Relatív Reallyti

Korunk tv műsorai  között vannak nagyon eredeti és kevésbé eredeti ötletű  alkotások. Az tény, hogy ezek a produkciók a szórakoztatás mellett a pénztermelés érdekében jönnek létre. Mi csak azt hisszük, hogy a mi érdekeinket szolgálják, pedig elsősorban a versenytársak megelőzése és a minél nagyobb nézettség elérése a cél.

tvsprint

A valóságshow-k esetében pedig hatványozottan is igaz. Bár néha elgondolkozom azon, hogy tényleg ERRE van-e igény. Vagy IGÉNY van-e erre?

Big Brother, ValóVilág, Honey Boo Boo, Éjjel Nappal Budapest és hasonló műsorszámok tömkelegére? Egy időben egyszerűen nem hittem el, hogy  az embereknek ez kell. Persze én saját magamból indultam ki, mert én ilyen IQ rothasztó időpocsékolást elvből nem nézek, de az emberi működés -mondhatjuk- igen egyszerű. A valóságshow-k,  a reality-k és az álreality-k is - itt tényleg feladom és nem keresem az értelmét - pszichológiai szempontból hatnak a nézőkre.
 

Tehát miért is nézzük mások életét?


Elsősorban a kíváncsiság az, ami ilyenkor felébred a nézőben. Az ismeretlen felfedezésének igénye az emberi természet alapvető jellemzője. Mások életének megfigyelése hatással van ránk. Az ablakon át a távolba meredve véletlenül  megpillantjuk szomszédunkat, amint feleségével veszekszik nappalijukban,  egy fiatal párt andalogni a fák alatt, kutyáját sétáltató idős bácsit vagy tinik egy csoportját, akik önfeledten ökörködnek cigarettázva és sörözve, okvetlenül elidőzünk a látványon. Eljátsszunk a gondolattal, hogy vajon min vitatkozhatnak, miről beszélgethetnek, mit csinálnak később,  kik is lehetnek ezek az emberek, mi lesz az események kimenetele? E hívatlan jelenlét titok után vágyakozó izgatottsággal tölt el bennünket. Ennek némileg lebutított és intenzívebb változatát képviselik a valóságshow-k, amelyek az emberi együttélés legkiélezettebb, legvitathatóbb  részleteit tárják a nézők elé.

tvsprint

A vita, a szex, a baráti összeborulások mind azok a területek, amelyek a leginkább felkeltik az emberek érdeklődését. Hogy mire alapoznak a tv csatornák műsoraik készítése során? Arra, hogy az emberek, kimondva vagy kimondatlanul, szeretnek kukkolni és ez az a helyzet, ahol bevonják a kint lévőket is. Ilyen, ha megkedvelünk valakit a műsorból (megszeretjük) vagy pont megutáljuk, esetleg irigykedünk rá vagy pont az ellenkezőjét érezzük vele kapcsolatban: az hogy mi kivételesebbek vagyunk,  sokkal jobb a helyzetünk vagy sokkal különbek, okosabbak, ügyesebbek vagyunk, mint a műsor szereplői. Az ilyen típusú  adás nézése közben felbukkan a hatalom vagy irányítás utáni vágy is. Beszavazom, kiszavazom, büntetem, jutalmazom, ünneplem és elveszejtem. Nézem anélkül, hogy ő tudná, én ki vagyok. Ez kétélű fegyver, mert a néző is különlegesnek érzi magát és a műsorban részvevő szereplő is, de igazából egyikük sem az. Pont arra jó, hogy elvonja a figyelmet. De akkor mi a varázsa mégis ezeknek a műsoroknak?

Ha figyelnek minket, alapjáraton jobban teljesítünk egyszerű feladatokat, főleg a fizikai feladatok területén. Érdekes módon, kreatív vagy intellektuális kihívásokat már nehezebben oldunk meg figyelő szemek előtt. Erre jó példák a tévés vetélkedők,  ahol sokszor lehet látni, hogy tanult emberek furán viselkednek és kezdenek hasonlítani egy introvertált szobanövényre. Persze ebben az is benne  van, hogy idegen környezetben a fejedbe nyomnak egy rakás lámpát és kamerát, arról nem is beszélve, hogy előtte túl kell élni az aktuális sztájlisztot. Ha valaki nem szereplésre termett - igaz, ez a készség megtanulható -  és nem méri fel saját képességeit, könnyen negatív tapasztalatot szerezhet ilyen esetben.
tvsprint
A valóságshow-k esetében azért többnyire extrovertált embereket választanak a virtuális cirkuszba.Viszont az érdekes, hogy ezek a részvevők/szereplők, ha kamera nélkül találkoznának egymással, akkor is úgy viselkednének, ahogy viselkednek a műsorban. Akik bevállalják ezt a fajta életet (tulajdonképpen ez lesz a munkájuk),  azok tisztában vannak azzal (többnyire), hogy sikeres szereplésük azon múlik, mennyire sikerül megnyerniük a kukkolók (nézők) rokonszenvét.

A versenyzők általában  egymástól esetenként nagyon eltérő szociális háttérrel, stressztűrőképességgel rendelkező emberek, akiket ráadásul az intim szféra csaknem teljes megszüntetésével zártak össze. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen csoportokban előbb-utóbb el szokott szabadulni a pokol. ..  és nem véletlenül. Valamilyen szinten nagyon okosan hozták létre ezeket a műsorokat a “tervezőik”. Az világos, hogy a szereplőket tudatosan válogatják össze, hogy meglegyen a cirkusz, ami viszi a showt. A nézők oldaláról pedig egyszerű szociálpszichológiai  törvény valósul meg azzal, hogy a szervezők “bevonják” őket egy SMS - szavazat erejéig a műsorba. A néző kis összegbe kerülő SMS erejéig "beszáll" a játékba, és  nagy valószínűséggel akkor is figyelemmel fogja kísérni a műsort, ha nem kedvence lesz a továbbjutó. Izgalmas ez, mert az sms után még jobban érdekelni  fogja a műsor,  mert bármilyen kis áldozatot hozunk egy ügy érdekében, annál jobban meggyőzzük magunkat ez bizony fontos volt. Nem csak nekünk, hanem kedvenc szereplőnknek is. Még véletlenül se jut eszünkben, hogy csak egy kis csavar vagyunk egy monumentális gépezetben és léteznek rajtunk kívül még más  kis csavarok, amik mind pótolhatók.

Nagy Testvéred figyel téged :

tvsprint

Mindenhol ott van és mégsem látható sehol…  Valaki úgyis mindig figyel valakit, mondhatnánk- de még ha nagy nehezen el is fogadom a biztonsági kamerák jelenlétét, akkor is érdekes, hogy milyen gyorsan képesek emberek feladni személyes terüket a pénzért és a “sztárságért”. Biztosan sokan elgondolkoztak azon, hogyan lehet lelki és mentális sérülés nélkül elviselni az intim-és személyes szféra teljes vagy részleges feladását. Úgy, hogy tudatosan lemondanak a magánélethez való jogukról. Ráadásul önként?!

Igen.

Szerintem a legtöbb ember nem venne részt egy több hónapig tartó önkéntes börtönéletben, ahol minden mozdulatunkat kamerák és szerkesztők lesik. Arról nem is beszélve, hogy vadidegen embereknek kell osztozni szinte mindenen, akiket nem fűz össze igazi emberi kapcsolat. Akkor még is miért vállalják be a valósághősök ezt tortúrát?

tvsprint

A válasz egyszerű: a pénz a motivációs eszköz. A szereplők a jövőbeni díj érdekében bevállalják még a kiszavazással vagy más tőlük idegen megmérettetéssel járó megaláztatást. Úgy, hogy ők semmit nem tudnak a külvilágról a bent töltött  idejük alatt, csak elképzeléseik vannak, hogy nézők mit várnak tőlük. A  kitűzött jutalom elég nagy ahhoz, hogy a szereplőknek ne kelljen a világról és magukról alkotott elképzeléseiket különösebben megváltoztatniuk. Maguknak és másoknak is könnyűszerrel és hihetően meg tudják magyarázni, hogy csupán a pénz megszerzésének vágya vezérelte őket.

tvsprint

Mondhatnánk azt hogy a pénz nem boldogít, hogy csak egy eszköz, ami boldoggá tehet. Itt az a kérdés, hogy milyen áron- és a valóságshow szereplők pont ebbe a csapdába esnek bele, mert fényévekre lesznek a valóságtól. A valóságshowkat alapvetően ártalmasnak gondoljuk, de nem szabad lebecsülnünk a szórakoztatóipar eme termékeit és csak múló divat hóbortnak tekinteni rájuk, amik majd egyszer a feledés a feledés homályába vesznek. Ezek a műsorok manipulálják és befolyásolják a rajtuk felnövő generációkat érték és világrendjét. A műsorok gyártói gyakran hangoztatják, hogy igen ez a fajta szórakozás kell a nézőknek és ők csak a tisztelt publikumot szolgálják ki, de igazából a piaciigényeken van a hangsúly. A valóságshowk egyik legnagyobb veszélye, nem a  kritikán aluli minőség, hanem mint eszköz olyan világot közvetít és terjeszt, ahol  egyén saját akaratából mond le az autonómiájáról. Gyengíti a belső tartást és erkölcsi- szellemi tartalékait felemészti. Egy olyan valóságot mutat be és hitet el, amely tulajdonképpen nem létezik, de ideálisnak állítja be és sikerrel fogadtat el. Az értelem legkisebb homályának következménye, hogy az ember nem valóságot észlel, hanem káprázatot.

A valóságshowkat sokan gondoljuk  alapvetően ártalmasnak, ugyanakkor biztosak is vagyunk abban, hogy bennünket nem érint meg. Mégsem szabad lebecsülnünk a szórakoztatóipar eme termékeit és csak múló divathóbortként tekinteni rájuk, amelyek majd egyszer a feledés a feledés homályába vesznek. Ezek a műsorok manipulálják és befolyásolják a rajtuk felnövő generációk érték-és világrendjét. A műsorok gyártói gyakran hangoztatják, hogy igen, ez a fajta szórakozás kell a nézőknek és ők csak a tisztelt publikumot szolgálják ki, de igazából a piaci igényeken van a hangsúly. A  valóságshowk egyik legnagyobb veszélye nem a  kritikán aluli minőség, hanem az, hogy mint eszköz olyan világot közvetít és terjeszt, ahol  egyén saját akaratából mond le az autonómiájáról. Gyengíti a belső tartást és felemészti az erkölcsi- szellemi tartalékokat.  Egy olyan valóságot mutat be, amely tulajdonképpen nem létezik, mégis sikerrel fogadtat és   és hitet el, mert képes ideálisnak beállítani. 

“Az értelem legkisebb homályának következménye, hogy az ember nem valóságot észlel, hanem káprázatot.”

 

 0
Tovább

Fókuszban az őrület

A mozikban mindig nagy sikerrel futottak azok a filmek, melyek az emberi elme olyan szegletébe próbáltak betekintést nyerni, amely a kívül állók számára rejtve van. Pont ez a rejtelem tette  borzongatóvá a thrillereket és a pszichológiai drámákat. Egy pillanatra fellebben a fátyol és a fényre kerül valami, aminek nem szabadna: a motivációk sötétsége, az elme brutális megtörése és az őrület manifesztálódása.
tvsprint
Ebben a kategóriában számtalan remek történet született, igaz ezek egyben nagyon jó könyvek is, mint Száll a kakukk fészkére, Virágot Algernonnak, A kristálytükör meghasadt vagy az Az ötödik Sally. Alfred Hitchcock forgatókönyvíró, filmrendező és producer számtalan műve ilyen témákat dolgoz fel. Hichcocknak nem csak az általa írt és rendezett filmjei voltak az emberi félelem realista ábrázolásai, hanem a sajátos fekete humora is. Egyszer Tippi Hedren lányát, Melanie Griffith-t ajándékozta meg a Madarak forgatásán egy babával, ami egy koporsóban feküdt. Egyszerűen haláli.

tvsprint

Ha már a halálnál és az élet sötét oldalánál tartunk, feltétlenül meg kell említeni a velejéig romlott - izgalmas sorozatgyilkosokról szóló filmeket. Nekem a kedvenc filmjeim közé tartozik a Bárányok hallgatnak,  Hannibal - Anthony Hopkins zsenialtása verhetetlen, de a sorozatban szereplő Mads Mikkelsen játéka is fenomenális -  és az előzményként filmre vitt a Hannibal ébredése. A Vörös Sárkányt sem szabad kihagyni, valahogy nálam kifejezetten pozitív, ha egy férfi tudja mit szeretne enni.
tvsprint

Megnyugtatom kedves olvasóimat, nem egy egyszerű összefoglalást fognak olvasni a filmtörténet nagy pszichopatáiról, hanem a filmvászonra vitt pszichológiai drámákat fogom tárgyalni. Megnézzük, hogy a zseniális alakítások mögött milyen történet és a színészi játék által megformált figura milyen kórtörténettel rendelkezik.

tvsprint

Az első ilyen típusú film, amely tisztán formázza meg a borderline személyiségzavar szárnybontását az a Fekete Hattyú. A történet a Natalie Portman által megformált Nina köré épül, aki megkapja élete nagy lehetőségét: a Hattyúk Tava főszerepét. Ezzel a szereppel nem is lenne probléma; az egyik oldalával nem. A másik a Fekete Hattyú csábítása és a tisztátalanságának megformálása, a basáskodó anya és a külvilágból jövő nyomás, szép lassan felőrli a balerinát és furcsa, valóságnak tűnő víziók kezdik gyötörni. Kínozza magát, nem csak fizikálisan - vakarja magát, lenyúzza a bőrét - de lelkileg is. Lassan olyan szinten átszellemül a szerepében, hogy érzi, tollak nőnek ki a bőréből. Végül ő maga válik a Fekete Hattyúvá és annyira elmosódik a valóságának és a képzeletének határa, hogy megsebzi magát és végül bele is hal. Néha a film túlzó vizualitással mutatja be mi történik Nina fejében, de mi is történik?

tvsprint

A bordeline személyiségzavarhoz érzelmi instabilitás társul. Mondhatni egyszerre képesek gyűlölni és szeretni, vagy ragaszkodni valakihez vagy eltaszítani maguktól az illetőt.Sokszor ezek az érzelmi váltások egy emberre összpontosulnak. Mind depressziós,mind mániás tüneteket képesek produkálni és szinte mindig szoronganak, amihez nagyon gyorsan hozzászoknak. Szinte ez lesz a fegyverük és a csapdájuk egyben. A szorongás az egyik mozgatórugójuk, ami nem csak lelkükben/elméjükben jelentkezik, hanem testi megnyilvánulásai is vannak. Az érzelmi káoszt a kapcsolataikba is átviszik. Az előbb említett ragaszkodás - taszítás epizód minden kapcsolatukra jellemző, nem csak a társkapcsolataikra.  A bordeline személyiségzavarral küzdőknek támogatásra, irányításra van szükségük, igaz ők ebből nem kérnek, mert meg vannak győződve az ellenkezőjéről. Tehát, hogy erősek és önállóak. Beavatatlan szemnek annak is tűnnek, mert az indulataikat nem bírják kontrollálni, sokszor rendeznek jelentet és nagyon manipulatívak.

tvsprint

A Fekete Hattyú, Nina a rá jellemző neurotikus személyiségjegyekkel és hallucinációkkal végül egyesíti magában a jót és a rosszat, amely odáig vezet, hogy a főszereplő tényleg elhiszi, hogy ő a Fekete Hattyú és ez az életébe kerül.

Az előbb leírt jellemzők ebben a filmben teljesen jól ábrázolják Nina betegségét, de egyre nincs benne példa: és ez pedig a manipuláció. Nina pszichotikus rendellenessége a stressz miatt  erősödött meg. Szinte mindent produkált, kivéve a manipulatív személyiségjegyeket, de ezt egy másik női főszereplős filmben -Rosemound Pike - a Holtodiglanban megtaláljuk, ott nagyon. Emlékszem, mikor moziban először láttam a filmet, annyira - most nagyon nem szakmai leszek - feldühített a női karakter, hogy én nőként alig vártam, hogy valami nagyon, de nagyon csúnya dolog történjen vele. Persze az nem lett, csak egy kicsit megverték és kirabolták és saját maga kezdeményezett egy nemi erőszakot, amiből mint főnixmadár újjászületett,  miután megölte a mit sem sejtő elkövetőt. Ez miért is volt jó neki? Így manipulálta a közvéleményt, mint csodálatos Amy és a férjét így tudta sakkban tartani, igaz egy jó kis gyilkossági vád ezt már megelőzte. Végül is miért tette ezt csodálatos Amy?

tvsprint

Igen, ha így nézzük a Ben Affleck játszotta figura hozta ki belőle ezt a fajta viselkedést, de ha jobban megfigyeljük Amy édesanyjának és  édesapjának viselkedését, megérthetjük, hogy bizony itt a genetika is közbe szólt, mentális szinten. Az tény, hogy egy elhanyagolt feleségben sok elfojtott düh megszülethet, de itt egy szerelem elmúlásáról beszélünk, amit egy válással meg lehetett volna oldani. A nő gazdag, a férjnek szinte semmije sincs, kivéve a pub, amit a húga vezet. Egyszerű lenne … de  mégsem az, mert itt a probléma egyik részét a férj feletti kontroll elvesztése okozza, a másik részét, hogy Amy sosem ismerte igazán a megbánást, a beleérzést és a megbocsátást. Így ír egy ál-naplót - igen, amit film nézése közben sokan félre értenek, mert azok a dolgok, érzések nem történtek meg a valóságban. Amy találta ki, hogy rossz fényben tűnjön fel a férje -  és úgy rendezi,  hogy kincskeresés közben a rendőrök rátaláljanak.

tvsprint

Amy antiszociális személyiségzavarban “szenved”: röviden pszichopata.

A személyiségzavarok kialakulása több tényező eredménye, egy konkrét kór-ok nem nevezhető meg. Nagyon sokszínűek, nem egy konkrét betegségről van szó. Alapvonásaik alapján több csoportba lehet sorolni őket, ugyanakkor egy adott ilyen típusú személy, akár több csoport jellemzőit is magán viselheti párhuzamosan. Az első nagyobb csoportba tartoznak a skizoid, schizotipias, paranoid személyek.  A második csoportba az antiszociális, borderline hisztrionikus és a narcisztikus zavarok, a harmadikba a kényszeres, a dependens (függő) és az elkerülő típusok sorolhatók. Azt le kell szögezni, hogy az antiszociális kifejezés megtévesztő lehet, a köztudat számára, ugyanis a köznyelv nem feltétlenül társít mellé patológiai jelzőket. Mindenki ismer olyan embert, aki visszahúzódó vagy épp túl vehemens, esetleg nem barátkozik annyira más emberekkel, de ez nem azt jelenti, hogy személyiségzavaros lenne. Célszerű lenne ezt típust inkább asszociálisnak nevezni .. de nem így történt. Ígérem, többet nem kavarlak meg titeket ezzel. Tehát maradjunk az antiszociális kifejezésnél.


Milyen is egy antiszociális személyiségzavarral rendelkező ember, jelen esetben Amy?

tvsprint

A környezete számára nagyon kedves… túlságosan is kedves. Barátságos, elbűvölő és intelligens. Mindig megtesz, amit kérnek tőle. Az ilyen kategóriába eső emberek sokkal sikeresebbek, mint  embertársaik többsége, de minden pozitív és barátságos megnyilvánulás csak álca. A  jól szituáltság maszkja mögött egy teljesen más ember lakozik. Az antiszociális ember végtelenül önző és egocentrikus, mindent azért tesz, hogy a saját céljait elérje. A mások feletti kontroll megszerzésére bármit hajlandó bevetni, legyen az a személyes kisugárzása, manipuláció, erőszakos viselkedés, szex vagy megfélemlítés. Az áldozatok sokszor csak késve ismerik fel, hogy az elbűvölő álarc mögött ki is lakozik valójában. Itt például Amy férje, aki kifejezetten későn kapcsolt, hogy bizony óriási bajban van.

Van még egy dolog, ami veszélyessé teszi az antiszociális személyiségzavarban létező embert és pedig az, hogy soha nem tanul a hibájából, mivel tévedhetetlen. Mivel általában sikeresek, könnyen beilleszkednek a társadalomba, de sohasem lesznek képesek igazán “együtt” is élni az emberekkel. Náluk minden a saját cél érdekében történik, és ami a leglényegesebb, gyógyíthatatlanok. Átmeneti megoldást nyújt a pszichoterápia, de az eredmények nem maradandóak.

tvsprint

A mentális problémák még véletlenül sem csak a nőket érintik. A filmipar hozott  szép számmal olyan filmeket, amelyekben a férfiak betegségei állnak középpontban. Előszeretettel készítettek olyan férfi főszereplős filmeket, amiben egy skizofrén állapotát kellett megformálnia egy színésznek. A januárban vetített Széttörve című filmben  a James McAvoy által megformált figura tüneteit sokszor összekeverik a skizofrénia tüneteivel. Rengeteg filmkritikában olvastam, hogy skizofréniát írtak a  főszereplő mentális betegségének bemutatásakor. Pedig nem az. Fontos tisztázni, hogy a film főhőse disszociatív identitászavarban szenved. Ennek a betegségnek van egy másik elnevezése :  multiplex személyiségzavar, amely nem azonos a skizofréniával.

Mit jelent a disszociatív identitászavar?

A disszociatív identitászavar sajátossága, hogy az eredeti személyiség mellett további alter személyiségek is létezhetnek párhuzamosan. Itt legalább kettő identitásról beszélünk. A különböző alterek másképpen éreznek, érzékelnek és gondolkodnak és a  környezethez való kapcsolódásuk is  sajátos mintázatot követ. A személyiségek felváltva veszik irányítás alá a viselkedést. Az aktuálisan irányító személyiségnek  is van egy külön elnevezése, ez pedig „host”. Az alterek számának létszáma változó lehet. Előfordulhat 10 - nél kevesebb , de ritkán sokkal több is. Egy átlagos disszociatív identitászavarban szenvedő betegeknek kevesebb mint 10 alter  személyisége van. Az eredeti személyiség gyakran passzív, lehangolt és alárendelt vagy védekező személyiség, de az alterek között akár agresszívebbek is jelen lehetnek. Hogyan épülnek fel ezek a plusz személyiségek?


A “normál” betegeknél az alterek szinte mindig átlagos életet élnek, átlagos hétköznapi vágyakkal, de kialakulhatnak fiktív, misztikus ( a filmben egy szörny) és más élőlények tulajdonságaival (állatok ) bíró alterek is.  Az alterek nem tudnak egymással kommunikálni és nem is tudnak magukról, szemben a filmmel, ahol ez működött.

tvsprint

Ebben a mentális betegségben szenvedők kórtörténetében gyakran fordulnak elő korai gyermekkori traumák, fizikai és szexuális bántalmazás. A bántalmazások hatására a valós történetek kizáródnak a tudatból és ezért különböző alter személyiségek jönnek létre, amiknek  az emlékei, érzelmei és viselkedés jellemzői nagyban eltérhetnek egymástól. Itt a filmben láthattunk vallási fanatikus nőt és kisgyereket is. A tünetek között gyakran megjelenik disszociatív amnézia és az illető nem képes visszaemlékezni akár órákkal ezelőtti történetekre sem. Az illető nem emlékszik mit mondott és kinek, illetve hogy hol volt és minek. Gyakran produkálnak pszeudo-hallucinációkat.

A disszociatív identitászavarral szenvedőknek van betegség tudatuk, szemben skizofrénekkel, akiknek nincs. Nincsenek téveszméik és pszichotikus tüneteik. Viszont rengetegszer keverik össze a kettőt. A kezelés során nagyon fontos a terapeuta személye és a rendszeres ülések, amik előrehaladtával előfordulhat, hogy az alterek száma csökken. Érdekes, hogy egyes alterek sokkal jobban reagálnak a terápiára, mint mások. Azonban a cél minden esetben a stresszre és a fenyegetésekre adott megfelelő válaszok elsajátítása és a  személyiség megerősítése.

tvsprint


Az Az én szerelmem hasonló “párkapcsolati problémát” feszeget, mint a Holtodiglan, csak itt a szerepek megcserélődtek. Nem annyira brutális, de a mostanában gyakran emlegetett verbális abúzus itt tökéletesen van ábrázolva, illetve az, hogy mi történik az ember lányával, ha egy nárcisztikus figurával köti össze az életét. Pontosabban nárcisztikus személiségzavarban szenvedő emberrel. Az én szerelmem egy olyan történet, amely élethűen mutatja be a lelki bántalmazás pszichológiáját.Tony (Emmanuelle Bercot) súlyos síbaleset után lábadozik és eközben felidézi pörgő szerelmi életét férjével, Georgioval(Vincent Casselnek egyszerűen jól állnak az ilyen szerepek) és ebben a lelki állapotban ébred rá, hogy mi történt valójában az életével.

Hogy miért?

Ha netalántán egy nárcisztikus férfi karjaiba sodorna az élet, akkor érdemes 1-2 dolgot tudni róla és a patológiájáról. Az ilyen férfiak elsőnek nagyon lehengerlőek, vonzóak, kreatívak és lenyűgözőek, ezért könnyű beléjük bolondulni és nehéz nekik ellenállni.

tvsprint

A nárcizmusnak különböző fokozatai vannak és sokszor nem mutatnak több tünetegyüttest. Figyelembe kell venni azt, hogy amit csinálnak az a védekező mechanizmusok része, mert iszonyatosan bizonytalanok valójában. A terápia alatt hosszú időnek kell eltelnie, mire megnyílnak. Egy terapeutának sem könnyű velük dolgozni, de együtt élni velük igazi adrenalinfüggés. Magas érzelmi hőfokon égnek, nagyon érzelmesek, sok nő egyszerűen nem tud nemet mondani nekik, pont az előbbi okokból kifolyólag. Nem arról van szó, hogy az illető nők befolyásolhatóak lennének és naivak. Sokszor a nagyon intelligens, független, érett személyiségű nők is beleesnek ebbe a csapdába, mint itt Tony is. Mire viszont észreveszi a problémát, addigra többször megalázták, megcsalták és közben nem bír szabadulni, mert naná, hogy terhes.

Mit is takar a nárcisztikus személyiségzavar?

tvsprint

A nárcisztikus embereket általában kora gyermekkorukban éri a sérülés, mely az egészséges énkép kialakulását gátolja. Azt éreztették velük, bármit is tesznek, nem elég jók, mindenre alkalmatlanok. Az ilyen tapasztalatok okozzák a "nárcisztikus szégyenérzet" kialakulását, amely a "nárcisztikus düh" kiváltója is egyben. Bárminemű kritikára, tiszteletlenségre túlérzékenyen, időnként dühkitöréssel reagálnak. Leginkább azok lesznek ezeknek a kitöréseknek a szenvedő alanyai, akik a legközelebb állnak hozzájuk, együtt élnek velük, hiszen a nárcisztikus személy mindenkitől, de leginkább tőlük várja el mindazt a szeretetet, melyet gyerekkorában nem kapott meg. Más és igen fontos jellemvonásuk, hogy rendkívül önzőek, arrogánsak és azt mutatják, hogy tele vannak önbizalommal. Ez mind a védekező mechanizmusuk része. Mindig és minden róluk szól. A másik ember (társ, barát, feleség, férj) csak addig kell  nekik, amíg a hasznukra van és pozitív hatással van az életükre.

tvsprint

 0
Tovább

hét szerencsét hozó istenség

A sintoista szent helyeken elsősorban a 7 szerencseistenhez (Shichi Fukujin) imádkoznak, akik újév idején megtisztelik jelenlétükkel a japán családokat.

szerencsesprint

A legenda szerint az újévi istenek leszállnak a mennyekből és a földön tartózkodnak 7 napig. Az égből alászállt kamik- japán istenek, szellemek- ilyen táj a hegyek fenyveseibe tartózkodnak, ezért hogy elnyerjék kegyeiket -áldást, szerencsét hozzanak a japán családoknak- a bejárat elé Kodamatsu-t helyeznek. Január első napján a “hét szerencsét hozó istenség” újév alkalmával, alászáll az egekből és egy hajóval érkezik a japán partokhoz, amelynek neve Takarabune. Nevének jelentése “Kincses hajó”. A hajó rakománya rengeteg ajándék és a jó szerencse, amelyet a japán embereknek adnak át, illetve mindenkinek aki valamilyen szinten kapcsolatba lép velük. Igaz messzi japán hegyek fenyveseibe – mint jó kamikhoz illik – elrejtőznek és várják imádságok erejét. Hetet mindig együtt ábrázolják és a 7-es szám tartozik hozzájuk – szerencsésnek tartják ezt a számot – illetve január hetedikéig maradnak a földön.

szerencsesprint

Az első ilyen istenség : Fukurokuju, ki elhozza a boldogságot, a bölcsességet, a férfiaknak a férfiasságot és a termékenységet, illetve a hosszú életet. Alakja egy mitikus kínai taoista remetéről lett megformázva, aki a csodatetteiről volt híres, az északi Song időszakban (960 és 1279) élt. Csodatevő alakja mítosszá vált igaz és legendás tetteit az idő átcsiszolta. Így lett istenné. Hűséges társai egy daru és egy teknős. A hátán cipeli azt a szent könyvet, amelyben minden ember élettartalma le van írva.  Tulajdonképpen egy sors könyv.
 

Mivel a hosszú életért is Ő felel, ezért ő az egyetlen olyan istenség, aki képes újraéleszteni a halottakat, tehát megfordítani a sors kerekét. Ami érdekesség, hogy folyamatosan nála van egy butykos, mert nagyon szereti a szakét és állítólag a nőket is. Vidám pajti, főleg mert a tudósokat, tanítókat és papokat védelmezi.

szerencsesprintAz egyik talán legismertebb isten a Hét közül-biztos mindenki találkozott vele és a pocakjával – Hotei.  Nagyon hasonlít a kínai nevető Buddhára is, de a különbségek fellehetőek. Hotei mindig vidám, amolyan kis optimista fickó. Megteremti a boldogságot és könnyed hétköznapokat a japán embereknek azon belül az elégedettséget, a bőséget add minden családnak. Védi a gyerekeket. Hoteinek is meg kell dörzsölni a hasát, hogy szerencsét és egészséget hozzon.Úgy mint Kínában is a Buddha szobrokat.

szerencsesprint

A harmadik szerencseisten : Jurojin.
A hosszú egészséges élettért és a bölcsességért felel. A hosszú fehér szakáll jelképezi a idős bölcsként ábrázolják, akinek a botján egy ősi tekercs a világ összes bölcsességét és a gyógyítók titkát tartalmazza. Külsőre Fukurokujuhoz hasonlít, sőt, egyesek szerint ugyanabban a testben élnek. Szemben az említettel, Jurojin igazán remete életet folytat. Társai a szarvas, a denevér és a teknős. Néha együtt vagy külön  ábrázolják vele, mivel ezek az állatok, a hosszú életet és a maradandó dolgokat képviselik. 

Hozzátartoznak az orvosok, gyógyítók és a hivatalnokok.

szerencsesprint

Daikoku következik a sorban, aki elsősorban a gazdagság, a jólét és az “öt gabona” istene. Indiából származik, a sintó hagyományok aratásistenével a 9. század folyamán mosódott össze.  Mondhatni pufi és mosolygós, és előkelő ruhákban jár. A jómódú gazdaként jelenik meg. Egy arany kalapácsot és egy nagy zsákot hord, utóbbi minden jóval tele. Inkább pénzt hoz a farmereknek, molnároknak és az iparosoknak. Boltokban gyakran Ebisu társaságában látható. Ha kapni szeretnénk a gazdagságából, dörzsöljük a szobrai fejét vagy vállát. A hét istenség közül egyedül Daikokuten az, aki majdnem minden lakásban, irodában, üzletben megtalálható. Társa a patkány a jólét szimbóluma, mert üres házban, üres kamrában nincs se patkány, se egér.Milyen igaz. Kedveltjei közé tartoznak a bankárok, üzletemberek, kereskedők és földművesek. 

szerencsesprintAz előző mondatomban említett Ebisu a halászok és kereskedők istene. Egy horgászbot és hal van a kezében. Az őszinteség, a szorgalom és a tisztességes üzletek lebonyolítása is neki tulajdonítható. A hét istenség közül ő az egyedüli japán. Ebisu inkább a sikerért felel, amely lehet anyagi vagy szellemi siker is. Ebisu előkelő ruházatban, nagy hallal jár, mosolyog és folyamatosan lakomázik. Ha hozzáfohászkodunk, akkor sikerben részesülhetünk általunk választott hivatásunkban, tanulmányainkban.  

Elsősorban a halászokat és az úton lévőket támogatja, de Ebisu támogat mindenkit, akinek célja van  és nem téveszti azt szem elöl.

szerencsesprint

A hatodik szerencseistenünk Bishamonten a harcosok és a méltóságok istene. Indiából ered eredetije, aki Viasravana volt, egy buddhista misszionárius.

Ez lehet, hogy furán hangzik végül is ki látott fundamentalista buddhistát?

Sokkal egyszerűbb a magyarázat mint gondolnánk. Az Ő harciassága az önvédelemre összpontosít sohasem a támadásra. Bishamontennek  filozófiája nem csak a fizikai , hanem a lelki önvédelemről is szól. Van nála fegyver, páncél, sisak és lándzsa. Ezek inkább azt jelképezik, hogy  a hitét védi, és hogy távol tartja velük a gonosz szellemeket és ártó embereket.

Sűrű szakálla van, erős, magas alkat és a másik kezében néha egy kincset rejtő pagodát fog. Jó szerencsét, gazdagságot, boldogságot és igazságosságot hoz. Méltóságot, tartást biztosít mikor nehéz élethelyzetben vagyunk, valamint a vallásos hit őrzője. Istene az orvosoknak, papoknak és katonáknak egyaránt.

szerencsesprint

Benzaiten a vizek és tengerek istennője is. A tudás, a tanulás, a művészetek, az irodalom, a szépség és legfőképpen a zene istennője, kezében egy lanttal. Azon belül felel gondtalan kommunikációért és mindent támogat ami úgymond folyik és áramlik.Mint a beszéd, a zene, az ének, az érzelmek és az ékesszólás és végül, de nem utolsósorban a pénz áramlását is egyengeti. 

Hase-dera templomot neki szentelték, amely egyike a Benzaiten istennőnek szentelt japán zarándokkörút 33 állomásának. Sokszor fehér kígyók társaságában ábrázolják, és férje egy sárkány, akit megmentett saját magától. Tehát nem csak szerencsét hoz a művészetek képviselőinek, táncosoknak, szerencsejátékosoknak és diákoknak , hanem a belső fejlődést is segíti annak aki segítségét kéri.

szerencsesprint

A szerencseistenekhez egyszerű beszélni és kapcsolatba lépni. Ha szeretnénk, hogy megtisztelje házunkat valamelyik szerencse hozó istenség- akár több is ellátogathat hozzánk – akkor érdemes kis szobrok formájában megjeleníteni őket. Az imádságok magukba foglalják a rituális megtisztítást, ami lehet a kaminak felajánlott ételáldozat,a szent zenéket és táncokat, csendes elmélkedést, az öröm kifejezését. Bármit választhatunk, ami nekünk jól esik, mert a sintoizmus nem rendelkezik erkölcsi előírással. Az emberek vele született, ösztönös jóérzéssel születnek, így mindenkinek a saját feladata, hogy megérezze, mi a jó és mi a rossz, vagy mi helyes és mi nem.

 0
Tovább

A szerencse az ismeretlen keveredése a tudással, ösztönnel, képzelettel és előrelátással.

A sikeres emberek biztosan Fortuna kegyeltjei - gondolnánk -  hiszen jókor voltak jó helyen. Úgy érezhetjük, hogy nekik sokkal könnyebben ment az előmenetelük, az életük. Szerencsések voltak, de a siker nem ennnyire egyszerű alapokon nyugszik. Igen kell hozzá szerencse is, de sokan a szerencsét követelik maguknak. Pedig a szerencse jönni fog, de meg kell teremteni neki a megfelelő atmoszférát. 

szerencsesprint

Sőt, talán még azt is kijelenthetjük, hogy ahány ember annyi siker-recept. De ha a sikersztorik mélyére ásunk, ahogy azt Richard St. John is tette 7 éven át tartó, 500 interjút felölelő kutatásában, akkor a legjellemzőbbeket kiszűrhetjük.

Alább St. John listáját olvashatjátok.

Szenvedély

szerencsesprint

Anno versenyszerűen sakkoztam, és az edzőm nekem is (ahogy valószínűleg minden edző minden sakkozótól megkérdezte anno) feltette a nagy kérdést: Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó sakkozó váljék? Persze mentek a jobbnál jobb tippek: taktikai érzék, kitartó tanulás, szorgalom, tanulja meg az összes megnyitást, értsen a végjátékokhoz, egy kis szerencs - a sakknál ez egy kicsit paradoxon :) és még sorolhatnám. Ez mind nem rossz és fontos – mondta az edzőm – de nem ez a legfontosabb. Ha profik, nagymesterek, bajnokok akartok lenni, akkor legelőször is szeretni kell a sakkot.

Minden más jönni fog magától.

Munka

szerencsesprint

Szép dolog a szerelem, de kemény munkára is szükségünk a siker eléréséhez. Eredményt csak azon a területen érünk el, amibe energiát feccölünk – és energia alatt most pénzt, időt, áldozatot értek. Ha a sport analógiájánál maradunk: szeretek én úszni, hébe-hóba a Dunában, a Balatonon, gumimedencében szüleim kertjében. Szenvedélyes pancsoló vagyok, de ettől nem lesz belőlem Egerszegi Krisztina vagy Cseh Laci. Ők minden nap (ünnepnap és hétvégén is!) több órát hajtottak és edzettek azért, hogy a csúcsra jussanak. A sikerben rengeteg munka van, ezért ha találkozol egy sikeres emberrel, akkor ne irigyeld, hanem csodáld: talán el sem tudod képzelni, mi mindent áldozott fel azért, hogy ott legyen ahol épp tart.

Persze így már érthetővé válik, miért kell szenvedéllyel csinálni valamit. El tudod képzelni, hogy tényleg minden nap 12 órát foglalkozol valamivel amit utálsz? Na ugye hogy nem? Anno mikor egyetemre jártam, és ki kellett választani a szakdolgozati témát, bölcs tanárnőm ezt mondta: Olyan témát válasszatok, ami érdekel Titeket, amit imádtok, mindennél jobban szerettek. Mert annyit kell majd olvasnotok és kutakodnotok azzal kapcsolatban, hogy a végén még azt is megutáljátok, nem hogy egy semleges területet.

Szakértelem

Bármi is legyen, amiben sikeres akarsz lenni, ahhoz, hogy ez megtörténjen, jónak kell lenned. Ezért ásd bele magad a témába, és fejleszd magad folyamatosan! Olvass, járj képzésekre, beszélgess szakmabeliekkel, brain stormingolj! Nincs semmi varázslat, a siker kulcsa a gyakorlás, gyakorlás és a még több gyakorlás! Hála az internet világának, már az anyagiak sem lehetnek kifogás: a világhálón számos ingyenes képzést, letölthető tananyagot, videót beszerezhetsz. A közösségi oldalakon egymást segítő szakértői csoportok tömkelege található.

szerencsesprint

Bármi is legyen a vágyott tudást akadályozó tényező, ha leleményes vagy, előbb-utóbb szembejön a megoldás. Én pl. sokat gondolkodtam rajta, hogy valahogy be kéne csempészni a jógát a tanácsadásba, hiszen remek stresszoldó és harmonizáló mozgás, ráadásul a hozzá tartozó keleti filozófia is sokat segít az ember lelki világán. Jógaoktatóvá válni viszont nem egyszerű feladat, ráadásul én magam a jógát sem bírom. Aztán nem rég ráakadtunk egy do-in oktató képzésre, mely tized annyi pénzért és időért a jógához hasonló, de számomra is kivitelezhető technikát ad majd a kezembe.

Összpontosítás

Az összpontosítás szerintem van olyan fontos, mint a szenvedély, hiszen ugyanúgy irányt ad. A koncentráció által célorientálttá válhatunk, és sokkal hamarabb eljutunk A-ból B-be. Ahol a figyelmem, ott a tudatom – amin a tudatom, azzal haladok, azzal foglalkozom, az létezik számomra. Ennek az igazsága nekem akkor kristályosodott ki, amikor vezetni tanultam. Két autó közé beparkolni rémálom volt, mert sohasem sikerült elsőre belőni a középpontot, hanem állandóan korrigálnom kellett. Természetesn mindezt úgy csináltam, ahogy a legtöbb kezdő parkoló: úgy ráfókuszáltam a kocsihoz közelebb eső akadályra (másik autóra), hogy már a szemem is kigúvadt, és hiába csináltam bármit, végül mindig ott lyukadtam ki.
szerencsesprint

Oktatóm ilyenkor kedvesen megkérdezte:

 • Erre van még hely?
 • Nincs – feleltem
 • Hol van több hely a korrigáláshoz?
 • A másik oldalon…
 • Akkor miért nem arra nézel? Soha ne a problémára koncentrálj, mert akkor arra fogsz haladni. Koncentrálj a megoldásra, amerre a lehetőségeid vannak, amerre a nagyobb mozgástered van, és akkor automatikusan arra fogod vinni a kocsit.

Bölcs tanítás, amit azóta nem csak parkolásnál igyekszem hasznosítani. Egyszerre egy dologra fókuszálni, a megoldást szem előtt tartani – ez a siker egyik alappillére.

Rugdalás

A sikerhez, szerencséhez, boldogsághoz számos saját magad vagy a körülményeid által állított korlátokat le kell küzdened. Rugdalnod kell magad, amíg célba nem érsz. Fizikailag, mentálisan, és lelkileg túl kell lépned önmagadon. Aki halogat, az sohasem jut el a célig. Egyik sikeres ember története sem kezdődik úgy, hogy és „ akkor hátradőltem és vártam, hogy majd történik valami, majd valahogy megoldódik”.

Ha félsz, akkor meg kell tanulnod bátran fellépni. Ha őgy csinálod a dolgaidat, ahogy eddig, akkor azt az eredményt fogod elérni, amit eddig. Ha mást akarsz kapni az élettől, akkor csináld másképp. Változtass magadon, a szokásaidon, a környezeteden, bármin, ami kibillent a holtpontról és siker felé visz!

szerencsesprint

Persze nem mindig könnyű rugdalni magad – mondja St. John – de szerencsére erre találták fel az anyukákat. Vagy bárkit aki szeret minket és nyaggatással támogat. Ezúton üzenem rugdalóimnak, hogy ezer hála!

Szolgálat

Ha sikeres akarsz lenni, olyan szolgáltatást kell nyújtanod, mely a Te és mások szemében is érték. Ha csak magadat szolgálod, elbuksz, de ha másokra is együttérzéssel figyelsz, akkor olyan támogatást szerzel, ami előrébb visz a siker útján. Nem hiszed? Akkor tegyünk egy kísérletet! Hallgass meg egy olyan zeneszámot, videóklipet, ami arról szól, hogy az előadó a legnagyobb májer a világon, sok pénze van, amit luxusvillákra, jachtra, ékszerekre és egyéb felesleges dolgokra költ. Minden nő döglik érte, a pénzt a valami luxusépület tetejéről szórja szét a levegőben. Megvan? Mit indított el benned?

szerencsesprint

És most nézz meg egy olyan videót, ami önkéntes orvosokról, állatmentőkről, az emberek életét megkönnyítő találmányokról, önzetlen jócselekedetről szól. Ez mit indít el benned? És szerinted mennyi ideig van a csúcson az előbbi előadó, és mennyi ideig egy olyan cég, aki a bevétele nagyrészét környezetvédelemre, gyermekétkeztetésre, oktatásra fordítja?

Ötletek

szerencsesprint

A jó ötletek nem csak a kezdetek kezdetén kellenek, hogy pl. milyen vállakozást indítsunk. A sikeres ember élete minden területén kreatívan gondolkodik, mert ez az egyik alapja a problémamegoldó gondolkodásnak: hogy átkeretezzük amit eddig tudtunk, láttunk és merünk újítani. A jó ötletekhez nem kell nagy csodákra várni, csak alkalmazzuk az alábbi egyszerű trükköket:

 1. Hallgassunk meg másokat! Ahogy G.B. Shaw mondta: „… ha neked van egy ötleted és nekem van egy ötletem, és kicseréljük, akkor mindkettőnknek két ötlete lesz.”
   
 2. Figyeljünk meg! Ha csak magunkra koncentrálunk és elsuhanunk az élet mellett, akkor hiába kínál az remek lehetőségeket és ötletket, nem fogjuk észrevenni. Ezért járjunk nyitott szemmel és
   
 3. Legyünk kíváncsiak! Minél több téma iránt érdeklődünk és minél több mindenbe beleássuk magunkat, annál árnyaltabb lesz a gondolkodésmódunk. Nekünk egyetemen úgy tanították, hogy a jó pszichológus utolsó polihisztor szindrómában szenved, hiszen nem tudni, milyen érdeklődésű klienset vet elénk a sors. De ez nem csak a segítőszakmára igaz!
   
 4. Tegyünk fel kérdéseket! Ne csak szakmailag legyünk kíváncsiak, hanem érdeklődjünk embertársaink iránt is! És felejtsjük el, hogy szerintem, meg valószínűleg, konkretizáljunk mindent minél több és jobb kérédssel!
   
 5. Építsünk kapcsolatokat! Minden ember különböző, ezért minél többet ismerünk, annál jobban színesedik a világlátásunk. Megismerünk rengeteg kultúrát, szokást, véleményt, igényt, megoldást. A brain stormingnak sem akkor van értelme, ha 10 ugyanolyan ember ül össze, hanem ha különböző területről érkező és eltérő tapasztalatokkal bíró emberek osztják meg a nézeteiket.

Kitartás

Végül de nem utolsó sorban. Kitartás nélkül nincs eredmény. Még semmi nem született abból, hogy félúton feladták. Jól ismert andekdota Edisonról, hogy mielőtt feltalálta a villanykörtét, előtte 900 darab olyat készített, ami nem működött. 900 alkalommal nézte végig, hogy bedugja, felkapcsolja, és nem történik semmi. Ő állítólag úgy fogta ezt fel, hogy talált 900 módot, ahogy nem szabad villanykörtét csinálni. Kitartásának hála ezzel a kizárásos módszerrel végül megszületett a működő villanykörte, és Edison világhírű feltaláló lett.

szerencsesprint

De nem kell történelmi példákkal élni, elég ha magadra tekintesz. Te is értél már sok dolgot az életedben (még ha ezt nem is így gondolod, Te kis szerény ). Legyen szó egy sportról, képességről, bármilyen teljesítményről, nem elsőre érted el. Kitartóan gyakoroltad, újrapróbáltad, nekifutottál sok százszor. A sikerhez nem kell más: csak ezt a hozzáállást alkalmazd mindennél, ami fontos az életedbe és soha, de soha ne add fel!
 

Összegezve: A szerencse az ismeretlen keveredése a tudással, ösztönnel, képzelettel és előrelátással.

 0
Tovább

A szerencse nem vak. A szerencse jól átgondolt lépések sorozata.

szerencsesprint

A SEGÍTŐ SZAKMÁBAN (ÁLDOZATVÉDELEM, PSZICHIÁTRIA) ELTÖLTÖTT ÉVEK ALATT MINDKETTEN MEGTAPASZTALTUK, HOGY AZ, AHOGY MANAPSÁG AZ EMBEREK ÁLLNAK A SAJÁT PROBLÉMÁIKHOZ, ILLETVE AHOGY A SZAKEMBEREK ÁLLNAK A KLIENSEIK PROBLÉMÁJÁHOZ, NEM JÁRHATÓ ÚT. A HANGSÚLY KÍVÜLRE TERELŐDÖTT, A BELSŐ FOLYAMATOK PEDIG NEM KAPNAK ELÉG FIGYELMET, VAGY NEM A MEGFELELŐ MÓDON ÉS NEM ELÉG KORÁN. 

szerencsesprint

Pszichiátriai betegek 90% - a komoly tünetekkel és betegséggel kerül be az osztályra, de amikor elbeszélgetünk velük, akkor azt tapasztaljuk, hogy a panaszok egy konfliktusból, munkahelyi stresszből , feldolgozatlan kudarcból  vagy egyéb, viszonylag egyszerűen kezelhető problémából nőtték ki magukat. Az emberek hajlamosak addig elfojtani, hárítani és nem megoldani egy zavaró tényezőt, amíg az már olyan komoly következményekkel jár, hogy talán nem is lehet visszafordítani. 

szerencsesprint

Miért van ez? A mai felszínes világban a negatív érzelmek, betegség, tökéletlenség, hibázás olyan szégyenfoltnak számítanak, melyek létezését teljesen kizártuk, nem foglalkozunk még csak a lehetőségével sem, hogy egyszer velünk is megeshetnek. Így, amikor megtörténik (mert az élet velejárója, hogy negatív dolgok is történnek benne), akkor nem tudjuk helyén kezelni őket, és még segítséget sem merünk kérni, nehogy kiderüljön, hogy nem vagyunk tökéletesek. A szakemberek is tehetnek erről, hiszen ők is gyakran a „minél többet minél gyorsabban” hibájába esnek. Számos alkalommal előfordult, hogy a beteg jelezte: szorong, nem tudott aludni éjjel, fáj a feje, stb. A reakció pedig mindig szorongáscsökkentő, altató, fejfájáscsillapító, stb. A kellemetlen tünet ezáltal rövidtávon eltűnik – a kiváltó ok (melyek felderítésére alig történik kísérlet) viszont hosszútávon továbbra is megmarad, később is tünetekt okozva. 

A TRÉNINGEK SOKSZOR SAJNOS HASONLÓ MÓDON MŰKÖDNEK: 1-3 NAP ALATT ÍGÉRNEK MEGOLDÁST EGY OLYAN PROBLÉMÁRA, AMI LEHET MÁR TÖBB ÉVE FENNÁLL. HA VALAKI EGÉSZ ÉLETÉBEN ÖNALÁVETŐ VOLT, AZ NEM FOG MEGTANULNI NEMET MONDANI EGY 2 NAPOS ASSZERTIVITÁS TRÉNINGEN. AZ EMBERI NEHÉZSÉGEK ÁLTALÁBAN NEM KÉT PERC ALATT ALAKULNAK KI. A MUNKAHELYI STRESSZ VAGY  A BURN OUT NEM A FRISS DOLGOZÓKAT, PRÓBAIDŐSÖKET SÚJTJA. AKKOR MIÉRT AKARJUK 8-10 ÓRA ALATT MEGOLDANI? 

szerencsesprint

Mi azért hoztuk létre és szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a Benzaiten Tréninget és annak filozófiáját, mert hiszünk benne, hogy a készségfejlesztés, tanácsadás, korai intervenció és prevenció a mai világban hasznos, hatékony és nélkülözhetetlen módszerek a boldog élethez, de csak akkor, ha követnek két nagyon fontos szabályt: 

1. EMBEREK VAGYUNK, BÁRMIT , AMIT EDDIG ELSAJÁTÍTOTTUNK, HOSSZAS GYAKORLÁS ÉS SZÁMOS      ISMÉTLÉS ÚTJÁN TETTÜK!

2. EGYEDIEK VAGYUNK, MERT KÜLÖNBÖZŐ ERŐSSÉGEINK ÉS GYENGESÉGEINK VANNAK, ÍGY                    UGYANAZT A DOLGOT NEM LEHET MINDENKINEK UGYANÚGY MEGTANÍTANI!


szerencsesprint

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”, tartja a japán közmondás. Szerencsére ez az út élvezetessé, szórakoztatóvá és hasznossá tehető, érdemes rálépnünk! 

MIÉRT PONT KELET?

Benzaiten szerencseistennő a kommunikáció, a kreativitás, az emberi kapcsolatok, valamint tanulás védelmezője. Nem véletlen, hogy Keleten régmúltban gyökerező kultusza van: ezek a tényezők minden időben és társadalomban a boldog és sikeres élet alapkövei voltak. A nyugati világ elvárásai azonban sokunkat eltereltek ettől az úttól: a rengeteg szabályban elveszett kreativitásunk, a sikerhajhászásban az emberi kapcsolatok eltárgyiasodtak, az egymás közötti kommunikáció személytelenné, erőszakossá vált. Pörgő világunkban úgy érezzük, nincs időnk a mély fejlődési tapasztalatokra, hanem passzív befogadókká válunk.  Pedig igaz Buddha tanítása „Tetteink,szavaink és gondolataink meghatározzák karmánkat, vagyis azt, hogy boldogság vagy szenvedés lesz-e osztályrészünk”. Ezért nagyon fontos, hogy tudatossá váljunk: tisztában legyünk gondolatainkkal, tetteinkkel és szavainkkal, irányuljanak azok önmagunk vagy mások felé. A céljainkat nem szolgáló, sőt, sokszor ártó megnyilvánulásaink megszüntethetők, és konstruktívvá alakíthatók, csak megfelelő módszer és kitartó gyakorlás szükséges hozzá. Hiszünk benne, hogy boldogságunk kulcsa a mi kezünkben van, ami nem más mint a változtatás önmagunkon, hozzáállásunkon, gondolkodásunkon. 

Alan Watt amerikai filozófus szerint a buddhizmus a legjobb pszichoterápia, ami nagy igazság, mert ha jól megnézzük, a keleti életfelfogás középpontjában azok a tényezők állnak, melyek hiányával magyarázható a nyugati emberek boldogtalansága. Ezek a tényezők pedig az önismeret, belső folyamatok megértése; a külső folyamatok ítélkezés nélküli elfogadása; a harmónia megtalálása és megélése mindennapi cselekedeteink során; felelősségvállalás önmagunkért és tetteinkért; ragaszkodások elengedése és az állandótlanság elfogadása. 

szerencsesprint

A keleti gondolkodásmód tréningeken való felhasználásával két célunk van: segíteni a résztvevőknek elindulni a tudatosság és az önismeret útján, valamint felszínre hozni bennük két elengedhetetlen tulajdonságot: az erőt és a rugalmasságot. Az erő adja azt a tartást, amire bármilyen szituációban támaszkodhatunk, amitől képesek leszünk felelősséget vállalni az életünkért, míg a rugalmasság által tudunk alkalmazkodni az élet talán legnehezebben elfogadható aspektusához: mindig minden változik, semmi sem állandó. 

szerencsesprint

Tesszük mindezt keleti módszerekkel: rengeteg sajátélménnyel, gyakorlással, önreflexióval, elfogadással, rugalmassággal és sok-sok humorral. 

Amiben a maximumot nyújtjuk, az az empátia, az odafigyelés, a pontosság és a rugalmasság. Minden tréning összeállításakor, valamint a foglalkozások során is figyelembe vesszük a résztvevők egyedi igényeit is, mert szemléletünk szerint ezek révén emberközelibb és hatékonyabb szolgáltatást tudunk nyújtani. Fontos számunkra , hogy a képzési tematikába biztosan a megfelelő témák kerüljenek, ezért igyekszünk minél jobban megismerni a kiinduló állapotot, felmérni, hogy milyen célokat kell elérni a csoportnak, milyen problémákkal kell megbirkózniuk és ehhez milyen eszközök szükségesek. A használható tudás átadására helyezzük a hangsúlyt, ezért rengeteg gyakorlat, házi feladat, feedback és egyéni tanácsadás színesíti foglalkozásainkat. 

Ezen kívül létfontosságúnak tartjuk a fenntartható pszichológia alkalmazását.

szerencsesprint

A fenntarthatóság kifejezést nem csak gazdasági értelemben lehet használni, hanem pszichológiai értelemben is. Ugyanakkor a másik oldalról közelítve meg az értelmezést, a pszichológia is hordoz magában financiális tulajdonságokat. A munkahelyi és magánéleti komplikációk összefüggnek és kihatnak egymásra. Egyszerűen megfogalmazva a munkahelyi lelki egészség nem csak külsőségeken (munkahely minősége, munkatempó, szünetek, stb.) múlik, számos egyéb belső tényezője is van. A kreatív önismereti tréning  számos elfojtott feszültségtől óv meg, és az emberekkel való kapcsolatunkat is javítja. A céljaink  egyszerűek, de egyben új megközelítéssel szemléljük az adott problémákat vagy a fejlesztésre váró területeket, legyen ez akár egyéni vagy csoportos foglalkozás.

A legeslegegyszerűbb 3 tényhez nyúltunk vissza : az emberséghez, objektivitáshoz és a rugalmassághoz.

szerencsesprint

Számunkra nagyon fontos, hogy a képzési tematikába biztosan a megfelelő témák kerüljenek, ezért az első lépésünk minden tekintetben a kiinduló állapot feltérképezése: milyen célokat kell elérni a csoportnak, milyen problémákkal kell megbirkózniuk és ehhez milyen eszközök szükségesek. Pszichológiai háttérrel dolgozzunk, amely sok esetben segít a feladatok megbeszélésében, mert a legtöbb esetben ezen a feladatok- játékok- olyan dolgokat mozgatnak meg, amelyekhez szükséges egy jó útitárs, aki ismeri, megmutathatja, ha kérdésed van válaszol és végig kísér ezen az úton.

 0
Tovább

Benzaiten Tréning

blogavatar

„A valódi tudáshoz nincs rövid út”

Utolsó kommentek

Reblog