Mikor új utakra tévedünk vagy úgy érezzük  egyszerűen túl merev lett a keretünk és ezért feltétlenül változtatnunk kell, akkor ebben az időszakban sokszor merülhet fel bennünk, hogy jól csináljuk e azt amit csinálunk. A remény és a reménytelenség egyszerre borzolja idegrendszerünket és, ha nincsen megfelelő eszköz a kezünkbe, ha célok megvalósításhoz nem tájékozódunk kellőképpen, akkor ez a változás tényleg csak remény marad.  Akkor miért is jó az nekünk, ha célokat tűzzünk ki magunknak?

 remény

A válasz egyszerű:

Ha tudjuk merre haladunk és nem vesszük le szemünket a céljainkról, akkor képesek vagyunk kezünkbe venni a gyeplőt és irányítani életünket. Ugyanakkor hatékonynak és eredményesnek is érezzük magunkat  ez által növelve önbecsülésünket. A másik előnye, hogy rendszert visz az életünkbe és itt nem a merev kóros dolgokra kell gondolni, hanem arra ami napi szinten ösztönöz minket, ami boldoggá és elégedetté teszi a hétköznapokat.

remény

Fontos, hogy legyenek olyan céljaink, amelyek mellett elköteleztük magunkat, mert később nehéz időkben segíthetnek ezek az élmények abban, hogy megküzdjünk a gondjainkkal és megoldást találjunk rájuk. Továbbá a társas kapcsolatok fényében is boldogságot hozhat, hiszen gyakran másokkal együttműködve érjük el céljainkat.

Hogyan lehet sikeresen véghez vinni ezt? 

Ahány ember, annyi megoldás típus létezik a célok eléréséhez és azok megvalósításához. Vannak olyan módszerek, amik mondhatni mindenkinek jók .... lennének, de a gondolkodásunk és a szemléletmódunk nem egyforma. Ami jó módszernek tűnik valakinek az nem biztos, hogy a másiknál bevállik. Ezért kell felkutatni a legjobb technikát számunkra ami tényleg megadja azt a választ, tudást és fejlődést, amire igazán szükségünk van.  

Akkor nézzünk meg pár módszert, ami hasznukra vállhat a jövőben.

Az első egy igazi basic típusú technika. A rövid távú célokhoz lehet használni. Egy kissé elmélyülős,szemlélődős, rutintörős és az egyedül meghozott döntésekhez alkalmazható metódus.
remény
Nem gondolná az ember, hogy a reggeli rutin megtörésével mennyi jó dolgot adhat önmagának. A reggel - függetlenül attól, hogy valaki inkább "pacsirta" vagy "bagoly" jellem - az egyik legfontosabb napszak. Ekkor kezdődik minden és meghatározza egész napunkat. Ha becsempészünk a reggeli napsugarakkal együtt az életünkben új rituálékat, akkor még könnyebben fogunk neki kezdeni a napi teendőknek és egyensúlyunk estig ki fog tartani.

1. Fontos, hogy egy kicsit korán keljünk, amíg nem kezdődik el reggeli sürgés-forgás. Ez a pillanat a Tied, így tudod fókuszálni magad az előtted álló kihívásokra. Ez segít elkerülni stresszt, a kapkodást és a szétszórtságot.

remény

2. Vedd észre a szép dolgokat, légy hálás az életedért, szeretteidért! Kezdd a napot szeretettel és megbocsátással és tedd ezt az életed részévé, rutinná. Ne a panaszok legyenek fontosak, hanem a pozitív dolgok, hiszen érjenek minket bármilyen nehézségek, ha jól figyelünk rájövünk, hogy mindig van miért hálásnak lenni! A felkelés utáni első pár perc gondolatai kezdődjenek úgy, hogy "Köszönöm". A pozitív gondolatok megfogalmazása támogat téged az napi elvégzendő feladatok megoldásában. Ami bármi lehet. Eldöntöd abban a pillanatban, hogyan fogsz neki kezdeni az új hobbidnak, milyen lesz az új életed és ez milyen hatást fog gyakorolni rád, a feladataidra és a környezetedre. 

remény
3. Merd meglepni magadat egy kis önmagaddal töltött idővel, nem kell rögtön pörögni. Szép nyugodtan szentelj figyelmet akár a kávéd illatára, a teád ízére, merengj el a hajnali színeken. Egyszerűen létezz csak pár percet, mielőtt neki kezdennél a napnak!
 

A következő módszer nevezhetjük a "célkitűzések 4 aranyszabályának is". Jól alkalmazható a tanuláshoz, a  fogyókúrához, a leszokáshoz ,  a sportolás elkezdéséhez is.

1.  Igazi célokat tűzz ki

Az agyunk bármire képes egy kis jutalomért, és kezdetben a pozitív megerősítés újból és újból előhívhatja a kívánt viselkedést. Ha folyamatosan arra koncentrálok - például nyelvtanulásnál - hogy megtanultam ma 20 szót és holnap is meg kell tanulnom ugyanannyit vagy még többet, akkor egy rövid idő után a kezdeti lendület kipukkad, mint a lufi. A monotonitás és az unalmat nagyon nehezen tűri az agy és emiatt nem csoda, ha a lelkesedés két hét után alább hagy.

remény

Olyan célok kitűzésére van szükség, ami – elcsépelten hangzik ugyan, de – a szívünk mélyéből jön, egy olyan mélyen gyökerező vágyból ered, mely eltökéltté tesz minket. Ahhoz, hogy megtaláljuk ezt a célt, ezt a vágyat, ahhoz azonban mélyebbre kell ásni és alkalmazni kell a 3 kérdéses technikát. Vegyük pl., hogy el akarsz kezdeni egészségesebben táplálkozni. Miért? – Mert fogyni akarok. Miért akarsz fogyni? – Hogy jobb fizikai erőben legyek. Miért akarsz erősebb, fittebb lenni? – Mert gyermeket akarok és szülésnél jól jönne. Vagy egyszerűen jól akarok kinézni.

2.  A folyamatra, és ne az eredményre fókuszálj!

remény

A cél felé tett legkisebb lépés is odajuttat minket, ahova menni akarunk, míg az attól eltérő legyen bármekkora ugrás, csak elvág minket az álmunktól. Éppen ezért nem szabad egyszerre akarni mindent, mert az csak frusztrálttá tesz, aminek a vége mindig a feladás. Helyette kérdezd meg magadtól: mi az a legkisebb (de konzisztens!!) lépés, amit megtehetsz? Pl. ha szeretnéd növelni az önbizalmad és magabiztosan kiállni az emberek elé, akkor kezdheted azzal, hogy nem vágod magad alatt fát azzal, hogy mikor bókolnak, elkezdesz tiltakozni.

3. Fogalmazd meg a célokat pozitívan!

A beszéd nagyon erősen hat az emberre, így nem meglepő, hogy belső beszédünk, azaz gondolkodásunk milyen erősen befolyásolja a szervezetet magát is. Megfigyelték, hogy a negatív megfogalmazások (Nem akarok rágyújtani többet, Nem akarok kövér lenni, Nem akarok idegeskedni) a gátlórendszer működését indítják be, míg a pozitív megfogalmazások (Le akarok szokni, Le akarok fogyni, Nyugodt akarok lenni) motiválnak és eltökéltebbé teszik az embert.
remény
A megfogalmazások negatívból pozitívvá való átkeretezésének másik előnye, hogy másfajta „gondolati láncot” indítanak be. A „Nem akarok kövér lenni” gondolatra esetleg automatikusan beindulhatnak olyan önsértő, önakadályoztató gondolatok, mint „Mert most ocsmány vagy és dagadt, egy disznó, állandóan zabálok…” – és az agyunk máris olyan képeket generál, hogy muszáj letolni egy tábla csokit. Ugyanakkor a pozitív hozzáállás pozitív, motiváló képeket, gondolatokat hívnak elő, melytől jól érezzük magunkat – boldogan meg könnyebb szenvedni valamiért. A trükk egyszer, mégis szinte kivitelezhetetlen: legyünk kedvesek magunkhoz!

4.  Hibák, pedig lézetnek!

Meg ne fogadd, hogy most majd mindig rendíthetetlen maradsz, mert kizárt! Tekintve, hogy mindig minden változik, bármikor adódhat egy olyan helyzet, hogy igenis rágyújtasz, vagy inkább otthon maradsz „punnyadni” az esti aerobic edzés helyett. A legtöbb ember az első ilyen bakinál ellöki a célt magától, mert nem bírja elviselni, hogy kudarcot vallott, és egyszerűbb a célt lebecsmérelni, mint belátni, hogy halandó emberek vagyunk.

remény

Pedig a döccenők, bár elkerülhetetlenek, mégis előreláthatóak. Ülj le és gondold át, milyen helyzetekben a legvalószínűbb, hogy elgyengülsz. Pl. ha tudod, hogy hazaérkezés után már nehezen mozdulsz ki újra, akkor az edzéseket iktasd be közvetlen meló után. A Ha – Akkor tervek segítenek Neked felkészülni bármilyen eshetőségre: pl. Ha elmarad az óra, akkor elmegyek futni.

Végül be szeretném mutatni  a világ egyik legősibb életfilozófiájának, a buddhizmusnak a módszerét is. A buddhizmus szerint  nem léteznek különálló Isten vagy istenek, szerintük a tudat átformálásával érhetjük el a megvilágosodást és léphetünk ki az örök körforgásból. 

remény

A keletiek hisznek benne, hogy az életünket, kapcsolatainkat, sikereinket, boldogságunkat a gondolkodásunk határozza meg. Az emberiség történelme során minden egy gondolattal kezdődött, minden, amit magad körül látsz (jót és rosszat egyaránt) teremtő gondolataink eredménye. Éppen ezért mindig ügyelnünk kell mit gondolunk, hiszen az tetté válik, a sok ismétlődés által pedig szokássá – így a gyakran elképzelt mentális kép és gondolatok végül tényleg valóra válnak. Pl. ha valaki állandóan picinek, gyengének, sikertelennek gondolja magát, az ne lepődjön meg, ha olyan döntéseket hoz, melyek végül egyre sikertelenebbé, boldogtalanabbá teszik. (Ezen alapulnak a pszichológia azon ágai, melyek a negatív gondolati sémák és torzítások megváltoztatására irányulnak, illetve a legtöbb ezoterikus irányzat és a pszichoszomatika is is kihangsúlyozza a tudat megbetegítő illetve gyógyító erejét.)

remény

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindennap tudatosak legyünk gondolatainkra: figyeljünk oda, hogy mit vált ki belőlünk egy-egy helyzet, hogyan reagálunk gondolati szinten a problémákra, félelmekre, mert így tervezni tudjuk a célokhoz vezető utat. Hogyan alkalmazzuk ezt? Ha lehetséges, egész nap próbáljunk meg nyugodt környezetet teremteni magunknak. Gondoljunk csupa pozitív, céljainkat szolgáló képekre, érzésekre, tervekre. Tegyük meg azokat a dolgokat, melyek fejlődésünket, növekedésünket szolgálja. Mozogjunk, nevessünk, legyünk kedvesek és türelmesek a körülöttünk lévőkkel. Meditáljunk, relaxáljunk, vegyük körbe magunkat vidám emberekkel.

remény

Mondjuk el a szeretteinknek, hogy mennyire fontosak nekünk. Gondoljunk együttérzéssel embertársainkra és a Föld lakóira, a legapróbbaktól a legnagyobbakig. Ha gyakorlunk (meditációt, mantrát, borulást), akkor azt ajánljuk fel másokért is.

Tibet vallási vezetője szerint :

"Végül felébred a vágy, hogy utat találjunk a békéhez, mert minden, ami él, boldogságra vágyik. Mind szeretné megnyerni saját legtisztább lényét." 

A lényeg, hogy találd meg mi a legbensőbb motivációd, ami miatt el akarod élni az álmodat, és ha bármi zökkenő közbejön, ne add fel, hanem erre a legbelső álmodra gondolj – és tégy meg apró lépést felé.