Pszichiátriai betegek 90% - a komoly tünetekkel és betegséggel kerül be az osztályra, de amikor elbeszélgetünk velük, akkor azt tapasztaljuk, hogy a panaszok egy konfliktusból, munkahelyi stresszből , feldolgozatlan kudarcból  vagy egyéb, viszonylag egyszerűen kezelhető problémából nőtték ki magukat.

Az emberek hajlamosak addig elfojtani, hárítani és nem megoldani egy zavaró tényezőt, amíg az már olyan komoly következményekkel jár, hogy talán nem is lehet visszafordítani.


Miért van ez? A mai felszínes világban a negatív érzelmek, betegség, tökéletlenség, hibázás olyan szégyenfoltnak számítanak, melyek létezését teljesen kizártuk, nem foglalkozunk még csak a lehetőségével sem, hogy egyszer velünk is megeshetnek. Így, amikor megtörténik (mert az élet velejárója, hogy negatív dolgok is történnek benne), akkor nem tudjuk helyén kezelni őket, és még segítséget sem merünk kérni, nehogy kiderüljön, hogy nem vagyunk tökéletesek. A szakemberek is tehetnek erről, hiszen ők is gyakran a „minél többet minél gyorsabban” hibájába esnek. Számos alkalommal előfordult, hogy a beteg jelezte: szorong, nem tudott aludni éjjel, fáj a feje, stb.
A reakció pedig mindig szorongáscsökkentő, altató, fejfájáscsillapító, stb.  A kellemetlen tünet ezáltal rövidtávon eltűnik – a kiváltó ok (melyek felderítésére alig történik kísérlet) viszont hosszútávon továbbra is megmarad, később is tünetekt okozva

HA VALAKI EGÉSZ ÉLETÉBEN ÖNALÁVETŐ VOLT, AZ NEM FOG MEGTANULNI NEMET MONDANI EGY 2 NAPOS ASSZERTIVITÁS TRÉNINGEN. AZ EMBERI NEHÉZSÉGEK ÁLTALÁBAN NEM KÉT PERC ALATT ALAKULNAK KI. A MUNKAHELYI STRESSZ VAGY  A BURN OUT NEM A FRISS DOLGOZÓKAT, PRÓBAIDŐSÖKET SÚJTJA. AKKOR MIÉRT AKARJUK 8-10 ÓRA ALATT MEGOLDANI?

Miért pont a buddhizmus a megoldás?


Nem véletlen, hogy  a buddhizmusnak Keleten régmúltban gyökerező kultusza van: ezek a tényezők minden időben  és társadalomban a boldog és sikeres élet alapkövei voltak.  

A nyugati világ elvárásai azonban sokunkat eltereltek ettől az úttól:
a rengeteg szabályban elveszett kreativitásunk, a sikerhajhászásban az emberi kapcsolatok eltárgyiasodtak, az egymás közötti kommunikáció személytelenné, erőszakossá vált. Pörgő világunkban úgy érezzük, nincs időnk a mély fejlődési tapasztalatokra, hanem passzív befogadókká válunk.   Pedig igaz Buddha tanítása „Tetteink,szavaink és gondolataink meghatározzák karmánkat, vagyis azt, hogy boldogság vagy szenvedés lesz-e osztályrészünk”.  Alan Watt amerikai filozófus szerint a buddhizmus a legjobb pszichoterápia, ami nagy igazság, mert ha jól megnézzük, a keleti életfelfogás középpontjában azok a tényezők állnak, melyek hiányával magyarázható a nyugati emberek boldogtalansága. Ezek a tényezők pedig az önismeret, belső folyamatok megértése; a külső folyamatok ítélkezés nélküli elfogadása; a harmónia megtalálása és megélése mindennapi cselekedeteink során; felelősségvállalás önmagunkért és tetteinkért; ragaszkodások elengedése és az állandótlanság elfogadása.

Az erő adja azt a tartást, amire bármilyen szituációban támaszkodhatunk, amitől képesek leszünk felelősséget vállalni az életünkért, míg a rugalmasság által tudunk alkalmazkodni az élet talán legnehezebben elfogadható aspektusához: mindig minden változik, semmi sem állandó.

 Mi az a  fenntartható pszichológia?

A fenntarthatóság kifejezést nem csak gazdasági értelemben lehet használni, hanem pszichológiai
értelemben is.
Ugyanakkor a másik oldalról közelítve meg az értelmezést, a pszichológia is hordoz magában financiális tulajdonságokat. A munkahelyi és magánéleti komplikációk összefüggnek és kihatnak egymásra. Egyszerűen megfogalmazva a munkahelyi lelki egészség nem csak külsőségeken (munkahely minősége, munkatempó, szünetek, stb.) múlik, számos egyéb belső tényezője is van.  A legeslegegyszerűbb 3 alappillére támaszkodjunk: az emberségre, objektivitásra és a rugalmasságra. Pszichológiai  és buddhista háttérrel
dolgozzni  sokkal több segítséget nyújt egy tréning alatt. Sok esetben segít  a feladatok megbeszélésében,
mert ezen a feladatok- játékok- olyan dolgokat mozgatnak meg, amelyekhez szükséges egy jó útitárs, aki ismeri, megmutathatja, ha kérdésed van válaszol és végig kísér ezen az úton.

De nem csak ez az egyetlen út áll az emberek előtt.
A legbátrabb vagy legőrültebb dolog bárki számára nyitva áll:
a változás lehetősége.