Biztosan mindenki találkozott a “sambiki saru” képviselőivel. Láthattátok könyvekben, plakátokon és rosszabb esetben silány utánzatként valamelyik lakberendezési áruházban. A szobrok sok millió számban készültek róluk, de még is mi lehet történetük? Ó elnézést! Nem biztos, hogy  tudjátok miről, pontosabban kikről írok. Kiket takar a sambiki saru elnevezés?

allatsprint
A sambiki saru a 3 bölcs misztikus  majmot jelenti. Ők azok hárman, akik nem látnak, nem hallanak és nem beszélnek. Eredetük a messzi Indiában gyökerezik. Onnan kerültek Kínába és később Japánba is.  A majmok az 1617 -ben alapított Nikkó Tóshó-gú szentélyt őrzik, illetve követői Shoumen Kongo istennek, aki nem éppen egy hétköznapi figura. Félelmetesnek ábrázolják;  hat karja van mindegyikben egy kard.

allatsprint

A majmok név szerint a következők : Mizaru  (eltakarja a szemét, nem lát), Kikazaru (eltakarja a füleit, nem hall) és Iwazaru ( eltakarja a száját, nem beszél).  Japánul ez azt jelenti “nem látok, nem hallok, nem beszélek” vagyis  mizaru, kikazaru, iwazaru.  A  saru szó japánul majmot jelent, de egyben hangozhat úgy is hogy “zaru” ami nemet jelent;  egy régi tagadó formája az igének. A három majom filozófiáját a kínai Tendai szekta honosította meg Japánban, még a Kr u. 8. században. Az első időkben együtt ábrázolták egy rémisztő kinézetű istennel, akinek 3 szeme és 6 karja volt. Vadjra-nak hívták, és akinek filozófiáját  és parancsait a majmok mozdulatai szimbolizálják. Vadjra tanítása szerint ha nem látunk, nem hallunk és nem beszélünk, akkor  a baj bizony elkerül minket. A majmok szimbolikája később összeolvadt a “khosin” -nal, ami tulajdonképpen a japán népi hitvilágot jelöli és egyben egy szertartást is. Khosin éjjelén az emberek hajnalig fenn maradnak és imádkoznak Shoumen Kongohoz.  A rítus szerint azért kell fenn maradni egészen hajnalig, mert így hitük szerint nem jutnak el az istenhez a rossz cselekedeteik hírei. A majmokat gyakran ábrázolják azokon a tekercseken, amiket a szertartásokon használnak. Itt a majmok hírvívőként jelennek meg. A három bölcs majom nem látja, nem hallja és nem adja tovább a gonosz létezését, így segítenek az embereknek. A támogatás pedig abban rejlik, hogy azt a 3 pozitív cselekedet jelképezik, amik nélkülözhetetlenek a boldogabb élethez.

allatsprint

Mizaru nem látja  a gonoszt. Hogy ez hogy működik? A japánok hite szerint a gonosz - vagy negatív energia-  oda áramlik ahova figyelmünket fordítjuk. Főleg akkor, ha nekünk vannak rossz és sötét gondolataink. Mizaru ezért nem lát, nem hívja fel magára a gonosz figyelmét, nem engedi, hogy befolyásolja.  Vagyis, ha pozitívan akarsz gondolkodni, akkor olyan dolgokra kell figyelned, amik pozitív érzéssel töltenek el.

allatsprint

Kikazaru a fülére tapasztja a kezét, hogy kizárja a gonosz suttogását. Másként megközelítve a fölösleges híreket, rosszindulatú pletykákat és az energia vámpírok fölös fecsegését zárja ki az elméjéből. Kikazaru azt tanácsolja  a zavaró tényezőkkel kapcsolatban, hogy zárd ki, dobd el és szabadulj meg tőlük minél előbb.
 

allatsprint

Iwazaru szépen és igazságosan beszél. Iwazaru azt üzeni, hogy figyeljünk magunkra  a kommunikációnkra, a szavainkra. Az állandó panaszkodás, sopánkodás, gonoszkodás, pletykálás  vagy a durva beszéd megmérgezi a hétköznapjaidat. A lelkedet és a körülötted lévők életét is. Nem szabad hagynod, hogy gonosz dolgokat mondjál ki, mert a kimondott szónak ereje van és képe visszaütni.

allatsprint

A majmok filozófiája igenis létezik és valós. Ha pozitívan akarsz gondolkodni, akkor válaszd meg tudatosan, mit akarsz nézni, hallgatni és miről akarsz beszélni, mert ez határozza meg, hogyan haladsz tovább életed útján. Keresd hát a szépet mindenben, amire ránézel, kapcsold ki a negatívat és állj át a boldog szavakra, gondolatokra, cselekedetekre! Végül, de nem utolsó sorban, kezdj arról beszélni, amit szeretsz, amit értékelsz és amit akarsz.

Ha mindezt rendszeresen teszed, akkor életed gyökeresen meg fog változni. Esetleg szerezd be Mizaru, Kikazaru és Iwazaru szobrait. Együtt még az otthonodtól is távol tartanak minden fajta gonosz és sötét dolgot.