A jin és  jang azon fogalmak összessége, amely az egész világegyetemet mozgatják. Az ókori keleti bölcsek ismerték   
fel elsőnek az energiák támogató és pusztító jellegét. Megfigyelésüket levezették bármely természeti jelenségre,      az anyagokra, az emberi testre, a lélekre és az egészségre. 

test lélek egyensúly gyógyászat természet

Szerintük az élet és a mozgó univerzum a jin és jang irányába mozdul el minden időben és térben. Pontosabban    a jintől indul és a jang felé halad az energia.  A téli fáradságtól (jin) a tavaszra jellemző aktivitáson keresztül a jang nyugalmi állapotához vezet a körforgás. A jang jellegű energia az égből áramlik a föld felé és ott is száll alá a mélységekbe. Ezzel szemben a jin energia az  ég felé áramlik. Emelkedésével egyre jobban szétterül és mozgása lelassul.  A jin a befogadás, a belső nyugalom, a hűvös, a tél, a nőiség, a jang a kiáradó erő, a tettrekészség, a meleg,    a férfi erő.  A felsorolás a végtelenségig folytatható, az egész világot ennek a két energiának a mozgása tartja életben.


test lélek egyensúly gyógyászat természetSemmi sem csak jin vagy jang. Igazából minden jin és jang és egyben semmi sem az.

Az itt látható ősi szimbólum a maga egyszerűségében fejezi ki ezt a tanítást.

A jobb oldal fekete része a jangot ábrázolja, de magában foglalja egyben a jint is.

A bal oldalon a fehér jin impériuma látszik, amely szintén magába fogadja a jangot.

Éjszaka, mikor pihenünk, alszunk hagyományosan a jinhez sorolják, míg a nappalokat,  amelyekben aktívak és tett erősek vagyunk,értelem szerűen a jang irányítja.

A hideg tél, amikor a természet és az emberek is visszahúzódnak jin időszaknak minősül és ugyanígy működik az energia másik a pólusán is. A nyár időszaka, amikor minden forró, napos és energikus tartozik a jang minőséghez. Bár a tél beköszöntével passzívabbak vagyunk és a körülöttünk lévő világ is mintha egy pillanatra megállna és az   idő is lassabban telik, de a szunnyadó természetben azért megfigyelhető a jang energia mozgolódása is. Nálam bölcsebb emberek úgy tartják, hogy a tél beállta adja meg azt a lehetőséget, hogy felkészüljünk a tavaszra és új terveket kovácsoljunk. Célszerű végiggondolni, megalapozni a jövőnket és törekvéseinket. Ugyanígy szervezetünk alvásk özben az éjszaka idején, életerővel töltődik fel. A testünk ösztönösen felkészül energetikailag a következő napra, annak nehézségeire és megoldásaira.

Egyik sincs meg a másik nélkül, ahogy a fény sem értelmezhető a sötétség nélkül. A kínai gyógyászat szerint a testi-lelki betegségeket csupán tünetként kell kezelnünk, melynek hátterében mindig az energiaáramlás, a jin és jang egyensúlyának felborulása áll. Ez a szemlélet mutat rá, hogy a testet a szellemtől vagy lélektől nem szabad elkülöníteni, mint ahogyan a nyugati orvoslás teszi. A nyugati hozzáállást az különbözteti meg igazán a keleti gyógyítástól, hogy egy darab szép húst látnak bennünk. Valamivel baj van esetleg fáj a gyomra?  Csak a  gyomorra koncentrálunk és arra, hogy mi rejtőzik a fájdalom mögött nem foglalkozik senki. Néha előkerül az a fránya stressz …. és felajánlják, hogy egyél xanaxot ….. ami különösen, ha példánál maradunk, nem tesz jót az amúgy is gyenge szervnek és az idegrendszernek sem.  Ha egy szervünk nem tud tökéletesen teljesíteni, érdemes körül nézni nem csak az adott probléma háza táján, hanem magával a kiinduló problémával, illetve a környezettel is foglalkozni érdemes. Ha a lélek beteg, megbetegedhet a test is és fordítva. Ilyenkor szükséges az egyensúlyt újra létrehozni és ezt az állapotot minél hosszabb ideig, tudatosan megtartani. Persze ez is kölcsönös, a gyógyulás is két félen múlik.

A XX. század egyik legkiemelkedőbb elméje, Albert Einstein figyelte meg és igazolta tudományosan, hogy az anyag és az energia alapjában véve egységet alkot, csak megjelenési formájuk változik. Ez a jin és jang. A jin és a jang minőség ugyan azon az elméleten és gyakorlaton alapszik. Az erőt hegyhez hasonlítják, melynek egyik fele árnyékban, másik fele napfényben fekszik.  A napos oldal meleg, száraz és világos, ez a janghoz tartozik.

test lélek egyensúly gyógyászat természetAzok, akik gyakran fáznak, s nagy a meleg igényük, energia szempontjából jin állapotban vannak. Ők melegebb és szárazabb éghajlatú vidéken érzik jól magukat. A lobbanékony természetűek esetében viszont épp ellenkezőleg,   a jang van túlsúlyban, ők az árnyas, nedves helyeken szeretnek felfrissülni.

test lélek egyensúly gyógyászat természetA jang típusú emberek betegségei általában magas lázzal járnak, a hideg izzadás viszont inkább a jin többletűekre jellemző. A jin és jang erők évszakonként is váltakoznak. Az ősz (száraz) és a nyár (meleg) jang, a tavasz (szeles), a tél (hideg): jin.

Ezen erők kiegyensúlyozásával harmóniában élhetünk, de ha  kibillen a helyéről ez az erő, akkor lelkileg és testileg  is diszkomfortosnak élhetjük meg  a létet.  A jin-jang energiaforrás a természet alapját képezi. Fontos, hogy holisztikusan tekintsünk erre a rendszerre és nézzünk mélyen a természet áramlásába. A keleti gondolkodásmód nem 4 elemet  hanem 5 elemet különbözetet meg egymástól.

Az 5 elem kapcsolata a jin és jang energiával

Fa

A könnyű és üreges, hajlékony fából készült szerkezetek légies benyomást keltenek, de híján vannak a stabilitásnak. A bambusz hajlékony és könnyű szerkezetű. Pár hétre van csupán szüksége  méretének teljes eléréséhez, hogy magasra jusson. A bambusz minden légiességével és lágy természetével együtt  a jin oldalt  testesíti meg


test lélek egyensúly gyógyászat természetA bambusz fesztelenségével szemben egy erős és szilárd szövetű tölgy, amelynek hatalmas kiterjed lombkoronája messziről feltűnik az úton lévő vándornak, a jangot ábrázolja.


Fém

A természetben minden ásványi anyagnak rengeteg időre van szüksége a kiteljesedésre. Óriási nyomás és hő szükséges a kialakulásukhoz.  A Fém elemhez tartozó kőzetek, ásványok ezért a sűrűségért és forróságért  kerülnek a jang oldalára.  Az egyik legerősebb jang erőt a kőzetek közül a gránit testesíti meg. A távol-keleti kultúrák úgy tartják, hogy a gránit kialakulásához rengeteg időre (millió évek), forróságra és a legnagyobb nyomásra van szükség. Ez az energia nagyon besűrűsödik, így lesz jang. A kőzetek csak keménységük révén maradhatnak fent    az elemek küzdelmében.  A fiatalabb üledékes kőzetek jóval kevesebb janggal rendelkeznek,     de jin nem elég nagymértékben van jelen ebben az elemben.  

test lélek egyensúly gyógyászat természetA gránit igazi példája az erős jang oldalnak, így kevés teret enged meg a jin energiának. Ilyen jin energiahiány tapasztalható a növényzet ritkulásánál.  A homokos és száraz talajon sétálva érezhető a növények ritkulása.

Föld

A jang minőségének igaz megtestesítője a súlyos, ragadós, termékeny, ásványokban gazdag, a vizet szerkezetileg megszűrő bőséges fekete föld. A jang típusú agyag még ennél is inkább jang, mert a tűz segítségével kiégethetjük és edényeket készíthetünk belőle, amit akár újra is melegíthetünk. Az agyag megőrzi minőséget és a hőmérsékletet.

test lélek egyensúly gyógyászat természetA termőföldek közül is léteznek lazább,könnyedebb felépítésűek. Az ilyen jellegű talajok a jin minőséget erősítik.

Tűz

A tűz elem szintén birtokolja a jang és a jin oldalt is. Azt hinnénk, hogy a tűz amolyan a „jang maga”, de a jin is megtalálható benne, méghozzá egyensúlyban. Nincs olyan, mint a fémnél, ahol a jang van túlsúlyban. Itt a folyamatot kell követni. A tűz, mely hirtelen fellobban és a fa vagy gallyak táplálják, erős fényű és perzselő lehet. Viszont nincsen benne elég kitartás, elég jang. A faágak gyorsan elporladnak a pillanat hevében és a jin minőséga fénnyel együtt eltűnik. A tűz jang sugárzása megmutatkozik, ha a faszenet használunk melegedés céljából.

test lélek egyensúly gyógyászat természetA faszén hosszú ideig, egyenletesen képes biztosítani a tűz fennmaradását és a meleg áldást.

Víz

A víz összesíti a jin és jang erőforrásait. A friss és tiszta, üde patak, amely aktivitása miatt első pillanatban jangnak tekinthető, valójában a legfinomabb jin. Frissessége és rugalmassága mutat rá erre a minőségre, ahogy a helyét keresi magának kőzetek és a föld között, a gyökereken át.A fürge patak a jin felfelé szökkenő jellegéről tanúskodik. A patak gyorsaságával és üdeségével szemben az óceánok, tengerek és tavak esetében tapasztalt nyugalom a mélység és a mozdulatlanság jin energiát tükrözi. Nem szabad elfelejteni, hogy a Föld mélységeiben olyan erő lakozik, amely az egyik pillanatról a másikra megváltoztathatja a világot. A nagy állóvizekben – amelyek folyamatosan áramlanak- szunnyadó természeti erő a kulcs, amely elvezet minket a jang tulajdonságok megértéséhez.

test lélek egyensúly gyógyászat természetAz óceánok, tengerek és tavak hirtelen mozdulnak, ezáltal mutatkozik meg jang oldaluk, amely elsöprő és lendületes.

Az emberi cselekvéseket is le lehet írni a jin és jang jegyében, mert a testi vagy lelki megnyilvánulásainkat is a ezen energiák irányítják.

Teszteljünk …. pillanatnyi állapotra

A tesztből megtudhatod, hogy jin vagy jang típusú az étkezésed és az energia minőséged. Jelen pillanatban milyen állapotban vagy. 

A teszt:
minden állításról el kell döntened, hogy igaz-e rád, avagy inkább nem. A válaszok előtt lévő betűket számold össze és amelyikből több van, akkor  értelem szerűen abba kategóriába tartozol.

A – Gyakran fog el forróság, és sokat izzadok 

B – Gyakran fázom, mindig egy réteggel többre van szükségem, mint másoknak 

A – A fájdalom sokszor lüktető érzéssel párosulva jelentkezik 

A – Kellemetlen, ha megnyomom a fájdalmas pontot 

B – Fájdalom esetén a nyomás megkönnyebbülést okoz 

A – Általában erőteljesen és hangosan beszélek 

B – Kiadós alvás után is mindig fáradtnak érzem magam 

A – A barátaim forrófejűnek tartanak 

A – Száraz a bőröm és gyakran a szám is kiszárad 

B – A lábam és a lábfejem gyakran megduzzad, vizesedik 

B – Amikor izzadok, fázom 

B – Gyakran érzem teljesen kimerültnek magam 

A – Szeretek sportolni, szükségem van mozgásra 

B – Betegségeim lappangással kezdődnek, és hosszú ideig elnyúlnak 

test lélek egyensúly gyógyászat természet

„A” válaszból van több – Jang típus

Ez a típus gyorsan felhevül, jobban szereti a hűvös évszakokat, kedveli a friss ételeket. Heves érzelmei fizikailag is megterheli őt. Ügyelj az ételek nedvesség tartalmára, egyél sok gyümölcsöt, étkezéskor a párolt ételeket részesítsd előnyben. A Jin erősítése érdekében inkább halakat, tengergyümölcseit fogyassz, sem mint húst. A menta vagy a kapor igazi hűsítő fűszer, ami sokat segíthet tested forró energiáinak lehűtésében.

„B” válaszból van több – Jin típus

Ez a típus gyakran fázik, hidegek a végtagjai, szereti a meleg évszakokat, gyakran fáradt, kimerült, valamint nagyobb az esélye visszér panaszokra. A főtt ételeket részesítsd előnyben. Ha azonban ragaszkodsz a nyers ételekhez, akkor pár percig melegítsd át vajon. Próbálj szezonálisan táplálkozni, télen akár egy két konzerv, kompót is előkerülhet. Segíthet, továbbá ha rendszeresen fogyasztasz erőlevest vagy egyéb meleg levest, teát.

Az egyik passzív a másik aktív. Jin és Jang.