Ma péntek van és nem mellékesen 13.- a, ami valakinek jót másnak rosszat jelent. Szigorúan babona szemszögből megközelítve. Miért is a péntek eme nagy becsű napja indítja el a a sorsjegy és lottó vásárlási lázat vagy épp az ellenkezőjét, minden fajta és módú rontás elleni szokások bevetését?

Egyszerű a válasz: az emberek szeretik valamihez (például dátumhoz) kötni a szerencséjüket vagy szerencsétlenségüket. Ez által mentesülnek a felelősségvállalás alól, de mindenki szeret játszani
és Fortuna néha ránk mosolyog. Ezzel a pillanattal visszük tovább a szerencsébe vetett hitet.
A szerencsétlenség kivédésére az évszázadok során rengeteg szokást és babonát alkottunk, amiknek az eredete olykor a történelem homályába vész, de a hagyomány máig él.
 


Lehet mosolygunk rajta .... viszont érdemes körbe nézni a 13-as szám háza táján. 

1.


Az asztal


A legenda szerint azért elátkozott nap, mert az utolsó vacsorán Jézus volt a 13. személy, akit ugyanezen a napon pénteken feszítettek keresztre. Így ezért nem szokás egy asztalhoz 13 embernek leülnie, mert akkor valaki hamarosan meghal közülük. 


Tanács, ha véletlenül úgy alakulna, hogy még is csak 13 – an ülünk le és elszeretnénk kerülni a kaszással való randit érdemes egyszerre felállni ez által senki sem lesz az első az asztal bontáskor.


 

Érdekesség: Franciaországban lehet 14. személyt bérleni 13 fős vacsorákhoz.

2.


A számmisztika

Azok a számok.
Mindenhol ott vannak és jelentést hordoznak, titkokat őriznek vagy tárnak elénk. 


A magyar néphagyomány is őriz a számokhoz fűződő jelentéseket. A 3 királyfi vagy 3 királylány , a 3 próbatétel vagy a 3 kívánság. A 3–as szám a tökéletes szám. Jelenti az egységet, a harmóniát, a bölcsességet és a keresztény szentháromságot. Azon belül három dimenzió létezik (hosszúság, szélesség, mélység) , három halmazállapot (szilárd, folyékony, gáz), és három világ (Ég, Föld, Pokol).


 

Mindenhol ott a 3-as, de hogy lesz ebből 13? Miért olyan rossz ez az szám?


A 13-as talán éppen ezért rossz, mert a tökéletes után következik, amely 12-es tönkretéve ezzel az előtte lévő számban megtalálható egységet.
 

A számmisztika más értelmezése szerint a 13-as szám jegyeit összeadva 4-et kapunk, amely egyes népeknél a halál száma. Nem véletlen, hogy a Távol Keleten például nem akasztanak egymás mellé 4 csengettyűt vagy 4 bambusz rudat. 

3.


Épületek


Sok angolszász országban kihagyják a 13. emeltet hotelekben és más épületekben, de kórházaknak sincsen 13. kórtermük.

4.


Gazdaság


Egy amerikai felmérés szerint a 13-ai napok akár egymilliárd dolláros kárt, veszteséget is okozhatnak. Ilyenkor nem vásárolnak, kereskednek olyan szívesen, és sokkal kevesebben váltanak jegyet vonatra, repülőre vagy hajóra.

5.


Az a bal láb

A régiek úgy hitték, hogy péntek 13-án mindenhová csak bal lábbal szabad belépni. Ahová jobb lábbal lépünk, ott szerintük biztos balszerencse vár bennünket. Érdemes koncentrálni arra a bal lábra, de a pozitív gondolkodás szabályait is lehet alkalmazni. Itt talán azoknak lesz igazán problémájuk akik oldal tévesztők. Figyelni kell arra is, hogy mindent bal oldalról kell megközelíteni.

6.


Az űrhajó


Ez egy érdekes eset. Akik hisznek a számmisztikában, úgy gondolják, hogy a mágikus szám hatásának köszönhető, hogy meghiúsult az Apollo 13 délután 13 óra 13 perces kilövése. Ami még érdekességnek tekinthető : a 39-es állványról indították volna útjára, ami 3x13. Tehát triplán rossz csillagzat alatt szökött szárba ez az ötlet.

7.


A nő

Számos mitológiában a női nemhez kötődik a tizenhármas szám, mivel a menstruációs ciklus, a holdéhoz hasonlóan, évente tizenháromszor jelentkezik. A péntek is hasonlóképp kötődik a nőkhöz, a német nyelvterületen a péntek az egyedüli nap, melynek az elnevezése nőhöz, mégpedig Frigga istennőhöz kapcsolódik. Ő  volt a mennyország királynője,Odin hitvese. A rómaiak és németek Frijaként vagy Freaként ismerték. A  pénteki napot feltehetőleg róla és Freyáról nevezték el. (Friday = Frigg's Day/Freyja's day.)

8.


Icipici pók


A hagyomány úgy tartja, hogy létezik egy pók, amely szerencsehálót szó. Ez kis pók megvédi az igazak, ha menekülniük kell, mert olyan hálót sző köréjük, ami láthatatlanná teszi a rossz akarók előtt. Ezért nem szabad – egyébként sem – a pókokat péntek 13.-án kisöpörni, megölni. Igaz takarítani sem szabad, mert a kitárt ajtó és ablakok behívják a rossz szellemeket.

9.


A Vírus

Igen a számítógépes vírusokat, illetve azok alkotóit is megszállta az ihlet a péntek 13.-ával kapcsolatban. Nagyon találó nevet adtak neki: Jerusalem


Ez a vírus míg a PC őskorszakában- na jó késő középkorában- létezett mikor még a DOS-ba pötyögtük be az adatokat és floppyra mentettük a a SOKO. exét. A kártevő figyelte a rendszerdátumot,ha az nem az 1987-es, hanem attól eltérő évet mutatott, minden péntekre eső 13-án aktiválta kártékony töltetét, amely programfájlokat törölt. 

A Windows 95 megjelenésével párhuzamosan a péntek 13-án támadó kártevő 1995-re gyakorlatilag teljesen eltűnt, bár a Wikipédia szerint számos variánsa is készült, amelyek például más dátumokon fejtik ki kártékony hatásukat.

10.


A Fekete Macska


A fekete macskákkal kapcsolatos hiedelmek azokba korokba vezethető vissza amikor a macskákat „megpróbáltuk „ megszelídíteni . A kutyákhoz képest nagyobb túlélő és nem igazodik a gazdi életritmusához. Ők a magányosan sétálók , akik megtartották vadászó, éjszaka aktívabb életmódjukat. Ez az eltérő ritmus, a sötétben zöldesen világító macskaszemek és a titokzatos éjszakai séták tették misztikus állattá őket emberek szemében. Kultúránként változott a hozzáállás feléjük.


Voltak istenek és démonok is. Az utóbbi leginkább a középkorra vonatkozik, mert a boszorkányok familiárisainak tartották őket és így indult el negatív karrierjük itt Európában és a keresztény világban. Legalábbis a középkori Európában így gondolták. Ez a tévhit maradt fenn legnépszerűbb babonánkban.

Mi történik ha átmegy előttünk?

Állítólag balszerencse, de lehet ellen védekezni.

Írom is hogy:

-    lépj hátra 3 lépést, de előtte fordíts neki hátat
-    köpj át a bal válad fölött
-    ha ezt alpárinak gondolod a sarkadon is megfordulhatsz háromszor az óramutató            járásának megegyezően.
   

11.


Védelmet adó tárgyak


A balszerencse ellen a legjobb, ha fahéjat és rozmaringot kötünk az ajtó fölé a patkó mellé. Az asztalra sót és fehér gyertyát helyezzünk és lehetőleg a legtöbb ezüst ékszerünk magunkra öltjük. A türkiz és a korall megvéd a balesetektől, így viseljük nyakláncként vagy gyűrűként vagy akár a zsebünkben is.


Este a jobb vállunk felett nézzünk hátra a Holdra, így az elkövetkező időszakba bevonzzuk a jó szerencsét.

12.

Japán
 

A japán hiedelem világban sok szellem él, amik állati alakot tudnak ölteni. A fekete macskát ebben a kultúrában a jó szerencse hozójának tekintik és ahol fekete macska él azt a házat és a benne élőket sok sok boldogság és jó lét várja.

13.


Tarot


A 13. kártya a halált ábrázolja, de nem negatív lap. Nem szabad olyan szenzációhajhász „jósokat és jövendőmondókat” követni, akik ha meglátják egy kirakásban a Halál lapját máris azt kezdik elmondani, hogy "mostazonnalitthalszmeg" vagy valakid szintén.

A Halál a változásról szól, ami mindenki életében megtörténik, hogy búcsút veszünk valamitől és ahhoz hogy igazán tovább lépjünk, ahhoz le kell zárni.

Nagyon sok minden kapcsolódik a péntek 13.-hoz, de mindenki maga dönti el, hogy a pozitív vagy a negatív oldaláról közelíti meg. Szerintem az egyik legjobb nap!
 

Főleg úgy, hogy a 13-as házszám alatt lakom és imádom a fekete macskákat.
Sok szerencsét mindenkinek!