allatsprint

Nepálban létezik egy ősi  5 napos hindu ünnep a Tihar fesztivál, amely nem csak az istenekről és az emberekről szól, hanem az állatokról is. A nepáliak így mutatják ki tiszteletüket az állatok és istenek iránt.

allatsprint

A fesztivál -  mint ahogy az előző sorokban is írtam -  5 napos, így minden napot valamelyik állatnak szentelik. Minden nepáli ház padlóját úgynevezett rangoli-val díszítik   - hasonló mint a mandala -  amely virágokból, színes rizsből és  lisztből áll. Az alapanyagokból különböző szakrális szimbólumokat rajzolnak a padlóra, a kertekbe, az utcákba, amit az 5 nap eltelte után felsepernek. Tihar idején Nepál szerte minden utca, ház, lugas és liget mondhatni rangoli-ba borul. Rangolival várják  Lakhsim  hindu istennő földre szállását és egyben ezen jelképek egyesítik az isteni és emberi szövetséget, amelyben külön részt képez az állatok tisztelete is. Igazából ezért 5 napos az ünnep, mert ezeken a  napokon  mindig más-más állatnak adják meg a tiszteletet.

allatsprint

Az első nap a hollóké és a varjaké. Yamraj isten küldöttei, a halál és az emberi élet hírnökei. Az emberek, hogy megmutassák mennyire tisztelik ezeket a bölcs madarakat, édességeket és madárcsemegéket helyeznek a tetőkre és a fákra. Ezzel a felajánlással szeretnék elkerülni a halált és a szomorúságot az otthonukban, ugyanis a hollók és varjak a hindu mitológiában a gyászt és bánatot, de egyben a bölcsességet is jelképezik.

allatsprint

Az ételáldozattal megköttetik egy szövetség az égi hírnökök  és az emberek között.

A második nap neve Kukur Tihar.

allatsprint

A kutyák ezen a napon kapják meg áldásaikat, óriási tisztelettel bánnak velük, mert az emberiség leghűségesebb kísérőinek tartják őket, mert társaként az elhaltak lelkeit vezetik a holtak folyóján át. A kutyák fejebúbjára és homlokára pirosas-sárgás porfestéket szórnak, nyakukba virágfüzéreket akasztanak és egész nap etetik, kényeztetik őket. Azt tartják, hogy aki ezen a napon kutyát bánt, annak nagyon hamar a halállal kell szembenéznie. A kutyák különleges helyet foglalnak el a hindu mitológiában.

allatsprint

Síva rendszerint egyik hűséges kutyáján utazva  jelent meg az emberek között. A halál istenének, Yamraj-nak is 2 kutya kísérője van, akik rendszerint védelmezik és őrzik a Naraka-t a pokol kapuját. Viszont mindegyik ebnek 4 szeme van. Yama-nak és kutyáinak a külön rendeznek egy 14 napos fesztivált is.

allatsprint

A harmadik napon a teheneket tisztelik meg a fesztivál alatt.  A Gai Tihar szó szerint a tehén imádatát vagy szeretetét jelenti.  A hinduizmusban a tehén jólétet és gazdagságot jelenti. A harmadik napon az emberek megköszönik azt, hogy ezek az állatok tejet adnak, amiből több fajta más tejtermék is készül és ezzel jólétet, egészséget hoznak az otthonokba. Régebben a tehén trágyáját  nem csak a mezőgazdaságban használták, hanem azzal is fűtöttek és vizeletét tisztításhoz használták. Így ezen a napon az emberek megmutatják hálájukat a teheneknek, és a legjobb füvekkel és zöldségekkel  táplálják őket. A házakat megtisztítják, az ajtókat és az ablakokat sayapatri  és makhamali virágokkal díszítik. A teraszokra és az ablakokba este olajlámpásokat helyeznek.

allatsprint

A nepáliak úgy hiszik, hogy a harmadik nap éjszakáján Lakhsim istennő lejön a Földre  és meglátogatja a Diyo lámpásokkal megvilágított házakat.  Ilyenkor a fiatal lányok az istennő tiszteletére énekelnek, táncolnak és körbe járják a házakat, ahol a táncukért és dalokért pénzt kapnak. Mikor felkel a nap, szétosztják a családban ezeket az érméket. Így osztva meg egymással a bőséget és a szeretetet.

allatsprint

Tihár negyedik napján három különböző ismert púdzsá van, az emberek kulturális hátterétől függően. Az egyik ilyen az a Goru Tihar vagy Goru Púdzsa (az ökrök imádata). Az ökrök rengeteget segítenek az embereknek. Igát húznak, cipelnek mindenfélét  és mind ezt tűrik, fáradhatatlanul és hűségesen. Ezért a fáradságos és nehéz munkáért tisztelik meg őket, finom falatokkal és pihenéssel.

allatsprint

Azok, akik követik a vaisnavizmust, Govardhan Púdzsát-t ünneplik. Ez abban különbözik a többitől, hogy a követők a Govardhan-hegy felé imádkoznak, ami számukra szent hely és - itt jön egy kis érdekesség- az ökör és a tehén trágyát is megtisztelik.  Fel is díszítik őket, mert úgy tartják ez minden jólétük forrása.  A harmadik púdzsára az éjszak végén kerül sor. Ez a Mha Púdzsa, ami csak konkrétan rólad szól. Jelentése az én imádata. A hajnal és az éjszaka határán magadért imádkozhatsz, magadnak kívánhatsz, mert ez a nap az Újév kezdete Nepálban a Sambat naptár szerint.

allatsprint

Az ötödik napon a testvéreké a főszerep, pontosabban a testvéri szereteté és tiszteleté. Amit úgy neveznek Bhai Tika vagy Kija Púdzsá. Ilyenkor a testvérek egymás homlokára tilakot - hasonló mint a bindi, egy színes pötty a homlokon- rajzolnak. Így hosszú és boldog életet kívánnak egymásnak.

allatsprint

A szokás egy ősi történetre épül mikor a halál istene Yamraj, meglátogatta húgát, Yamuna istennőt. Boldog napot töltöttek együtt, mert ritkán találkozhattak. Különféle ételeket ettek, édességeket majszoltak, beszélgettek és zenéltek, táncoltak egész nap. Miután elváltak, Yamraj különleges ajándékként tilakot rajzolt Yamuna homlokára. A húga pedig a szeretetért cserébe egy kedves ajándékot adott neki, amelyet saját kezével készített és természetesen egy tikalt, ami hét különböző színben pompázott.  Azon a napon Yamraj bejelentette, hogy bárki, aki tilakot kap a húgától, soha nem fog meghalni azon a napon.

Ezért rajzolnak a testvérek egymásra tikalt hét fajta színből. Miután mindenki megkapta a saját tikalját megajándékozzák egymást. Ezt a rítust gyakorolják függetlenül attól, hogy a testvér fiatalabb vagy idősebb, mert  minden testvér számít. Azok, akiknek nincs testvére, rokonaiknak vagy barátaiknak rajzolnak tikalt.  Később közösen elkészítik a szent pamut fonalat, amely  testvérek számára nyújtanak védelmet. Egyszerűen összekötik magukat  Janai-fonallal, így óva meg magukat a sérülésektől. A szent fonalat az állatokra is rátekerik, hiszen ez az 5 napos fesztivál igazából róluk szól. A Tihar fesztivál erősíti az állatok és emberek kapcsolatát. Végső soron azonban az ünnep célja: megünnepelni a természet és az ember közötti kapcsolatot a szimbólumokkal, amik az istennő áldását testesítik meg. Fontos, hogy tiszteljük és szeressük az állatokat, legyenek azok 4 lábúak, tollasok vagy pikkelyesek. Az ember csak 1 faj a sok közül, nem több nem kevesebb. Mi  emberek, csak egy másik állatfajta vagyunk, és csupán bizonyos mértékig különbözünk a többi állattól. Egy ilyen jellegű szemléletváltás nem máról holnapra történik, és nem is egyszerű.

allatsprint

Minden élőlény, a rovaroktól kezdve, boldogulni akar, nem szenvedni. Az ember csak egy a végtelen számú többi élőlény között. Ezért kétségtelen, hogy nem lehet fontosabb az ő boldogulása az összes többinél, főleg nem azok kárára.
(Tendzin Gjaco).