minden pillanatban, de vannak olyan részeink, amelyekkel nem, hogy kapcsolataink nincsenek, hanem nem tudunk róluk. Itt nem feltétlenül tudattalan mélységeibe kell lemerülni - jelen cikk nem is ezt tárgyalja - elég a felszín közelében maradni, mert ez az állapot is tartogat meglepetéseket.

IDEGEN
Mi is az elsődleges szempont az ismeretlenbe merülve?


Megismerni önmagunkat és ez nem könnyű. Elsősorban az önbizalom növelésével és a hibák, kudarcok - mert azok is formálnak minket, tapasztalatként belénk épülnek - feltérképezésével és megoldások keresésével  kell az önmagunkat építeni.

IDEGEN


Fontos megjegyeznem, ezt nem lehet megtenni rövid és hosszútávú célok kijelölése nélkül.

Oké. Ez remek, de nem mindegy, hogy milyen módon és hogyan határozzuk meg céljainkat ,így önmagunkat is.

A két alap tétel a fejlődéshez pedig az, hogy igazi célokat tűzz ki, ne csak pipákat gyűjtsd, azonfelül fontos, hogy a folyamatra és ne az eredményre fókuszálj. Olyan célok kitűzésére van szükség, ami – elcsépelten hangzik ugyan, de – a szívünk mélyéből jön, egy olyan mélyen gyökerező vágyból ered, mely eltökéltté tesz minket.

IDEGEN

Ahhoz, hogy megtaláljuk ezt a célt, ezt a vágyat, ahhoz azonban mélyebbre kell ásni.

A cél felé tett legkisebb lépés is odajuttat minket, ahova menni akarunk, míg az attól eltérő legyen bármekkora ugrás, csak elvág minket az álmunktól. Éppen ezért nem szabad egyszerre akarni mindent, mert az csak frusztrálttá tesz, aminek a vége mindig a feladás.

IDEGEN

Ha az ember elveszti a fonalat és a lelkesedést, az általában azért van, mert a végső célt látja, ahhoz méri jelenlegi helyzetét, ami által az egész terv túl soknak, megvalósíthatatlannak, míg az aktuális állapot édes kevésnek fog tűnni. 

Hányszor és mennyi féle képpen estünk már neki a tanulásnak, fogyókúrának, leszokásnak, sportolásnak, bárminek. Hogy hányszor keveredtünk bele olyan szituációba, amelyet jobb lett volna elkerülni, de folyamatosan újra és újra abban a körben mozgunk?  Vagy szerettünk volna megoldani egy problémát, de mindig egy helyben toporgunk?

Vagy ezt mind el sem sikerült kezdeni, vagy a folyamat megakadt valahol.

Gondoltál már arra, hogy lehet nem Benned van a hiba, hanem rosszul tervezted meg a tervezést?


A tervezés tervezése avagy mi is az az önismeret?

IDEGEN

Az önismeret olyan önmagunkra irányuló lelki folyamat, mely során feltárhatod képességeidet, motivációdat, félelmeidet, indítékaidat, berögzült gondolataidat és szokásaidat és mindezek együttes működését és hatását önmagadra, társas kapcsolataidra és az egész életedre.

IDEGEN

Hogyan teheted ezt meg?

Mivel személyiségünk alakulására számos tényező hatással van, egy sokrétű és komplikált rendszer feltárására vállalkozunk, amikor úgy döntünk, elmegyünk önismeretre. Minden amit teszünk, mondunk, minden eddigi sikerünk és kudarcunk hozzájárult ahhoz, akik most vagyunk. Mivel a személyiségünk sem egysíkú, ezért az önismeret is számos oldalról közelíthető meg.

IDEGEN

Az önkitöltős kérdőívek megmutatják, hogy mit gondolsz magadról egy adott területet tekintve. Ezek nem mindig fedik a valóságot, hiszen amit Te gondolsz magadról az nem biztos, hogy tényleg úgy van, vagy a környezeted is így látja, de ettől függetlenül érdekes és hasznos visszajelzésként szolgál.

IDEGEN

Ráadásul ez az eredmény nem ismételhető meg, sokszor az adott hangulatod, érzéseid és motivációid határozzák meg. Mivel ennyi minden befolyásolhatja, magát az önismeretet - lásd itt kitöltős tesztek ügyében - érdemes segítséget kérni.

Szakértővel való beszélgetés sok mindenre fényt derít, még ha nem is merültök alá lelked legmélyebb bugyraiba.

IDEGEN

Hogyan viselkedsz, mikor idegennek kell megnyílnod? Hogyan mutatod be magad? Milyen témákat hozol fel egy ilyen szituációban?

Viselkedésed alapján a szakértő fontos következtetések levonása és visszajelzések által életed legtanulságosabb tükrévé válhat.

Az önismeret  feltérképezése vezetett csoportban, mindig hatékonyabb.

IDEGEN

A csoportos feladatok és játékok két okból is sok önismerettel kapcsolatos kérdésedre adhatja meg a választ:

1. csoportos helyzetben más oldalunkat mutatjuk meg, mint egy négyszemközti beszélgetés során, ráadásul a csoport összetétele (ismerősök vs. idegenek, hozzám képest milyen státuszúak, korúak, nemek aránya, stb) még inkább árnyalhatja a képet.

2. A különböző játékok különböző oldaladat, képességeidet hozzák elő Belőled és számos tulajdonságodra rávilágíthatnak.

3. A Veled együtt résztvevők saját történeteikkel gazdagíthatják nézetedet, hozzáállásodat. Előfordulhat, hogy  egy hasonló szituációban lévő emberrel való interakció felér ezer terápiával!


A készségfejlesztés minek hozzá?

IDEGEN

Az önismeret együtt jár a készségfejlesztéssel. Ugyanis jó esetben (és a Benzaiten Tréning foglalkozásain erre törekszünk maximálisan) olyan információhoz jutsz magaddal kapcsolatban, hogy egyszerűen képtelen vagy úgy folytatni az életedet, mint eddig. Az új látásmód önmagadról új viselkedést, új szokásokat, új helyzetkezelési módszereket von maga után, viszont ezeket az új készségeket el kell sajátítani ahhoz, hogy működjenek.

Ráadásul mivel Te változol, ezért a környezeted is fog, különösen az irányodba, és az ehhez való alkalmazkodáshoz bizony elkél a segítség.

Mire van szükség az önismerethez?

IDEGEN

Röviden: Rád ás ránk  

Hosszabban:

1. A motivációdra és kitartásodra, hogy végig merj menni az úton. Az önismeret kemény meló, mert nem csak a pozitív tulajdonságaid kihangsúlyozása lesz a téma, hanem keményen tükröt tartunk, a változáshoz ez kell. Elviselni, hogy kritikával illetnek, nem mindig könnyű, de ne ijedj meg: ítélkezésnek nincs helye a foglalkozásainkon!!

2. Bátorságra, hiszen ki kell majd mondanod olyan dolgokat amiket eddig nem mertél, el kell mondanod mit gondolsz másokról és merned kell végighallgatni, mit gondolnak mások rólad.

3. Jó szakemberekre. Játszma mentes, őszinte, biztonságos környezetet teremtünk, ahol olyan kereteket biztosítunk, hogy képes legyél eljutni a fontos felismerésekig. Határt szabunk, hogy mindenkinek legyen lehetősége megnyilvánulni, de senki ne vigye el a foglalkozást az egyéni problémáival. 

Milyen egy ideális és hogyan néz ki egy ilyen csoport?

IDEGEN

Minden attól függ, hogy neked melyik a legjobb megoldás. Hogyan tudsz biztonságosan fejlődni, mert valaki a  hosszútávú képzéseket szereti valaki pedig a rapid módszereket. Nem mondanám, hogy kedveljük az intenzív képzéseket, ami nem azért van, mert nem szerettünk dolgozni - :) - hanem azért, mert az intenzív tréningek csak a felszín kapirgásszák és önismeret tekintetében, nagyobb károkat okozhat, mert nincs idő az elmélyüléshez és nincs elég idő a visszacsatolásra.

IDEGEN

A  bejegyzés elején megemlítettük, hogy ahhoz hogy megismerd magad érdemes célokat kitűzni. Egy jó önismereti foglalkozás - legyen az akár 2 vagy 3 nap, vagy 2 héten keresztül napi 2 órában működtetve - a következő témákat érinti:

– első benyomás: milyet akarsz és milyen valójában? Hogyan lehet tudatosan módosítani rajta?

– torz szemüveg: a valóságot látod, vagy egy torzító szemüvegen át nézed a világot?

– értékek, célok, helyes szándék: mi vezérli tetteidet?

– félelmek: tapasztalaton alapulnak vagy téves hiedelmeken?

– tulajdonságok: milyen tulajdonságaid vannak, melyek amik segítenek, melyek hátráltatnak? Stabilak? Tanulhatók?

– szokások: az vagy amit teszel? Hogyan változtathatsz káros rutinjaidon?

Az egyénre szabott módszerekkel biztosítjuk, hogy mindenki a saját tempója által kapjon választ a saját kérdéseire. Mint szakembereknek hinnünk kell abban, hogy minden embernek vannak céljai, és értékei, melyek egyedivé teszik őt. A probléma sokszor az, hogy viselkedésünk nem érték vezéreltek, és nem szolgálják, sőt, gyakran akadályozzák céljainkat.

Nem kell ide hosszú elméleti előadásokat tartani, ahhoz hogy ez a fejlődés meginduljon. Mivel gyakorlat teszi a mestert, ezért az önismereti foglalkozások szempontjából igyekszünk mindig gyakorlatorientáltak lenni.

IDEGEN

Ahhoz, hogy megismerjük a “Belső Idegent” módosítani kell a nem célravezető beidegződéseket, így a tréning hatására a résztvevők megtanulhatják, hogyan használják ki erősségeiket, hogyan éljenek jobban lehetőségeikkel, és hogyan éljenek pozitív értékeik által.

 0
Tovább

Benzaiten a vizek úrnője

Benzaiten vagy más néven Benten egyike a hét szerencsehozó istenségnek és ő az egyetlen női tagja is. Szinte minden városban emeltek számára szentélyeket, mindig valamilyen forrás, tó vagy folyó mellett. Hiszen ő a vizek úrnője is.

VÍZSPRINT

Eredete az ókori Indiába vezet, ahol a hinduk Sarasvati istennőként ismerik. Japánba való megjelenése a hatodik illetve a nyolcadik század közé tehető. Elsőnek a sintoizmus hódolt neki, majd később a buddhizmus is sajátjaként tekintett az istennőre. Így lett Benzaiten egyike a leginkább megbecsült istenségeknek Japánban.

Benzaiten erős védőistennő, aki nem csak a szerencsét, a szerencsejátékosok, hanem a kreativitást is védi. Hozzátartozik szinte minden ami „folyik”: a pénz, a bőség, a beszéd, a kommunikáció, a zene és a tudás, illetve a fejlődést is. Gyakran tesznek neki felajánlást, hogy megvédje a tengeri utazókat és a tengerparti városokat.

VÍZSPRINT

Szent és segítő állatai  többek között – amelyeket szintén szerencsehozó állatoknak tartanak, főleg mert fehér színűek- a sárkányok a teknősök, a rókák és a kígyók. Állati követei gyakran jelennek meg fehér színben az emberek előtt. Fontos közlekedési eszközei  közé tartozik egy díszes csónak, de néha férjura egy sárkány is segíti utazását.

VÍZSPRINT

Benzaitent ábrázolják lanttal – ősi hangszerrel a Biwa-val- amivel a zenét a táncot és a kreativitás hivatott védeni. Erős védelmező, ezért nem csak lanttal, hanem néha karddal és tőrrel is megjelenik. A fegyverek szimbolizálják a védelmet, mert  védi a gyengéket és erőt ad saját magunk leküzdéséhez.

VÍZSPRINT

A kívánságokat és a bőséget az általa viselt „kívánságok köpenye „ segíti. Ennek a köpenynek sok funkciója van. Nem csak  szerencsét és pénzt hoz, hanem bizonyos esetekben elrejt dolgokat, amiknek az adott pillanatban nem lenne szerencsés, hogy napvilágra kerüljenek.  A köpenyt rókák és sárkányok viszik el az embereknek. A kígyó és a sárkány éve vagy órája az ő napszakai is egyben.

A  japánok is állatokhoz rendelik az éveket és az órákat, ugyanúgy mint a kínaiak. Igaz ők nem februárban ünneplik az újévet, mert nem a holdnaptárat követik.

VÍZSPRINT

Az istennőt sokoldalúsága miatt számos különböző csoport választotta magának patrónusának. 
A szamurájok Happi Benzaitenként tisztelték, mert a 8 fegyver bajnokának tartották.
Az EDO korszak alatt (1603-1868) vált igazán a művészek az üzleti élet a kereskedők, gésák,
kézművesek és a diplomaták között népszerűvé. Ma már a diákok is az ő védettségét élvezik,
illetve mindenki részesülhet áldásából, aki nyitott szívvel és szeretettel fordul a szerencseistennőhöz.

VÍZSPRINT
Benzaiten a vizek és tengerek istennője is. A tudás, a tanulás, a művészetek, az irodalom, a szépség és legfőképpen a zene istennője. Azon belül felel gondtalan kommunikációért és mindent támogat ami úgymond folyik és áramlik.
Mint a beszéd, a zene, az ének, az érzelmek és az ékesszólás és végül, de nem utolsósorban a pénz áramlását is egyengeti

Hase-dera templomot neki szentelték, amely egyike a Benzaiten istennőnek szentelt japán zarándokkörút 33 állomásának. Benzaiten a különleges újévi álmokért is felel ebben az időszakban, amit főleg gyerekek láthatnak meg. Az „aranygálya” jelképezi a Kincses hajót amivel az istenek megérkeznek a japán partokhoz. A gyerekek vágyaikat teszik a gálya vagy párnájuk alá. A titok nyitja itt az, hogy amit újévkor álmodnak azt nem oszthatják meg mással , mert nem teljesül.

VÍZSPRINT

 Sztori a Sárkánnyal
 

Benzaiten védi a gyengébbeket és segít megküzdeni
saját gyengeségeinkkel.

Ez a történet is erről szól.

A történet  kezdetén egy Fehér Sárkányt, aki a tengeri barlangok mélyén aludt, felzavarták a játszó gyerekek. A Sárkány erőszakos  és önző volt, saját uradalmán kegyetlenül uralkodott, senki nem mondhatott neki ellent. 1000 éves uralma alatt nem ismert könyörületet.

Így a gyerekek nagy veszélybe kerültek. A sértett Sárkányúr még az nap bosszúból feldúlta és felégette a gyermekek faluját, Kanagawa – t.  

VÍZSPRINT

Benzaitennek a Tenger hozta el a síró emberek kétségbeesett zokogását. Először az istennő kiemelte magának Enosima szigetet a tenger mélyéről, hogy oda menekítse elsőnek a gyermekeket és az embereket, ezek után megtervezte a támadást. Bűvös csónakjába szállt- amely repülni is tud- és lecsapott az égből. Napokon keresztül harcoltak egymással , Ő és a Sárkányúr.

VÍZSPRINT

Végül Benzaiten győzedelmeskedett, mert küzdelmük során megsebesítette ellenfelét. A Sárkányt annyira meglepte hősiessége és szépsége, hogy menthetetlenül beleszeretett és a csatamezőn feleségül kérte. A sárkány a szerelem hatására megígérte, ha Benzaiten hozzámegy soha többé nem bántja a gyerekeket és elfogadja az istennő döntéseit. Nem lesz kegyetlen és megtanulja a könyörületességet. Az istennő belegyezett és frigy után visszatért a béke.

VÍZSPRINT

A Sárkány és Benzaiten istennő Enoshima szigetére költöztek.

VÍZSPRINT

Itt található az a hely, ahol a sárkány barlangjába pihent.
Úgy is nevezik „Tacunokucsi” azaz a Sárkányszája.

VÍZSPRINT

Ezen a szigeten 3 szentélyt is emeltek Benzaitennek és a férjének.
A szerelmesek gyakran ellátogatnak ezekbe a szentélyekbe, hogy áldozatot mutassanak be halhatatlan és szerencsés szerelemükért.

VÍZSPRINT

A szigeten található barlangtemplomban meg lehet szó szerint mosni a pénzt, hogy több legyen.

 0
Tovább

Benzaiten Tréning

blogavatar

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Utolsó kommentek

Reblog