A kreatív gondolkodás és stresszel való megküzdés között szoros összefüggés van. Az élet területén felmerült feszültségek, a szorongás és a teljesítéskényszer, sokszor negatívan hat a kreatív gondolkodásra,de ha megtanuljuk más felé,valamilyen kreatív tevékenységhez csatolni ezeket a gondolatokat,akkor egyszerűbb lesz a megoldást találni a negatív stresszre.

Tudományos megfigyelések alapján a kutatók bebizonyították ( és nem a brit tudósokról van itt szó), hogy a kreatív elmék könnyebben feltalálják magukat az élet számtalan területén.

A következő néhány pont segíthet a stressz átalakításában:

1. A problémáktól való eltávolodás
Érdemes a döntések és a problémák megoldása előtt
elvonulni és több szemszögből megvizsgálni a lehetőségeket, a válaszokat.Tartsd távol magad te is egy kis időre a problémáidtól! Így elérheted, hogy utána más perspektívából lásd a megoldást, és könnyebben dolgozd föl a stresszes helyzeteket

2. Rendszeres testmozgás
A testmozgás fejleszti a fizikai és a szellemi aktivitást. 
A megoldhatatlan problémák esetében, sokszor az aktív testmozgás csodákra képes. Átlagosan 2 órás mérsékelt mozgás után a kreativitást és a az innovatív gondolkodás a mozgás hatására aktívabb lesz. Az agy az aerob mozgás következtében a fokozott oxigén dús vérellátás mellett, fokozott aktivitást ért el, ami a kreatív ötletekhez is jelentősen hozzájárulhat.
 

Persze mindenki a saját vérmérsékletének megfelelő mozgást válasszon.

3. A kreatív, és folyton megújuló gondolkodást azonban életkorunk, környezetünk, nagyban befolyásolja. Az idő haladtával egyes helyzetekben megszokásból cselekszünk és nehezebb kreatívan megoldást találni az új helyzetekre. Erre egy megoldás van: hogy hosszabb távon, a pozitív hozzáállás, a sok pozitív élmény, a szórakozva és élethosszig tartó tanulás, erősíti a kreatív gondolkodást és gyengíti a stressz negatív hatását.