A buddhizmus énje nem állandó, mint a hinduk átmanja, hanem változó. Olyan tárgyakhoz és eseményekhez kötődik, amelyek maguk is folyamatosan változnak. 

iskolasprint

Ez mutatja meg a lényeget is : a világ illúzió,minden változik semmi sem állandó.


A teljes élet megalkotásában ezt a meglátást a legjobb követni. Sikerünk vagy kudarcunk csak rajtunk áll, a buddhizmus szerint a karmánk hozza magával életfeladatunkat. Erre a választ csak tetteinkben és cselekedeteinkben találhatjuk meg.

iskolasprint

Ez nem könnyű feladat, se neked, se nekem és még Dechen-nek sem! Hogy ki ő?


Dechen egy ladhaki, kis tibeti buddhista szerzetes, akinek a kertészkedés szenvedélye, de mint a legtöbb kis szerzetesnek neki is tanulnia kell. Sok gyakorlással meg kell ismernie  rendjének szokásait, törvényeit és a rendszeres meditációt, de ő folyamatosan új utakat keres. Az egyik viharos éjszakán megment egy  gyönyörű virágot, és hogy kis kedvence biztonságban legyen beviszi a monostori kamrájába. Azonban a törődés, a sok gondoskodás, figyelem ellenére is a virág megmagyarázhatatlanul haldokolni kezd. 
A fiú küzd, harcol és mindent megtesz, hogy megmentse ezt a gyönyörű életet, de lassan rájön, hogy hiába minden tett,  a virág szép lassan elhervad. Dechen egy új útra tévedt: szeretné elfogadni az elfogadhatatlant, folyamatosan küzd magával és egyre szomorúbb lesz. 

Végül Angmo, a rendfőnök kénytelen beavatkozni és megmenteni Dechent saját magától. A kis szerzetes végül megtalálja a békét, amikor megérti, hogy valójában,  hogy segítsen a virágon és magán is. Megszüntetve a saját  birtoklás és az irányitás iránti vágyát.

DECHEN from Kaukab Basheer on Vimeo.

A világ egyik legnehezebb dolga, hogy elfogadjuk: minden változik és semmi nem állandó.

Tehát a válasz az " életet, a világmindenséget, meg mindent érintő végső kérdésre” a rugalmasság. Fogadjuk el, hogy sem mi, sem a körülményeink, sem pedig a körülöttünk lévő emberek nem állandóak. Lássuk úgy magunkat, mint egy folyót: bár a medre nagyjából adott, de hogy a víz benne mekkora, milyen gyorsan folyik és épp mit hoz magával, valamint mi lapul a mélyén, az folyamatosan változik. Ez nem azt jelenti, hogy nem törődünk semmivel és senkivel, hanem figyelünk és nem mereven akarattal és birtoklással állunk hozzá a témához. Amikor nincsenek elvárásaid az adott helyzettel kapcsolatban, hanem teljesen nyitottan, történetek és előítéletek nélkül reagálsz. Nem értékeled ami történik, hanem elfogadod hogy éppen úgy zajlanak az események ahogy, és Te úgy reagálsz rá ahogy.

iskolasprint

Nincs jó vagy rossz döntés és ne feledjük :

Amit most gondolsz, holnapi életedet formálja!