Minden ember rendelkezik érzelmi intelligenciával (EQ), valakinek kifinomultabb (itt ezt nem szabad összetéveszteni a túlérzékenységgel) valakinek takarék lángon ég. Mivel ez is egy velünk született és egyben tanult készség, így fejleszteni is lehet.

Ha tisztában vagyunk a saját  EQ minőségünkel, ami jobb esetben magas szinten található, akkor sokkal sikeresebbek lehetünk magánéletünkben és karrierünkben egyaránt. Viszont, mivel minden változik - ezáltal az érzelmi intelligenciánk is- és a legtöbb esetben nehezen alkalmazkodunk az új helyzetekhez. Ahhoz hogy ez a rugalmasság megmaradjon, még a teljesen "stabil" EQ - val rendelkezőknek is ajánlott egy kis EQ fejlesztés.

Mit kell figyelembe venni, ha szeretnék a bennünk élő EQ-t táplálni, szépíteni?

EQ IQ egészséges érzelem mentális stabilitás kérdések és válaszok

Ha eldöntötted, hogy változni és fejlődni szeretnél elsősorban a  belső lelki kompetenciáira kell építkezned.
Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ez a folyamat  egyedül nem megy.
Szükséges , hogy társakat vagy vezetet csoportot találj magadnak,mert a visszajelzéseket tőlük fogod megkapni. A csoport azért fontos,  mert így tudják beleélni magukat a csoporttagok a másik helyzetébe, még akkor is ha nyomás alatt vannak, így segítve őket az empátia által egy hatékony és békés konfliktuskezelési, stresszcsökkentő és kommunikációs módszerhez.

Mert az utóbbi három is ugyanígy fejlődik az EQ-val. Nem létezhet egyik a másik nélkül.

A világban való boldogulásunkhoz nem elég intellektuális készségeinket fejleszteni. Társas lényként a többi emberrel való interakció minősége fogja meghatározni, hogy mennyire érezzük magunkat boldognak és sikeresnek. Bár szeretnénk azt hinni, hogy racionális lények vagyunk, tény, hogy döntéseink nagy része érzelmi alapú.
Éppen ezért a sikeres élet és a boldog együttélés legfontosabb tényezője az érzelmi intelligencia.

Mit takar pontosan az érzelmi intelligencia?

Az intelligencia definíciója sokrétű, magába foglalja a felfogó képességet, ítélőképességet, a korábban tanultak új helyzetben való alkalmazásának képességét, összefüggések létrehozását és megértését, problémamegoldást a különböző értelmi képességek által. Az érzelmi intelligencia hasonlót jelent, csak az emóciók területén. Daniel Goleman, a téma talán leghíresebb kutatója szerint az alábbi képességeket öleli fel az érzelmi intelligencia fogalma:

– saját érzelmi állapot felismerése és megnevezése

– az érzelmek, gondolatok és tettek közötti kapcsolat megértése

– az érzelmek tudatos kezelése és a felettük való kontroll

– mások érzéseinek megértése, akár befolyásolása, érzékenység mások érzelmei iránt

– kielégítő társas kapcsolatok létrehozása és fenntartása

Empátia, együttérzés, szimpátia, érzelmi intelligencia

Az empátia nem egyenlő az érzelmi intelligenciával, de nem is határolhat el attól. Voltaképp igen nehéz megtalálni a különbséget közöttük. Az empátia az a képességünk, amikor a másik helyzetébe tudom képzelni magam, átérzem amit ő érezhet, és ez tudatosodik bennem. Azonban az empátia sokszor észrevétlenül jelenik meg a mindennapok során, illetve sokszor, bizonyos okokból akkor sem tudunk együtt érezni a másikkal, ha tudjuk hogy ez lenne a helye, és még igyekszünk is. Az empátiát tudatosan használni, megtalálni a megfelelő mértéket, helyes következtetéseket levonni az együttérzésből származó információkból a másikra nézve, adekvátan reagálni – ebben már az érzelmi intelligencia segít. Nagy valószínűséggel az irányába érzünk empátiát, aki kiváltja a szimpátiánkat. Pedig a szimpátia félrevezető lehet, ráadásul ha szimplán szimpátiából akarunk segíteni valakin, empátia nélkül, akkor többet ártunk mint használunk.

EQ IQ egészséges érzelem mentális stabilitás kérdések és válaszok

Miért fontos az empátia fejlesztése?

Megfelelően működő empátiás készségünk tökéletes táptalaja a magas érzelmi intelligenciának, mely által sikeresebbé válhatunk magánéletünkben és karrierünkben egyaránt. A megfelelő empátiás készség kiépítésével elérhető az érzelmi intelligencia azon mértéke, mely segítségével ítéletmentesen, támogatóan, ugyanakkor tudatosan, érzelmileg nem belebonyolódva tudunk részt venni a mindennapokban.

Az érzelmi intelligencia fejlesztés a következőkre ,adja meg a választ:

mennyire vagy tisztában a saját viselkedéseddel, érzelmi állapotoddal és hogy ez miként hat ki a  viselkedésedre

mennyire vagy tisztában vele, hogy mások viselkedése hogyan befolyásol Téged

hogyan ismerd fel és védd ki a manipulációkat, hazguságokat

hogyan kezeld jobban a stresszt, hogyan oldd meg a különböző helyzeteket együttérzéssel,
    mellőzve az agressziót

hogyan tudod kihozni minden szituációból a legjobbat

milyen kapcsolatmenedzsment képességekkel rendelkezel, és hogyan tudod fejleszteni őket


Egy profi foglalkozás  során egyéni kérdéseidre, problémáidra fókuszálnak, felmérik az egyéni kompetenciáidat és azokat a képességeidet, melyek segíthetnek az empátia fejlesztésében. Megtanulod felmérni a másik ember érzelmi állapotát, elsajátíthatod az aktív meghallgatást és a konstruktív érzelemkifejezést.
EQ IQ egészséges érzelem mentális stabilitás kérdések és válaszok
Így nem csak Te fogod magad jobban érezni, de munkahelyi és magánéleti kapcsolataid pozitív változáson mennek majd keresztül. 
„A valódi tudáshoz nincs rövid út”, tartja a japán közmondás. Szerencsére ez az út élvezetessé, szórakoztatóvá és hasznossá tehető, érdem es rálépnünk!