bukás

Mivel emberek vagyunk ezért előfordulnak kudarcok az életünkben, amik megoldásra várnak. Nem mindegy, hogy a kudarc idején, hogyan viszonyulunk magunkhoz és a környezetünkhöz.

A tovább lépéshez minden esetben szükséges magadnak időt adnod,mert nem szabad ilyenkor kapkodni. Viszont az emberek sokféle módon reagálnak a stresszre. Valaki inkább rögtön tenni szeretne valamit az ügy érdekében, de a bukás utáni pszichológiai állapot miatt hosszútávon nem lesz sikere ennek az akciónak. Lényeg az idő és a pihenés, hogy feltérképezd a problémád valódi gyökerét és nem utolsósorban : a Te szerepedet.

bukás

Az önvizsgálat nagyon fontos,ebben a szituációban,mert kudarcaink és bukásaink, nem csak a külső körülményektől függenek,hanem  tőlünk is. Mit csináltál előtte vagy utána? Mit mulasztottál el? Mennyire voltál könnyelmű? Mennyire vetted figyelembe a külső körülményeket? Hazudtál magadnak?

Felelős vagyok ezért?  Biztosan az én hibám?
 

A probléma - bukás, kudarc- megoldásához ezenkívül szükség van még olyan tulajdonságokra, amelyek  segítenek abban, ha újra találkozol és beleesel hasonló helyzetbe, akkor tud mit kell tenned, hogy minél gyorsabban kikecmeregj a gödörből.  Mi kell ehhez? 
 

bukás

Miután ezekre a válaszoltál ,természetesen őszintén -  függetlenül attól, hogy ez most  pozitív vagy negatív eredményt produkált - utána kell tettek mezejére lépni, mert az önvizsgálat által tisztába lettél saját motivációddal,így önmagaddal is.

1 .  SZENVEDÉLY


Persze a taktikai érzék, kitartó tanulás, szorgalom, alázat is szükséges - és még sorolhatnám - a visszatéréshez. Ez mind fontos, de nem ez a legfontosabb. Ha meg akarod oldani a problémát és ezt minél előbb szeretnéd megcsinálni, akkor legelőször is szeretni - megszelídíteni - kell a problémát.

Minden más jönni fog magától.

bukás

A szenvedély a legfontosabb elem. Nem meglepő: ha utáljuk a munkánkat, akkor nem fogunk kellő energiát belefektetni, nem fogunk fejlődni, sőt elsorvadunk benne, kiégünk, és leépülünk. Konkrétan zöld utat kap a bukás és a kudarc. A szenvedély segít túl lendülnöd a rossz élethelyzeten, legyen  akár szó munkáról, párkapcsolatról, tanulmányokról, bármiről: ha nem szenvedéllyel csináljuk, akkor ne várjuk, hogy megoldódik magától!

2.  MUNKA
 

Szép dolog a szenvedély, de kemény munkára is szükségünk a siker érdekében. Eredményt csak azon a területen érünk el, amibe energiát feccölünkés energia alatt most pénzt, időt, áldozatot értek. Ha a  sport analógiájánál maradunk: Szenvedélyes pancsoló vagyok, de ettől nem lesz belőlem Hosszú Katinka vagy Cseh Laci. Ők minden nap (ünnepnap és hétvégén is!) több órát hajtottak és edzettek azért, hogy a csúcsra jussanak. Sikereik alapja, nem csak a kitartó munka, hanem a hibákból való tanulás is volt.

bukás

Felismerik, dolgoznak rajta és megoldják. Nincs önsajnálatnak helye. A sikerben rengeteg munka van, ezért ha találkozol egy sikeres emberrel, akkor ne irigyeld, hanem csodáld: talán el sem tudod képzelni, mi mindent áldozott fel azért, hogy ott legyen ahol épp tart.

Persze így már érthetővé válik, miért kell szenvedéllyel csinálni valamit. El tudod képzelni, hogy tényleg minden nap 12 órát foglalkozol valamivel amit utálsz? Na ugye hogy nem?  Ezért kell úgy mond a kudarcból származó negatív érzéseket “szenvedéllyel megszelídíteni” és sokat dolgozni rajta, hogy megtaláld a megoldást.


3.  SZAKÉRTELEM

Bármi is legyen, amiben sikeres akarsz lenni, ahhoz, hogy ez megtörténjen, jónak kell lenned. Ezért ásd bele magad a témába, és fejleszd magad folyamatosan! Olvass, járj képzésekre, beszélgess szakmabeliekkel! Nincs semmi varázslat, a siker kulcsa a gyakorlás, gyakorlás és a még több gyakorlás! A szakértelmeddel kivédheted az újabb kudarcot.

bukás

Sőt minél jobban értesz valamihez, annál jobban tudsz tervezni a jövőre nézve, így a bukásod is megelőzheted.


4.  ÖSSZPONTOSÍTÁS

Az összpontosítás szerintem van olyan fontos, mint a szenvedély, hiszen ugyanúgy irányt ad. A koncentráció által célorientálttá válhatunk, és sokkal hamarabb eljutunk A-ból B-be. Ahol a figyelmem, ott a tudatom – amin a tudatom, azzal haladok, azzal foglalkozom, az létezik számomra. Ha nehéz helyzetből szeretnéd minél előbb kivezetni magad, akkor  érdemes a következő gondolatot  követned:
 

bukás
Soha ne a problémára koncentrálj, mert akkor arra fogsz haladni. Koncentrálj a megoldásra, amerre a lehetőségeid vannak, amerre a nagyobb mozgástered van, és akkor automatikusan arra fogod vinni az életedet.

Bölcs tanítás, amit igyekszem hasznosítani. Egyszerre egy dologra fókuszálni, a megoldást szem előtt tartani – ez a siker egyik alappillére.


5. RUGDALÁS

A bukás utáni állapothoz, a sikerhez, a boldogsághoz számos saját magad vagy a körülményeid által állított korlátokat le kell küzdened. Rugdalnod kell magad, amíg célba nem érsz. Fizikailag, mentálisan, és lelkileg túl kell lépned önmagadon. Aki halogat, az sohasem jut el a célig, sosem old meg problémákat, nem fejlődik. Egyik sikeres ember története sem kezdődik úgy, hogy és „ akkor hátradőltem és vártam, hogy majd történik valami, majd valahogy megoldódik”.

bukás

Ez a pont nem teljesen ugyanarról szól, mint a kemény munka. Itt főleg saját magadon kell keményen dolgoznod. Ha szerény vagy és kishitű, akkor pofátlanná kell válnod. Ha félsz, akkor meg kell tanulnod bátran fellépni. Ha úgy csinálod a dolgaidat, ahogy eddig, akkor azt az eredményt fogod elérni, amit eddig. Ha mást akarsz kapni az élettől, akkor csináld másképp. Változtass magadon, a szokásaidon, a környezeteden, bármin, ami kibillent a holtpontról és túl jutsz a gyászon - igen mikor kudarc ér bennünket, gyászolunk, magunkat, az életünket, az elhalasztott lehetőségeinket -  és ez tett a  siker felé visz!

6.  SZOLGÁLAT
 

bukás

Ha túl akarsz jutni a  sikertelenségen és sikeres  akarsz lenni, olyan szolgáltatást kell nyújtanod, mely a Te és mások szemében is érték. Ha csak magadat szolgálod, elbuksz, de ha másokra is együttérzéssel figyelsz, akkor olyan támogatást szerzel, ami előrébb visz a siker útján. Nem hiszed? Akkor tegyünk egy kísérletet!

Hallgass meg egy olyan zeneszámot, videóklipet, ami arról szól, hogy az előadó a legnagyobb májer a világon, sok pénze van, amit luxusvillákra, jachtra, ékszerekre és egyéb felesleges dolgokra költ. Minden nő döglik érte, a pénzt a valami luxusépület tetejéről szórja szét a levegőben. Megvan? Mit indított el benned?

És most nézz meg egy olyan videót, ami önkéntes orvosokról, állatmentőkről, az emberek életét megkönnyítő találmányokról, önzetlen jócselekedetről szól. Ez mit indít el benned? 

7.  ÖTLETEK

A jó ötletek nem csak a kezdetek kezdetén kellenek, hogy pl. hogy lábaljak ki ebből vagy hogyan álljak újra talpra, esetleg milyen vállalkozást indítsunk el közösen valakivel.. A sikeres ember élete minden területén kreatívan gondolkodik, mert ez az egyik alapja a problémamegoldó gondolkodásnak: hogy átkeretezzük amit eddig tudtunk, láttunk és merünk újítani.

A jó ötletekhez nem kell nagy csodákra várni, csak alkalmazzuk az alábbi egyszerű trükköket:


bukás

  1. Hallgassunk meg másokat! Ahogy G.B. Shaw mondta: „… ha neked van egy ötleted és nekem van egy ötletem, és kicseréljük, akkor mindkettőnknek két ötlete lesz.”

  2. Figyeljünk meg! Ha csak magunkra koncentrálunk és elsuhanunk az élet mellett, akkor hiába kínál az remek lehetőségeket és ötleteket, nem fogjuk észrevenni. Ezért járjunk nyitott szemmel és...

  3. Legyünk kíváncsiak! Minél több téma iránt érdeklődünk és minél több mindenbe beleássuk magunkat, annál árnyaltabb lesz a gondolkodásmódunk. Nekünk egyetemen úgy tanították, hogy a jó pszichológus utolsó polihisztor szindrómában szenved, hiszen nem tudni, milyen érdeklődésű ügyfelet vet elénk a sors.

  4. Tegyünk fel kérdéseket! Ne csak szakmailag legyünk kíváncsiak, hanem érdeklődjünk embertársaink iránt is! És felejtsük el, hogy szerintem, meg valószínűleg, konkretizáljunk mindent minél több és jobb kérdéssel!

  5. Építsünk kapcsolatokat! Minden ember különböző, ezért minél többet ismerünk, annál jobban színesedik a világlátásunk. Megismerünk rengeteg kultúrát, szokást, véleményt, igényt, megoldást. A brain stormingnak sem akkor van értelme, ha 10 ugyanolyan ember ül össze, hanem ha különböző területről érkező és eltérő tapasztalatokkal bíró emberek osztják meg a nézeteiket.


8. KITARTÁS
 

Végül de nem utolsó sorban. Kitartás nélkül nincs eredmény. Még semmi nem született abból, hogy félúton feladták. Jól ismert andekdota Edisonról, hogy mielőtt feltalálta a villanykörtét, előtte 900 darab olyat készített, ami nem működött. 900 alkalommal nézte végig, hogy bedugja, felkapcsolja, és nem történik semmi. Ő állítólag úgy fogta ezt fel, hogy talált 900 módot, ahogy nem szabad villanykörtét csinálni. Kitartásának hála ezzel a kizárásos módszerrel végül megszületett a működő villanykörte, és Edison világhírű feltaláló lett.
bukás

De nem kell történelmi példákkal élni, elég ha magadra tekintesz. Te is értél már meg kudarcot és sok szép dolgot az életedben (még ha ezt nem is így gondolod, Te kis szerény ). Legyen szó egy sportról, képességről, bármilyen teljesítményről, nem elsőre érted el. Kitartóan gyakoroltad, újrapróbáltad, nekifutottál sok százszor.

bukás

A sikerhez nem kell más: csak ezt a hozzáállást alkalmazd mindennél,
ami fontos az életedbe és soha, de soha ne add fel!