Benzaiten a vizek úrnője

Benzaiten vagy más néven Benten egyike a hét szerencsehozó istenségnek és ő az egyetlen női tagja is. Szinte minden városban emeltek számára szentélyeket, mindig valamilyen forrás, tó vagy folyó mellett. Hiszen ő a vizek úrnője is.

VÍZSPRINT

Eredete az ókori Indiába vezet, ahol a hinduk Sarasvati istennőként ismerik. Japánba való megjelenése a hatodik illetve a nyolcadik század közé tehető. Elsőnek a sintoizmus hódolt neki, majd később a buddhizmus is sajátjaként tekintett az istennőre. Így lett Benzaiten egyike a leginkább megbecsült istenségeknek Japánban.

Benzaiten erős védőistennő, aki nem csak a szerencsét, a szerencsejátékosok, hanem a kreativitást is védi. Hozzátartozik szinte minden ami „folyik”: a pénz, a bőség, a beszéd, a kommunikáció, a zene és a tudás, illetve a fejlődést is. Gyakran tesznek neki felajánlást, hogy megvédje a tengeri utazókat és a tengerparti városokat.

VÍZSPRINT

Szent és segítő állatai  többek között – amelyeket szintén szerencsehozó állatoknak tartanak, főleg mert fehér színűek- a sárkányok a teknősök, a rókák és a kígyók. Állati követei gyakran jelennek meg fehér színben az emberek előtt. Fontos közlekedési eszközei  közé tartozik egy díszes csónak, de néha férjura egy sárkány is segíti utazását.

VÍZSPRINT

Benzaitent ábrázolják lanttal – ősi hangszerrel a Biwa-val- amivel a zenét a táncot és a kreativitás hivatott védeni. Erős védelmező, ezért nem csak lanttal, hanem néha karddal és tőrrel is megjelenik. A fegyverek szimbolizálják a védelmet, mert  védi a gyengéket és erőt ad saját magunk leküzdéséhez.

VÍZSPRINT

A kívánságokat és a bőséget az általa viselt „kívánságok köpenye „ segíti. Ennek a köpenynek sok funkciója van. Nem csak  szerencsét és pénzt hoz, hanem bizonyos esetekben elrejt dolgokat, amiknek az adott pillanatban nem lenne szerencsés, hogy napvilágra kerüljenek.  A köpenyt rókák és sárkányok viszik el az embereknek. A kígyó és a sárkány éve vagy órája az ő napszakai is egyben.

A  japánok is állatokhoz rendelik az éveket és az órákat, ugyanúgy mint a kínaiak. Igaz ők nem februárban ünneplik az újévet, mert nem a holdnaptárat követik.

VÍZSPRINT

Az istennőt sokoldalúsága miatt számos különböző csoport választotta magának patrónusának. 
A szamurájok Happi Benzaitenként tisztelték, mert a 8 fegyver bajnokának tartották.
Az EDO korszak alatt (1603-1868) vált igazán a művészek az üzleti élet a kereskedők, gésák,
kézművesek és a diplomaták között népszerűvé. Ma már a diákok is az ő védettségét élvezik,
illetve mindenki részesülhet áldásából, aki nyitott szívvel és szeretettel fordul a szerencseistennőhöz.

VÍZSPRINT
Benzaiten a vizek és tengerek istennője is. A tudás, a tanulás, a művészetek, az irodalom, a szépség és legfőképpen a zene istennője. Azon belül felel gondtalan kommunikációért és mindent támogat ami úgymond folyik és áramlik.
Mint a beszéd, a zene, az ének, az érzelmek és az ékesszólás és végül, de nem utolsósorban a pénz áramlását is egyengeti

Hase-dera templomot neki szentelték, amely egyike a Benzaiten istennőnek szentelt japán zarándokkörút 33 állomásának. Benzaiten a különleges újévi álmokért is felel ebben az időszakban, amit főleg gyerekek láthatnak meg. Az „aranygálya” jelképezi a Kincses hajót amivel az istenek megérkeznek a japán partokhoz. A gyerekek vágyaikat teszik a gálya vagy párnájuk alá. A titok nyitja itt az, hogy amit újévkor álmodnak azt nem oszthatják meg mással , mert nem teljesül.

VÍZSPRINT

 Sztori a Sárkánnyal
 

Benzaiten védi a gyengébbeket és segít megküzdeni
saját gyengeségeinkkel.

Ez a történet is erről szól.

A történet  kezdetén egy Fehér Sárkányt, aki a tengeri barlangok mélyén aludt, felzavarták a játszó gyerekek. A Sárkány erőszakos  és önző volt, saját uradalmán kegyetlenül uralkodott, senki nem mondhatott neki ellent. 1000 éves uralma alatt nem ismert könyörületet.

Így a gyerekek nagy veszélybe kerültek. A sértett Sárkányúr még az nap bosszúból feldúlta és felégette a gyermekek faluját, Kanagawa – t.  

VÍZSPRINT

Benzaitennek a Tenger hozta el a síró emberek kétségbeesett zokogását. Először az istennő kiemelte magának Enosima szigetet a tenger mélyéről, hogy oda menekítse elsőnek a gyermekeket és az embereket, ezek után megtervezte a támadást. Bűvös csónakjába szállt- amely repülni is tud- és lecsapott az égből. Napokon keresztül harcoltak egymással , Ő és a Sárkányúr.

VÍZSPRINT

Végül Benzaiten győzedelmeskedett, mert küzdelmük során megsebesítette ellenfelét. A Sárkányt annyira meglepte hősiessége és szépsége, hogy menthetetlenül beleszeretett és a csatamezőn feleségül kérte. A sárkány a szerelem hatására megígérte, ha Benzaiten hozzámegy soha többé nem bántja a gyerekeket és elfogadja az istennő döntéseit. Nem lesz kegyetlen és megtanulja a könyörületességet. Az istennő belegyezett és frigy után visszatért a béke.

VÍZSPRINT

A Sárkány és Benzaiten istennő Enoshima szigetére költöztek.

VÍZSPRINT

Itt található az a hely, ahol a sárkány barlangjába pihent.
Úgy is nevezik „Tacunokucsi” azaz a Sárkányszája.

VÍZSPRINT

Ezen a szigeten 3 szentélyt is emeltek Benzaitennek és a férjének.
A szerelmesek gyakran ellátogatnak ezekbe a szentélyekbe, hogy áldozatot mutassanak be halhatatlan és szerencsés szerelemükért.

VÍZSPRINT

A szigeten található barlangtemplomban meg lehet szó szerint mosni a pénzt, hogy több legyen.

 0
Tovább

Amikor az ember kis kortyokban issza a vizet, mindig a forrásra kell gondolnia.

VÍZSPRINT

Ez az ősi kínai szimbólum azt az energia-körforgást ábrázolja, amelyre minden élőlénynek szüksége van.

A jin a befogadás, a belső nyugalom, a hűvös, a tél, a nőiség, a jang a kiáradó erő, a tettrekészség, a meleg, a férfi erő – a felsorolás a végtelenségig folytatható, az egész világot ennek a két energiának a mozgása tartja életben.

VÍZSPRINTEgyik sincs meg a másik nélkül, ahogy a fény sem értelmezhető a sötétség nélkül. A kínai gyógyászat szerint a testi-lelki betegségeket csupán tünetként kell kezelnünk, melynek hátterében mindig az energiaáramlás, a jin és jang egyensúlyának felborulása áll.

Ez a szemlélet mutat rá, hogy a testet a szellemtől vagy lélektől nem szabad elkülöníteni, mint ahogyan a nyugati orvoslás teszi.

A nyugati hozzáállást az különbözteti meg igazán a keleti gyógyítástól, hogy egy darab szép húst látnak bennünk. Valamivel baj van esetleg fáj a gyomra? Csak a gyomorra koncentrálunk és arra, hogy mi rejtőzik a fájdalom mögött nem foglalkozik senki .

VÍZSPRINT

 Néha előkerül az a a fránya stressz …. és felajánlják, hogy egyél xanaxot ….. ami különösen, ha példánál maradunk, nem tesz jót az amúgy is gyenge szervnek és az idegrendszernek sem. Ha egy szervünk nem tud tökéletesen teljesíteni, érdemes körül nézni nem csak az adott probléma háza táján, hanem magával a kiinduló problémával, illetve a környezettel is foglalkozni érdemes. Ha a lélek beteg, megbetegedhet a test is és fordítva. Ilyenkor szükséges az egyensúlyt újra létrehozni és ezt az állapotot minél hosszabb ideig, tudatosan megtartani.

VÍZSPRINT

Persze ez is kölcsönös, a gyógyulás is két félen múlik.

VÍZSPRINT


A jin típusú embereknek célszerű előnybe részesíteni a főtt ételeket. A jang hangsúlyos étrend gyakran már néhány nap alatt megváltoztathatja a jinnel túlterhelt állapotot. A nyers koszt kedvelői rövid ideig /3-4perc/ kevés vajon melegítsék át ételeiket serpenyőben közepes hőfokon. Szervezetünket úgy segíthetjük munkájában, ha fogyasztás előtt a gyümölcsöt és a zöldséget pár percig pároljuk. Így az értékes tápanyagok jelentős része megőrzi vitamin-és ásványanyag tartalmát. Eközben testünk melegen tartásával támogathatjuk működését, így elősegíthetjük a jang képződését.

VÍZSPRINT

Szervezetünknek azzal segíthetünk, ha a zöldségféléket csíkokra, szeletekre vágva fogyasztjuk, és rövid ideig pároljuk. A jin típusúak hagyják leveseiket mindig lassan főni, és forrón fogyasszák. A jang energia eggyé válhat az étellel, olyan eljárások alkalmazásával, amely csökkenti az étel nedvességét, és fokozza melegét. Lehet párolni vagy szárítani, átsütni, gőzölni, főzni, grillezni, így a jin típusú ételeket is fogyaszthatjuk bátran.

VÍZSPRINTIgyunk bőségesen forralt édesvizet. Számos egészségügyi probléma orvosolható egyszerűen bőséges vízfogyasztással (bőrszárazság, a székrekedés, a fáradtság, a koncentrálóképesség hiánya, a fejfájás stb.) Szervezetünknek feltétlenül szüksége van vízre a sejtek méregtelenítéséhez és az idegrendszer harmonikus működéséhez. A víz friss legyen és jelentősebb ásványanyag-tartalom nélküli. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor forraljuk fel a csapvizet. 15 perc forralás után az edény alján fehér lerakodást figyelhetünk meg, ez a kicsapódott kalciumvegyületeknek köszönhető.

Ezután a vizet édesnek fogjuk érezni, ez élénkít és átmelegít.

VÍZSPRINT

Mivel a víz elősegíti az energia áramlását, így biztosítja, hogy a szervezet meg tudjon szabadulni a lerakódott szövetnedvtől és nyiroktól. Óvatosan kell bánni a kávé, a tea és az alkohol fogyasztásával, mert ezek vízhajtó hatásúak, ezért nem biztosítják a kellő folyadékszükségletet.

 Jang típusúaknak ajánlott

VÍZSPRINT

Aki ebbe a típusba tartozik, annak ügyelnie kell az ételeik folyadéktartalmára.

A lehetőleg minél rövidebb főzési időt igénylő étel tartalmazzon mindig kellő mennyiségű folyadékot, szaftot. A rövid idő alatt, párolással elkészített egytálételek növelik az étel jin tartalmát és elnyomják a jang-energiát. Az ételhez adott kis mennyiségű, rövid ideig párolt, ropogós zöldségek pedig frissítő hatásúak. A húsfogyasztás forró jang energiát ad. A jang típusúaknak épp ezért a marha-, sertés-, vagy egyéb húsok helyett gyakrabban kell halfogyasztással biztosítani a fehérje szükségletet.

VÍZSPRINT

Ha a halat párolva készítjük el – hal-alaplében párolva – tovább növelhetjük a jin mennyiséget.

VÍZSPRINT

Grillezett vagy erősen átsütött fogásokat ritkán fogyasszanak, mindig bőséges folyadékmennyiséget tartalmazó, frissítő hatású körettel kombinálva, de egy tálka friss primőr saláta kellő mennyiségű jin-energiával korlátozza a fogás jang-energiáját.

VÍZSPRINT

A hűsítő hatású fűszernövények, például a menta vagy a kapor, „lehűthetik” a „forró” ételeket. Az erős ízű fűszerek szétosztják az energiát, és oldják a szervezetben kialakult blokádokat. A hirtelen jött hőhullám arra utal, hogy az erős fűszer hatása szétáramlik, és elősegíti az ellazulást. Óvatosan az élvezeti cikkekkel! Az élvezeti cikkek-kávé, tea, alkohol, dohány- sajnos mind jang típusúba tartoznak és vízelvonó hatásúak.

VÍZSPRINT

Jang típusúaknak ezért célszerű ezeket csak kis mennyiségben fogyasztaniuk,
s azt is kellő mennyiségű víz kíséretében. A könnyű, száraz fehérboroknak alacsony az alkoholtartalmuk, és hűsítő hatásúak. Ezért elősegítik a szervezetben blokkolt energiák szétszóródását, a pangások oldását.

VÍZSPRINT


A semleges kategóriájú ételekből tetszés szerinti mennyiség fogyasztható, teljes mértékben kerülendők a jang-hangsúlyos, azaz a forró és meleg ételek.

Érdemes kipróbálni a  jang típusúaknak, hogy megvárjanak, míg kissé kihűl az ételük.


 

Teszteljünk …. pillanatnyi állapotra

VÍZSPRINT

A tesztből megtudhatod, hogy jin vagy jang típusú az étkezésed és az energia minőséged. Jelen pillanatban milyen állapotban vagy. Ha egyensúlyban van, akkor nem igényel változtatást táplálkozásod, amennyiben viszont az egyik fölényben van, úgy néhány apróbb étrendbeli módosítással helyreállíthatod energia-egyensúlyodat. 

A teszt: minden állításról el kell döntened, hogy igaz-e rád, avagy inkább nem. A válaszok előtt lévő betűket számold össze és amelyikből több van, akkor értelem szerűen abba kategóriába tartozol.

VÍZSPRINT

A – Gyakran fog el forróság, és sokat izzadok 

B – Gyakran fázom, mindig egy réteggel többre van szükségem, mint másoknak 

A – A fájdalom sokszor lüktető érzéssel párosulva jelentkezik 

A – Kellemetlen, ha megnyomom a fájdalmas pontot 

B – Fájdalom esetén a nyomás megkönnyebbülést okoz 

A – Általában erőteljesen és hangosan beszélek 

B – Kiadós alvás után is mindig fáradtnak érzem magam 

A – A barátaim forrófejűnek tartanak 

A – Száraz a bőröm és gyakran a szám is kiszárad 

B – A lábam és a lábfejem gyakran megduzzad, vizesedik 

B – Amikor izzadok, fázom 

B – Gyakran érzem teljesen kimerültnek magam 

A – Szeretek sportolni, szükségem van mozgásra 

B – Betegségeim lappangással kezdődnek, és hosszú ideig elnyúlnak 

„A” válaszból van több – Jang típus

VÍZSPRINT

Ez a típus gyorsan felhevül, jobban szereti a hűvös évszakokat, kedveli a friss ételeket. Heves érzelmei fizikailag is megterheli őt. Ügyelj az ételek nedvesség tartalmára, egyél sok gyümölcsöt, étkezéskor a párolt ételeket részesítsd előnyben. A Jin erősítése érdekében inkább halakat, tengergyümölcseit fogyassz, sem mint húst. A menta vagy a kapor igazi hűsítő fűszer, ami sokat segíthet tested forró energiáinak lehűtésében.

VÍZSPRINT

„B” válaszból van több – Jin típus

VÍZSPRINT

Ez a típus gyakran fázik, hidegek a végtagjai, szereti a meleg évszakokat, gyakran fáradt, kimerült, valamint nagyobb az esélye visszér panaszokra. A főtt ételeket részesítsd előnyben. Ha azonban ragaszkodsz a nyers ételekhez, akkor pár percig melegítsd át vajon. Próbálj szezonálisan táplálkozni, télen akár egy két konzerv, kompót is előkerülhet. Segíthet, továbbá ha rendszeresen fogyasztasz erőlevest vagy egyéb meleg levest, teát.
 

VÍZSPRINT

 0
Tovább

BEJUTSZ VAGY KIJUTSZ ? 

Az önismeret csapdái

bejutas


Az önismeret röviden önmagunkról való tudást jelent, amikor tisztába kerülünk értékeinkkel, pozitívumainkkal, de korlátainkat, hiányosságainkat is felismerjük. Tudatossá válunk vágyaink, céljaink és szüksegleteink iránt.

bejutas

Hála a nagy mennyiségű pszichológiai tudásnak, már bárki felmérheti magát tesztekkel és elmehet csoportokra, egyéni tanácsadásra hogy rájöjjön, milyen is ő valójában. Megtanulja, hogy az ember olyan mint a hagyma, lehántva a múltból hozott tapasztalásokat, rétegről rétegre felfedezheti önmagát, hogy a folyamat végén ráleljen a saját Én-magjára, lénye esszenciájára. Az önismeret célja a minél pontosabb énkép kialakítása, ami által lehetségessé válik a tökéletesedés, önmagunk és képességeink maximalizálása.
 

Ez mind nagyon jól hangzik, de jó ha tisztába kerülünk két kacifántos ténnyel is.

Az egyik, hogy: Nem létezik egy állandó, születésünktől kezdve bennünk lüktető én-mag.

bejutas

Az ember énképét tudása, tapasztalatai, emlékei, érzelmei, félelmei, vágyai és még számos más dolog adja. A nyugati felfogás szerint az énkép, az önmagamnak, selfnek a megtapasztalása szilárd és változatlan: van valami belül, ami miatt én megcáfolhatatlanul ÉN vagyok, eredeti, mindenki mástól különböző. Születésem óta vagyok, ÉN vagyok, és halálom pillanatáig ÉN leszek, ezen nem tud semmi változtatni.

Miért is tudna?

bejutas

Bármi történik, az VELEM történik, vagy ÁLTALAM történik, én látom, hallom, érzem és teszek meg dolgokat, bennem válnak élménnyé, emlékké, és én teszek-veszek a világban. Röviden, a nyugati felfogás szerint van egy központi ÉN, aki uralja a különböző emlékeket, vágyakat, tudást, stb., ami az élettapasztalatát alkotja.

Azonban van egy nagy probléma ezzel a felfogással. Mégpedig az, hogy nem létezik egy ego-esszencia, amit az évek alatt a különböző élmények és élettapasztalatok elfedtek és elferdítettek, és az önismeret által lehányva róla a mocskot felfedezhetjük újra régi és tökéletes önmagunkat. Nem létezik egy szilárd, központi ÉN, amit meg kell találni.

Akkor mi van helyette?

A válasz nagyon egyszerű, de valahogy mégis nehéz megérteni, főleg ha a másik emberre kell így tekinteni:

bejutas


Ennek az ábrának a lényege, hogy az élettapasztalatok összefüggései adják azt, akik vagyunk (a részek összessége vagyunk), valamint hogy a különböző jelenségek (emlékek, félelmek, stb.) sem függetlenek egymástól. Hiszen lehet azért vágyok valamire, mert régen tapasztaltam valami pozitívat vele kapcsolatban, ami által kialakult egy jó emlékem róla. De lehet azért félek valamitől, mert azt tanultam róla, hogy veszélyes. Hihetek valamiben, ami által valami értékké válik a szememben.

Ha a második felfogást fogadjuk el, akkor be kell látnunk, hogy állandón változunk. Hiszen emlékeink megkophatnak, illetve (ahogy egy régi kutatás bebizonyította), nem létező emlékek is alkothatják személyiségünket. Céljainkat, értékeinket folyamatosan változtathatjuk, ahogy tudásunk is – remélhetőleg  egyre nő.

Megtanulunk nem félni valamitől, miközben elkezdünk valami mástól rettegni. Az érzések változatosságáról meg nem is kell beszélni…

bejutas

És pontosan ez az a bizonyos második kacifántos csavar az önismereti történetben, hogy: 
Mindig minden változik

Semmi sem állandó, még Te sem. Értékeid, nézeteid, külső és belső tulajdonságaid mind hatalmas változáson estek át, csupán az elmúlt pár évet nézve is. Csak hogy ez sokszor nem tudatosul, vagy direkt ellenállunk a változásnak, mert úgy tanultuk anno, hogy ez a jó.

Pedig ha önmagunkat egy állandó énnel azonosítjuk, akkor nem olyannak látjuk a világot, amilyen, hanem amilyenek mi vagyunk. Amint megtanuljuk, hogy X tulajdonsággal rendelkező emberek vagyunk, és a másik meg Y tulajdonsággal bír, ezzel a nézettel fogunk belemenni a különböző helyzetekbe. Nem magát a helyzetet fogjuk megélni és nem arra fogunk nyitottan reagálni, hanem a rólunk, a másikról és a helyzetről alkotott előzetes nézeteinkre adunk választ – rengeteg kellemetlenséget okozva magunknak.

bejutas

Nézzünk erre néhány példát a pszichológia szakterületéről:

Az egyik az önbeteljesítő jóslat, ami esetében tipikus példa a kishitű ember, aki úgy vág neki a feladatnak, hogy „Ez tuti nem fog menni”, ez a gondolat pedig egy sor olyan viselkedést generál, aminek az eredménye tényleg kudarc lesz. Persze mások viselkedésére is hathatunk előzetes vélekedéseinkkel, ilyen a pedagógiában sokat emlegetett pygmalion-effektus, amikor is egy tanár azt hiszi, hogy az egyik diákja egy zseni (holott távolról sem), ezért úgy kezd hozzá viszonyulni, aminek hatására a gyermek tényleg jó jegyeket produkál.

Mi történik, ha az állandóhoz ragaszkodunk?

bejutas

Tragédia persze nem fog érni ha az énkép és önismeret első megközelítését választod. Sokan mondják, hogy „kutyából nem lesz szalonna”, és hogy ők biza’ már nem változnak soha. Nincs ezzel semmi baj. De véleményem szerint az énképhez és önismerethez való merev hozzáállás sok lehetőségtől szakít el, hiszen egy idő után nem látod majd értelmét és lehetőségét a fejlődésnek.

bejutas

Megrekedsz egy szinten, viszont a világ körülötted nem fog, és elhúz mellőled.

Az énkép második modellje az önismeretet és a selfet egy folyamatosan változó és fejlődő folyamatként írja le, aminek segítségével bármeddig eljuthatunk, és minden helyzetből a legtöbbet hozhatjuk ki. Ha sikerül kialakítani egy megfelelően rugalmas hozzáállást önmagaddal kapcsolatban, akkor képessé válsz alkalmazkodni az állandóan változó világhoz, emberekhez, önmagadhoz.

bejutas

A rugalmasságnak hála nem egy előzetes elképzelés alapján vágsz bele egy új helyzetbe, hanem nyitottan, telve az összes lehetőséggel – így érve el a békésebb és boldogabb mindennapokat.

 0
Tovább

ASSZERTIVITÁS ÉS ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ

Az asszertivitás önérvényesítést jelent, mely során képessé válunk a saját igényeinket kifejezni, céljainkat elérni, mégpedig úgy, hogy közben a másik fél igényeire, jogaira és problémáira is tekintettel vagyunk. Ezt a hozzáállást támogatja az erőszakmentes kommunikáció, valamint a helyes szándék és nézet kialakítása.
 

Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk asszertívak lenni, sokat kell gyakorolni és sosem késő elkezdeni.

A belső harmónia elérése érdekében figyelembe kell venni, hogy mi által jutunk közelebb céljainkhoz. Azonban célválasztásunk, valamint az ahhoz vezető úton tanúsított cselekedeteink (legyenek azok tettek, szavak vagy gondolatok) mindig minden esetben kihatnak a környezetünkre, embertársainkra, és a következmények által pedig visszahat ránk is. Mindegy, hogy hagyjuk magunkat eltiporni, vagy mások jogait söpörjük félre, előbb-utóbb szenvedni fogunk helytelen viselkedésünk miatt.

Miért jó az asszertivitás a csapatnak?

BEJUTAS

Az asszertív viselkedés az arany középút a behódoló, alárendelt magatartásforma és a fenyegető agresszivitás között.


Az asszertivitás által csökken a belső feszültség és az emberek közötti konfliktus, hiszen olyan közösség alakul ki általa, ahol értékesnek érzed magad, ahol megoszthatod érzéseidet, gondolataidat, vágyaidat, félelmeidet és nemtetszésedet, illetve ahol a felesleges játszmák helyett a célokra fordíthatod az energiádat.

BEJUTAS

Az asszertív ember határozott, környezetével összhangban éri el a céljait, van önbizalma, tisztában van mások jogaival, együttműködő, boldog és erős – és soha nem agresszív, manipulatív vagy megalkuvó!

Az asszertív és erőszakmentes kommunikáció a boldog és sikeres együttélés alapja. Azonban minden ember más, más erősségekkel, tulajdonságokkal érkeznek, különböző szituációkból. Ezért fontos a tanultak egyénre szabott, “élesben” történő gyakorlása házi feladatok és visszacsatolások által.

BEJUTASMi emberek különbözőek vagyunk : van akinek elég egy előadás és képes változtatni a munkahelyi, egyéni kapcsolatain, van, akinek ez több hónapos munka lesz. Egyik sem rossz, mert mindenki egyedi stílusban fejlődik. 

Bármi is legyen a Te történeted, biztosan képes vagy tanulni és fejlődni, változni, hogy felszabadultan élhess,
a céljaidnak szentelve idődet – és még a környezeted is imádni fog érte. 

BEJUTAS

 0
Tovább

Csicseregj,csacsogj, de csak okosan!


Beszélni- jobb esetben- mindenki megtanul, 
kommunikálni viszont úgy tűnik, nem tudunk egymással.

BEJUTAS bejutas

Kommunikáció során információcsere történik beszéd és meghallgatás által.

A mai világban viszont két nagyon fontos tényezőben elvérzünk, ami miatt az egész kommunikációnk megbénul. Az egyik a beszéd, a másik pedig a meghallgatás…
 

Azok a szűrők!

BEJUTAS bejutas

Elmondani és teljességgel átadni, ami bennünk van nem csak azért és azoknak nehéz, akik képtelenek kifejezni önmagukat, hanem mindenkinek, mert azok a fránya, ún. kommunikációs szűrők megnehezítik a mindennapi társas érintkezéseinket mind a beszéd, mind a meghallgatás szintjén.

Ezek a szűrők a következők:

Érzelmi állapot
 

BEJUTAS bejutas

Mivel tudatállapotunkat erősen elhomályosítja az aktuális érzelmi állapotunk, így nem meglepő, hogy ugyanaz a helyzet „rózsaszín ködös’” állapotunkban teljesen más képet fest, mint mikor pl. félünk.

Kultúra

BEJUTAS bejutas

Természetesen az általunk és a másik által beszélt nyelv és képviselt értékek is torzíthatják a kommunikációt. Sőt, nem elég az azonos beszélt nyelv, ha a mögötte lévő jelentés eltér a két embernél.

Egyéni tényezők

BEJUTAS bejutas

Életünk minden pillanatának megélését elhomályosíthatják a korábbi tapasztalatok vagy tanultak nyomain általunk felállított értékek (értékítéletek), hiedelmek, félelmek, attitűdök és persze szándékok. Ezek két féle módon csaphatnak be minket. Egyrészt ha az ember valamit nagyon hallani, látni akar, akkor azt fogja is, mert az agyunk, tudatunk könnyen megtéveszthető.


Ennek eredménye:

BEJUTAS bejutas

Másrészt, ha nem teljesülnek elvárásaink annyira bezárhatunk, hogy meg sem halljuk, amit a másik mondani akar.

Fizikai tényezők


 

BEJUTAS bejutas

Itt nem csak az egyén fizikai vagy mentális állapotára kell gondolni (bár sokszor hisszük hogy a másik ezért nem fogja fel, amit mondunk neki…), hanem olyan egyszerű tényezőkre is mint a zaj, a távolság, a technika malőrök és minden ami, nehezíti hogy az üzenet eljusson egyik személytől a másikig.

Hogyan beszéljünk?

Számos kommunikációs tanácsot megfogadhatunk, melyek biztosan előbbre visznek minket a kifejezés útján, de ha betartunk pár alapszabályt MINDEN HELYZETBEN (tehát nem csak mikor fontos beszédet tartunk, hanem a postással, a gyerekünkkel vagy barátunkkal szemben is), akkor nagyon hamar a figyelem középpontjában fogjuk találni magunkat, mondandónk pedig kíváncsi fülekre talál majd – egyszerűen azért, mert hiteles közlőkké válunk a többi ember szemében.

Óvakodjunk a hamis beszédtől!

BEJUTAS bejutas

Aki hazudik, pletykálkodik, rágalmaz, attól előbb-utóbb elfordulnak az emberek. Hogy miért? Mert senki nem szereti, ha hülyének nézik vagy komolytalan spekulációkra kell az idejét szánnia, ráadásul mindenki tisztában van vele, hogy bármelyik pillanatban ő is terítékre kerülhet.

Óvakodjunk a haszontalan beszédtől!

BEJUTAS bejutas


Üres fecsegés, negativitás, állandó panaszkodás. Mind ismerünk ilyen embert, és általában a nagyon kedves „energiavámpír” kifejezéssel illetjük őket, mert öt perc alatt elszívják az ember életerejét. Ha mondanivalód tele van panasszal, sérelmekkel, szarkazmussal, ne csodáld, ha rád se hederítenek az emberek, mert semmi hasznuk nem fog származni abból, ha meghallgatnak.

Óvakodjunk a durva beszédtől!

BEJUTAS bejutas


A káromkodás valamilyen szinten beépült a mindennapjainkba, ettől függetlenül biztos mindenki járt már úgy, hogy egy amúgy értelmes mondanivalóval rendelkező embert egyszerűen nem tudott végighallgatni a sok b+ és egyéb közbeszúrások miatt. A sértő megjegyzések, az állandó és nem megfelelő stílusú ítélkezés, ha nem is felénk irányul, ugyanolyan hatással bír, mint a pletyka, így jobb ezeket elkerülni közléseinkben!

BEJUTAS bejutas

A helyes és hiteles kommunikáció alappillérjeit a történelmi Buddha már több mint két ezer évvel ezelőtt leírta, mégis valahogy hiába fedezi fel a tudomány is újra meg újra, képtelenek vagyunk alkalmazni. (Ami mellesleg szintén megérne egy elmélkedést, hogy miért vagyunk ennyire ellenállóak a hasznos tanításokkal szemben, míg gondolkodás nélkül befogadjuk a világraszóló marhaságokat…).

Hogyan hallgassunk meg másokat?


Tekintve, hogy amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten, ezért ha jó kommunikátorok akarunk lenni, a másikra való odafigyelést is el kell sajátítanunk. Arról nem is beszélve, hogy ha csak a saját gondolatainkat hangoztatjuk, és csak arra figyelünk egy beszélgetés során, hogy mit fogunk reagálni, akkor semmivel nem leszünk gazdagabbak a beszélgetés végén, mint ahogy belementünk. De ha odafigyelünk a másikra és a mondanivalójára, akkor számos ötlettel, nézőponttal gazdagodhatunk.

A tudatos odafigyelés növeli a megértést, ennek megtámogatására pedig Julian Treasure „hangszakértő” és előadó a következő 5 gyakorlatot javasolja:

Csend

BEJUTAS bejutas


A mai felgyorsult, zajos világban hajlamosak vagyunk átsiklani a csendesebb, visszafogottabb ingerek felett. Treasure javaslata, hogy naponta 3 percet próbáljunk meg csendben eltölteni, így szoktatva fülünket és agyunkat a kisebb ingerekhez.

Mixer

BEJUTAS bejutas

A következő gyakorlat, amit a szakember javasol voltaképp egyike a buddhista meditációs / éber figyelem gyakorlatoknak (amit a pszichológia Mindfulness néven vett át és alkalmaz sikeresen a szorongásos, depressziós vagy szomatikus panaszok enyhítésében). A gyakorlat lényege, hogy a szemünket behunyva próbáljuk meg a hangzavarban elkülöníteni a különböző hangokat: melyik honnét jön, mi mihez tartozik. Ha mindezt úgy csináljuk, hogy közben nem ragadunk le egy hangnál sem, és megpróbálunk nem ítélkezni felette, akkor nem csak hallásunkat, de lelkiállapotunkat is javíthatjuk ezzel a gyakorlattal.
 

Ízlelgetés

BEJUTAS bejutas

Ebben a gyakorlatban nem hogy nem ítélkezünk a mindennapi hangok felett, de még meg is kell találnunk bennük az élvezhető aspektusokat. Ha odafigyelünk a hétköznapi hangokra, és megtanuljuk értékelni őket, akkor idővel az élet apró örömeinek megtalálása sem fog nehézségekbe ütközni – amivel szintén nem csak hallásunk minősége javul majd drasztikusan, de a boldogságszintünk is.

Hallgatási pozíciók

BEJUTAS bejutas

Figyelmünket nem mindig tudjuk tudatosan irányítani, de testtartásunkat igen. Vegyünk fel aktív, figyelő, bátorító pozíciót, így partnerünk is könnyebben kommunikál felénk, illetve (mivel a testtartás hatással van a lelkiállapotunkra és a tudatunkra, ld. egy korábbi bejegyzést a témáról) mi is jobban tudunk koncentrálni.
 

RASA

Treasure akronímát alkotott egy szankszrit szóból, melynek több jelentése is van: keringés, nagyrabecsülés, lényeg, tartalom. Ez a 4 jelentés gyönyörűen tükrözi azt a 4 szót, amiből az akroním áll, és olyan kommunikációs szabályokra vonatkoznak, melyek mind az üzenet átadásában, mind a befogadásában segítségünkre lehetnek:

BEJUTAS bejutas
RECIEVE: Befogadni. Mert egy olyan körforgásban, mint a kommunikáció csak úgy tarthatod fenn a keringést, ha nem csak adsz, de el is fogadsz. Egyébként ez az élet minden területére, sőt az életre magára is igaz.

BEJUTAS bejutas
APPRECIATE: Értékelni. Apró jelzésekkel biztosíthatjuk nagyrabecsülésünkről a másik felet, pl. bólogatással, hümmögéssel, igenekkel.


BEJUTAS bejutas
SUMMARISE: Összefoglalni. Röviden mondjuk el a másik mondanivalójának lényegét. Ezzel nem csak figyelmünkről biztosítjuk, de ha valami félrecsúszás van, az azonnal kiderül. „A tehát szó nagyon fontos a kommunikációban” – mondja Treasure.

BEJUTAS bejutas

ASK: Kérdezni. Ne féljünk rákérdezni az elhangzottakra, főleg ha nem világos valami. Egy jól irányzott kérdés további gondolatokat ébreszt, és növeli a megértést.

A buddhisták pl. mindig példát kérnek a viták során. Képekkel, analógiákkal, példákkal kell megvilágítani, hogy mit akarnak közölni. Ha a példa jó, akkor a másik elfogadja, ha nem segíti a megértést, akkor újat kér.

A mai világban nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a kommunikáció egyik aspektusára, a közlésre. Fejlesztő tréningek, vitaórák, önkifejezést bátorító gyakorlatok tömkelege mutatja nekünk az utat, hogyan tanuljuk meg kifejezni önmagunknak és másoknak gondolatainkat, érzéseinket. Azonban mi fontosnak tartjuk (és biztos vagyok benne, hogy mindenki, aki az emberi boldogulással foglalkozik így van ezzel) a másik oldalt is. Meghallgatni, odafigyelni: ez mindennek az alapja.

BEJUTAS bejutas

Másképp nem tudunk fejlődni, tanulni, sőt túlélni sem – próbáljunk csak elbambulni pl. vezetés közben. Az emberi kapcsolatok minőségét leginkább az befolyásolja, hogy mennyire figyelnek egymásra oda az emberek.

BEJUTAS bejutas

A világot előrevivő nagy gondolatok mind a csendből, hallgatásból és a megfigyelésből születtek.
Ne hanyagoljuk el ezt a roppant fontos aspektusát életünknek!

 0
Tovább

Benzaiten Tréning

blogavatar

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

Reblog