A tanácsadással vigyázni kell, mert a tanácsadónak felelősége van a tanácsot kérő felé. Nem mindegy milyen módon foglalkozunk ezzel a témával.

A tanácsot vagy támogatást kérő személy azért keresi fel a szakértőt, mert tőle vár útmutatást, hogy merre induljon és hogyan tegye ezt.

A választ kereső nem válaszokat szeretne, hanem az irányt kutatja, amely által megleli a válaszokat. Mindenkiben ott vannak a saját válaszai a kérdéseire, de néha segítség kell hozzá ,hogy napvilágra kerüljenek. Tanácsot adni nem könnyű. Ez furán, hangzik és lehet úgy tűnik önmagunk ellen beszélünk és
ez zavaró lehet számodra kedves olvasóm.
Hiszen tréninggel és tanácsadással foglalkozunk, de ezt a témát egyszerűen fontos tisztázni.  Empátia, kommunikáció, önismeret, konfliktuskezelés – mindegyikkel   kapcsolatban vannak hasznos trükkjeink, hogyan lehetne adaptívabb, jobb és konstruktívabb módon       hozzájuk állni. Egyéni tanácsadás keretében azt nézzük meg, hogy személyre szabottan Neked melyik        módszer lenne a legmegfelelőbb és azt miként tudod maximálisan hasznosítani.

Ez is tanácsadás.

Meg az is, hogy szakíts e a pároddal vagy ne – na ez az utóbbi tanácsadás az, amit el kell kerülni!

Amire feltétlenül vigyázunk kell  magánéleti probléma tekintetében, hogy Mi nem Te vagyunk.

Tény, hogy a másik félnél fogalma sincsen arról, hogy min mész keresztül. A problémádat csak Te tudod. Ecsetelheted neki órákon vagy napokon keresztül, jobb esetben annyit fog fel belőle, hogy szenvedsz, megérti és együtt érez Veled. De nem ismeri a párodat, a főnöködet, soha nem nevelte a gyerekedet, és még sorolhatnám.

Soha ne adj tanácsot, ne kérj és ne fogadj tanácsot ilyen témakörben – bár tisztában vagyok vele, hogy pont ezek azok a kérdések, amikor a leginkább igényelnénk.


Megmagyarázom: tanácsadás és tanácsadás között is van különbség.


Mit tartsunk szem előtt?

Több probléma is akad a magánéleti válságokra adott tippekkel. Teljesen mindegy, hogy szakember adja, vagy egy jó barátod, vagy a spirituális vezetőd, a probléma mindig ugyanaz: Ő nem TE vagy!

A másik embernek fogalma sincs róla, hogy min mész keresztül. Ecsetelheted neki órákon vagy napokon keresztül, jobb esetben annyit fog fel belőle, hogy szenvedsz, megérti és együtt érez Veled. De nem ismeri a párodat, a főnöködet, soha nem nevelte a gyerekedet, és még sorolhatnám.

Egy kívülállónak semmi sem drága.

Ugye sokunk hallotta már azt a jó tanácsot, mikor a munkahelyünkre panaszkodtunk, hogy „Hagyd ott a francba, keress másik állást!”? Vagy amikor a párkapcsolatunk nem stimmel, hogy hagyjuk ott. Egy kívülálló értheti a helyzetünket, és a racionális oldalát valószínűleg ő jobban is látja a problémának. De a döntéseinket általában érzelmekre alapozzuk, arról meg fogalma sem lesz, mert lásd 1. pont. Neki csak egy pasi a sok közül a férjed, míg Neked az egyetlen. Nem mindegy.

A másik embernek is megvan a maga életszemlélete.

Az őt ért traumák és megoldások, tapasztalatok, sikerek és kudarcok formálták olyanná amilyen ma. A döntései által lett olyan az élete amilyen. Ezért az ő szemüvegén keresztül lát mindent: a Te problémádat is. A gúla tipikus esete: aki alulról nézi négyzetet lát, aki oldalról az háromszöget. Mindegyik igaz a gúlára, de valahol egyik sem.

Mindenki a saját életéért felelős.

Miért vennéd ki bárki kezéből ezt a felelősséget? Nem a kötelességed, ráadásul még jogod sincs megoldani mások problémáját. A segítségnyújtás inkább a meghallgatásnál kezdődik. Ha eleve úgy állsz a dologhoz, hogy   tuti nem fogsz tanácsot adni, akkor legalább nem azzal kötöd le a figyelmedet, miközben a másik beszél, hogy mit válaszolj neki, hanem tényleg arra koncentrálsz, amit ő mond. Ha pedig úgy jönnek oda hozzád, hogy adjál tanácsot, akkor kedvesen utasítsd vissza az illetőt – de ajánld fel a legőszintébb odafigyelésedet.

Ne passzold le a felelősségedet!


Ha boldog akarsz lenni, akkor felelősséget kell vállalnod az életed minden döntéséért. Ez sokaknak ijesztően hangzik, ezért erről lemondva másokra támaszkodnak, amivel 4 probléma van:

1. Ha más hozza meg a döntéseket helyetted, akkor sosem fogsz fejlődni

2. Ha nincs ott a másik, életképtelenné válsz, tele félelmekkel és tehetetlenségérzéssel
    egyik sem fog   előrébb vinni az utadon

3. Ha a másik összeroppan a helyzet súlya alatt, Te is vele roppansz

4. Végül: úgy sem tudod lepasszolni a felelősséget, mert az, hogy másokra hagyatkozol, az is a Te döntésed

De akkor miben segíthet egy szakember?

Egy szakember nem mutatja meg Neked, hogy merre kéne indulni. Ezt a döntést Te hozod meg, viszont ha már döntöttél, hogy merre mész tovább, akkor egy tanácsadó remek támogató lehet az úton: ötleteket ad, hogyan tudnál a legjobban haladni, segít, ha elakadtál, vagy megpróbál irányban tartani, ha épp visszafelé kezdenél el lépegetni. A párkapcsolati példánál maradva, ha úgy döntesz, maradsz a pároddal, segít, hogy miként tudnátok megmenteni a kapcsolatotokat, boldogabban együtt lenni. Ha pedig a szakítás mellett teszed le a voksod, akkor pedig a veszteség megélésénél és feldolgozásánál tud sokat nyújtani egy jó, pártatlan szakember