Arcunk az elsődleges kommunikációs eszközünk.
Természetesen nagyon fontos, hogy kommunikálunk
verbálisan és non-verbálisan is, de a szavak nélküli kommunikációhoz hozzátartozik - gesztusok mellett -
a megjelenés is.

Persze a smink is fontos, de legfőbb kommunikációs eszköz az amit a testeden viselsz : a bőröd.


A bőrünk elárulhatja hangulatunkat. Ahogy elpirulsz, elsápadsz vagy ha dühtől “lilul be” a  fejed, arról a fogadó fél simán dekódolja, milyen érzelmi állapotban vagy. Azonban nem csak a mimika és a bőrszín változásai mutatják meg,  hogy mi van veled, hanem a bőröd egészségi állapota is. 

A bőr, amelyben élek 

Első védelmi vonalunk fokozottan reagál a környezeti hatásokra, de a belső problémákra már nem ilyen
egyenletes az alkalmazkodás. A stresszes életmód velejárója például a pattanásos bőr, a szarkalábak a szem 
alatt és az egyetlen arcfelület.  A stresszes életszakasz alatt általában nem megfelelően táplálkozunk. Valaki
túl sokat eszik, más pedig az ételre nem is tud gondolni és csoda ha meg tud enni egy joghurtot vagy egy banánt
.
A stressz melléhatásai - maga az életminőség, a rossz táplálkozás-  és a kevés folyadék bevitel miatt arcunk sápadt, száraz és beteges oldalát mutatja. Mikor sokat mozgunk, mosolygunk  és megfelelően táplálkozunk, akkor az arcbőrünk igazából ragyog.
 

Összefoglalva: bőrünk nemcsak reagál a környezeti hatásokra, de árulkodik lelki és mentális állapotunkról is. Tehát bármi történik bennünk, az a külsőnkön azonnal látszik, beavatott szemnek pedig főleg. Az előbb említett stresszel nemigen foglalkozunk. Pontosabban nem jól foglalkozunk. Mentális és fizikai szinten sem. Rohanó, pörgő világunkban sokszor nem figyelünk a test jelzéseire, pedig elég lenne megnézni az arcbőrünket. A nem megfelelő életmód nyomot hagy az arcunkon, de ha figyelünk a táplálkozásunkra és a mentális állapotunkra, akkor üde és egészséges arcbőrt kapunk.

Mire is kell figyelnünk, hogy bőrünk szép és sima legyen? Hogyan érezhetjük jól magunkat a bőrünkben?

Az, hogy mit eszel az nagyban meghatározza a bőröd állapotát. Fontos az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása, inkább vigyél be több rostot, amit zöldségekből és gyümölcsökből nyerhetsz ki. A gazdag étrendhez hozzátartoznak a teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyerek, kétszersültek és sok sok víz. A kialvatlanság is fokozza a stresszel való megküzdés hiányát és látszik az arcunkon is. Ezért fontos, hogy aludjunk és kipihenjük magunkat.

A bőr öregedésének a háttere: 

A bőr öregedésének oka elsősorban a szabadgyökök sejtfalra és egyéb sejtszerkezetekre gyakorolt radikálisan káros hatása. Sejtjeink egy része azért termel szabad gyököket, hogy azok elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat. Szervezetünkben a nagy mennyiségben felhalmozódott szabadgyökök azonban már nem csak a kórokozókat fenyegetik, hanem szervezetünk ép sejtjeit is. A problémát tehát lényegében a szervezetünkben felborult egyensúly jelenti. A túlzott napsugárzás és a dohányzás például fokozza a szabadgyökök termelését.

Mi segíthet, ha még is felborul a fizikai és lelki egyensúlyunk ?

Igyunk teákat: a tea - főleg a zöld és a fehér teák-  antioxidánst tartalmaz. Az antioxidánsok semlegesítik  a szabadgyököket.

Ez zsír:

A zsírok segítenek.  A mono zsírok és a telítetlen zsírsavak- mint az omega 3 -  támogatják a napfény és a más környezeti hatások miatt sérült hámsejtek regenerálódását. Ha szeretnénk, hogy ezek a jó kis zsírok beépüljenek
a szervezetünkbe a következőket érdemes fogyasztanunk: folyami halak, mint a tonhal, a lazac és a makréla.
Az egészséges mono zsírokat pedig az olíva olajban (bogyóban), olajos magvakban (dió, mandula, mogyoró) találjuk meg.

Testedzés:

A rendszeres mozgás fokozza a keringést és fenntartja a véráramlást az egész testben. Ráadásul mozgás közben endorfin termelődik bennünk, amitől még jobban érezzük magunkat, beleértve a bőrünket is.

Vitaminok:

A legjobb módja a vitaminok bevitelének, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk.  A C , D,  vitaminok fokozzák a bőr külső hatásokkal szembeni védekező képességét.

Stressz kezelés:

A stressz a nyugati kultúra természetes velejárója, ezért elfojtani vagy nem venni róla tudomást ugyanolyan zsákutca, mint démonizálni
. Mindnyájan tisztában vagyunk a stressz negatív következményeivel és életünkre való hatásával, de biztos hogy helyén kezeljük azt? Közben ott lebeg előttünk egy mítosz, ami tényleg csak a mesében létezik: ez pedig a stresszmentes élet ígérete. Jól kezelni a stresszt vagy akár a szorongást ugyanolyan, mint jól kezelni egy nemkívánatos személyt. Tisztelettel bánsz vele, illemtudóan, de határokat szabva és nem hagyod,
hogy befolyásolja lelki békédet. Hogyan érhető ez el? 

Általánosságban rengeteg stresszkezelő és burn out megelőző technika létezik, elméletek százai magyarázzák el,  mi hogyan és miért történik velünk stressz hatására. De mint mindent az életben, ezt sem lehet egy faktorra leegyszerűsíteni, hiszen mindig ott van a személyes tényező:különbözünk egymástól, senki nem működik egy     adott séma szerint. A  stresszt nem elfojtandó problémaként vagy gonosz istencsapásaként kell értelmezni,  hanem olyan lehetőségként, mely jelenlegi helyzetedről, viselkedésedről ad visszajelzést, melyre építve    számos területen fejlődhetsz. Fontos, hogy tudd azt az alapvető igazságot, mely nem csak a stresszre értendő:   nem a helyzet, hanem annak értelmezése és az arról alkotott elképzelésünk és hozzáállásunk fogja eldönteni, hogy  meddig jutunk és mit érünk el!

Ha komolyan foglalkozni akarsz magaddal - kívül-belül egyaránt - akkor alkalmazhatsz szorongáscsökkentő, imaginatív és relaxációs technikákat. Így képet kaphatsz magadról, a működéséről és tanulhatsz is egyben új módszereket, amiket később bevethetsz feszültséggel teli helyzetekben. Életünk és életmódunk káros hatásai tehát jól látható nyomot hagynak arcunkon.


De szerencsére ennek az ellenkezője is igaz:  ha helyesen táplálkozunk és odafigyelünk az életmódunkra, akkor bőrünk is simábbá és egészségesebbé válik.