Japán a világ harmadik leggazdagabb országa, az elmúlt években egy nagyon fontos társadalmi problémával kellett szembesülnie, amely egyaránt érint férfiakat és nőket is.
Ez pedig a társadalmi izoláció, amely depresszióhoz vagy öngyilkossághoz is vezethet.

csalad

Ez a tendencia a korai 20-as éveikben és a 30-as éveikben járó japánokra jellemző. Hogy miért? Egyszerűen annyit dolgoznak, hogy nincs idejük kapcsolatot építeni, nem is szólva a párkapcsolatokról. Tetőzi még a problémát, hogy a mai, új japán generáció nem akar, és nem is tud beilleszkedni egy olyan társadalomba, amely szigorú hierarchián, elvárások, kötelezettségek és normák tömkelegén alapszik, elnyomva egyéniségüket. Ebbe az is beletartozik, hogy a családi modell megváltozott. Több generáció már nem lakik együtt egy otthonban és a rövid együttélésből is hiányzik az érzelmi kötődés. A legtöbb fiatal japán egyedül él és a magányosság konkrétan hozzátartozik a mindennapjaikhoz.

A magány és az elszigetelődés hívta “életre” Hikarit. Az első virtuális “feleséget”. Hikari egy hologram, "aki" támogatja az egyedülálló japán férfiak mindennapjait. Hikari segít nekik, hogy társadalmilag ne zárkózzanak el még jobban. Azon belül ez kis virtuális robotlány az okos otthonunk úrnője ,irányítója is. Felügyeli az áramfogyasztást,  az otthonunk biztonságát, befizeti a számlákat, kaját rendel és még örül is neked,ha hazatérsz. Még ha túlóráznod is kell. Amellett beszélgethetsz vele Facebookon és egyéb más eszközön is, ha épp eszedbe jut valami vagy unatkozol az ebédszüneben. A programot nem csak a lakás fenntartására hozták létre, hanem a depresszió megelőzésére is.

Itt az a kérdés, hogy egy virtuális feleség-társ-barátnő ténylegesen tudja e helyettesíteni a hús- vér emberi kapcsolatokat.